Hormonalna rewolucja

- Filia na faktach
- 2024-02-28
- 2023-02-28
- Justyna Högström
Jak w naturalny sposób wykorzystać moc sześciu najważniejszych hormonów.
DOPAMINA, OKSYTOCYNA, SEROTONINA, ENDORFINY, KORTYZOL, TESTOSTERON
to sześć hormonów, które mają wpływ na to, jak się czujemy i jak myślimy.
David JP Phillips wyjaśnia, jak chemia naszego organizmu może na nas wpływać i co my możemy zrobić, aby wpłynąć na nią.
To ty decydujesz, jak się czujesz.
Autor dowodzi między innymi, że:
· zrównoważenie dopaminy pomaga zwiększyć motywację
· wyregulowanie poziomu oksytocyny pozwala poczuć większą więź ze światem i ludźmi
· dobrze jest zadbać o odpowiedni poziom serotoniny, która służy za podstawę długotrwałego szczęścia i harmonii
· kortyzol w małych dawkach może pomóc wyjść ze strefy komfortu
· da się pobudzić wytwarzanie endorfin przez śmiech i ćwiczenia
· warto wyregulować poziom testosteronu, aby zwiększyć pewność siebie przed ważnym spotkaniem.
Ta książka jest dla każdego, kto pragnie czuć się dobrze w naturalny sposób.
„Praktyczny podręcznik wpływania na ludzkie szczęście za pomocą własnej biologii... Nie ma niczego lepszego!” – THOMAS ERIKSON, autor bestsellera Otoczeni przez idiotów
DOPAMINA, OKSYTOCYNA, SEROTONINA, ENDORFINY, KORTYZOL, TESTOSTERON
to sześć hormonów, które mają wpływ na to, jak się czujemy i jak myślimy.
To ty decydujesz, jak się czujesz.
Autor dowodzi między innymi, że:
· zrównoważenie dopaminy pomaga zwiększyć motywację
· kortyzol w małych dawkach może pomóc wyjść ze strefy komfortu
· da się pobudzić wytwarzanie endorfin przez śmiech i ćwiczenia
Ta książka jest dla każdego, kto pragnie czuć się dobrze w naturalny sposób.
Kup Hormonalna rewolucja w ulubionej księgarniPorównywarka z najlepszymi ofertami księgarń W naszej porównywarce znajdziesz książki, e-booki i audiobooki z najpopularniejszych księgarń internetowych. Niektórzy partnerzy przygotowują dla użytkowników naszego serwisu specjalne rabaty, dlatego warto kupować książki przez lubimyczytać.pl. Oferty są prezentowane w trzech kategoriach: „Oferta dnia” (promocje partnerów),„Polecane księgarnie” (sprawdzeni partnerzy handlowi, z którymi współpracujemy na podstawie umów) oraz „Pozostałe”. W każdej kategorii kolejność prezentacji zależy od ceny produktu przekazanej przez księgarnie lub dostawcę porównywarki. Lubimyczytać.pl nie prowadzi sprzedaży i nie uczestniczy w procesie zakupowym po przekierowaniu na stronę sklepu. Mimo że dokładamy starań, aby wszystkie linki i informacje były aktualne, nie mamy wpływu na ewentualne nieścisłości cenowe, błędne przekierowania lub zmiany w ofertach księgarni. Jeśli zauważysz nieprawidłowość, prosimy o zgłoszenie jej na adres: admin@lubimyczytac.pl. Dzięki Twojej informacji możemy jeszcze lepiej dbać o jakość działania naszej porównywarki.
Oceny książki Hormonalna rewolucja
1013 użytkowników ma tytuł Hormonalna rewolucja na półkach głównych- Chcę przeczytać 546
- 2024 30
- 2025 16
- Legimi 11
- Zdrowie 9
- Audiobooki 7

Opinie i dyskusje o książce Hormonalna rewolucja
Dobrze się zapowiadało, a potem oczywiście rozczarowanie. Trochę podstawowych faktów o hormonach, nawet przystępnie podanych, uzupełnione warstwą przemyśleń, jak zarobić na własnej depresji. A w zasadzie to proporcje układają się odwrotnie. Szkoda, że dobry pomysł zmienił się w nachalne promowanie produktu.
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toGdzie kończy się uproszczenie a zaczyna wprowadzanie w błąd? W tej książce bardzo szybko. To nie jest literatura popularnonaukowa, ale coachingowa. Warto mieć to na uwadze. Kiedy mamy już jako takie pojęcie na temat działania hormonów dość łatwo jest włapać takie rzeczy, ale nie poleciłabym tej książki na początek, łatwo wyrobić sobie na jej podstawie mylne wrażenie co do działania omawianych hormonów.
Trochę infantylna, powierzchowna, nastawiona na zwiększenie produktywności i kreowanie "lepszego ja" i osiąganie celów (niekoniecznie mądrych i spójnych).
Gdzie kończy się uproszczenie a zaczyna wprowadzanie w błąd? W tej książce bardzo szybko. To nie jest literatura popularnonaukowa, ale coachingowa. Warto mieć to na uwadze. Kiedy mamy już jako takie pojęcie na temat działania hormonów dość łatwo jest włapać takie rzeczy, ale nie poleciłabym tej książki na początek, łatwo wyrobić sobie na jej podstawie mylne wrażenie co do...
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toWartościowa książka po którą warto sięgnąć!
Wartościowa książka po którą warto sięgnąć!
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toNa pewno ktokolwiek kto to czyta znajdzie jakąś jedną wartościową rzecz, całość nie jest super odkrywcza.
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toCiekawe spojrzenie, odmienne spojrzenie na sposób w jaki odbieramy rzeczywistość i jak możemy na to wpłynąć, jednak Mnie nie porwała :D
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo tociekawa
ciekawa
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toŚwietna książka
Świetna książka
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toŚwietna, ciekawa książka.
Jest to wiedza, którą warto mieć :)
Świetna, ciekawa książka.
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toMyślę, że będzie dobra i dla osób, które dopiero zaczynają się interesować tematem, ale również dla tych, którzy mają już pewną wiedzę o działaniu hormonów.
Jest to wiedza, którą warto mieć :)
Do przeczytania w jeden wieczór. Jeżeli postawić na podświadomość i to, że warto sobie przeczytać podstawowe prawdy to może i ma sens. Ale raczej nikt z tej książki nie wyniesie nic super odkrywczego :) Dla mnie niestety troche nuda..
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toTo jedna z tych książek, które trudno mi ocenić ze względu na fakt, że raczej nie należę do grupy docelowej. A skoro już o tym mowa moim zdaniem ta pozycja mogłaby trafić przede wszystkim do osób, które nie zmagają się z żadnymi problemami natury psychicznej, lubią tabelki i cytaty z Pinteresta, mają stabilną sytuację życiową albo po prostu pracują w korpo. Bo, jak sam autor na początku zaznacza, to nie jest po prostu kompendium o hormonach, tylko poradnik coacha (ja jednak liczyłam na dawkę biologicznej wiedzy).
Tak czy siak, zacznijmy od plusów. Phillips używa przystępnego języka i nie odlatuje całkowicie do krainy motywacyjnego bełkotu, opisy działania poszczególnych hormonów są ciekawe, a przytaczane dla przykładu historyjki z reguły sensowne. Co do porad, które nam serwuje… znalazłoby się kilka niezłych, ale obawiam się, że żadna nie wydała mi się odkrywcza. Poza tym wszystko zostało poparte dość obszerną bibliografią, która sugeruje solidny research.
Problem w tym, że to już wszystkie mocne strony. Im dłużej czytałam tę publikację, tym bardziej zirytowana albo rozbawiona (o zgrozo) się czułam. Zacznijmy od mniej istotnego minusika, obok którego nie mogłabym przejść obojętnie po studiowaniu archeologii przez pięć lat. Chodzi oczywiście o historyjkę na temat ludzi sprzed 25 tys. lat, która mocno odbiega od realiów paleolitu – wystarczy rzucić okiem na stronę National Geographic, żeby się dowiedzieć, że ludzie opanowali ogień o wiele wcześniej; uproszczenie ówczesnej hierarchii społecznej do tego, kto ma lepsze ciuchy też wydaje się nie na miejscu; a mamuty to raczej bywalcy stepów. Uważam, że brak weryfikacji faktów z innej niż opisywana w książce popularnonaukowej dziedziny dużo mówi o samym autorze i może sugerować, że gdybym te pięć lat poświęciła na zgłębianie nauk przyrodniczych, znalazłabym więcej baboli.
Jednak bez dwóch zdań najgorszym elementem pozycji są według mnie propozycje narzędzi regulujących poziom hormonów, reklamowanych przez okładkę jako największy atut poradnika. Większość z nich wydaje mi się do szpiku kości… zimna, bezosobowa i przygotowana dla robota, a nie dla normalnego człowieka, który nie ma ochoty wykorzystywać uścisków w celu podniesienia sobie oksytocyny na zawołanie. Wiem, że raczej nie takie stały za nimi intencje, ale na myśl o wypróbowaniu niektórych czułam się, jakbym zamierzała kogoś po prostu wykorzystać. Nie wspominając nawet o tym, że inne były zwyczajnie szkodliwe i budziły u mnie niepokój! Albo brzmiały jak „Coś cię boli? Pomyśl, że to dobrze, to będzie ci lepiej”. Najgorsze, że nawet jeśli przyznam, że część czytelników zupełnie zmieni perspektywę i zacznie żyć lepiej, to wciąż pozostaną osoby z poważniejszymi problemami emocjonalnymi albo neuroatypowe (dzień dobry),które tylko poczują się gorzej po przeczytaniu tych wspaniałych rad. A autor ogranicza się do jednorazowego wspomnienia o konieczności skorzystania z pomocy psychologicznej i na wszelki wypadek nie mówi, kiedy jego poradnik może okazać się nieprzydatny.
W publikacji pojawiają się też – może nie tak liczne, ale jednak obecne – znane chwyty coachy. Afirmacja, mapy stresu, stanie w określonej pozycji, żeby zwiększyć pewność siebie… i z jakiegoś powodu morsowanie (wielokrotnie). Ta książka ma ponadto jeszcze jedną cechę wspólną z coachingowym pieprzeniem, stygmatyzowanie negatywnych emocji. Z narracji wynika, że są one największym złem i przeszkodą w osiąganiu sukcesów, a nie normalnym elementem funkcjonowania. W życiu ludzi sukcesu brakuje miejsca dla niedoskonałości.
Może i będę przez to mniej efektywna, ale wolę jednak pozwolić sobie czuć. Poza paroma ciekawostkami nie wyniosłam z lektury niczego.
To jedna z tych książek, które trudno mi ocenić ze względu na fakt, że raczej nie należę do grupy docelowej. A skoro już o tym mowa moim zdaniem ta pozycja mogłaby trafić przede wszystkim do osób, które nie zmagają się z żadnymi problemami natury psychicznej, lubią tabelki i cytaty z Pinteresta, mają stabilną sytuację życiową albo po prostu pracują w korpo. Bo, jak sam...