Hormonalna rewolucja

Filia na faktach
2024-02-28
2023-02-28
Justyna Högström
Jak w naturalny sposób wykorzystać moc sześciu najważniejszych hormonów.

DOPAMINA, OKSYTOCYNA, SEROTONINA, ENDORFINY, KORTYZOL, TESTOSTERON
to sześć hormonów, które mają wpływ na to, jak się czujemy i jak myślimy.

David JP Phillips wyjaśnia, jak chemia naszego organizmu może na nas wpływać i co my możemy zrobić, aby wpłynąć na nią.

To ty decydujesz, jak się czujesz.

Autor dowodzi między innymi, że:
· zrównoważenie dopaminy pomaga zwiększyć motywację
· wyregulowanie poziomu oksytocyny pozwala poczuć większą więź ze światem i ludźmi
· dobrze jest zadbać o odpowiedni poziom serotoniny, która służy za podstawę długotrwałego szczęścia i harmonii
· kortyzol w małych dawkach może pomóc wyjść ze strefy komfortu
· da się pobudzić wytwarzanie endorfin przez śmiech i ćwiczenia
· warto wyregulować poziom testosteronu, aby zwiększyć pewność siebie przed ważnym spotkaniem.

Ta książka jest dla każdego, kto pragnie czuć się dobrze w naturalny sposób.

„Praktyczny podręcznik wpływania na ludzkie szczęście za pomocą własnej biologii... Nie ma niczego lepszego!” – THOMAS ERIKSON, autor bestsellera Otoczeni przez idiotów

Kup Hormonalna rewolucja w ulubionej księgarniiPorównywarka z najlepszymi ofertami księgarń W naszej porównywarce znajdziesz książki, e-booki i audiobooki z najpopularniejszych księgarń internetowych. Niektórzy partnerzy przygotowują dla użytkowników naszego serwisu specjalne rabaty, dlatego warto kupować książki przez lubimyczytać.pl. Oferty są prezentowane w trzech kategoriach: „Oferta dnia” (promocje partnerów),„Polecane księgarnie” (sprawdzeni partnerzy handlowi, z którymi współpracujemy na podstawie umów) oraz „Pozostałe”. W każdej kategorii kolejność prezentacji zależy od ceny produktu przekazanej przez księgarnie lub dostawcę porównywarki. Lubimyczytać.pl nie prowadzi sprzedaży i nie uczestniczy w procesie zakupowym po przekierowaniu na stronę sklepu. Mimo że dokładamy starań, aby wszystkie linki i informacje były aktualne, nie mamy wpływu na ewentualne nieścisłości cenowe, błędne przekierowania lub zmiany w ofertach księgarni. Jeśli zauważysz nieprawidłowość, prosimy o zgłoszenie jej na adres: admin@lubimyczytac.pl. Dzięki Twojej informacji możemy jeszcze lepiej dbać o jakość działania naszej porównywarki.

Hormonalna rewolucja

2117 2105

Oceny książki Hormonalna rewolucja

Opinie i dyskusje o książce Hormonalna rewolucja

Dobrze się zapowiadało, a potem oczywiście rozczarowanie. Trochę podstawowych faktów o hormonach, nawet przystępnie podanych, uzupełnione warstwą przemyśleń, jak zarobić na własnej depresji. A w zasadzie to proporcje układają się odwrotnie. Szkoda, że dobry pomysł zmienił się w nachalne promowanie produktu.

Gdzie kończy się uproszczenie a zaczyna wprowadzanie w błąd? W tej książce bardzo szybko. To nie jest literatura popularnonaukowa, ale coachingowa. Warto mieć to na uwadze. Kiedy mamy już jako takie pojęcie na temat działania hormonów dość łatwo jest włapać takie rzeczy, ale nie poleciłabym tej książki na początek, łatwo wyrobić sobie na jej podstawie mylne wrażenie co do działania omawianych hormonów.

Trochę infantylna, powierzchowna, nastawiona na zwiększenie produktywności i kreowanie "lepszego ja" i osiąganie celów (niekoniecznie mądrych i spójnych).

Wartościowa książka po którą warto sięgnąć!

Wartościowa książka po którą warto sięgnąć!

1013 użytkowników ma tytuł Hormonalna rewolucja na półkach głównych
131 użytkowników ma tytuł Hormonalna rewolucja na półkach dodatkowych

Czytelnicy Hormonalna rewolucja przeczytali również

Nie zostawaj influencerem Janek Strojny
Nie zostawaj influencerem
Janek Strojny
Czy liczby naprawdę mają znaczenie, czy tylko nam się tak wydaje? Ile jesteśmy w stanie poświęcić, żeby ktoś kliknął „lubię to”? Historia Janka Strojnego pokazuje, że świat influencerów wcale nie jest tak błyszczący, jak wygląda na ekranie telefonu. To raczej scena, na której każdy gra swoją rolę - czasem lepszą, czasem gorszą, ale rzadko kiedy prawdziwą. Za kulisami zamiast wsparcia często czai się rywalizacja, zazdrość i nieustanna presja, by być „bardziej”, „lepiej”, „więcej”. Bo co się dzieje, gdy lajki przestają rosnąć? Gdy zasięgi spadają, a wraz z nimi poczucie własnej wartości? Czy człowiek nadal wie, kim jest bez tej cyfrowej widowni? Ta opowieść nie jest lukrowaną historią sukcesu. To raczej szczere spojrzenie na mechanizmy, które wciągają i nie chcą wypuścić. Codzienność podporządkowana algorytmom, życie mierzone statystykami i ciągłe porównywanie się do innych. Brzmi znajomo? A przecież to dotyczy nie tylko twórców, ale też tych, którzy ich oglądają. Najbardziej uderza to, jak cienka jest granica między pasją, a uzależnieniem. Kiedy zabawa zamienia się w przymus, a potrzeba akceptacji zaczyna dyktować każdą decyzję. I wtedy pojawia się pytanie: czy to jeszcze kontrolujemy, czy już tylko reagujemy? To nie jest książka, którą się „połyka” i zapomina. Raczej taka, która zostaje gdzieś z tyłu głowy i wraca w najmniej oczekiwanym momencie. Może wtedy, gdy po raz kolejny bezmyślnie przesuwasz ekran. A może wtedy, gdy zaczynasz zastanawiać się, czy naprawdę chcesz być częścią tego świata. Bo może najważniejsze pytanie brzmi: czy warto płacić taką cenę za chwilę uwagi?
Mariola - awatar Mariola
oceniła na717 dni temu
Sztuka obsługi penisa 2. Nowe wyzwania Przemysław Pilarski
Sztuka obsługi penisa 2. Nowe wyzwania
Przemysław Pilarski Andrzej Gryżewski
Mężczyzn nienawidzących kobiet niestety przybywa. W społeczeństwie szerzy się penisocentryzm. Wiara w viagrę i powszechna dostępność specyfików na potencję, niesie szalenie poważne negatywne skutki. Chemseks robi z ludzi zombie. Coraz ostrzejsza pornografia, jak i łatwa jej dostępność nawet dla nastolatków, prowadzi do zaburzeń, których pozbyć da się tylko w gabinecie specjalisty. Coraz więcej facetów myśli, że dick pic jest świetnym pomysłem na nawiązanie kontaktu. Patriarchat rządzi w Polsce. Wierzenia religijne zakorzeniają się w naszej psychice i blokują relacje. Sami przyznajcie, czy to nie są tematy społeczne? Między innymi o nich właśnie przeczytać można w "Sztuce obsługi penisa 2". Każdą z trzech książek z serii "Sztuka obsługi..." można czytać niezależnie od siebie, jak i swojego wieku, płci, preferencji, statusu, miejsca, pochodzenia... To poradniki tak ważne i potrzebne, że- uwaga!- są polecane nawet w szkółkach przyparafialnych podczas nauk dla narzeczonych! Nie żeby to był jakiś wyznacznik prestiżu czy ważności, ale myślę sobie, że skoro kościół wypiera od zawsze sferę seksualną człowieka, a w tym przypadku, prowadzący takie nauki otwarcie poleca młodym, by kupić, przeczytać i mieć w domu, to jednak coś to znaczy! To jednak jest to jakieś uznanie 😉Poza tym, jakiś czas temu, będąc na imprezie zapytana, co ostatnio czytałam ciekawego, odpowiedziałam, że "Sztukę obsługi penisa". Moi rozmówcy różnej płci, jak i orientacji, rozpoczęli ochoczo wymianę opinii, a raczej zachwytów na jej temat. I jeszcze chyba nigdy nie czułam się tak swobodnie podczas rozmowy o tematyce seksualnej! Polecam serdecznie 👌 @odkrywczamama
Odkrywczamama - awatar Odkrywczamama
oceniła na103 miesiące temu
O czym kłamią myśli. Jak przerwać cykl destrukcyjnego myślenia Iza Maliszewska
O czym kłamią myśli. Jak przerwać cykl destrukcyjnego myślenia
Iza Maliszewska
W październiki 2021 roku podjęłam jedną z najtrudniejszych, ale najlepszych w moim życiu decyzji. Zdecydowałam się na przejście przez terapię. Znalazłam się w takim punkcie, że nie potrafiłam sama ruszyć dalej, czułam, że coś jest nie tak i zdobyłam się na odwagę, by poprosić o pomoc. Bywały dni, gdy nie chciałam tam wracać, kiedy myślałam, że nie dam rady, że to za trudne. Po kilku krokach zrobionych naprzód, nagle się cofałam, mając do siebie pretensje, że nie mogę pójść dalej, bo inni zostaną z tyłu. Nie poddałam się jednak i mogę z czystym sumieniem powiedzieć, że jestem z siebie dumna. To był pierwszy krok, żeby znów stanąć na własnych nogach, a nie próbować dopasować się tam, gdzie nie jest moje miejsce. Lektura tej książki była dla mnie podróżą w przeszłość, do czasów, gdy sama pielęgnowałam gorycz i uważałam, że świat jest zły, ja jestem beznadziejna, inni mają lepiej, a ci, którzy zrobili mi coś złego, powinni bosą stopą na klocek LEGO stanąć. Dzięki tej książce dowiecie się m.in., skąd biorą się natrętne myśli przed snem i czy można coś z nimi zrobić. Przekonacie się, jaki wpływ na życie ma temperament, a także czym różnią się między sobą poszczególne warianty psychoterapii. Całość jest napisana prostym językiem, więc nie będziecie mieli problemu, by zrozumieć, co autorka chce Wam przekazać. Każdy rozdział jest zakończony podsumowaniem, dzięki czemu można sobie poukładać zdobytą wcześniej wiedzę. Narracja jest skierowana do kobiet. To publikacja dobra dla osób, które są na początku drogi do odzyskania sprawczości nad swoim życiem. Najważniejszą dla mnie częścią była ta o przebaczaniu. Trochę sobie przy niej popłakałam, ale potrzebowałam tego. Karmienie w sobie niechęci do drugiego człowieka, złorzeczenie mu, nie sprawi, że nam zrobi się lepiej, wręcz przeciwnie, będziemy tylko tracić siły, a w naszym życiu nic się nie zmieni. I mówię to z własnego doświadczenia. Warto wybaczyć, żeby móc pójść dalej. Autorka pokazuje, jak działają, czasem od pokoleń, destrukcyjne przekonania. Jak to, w jakim towarzystwie się obracamy, wpływa na nas. Po terapii zaczęłam widzieć inaczej rzeczy, które uważałam za normalne. Nie miałam świadomości tego, że karanie ciszą to forma przemocy. Chociaż wcześniej dzielnie walczyłam o swoje, znalazłam się w środowisku, które pozbawiło się sprawczości, uznając, że na nic nie ma wpływu, na wszystko narzekało i sama zaczęłam się tak zachowywać. Dzisiaj wyznaję zasadę, że jeśli nie umiem zrobić czegoś sama, wejść drzwiami czy oknem, to trzeba znaleźć kogoś, kto pokaże mi, jak otworzyć drzwi albo podsadzi mnie do okna. Nie ma nic złego w proszeniu o pomoc, to oznaka siły, nie słabości. Ta książka to kopalnia cytatów, skłania do refleksji i daje do myślenia. Pozwala zastanowić się nad tym, gdzie znajduje się nasze poczucie kontroli i skąd się wzięło. Będziecie mogli przekonać się, skąd biorą się automatyczne myśli i jaką rolę odgrywa w naszym życiu stres. Dziękuję autorce za możliwość wyruszenia w tę podróż, była pełna emocji, mogłam dzięki niej spojrzeć za ramię, uśmiechnąć się i poczuć dumę, widząc to, jaką drogę pokonałam, by znaleźć się tu, gdzie jestem. Na koniec pozwolę sobie zacytować kilka fragmentów, które będą miały specjalne miejsce w moim sercu.
Maja - awatar Maja
oceniła na92 miesiące temu
Życie, którego pragniesz. Sztuka i nauka sięgania po szczęście Oprah Winfrey
Życie, którego pragniesz. Sztuka i nauka sięgania po szczęście
Oprah Winfrey Arthur C. Brooks
Ciekawa i inspirująca (zawarte w niej sugestie są trafne i możliwe do wcielenia w życie). A. C. Brooks rozpoczyna swoje rozważania od przyjrzenia się ludzkiemu dążeniu do szczęścia - te definiowane jest w odmienny sposób, oparte na rożnych wartościach, często uwarunkowane: "gdyby inny", "byłbym szczęśliwy ale", nietrwałe. Przytaczając historię Boecjusza - człowieka prawdopodobnie niesłusznie oskarżonego, osadzonego w wiezieniu, skazanego na śmierć, który nie pozwolił sobie na utyskiwanie i zepsucie tym samym ostatnich chwil swego życia; przekonuje, iż poczucie szczęścia zależy od naszej woli (decyzji),nie od okoliczności zewnętrznych. Powołuje się na historię Frankla i uczy, jak zarządzać emocjami. Wskazuje na wagę emocji nieprzyjemnych, zachęca do wsłuchania się w informację, jakie te niosą, zaleca oddech, wstrzymanie reakcji i zadecydowanie, co chcemy uczynić uwzględniając, co jest dla nas korzystne. Radzi podjecie próby przyjrzenia się sytuacji z dystansu. Zachęca do zmiany nawyków: zachowaj się inaczej (nie denerwuj się, odpuść, powiedz spokojnie),skup się na swoim życiu (zg. z sugestią M. Seligmana jako homo prospectus, myśl o swojej przyszłości, swoim zdrowiu),nie oceniaj, nie zazdrość (otwórz, według Dantego "oczy zszyte drutem"),nie krytykuj. Pomyśl , co dla Ciebie ważne i żyj zgodnie ze swoimi wartościami. Pozycja lekka, dobrze się ją czyta, sprawia przyjemność i inspiruje.
Anna_Kowalska - awatar Anna_Kowalska
oceniła na78 miesięcy temu
ADHD. Twój mózg jest OK Tamara Rosier
ADHD. Twój mózg jest OK
Tamara Rosier
Książka bardzo przystępna, warta przeczytania, ale też trochę przereklamowana. Autorka opisuje wiele doświadczeń osób z ADHD, szczególnie w obszarze regulacji emocji, prokrastynacji, perfekcjonizmu czy zaburzonego poczucia czasu. Dla wielu czytelników samo nazwanie tych mechanizmów może być ogromną ulgą. Dużym plusem jest wyjaśnienie, jak działa mózg w ADHD. Jaka jest rola kory przedczołowej, układu limbicznego, problem z antycypacją nagrody czy trudności z motywacją do zadań, które nie sprawiają frajdy. Bardzo trafnie opisane są też zmagania z wielkimi emocjami: szybka frustracja, długie przeżywanie drobiazgów, niska tolerancja krytyki czy skłonność do myślenia dywergencyjnego. To wszystko brzmi znajomo i daje poczucie bycia zrozumianym. Najbardziej praktycznym elementem książki jest tzw. plansza operacyjna. To podział zadań na 4 kwadraty w zależności od poziomu frajdy i stymulacji emocjonalnej. To narzędzie pomaga zobaczyć, dlaczego niektóre obowiązki lądują w czerwonym polu i kończą się prokrastynacją, a inne w zielonym, gdzie czujemy przepływ i energię. Podoba mi się też koncepcja rozmowy z przyszłą wersją siebie. Cenne są rozdziały o śnie, ochronie momentów szczytowej energii, treningu wyobrażeniowym czy budowaniu relacji z dzieckiem z ADHD w oparciu o szacunek, a nie kontrolę. Autorka pokazuje, że bez regulacji emocji i dbania o zasoby trudno mówić o skuteczności. Choć książkę czyta się dobrze, nie mam poczucia, że jest to najlepsza książka o ADHD, a takie opinie czytałam. To w dużej mierze teoria i psychoedukacja, a mniej konkretnych, gotowych do wdrożenia strategii. Wiele wskazówek wymaga samodzielnego dopracowania i dużej samoświadomości. Osoba szukająca bardzo konkretnych checklist może poczuć niedosyt. To wartościowa książka, szczególnie dla osób, które chcą lepiej zrozumieć siebie lub bliskich z ADHD. Daje wgląd do opisu własnych trudności. Jeśli jednak ktoś liczy głównie na zestaw konkretnych, technicznych rozwiązań, może poczuć niedosyt. Ja wciąż szukam najlepszej książki o ADHD.
annna84 - awatar annna84

Cytaty z książki Hormonalna rewolucja

(...) kora przedczołowa (część mózgu, która daje nam zdolność kontrolowania własnych emocji) nie jest w pełni rozwinięta aż do 25 roku życia. Dlatego zignorowanie kreowanego przez media społecznościowe porządku jest najtrudniejsze dla dzieci i młodzieży, które są na niego codzienne wystawiane.

Rozwiń
David JP Phillips Hormonalna rewolucja Zobacz więcej

(...) organizm uwalnia oksytocynę, gdy wystawiamy się na ciepło i zimno.

(...) organizm uwalnia oksytocynę, gdy wystawiamy się na ciepło i zimno.

David JP Phillips Hormonalna rewolucja Zobacz więcej

(...) poćwicz czerpanie radości z różnych sytuacji, a będziesz osiągał lepsze wyniki.