Pani w jeziorze

Okładka książki Pani w jeziorze autora Raymond Chandler, 9788367016599
Okładka książki Pani w jeziorze
Raymond Chandler Wydawnictwo: Karakter Cykl: Philip Marlowe (tom 4) kryminał, sensacja, thriller
kryminał, sensacja, thriller
Philip Marlowe (tom 4)
The Lady in the Lake
2023-05-11
2023-05-11
Bartosz Czartoryski

Kup Pani w jeziorze w ulubionej księgarnii

Oceny książki Pani w jeziorze

OPINIE i DYSKUSJE o książce Pani w jeziorze

Czytałem wszystkie Chandlery i oczywiście wszystkie tak samo polecam :)

Czytałem wszystkie Chandlery i oczywiście wszystkie tak samo polecam :)

Kolejna część z Marlowem w roli głównej. Historia wydawała się nieskomplikowana, jednak im dłużej w nią się wciągamy tym coraz bardziej skomplikowana się staje. Jak zawsze szybko się toczy. Trzeba się dobrze orientować. Nie jest zbyt długa, więc można ją pochłonąć w jeden wieczór.

Czasami sięgam po kryminał ale po przeczytaniu takowego mam zwykle moralnego kaca jak po dyskotece przetańczonej w rytmie disco polo.
Po historiach Chandlera to przykre odczucie nie nachodzi mnie.

Po historiach Chandlera to przykre odczucie nie nachodzi mnie.

192 użytkowników ma tytuł Pani w jeziorze na półkach głównych
40 użytkowników ma tytuł Pani w jeziorze na półkach dodatkowych

Raymond Chandler
Raymond Chandler
Amerykański autor powieści i opowiadań kryminalnych, z gatunku Crime Fiction. Wiele jego utworów zaadaptowano na potrzeby filmu. Pracował też jako scenarzysta. Zasługą Chandlera jest wprowadzenie do tego popularnego gatunku elementów literatury wyższych lotów, zwłaszcza poetyckich porównań. Inspirował się twórczością Dashiella Hammetta. Pierwsze opowiadanie opublikował w magazynie "Black Mask", piśmie poświęconym historiom detektywistycznym. Najbardziej znanym bohaterem jego książek jest samotny (w niedokończonej powieści Chandler chciał go ożenić) i cyniczny prywatny detektyw (ang. Private Eye) Philip Marlowe. Marlowe przy rozwiązywaniu kryminalnych zagadek, które częściej znajdują jego, niż on je, postępuje według sobie jedynie znanych zasad. Jest przykładem krystalicznie uczciwego człowieka, lubiącego alkohol, fajkę i papierosy, który wieczorami rozgrywa sam ze sobą partie szachów. Autor bardziej niż na rozwikłaniu zagadki kryminalnej skupia się na opisie środowiska, w którym rozgrywa się akcja powieści oraz analizie psychiki bohaterów.

Cytaty z książki Pani w jeziorze

Dodaj cytat z książki Pani w jeziorze