Czarci krąg

- 2023-04-12
- 2016-05-11
W miasteczku Zagubin zostaje odkryty pochówek wampiryczny. Część mieszkańców wpada w panikę, a inni zaczynają na tym zarabiać, malując krwawe ślady w różnych miejscach. Jakby tego było mało, nieznani sprawcy wysadzają w powietrze fioletową krowę, będącą własnością pensjonatu Krwiożerczy Piotruś. Ten wypadek uruchamia cały szereg ekscytujących wydarzeń, m.in. odkrycie zwłok turystki, w której ktoś ewidentnie zatopił swoje zęby. Policja stara się racjonalnie podejść do sprawy, jednak zdrowy rozsądek przegrywa w Zagubinie z wampirycznym szaleństwem. Szczególnie jeśli można zarobić na nim niemałe pieniądze.
Kto zagryzł turystkę?
Czym jest wampirioza?
Czy specjalnie zatrudnionemu detektywowi matrymonialnemu uda się znaleźć sprawcę wybuchu?
Kup Czarci krąg w ulubionej księgarni
Oceny książki Czarci krąg
- Komedia kryminalna 4
- Biblioteka 4
- Kryminał 3

OPINIE i DYSKUSJE o książce Czarci krąg
Ciągłe skakanie pomiędzy wątkami z czasem okazuje się bardzo męczące. Z trudem dokończyłem.
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toNie zainteresowała mnie.
Nie zainteresowała mnie.
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toMęczę książkę już drugi tydzień i jestem na 61 stronie bo co chwilę odkładam....i teraz odkładam ostatecznie... szkoda czasu, nie wkręciłam się i już nie wkręcę.
Niby humor ale dla mnie chyba coś mało zrozumiały. Dużo postaci pojawia się co chwilę - gubię się... Mnóstwo nie dokończonych wątków- czytam i nie wiem co czytam. Ciężko mi powiedzieć czy książka jest kiepska czy to po prostu nie moja działka jeśli chodzi o taki typ literatury. Wracam do czytania wampirów ale tych innych- tych na poważnie i z dreszczykiem...
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toNiby humor ale dla mnie chyba coś mało zrozumiały. Dużo postaci pojawia się co chwilę - gubię się... Mnóstwo nie dokończonych wątków- czytam i nie wiem co czytam. Ciężko mi powiedzieć czy książka jest kiepska czy...
Zagubin to nie tylko mała miejscowość gdzieś w bliżej niesprecyzowanych okolicach Polski. To wręcz inny wymiar rzeczywistości. I jeżeli poczynimy takie założenie, to lektura tej powieści będzie miła, sympatyczna, a nawet zabawna. Natomiast, gdy dopadnie nas syndrom mędrca (z jego szkiełkiem i okiem),to do szału nas doprowadzą pomysły autorki. No bo kto to widział, żeby poważna instytucja, jaką jest policja brała pod uwagę istnienie wampirów. Nawet jeśli to wpływ syndromu, na który cierpi większość mieszkańców miasteczka, czyli „ajeżelizmu”. Tak, dla większości ludzi jest to sposób, aby sprawić, że ich miejscowość stanie się rozpoznawalna, a tłumy turystów będą ją zalewały niczym biblijny potop. Prawdziwe zwłoki jednakże nie do końca wpasowują się w ten zabieg marketingowy, zatem trzeba jak najszybciej wyjaśnić, kto jest ich autorem. W śledztwo zostanie wplątana pani detektyw (co prawda zatrudniona w biurze matrymonialnym, ale jednak detektyw),jej praktykanci, a także policjant, który przyjechał odwiedzić matkę pracującą w tutejszym pensjonacie (o jakże przyjaznej nazwie – Krwiożerczy Piotruś). Słuchałam wersji audio. Nie jest może szczególnie porywająca, a przejęzyczenia lektorki potrafią być zaskakujące, lecz da się słuchać. Na poprawę humoru – odpowiednia lektura.
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toWartka akcja, niezły humor, ale koniec końców chyba za dużo wszystkiego na raz i żaden z wątków nie zrealizował do końca swego potencjału
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toTytuł tej książki skojarzył mi się legendami dotyczącymi czarcich kręgów związanych z czarownicami. Jednak autorka zamiast czarownic zaserwowała nam wampirzy klimat.
Tam, gdzie sensacja, tam też możliwość zarobku dla sprytnych i chytrych ludzi. Czyż to nie życiowe i prawdziwe? Zawsze znajdą się tacy, którzy będą chcieli jak najwięcej zarobić na naiwności ludzi, rozgłosie i innych takich. Uwielbiam, to, że autorka ukazuje takie sytuacje w sposób zabawny, podkreślając mentalność ludzi, nie wszystkich oczywiście. Czarny humor w tej pozycji to nie lada gratka.
W miasteczku Zagubin odkryty zostaje pochówek wampiryczny. Oczywiście sytuacja wprowadza niezły chaos w miasteczku oraz panikę. Jedni się boją, drudzy węszą biznes. Jakby strachu było mało, wybucha fioletowa krowa, która jest własnością pensjonatu Krwiożerczy Piotruś ( powiem Wam, że w życiu nie zatrzymałabym się w miejscu o takiej nazwie 😁) Cała sytuacja uruchamia szereg ekscytujących wydarzeń, które przyciągają ludzi do Zagubina. Sprawa staje się irracjonalna w momencie, kiedy zostaje znalezione ciało turystki, w którym ktoś zatopił swoje zębiska. Wampiryczne szaleństwo zaczyna władać miasteczkiem. Na próżno szukać rozsądku w niektórych momentach. Policja zajmuje się sprawą, choć dla nich też jest to bardzo trudne. Czy popadną w wampiriozę? Czy ktoś rozwikła zagadkę? Może będzie to zatrudniony detektyw matrymonialny? Kto wysadził krowę?
,,Czarci krąg" Iwony Banach to świetna komedia kryminalna, która rozbawi do łez. Teksty bohaterów, dialogi są tutaj rozbrajające. Żadne książki nie poprawiają mi tak humoru, jak książki autorki. Dziuńka z tej pozycji to kobieta petarda. Nie chciałabym stanąć na jej drodze, bo to groziłoby fizycznym i psychicznym uszczerbkiem na zdrowiu.😁 Cała wampirioza pozytywnie udziela się czytelnikowi. Autorka stworzyła świetnych bohaterów. Ich osobowości idealnie wpasowują się w klimat historii. Czarny humor, który autorka wplotła w historię, też jest ze smakiem. Nie ma przesadzonych wątków. Historia idealna na odprężenie po ciężkim dniu.
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toTam, gdzie sensacja, tam też możliwość zarobku dla sprytnych i chytrych ludzi. Czyż to nie życiowe i prawdziwe? Zawsze znajdą się tacy, którzy będą chcieli jak najwięcej zarobić na naiwności ludzi, rozgłosie i...
Choć książki Iwony Banach zaliczane są do komedii kryminalnych, dla mnie przede wszystkim są świetnymi komediami. Perfekcyjne ukazywanie naszych wad, które Autorce wychodzi znakomicie, budzi mój podziw, a jej nieposkromiona wyobraźnia to coś, czego można tylko zazdrościć. Poczucie humoru idealnie zgrywa się z moim gustem, dlatego po jej powieści sięgam zawsze z pełnym zaufaniem.
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toNa początku było mi trudno się wczuć w sposób prowadzenia narracji. Odstawiłam tę książkę na jakieś dwa dni po dosłowie dwudziestu stronach ale...
Ta książka ma jednak istotną (przynajmniej w moich oczach) wadę. Brak podziału na rozdziału i skakanie po punktach widzenia różnych postaci. - Wiem jednak, że ten tytuł zasługuje na to aby znaleźć się w mojej prywatnej biblioteczce ;)
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toJak w końcu usiadłam aby ją przeczytać do końca to ją dosłownie połknęłam. Barwni bohaterowie, wartka akcja i intryga której rozwiazania nie udało mi się przewidzieć. Chętnie wróciłabym do Zagubina na kolejną przygodę.
Ta...
Wampiry powracają! A w raz z nimi dużo śmiechu, kilka trupów i masa dobrej zabawy. Dla turystów oczywiście.
W małej miejscowości Zagubin zostaje odkryte nielada znalezisko. W lesie całkowicie przez przypadek znaleziono prawdziwy wampirzy pochówek. Mieszkańcy wpadają w panikę, ale znajduje się też kilkoro takich, którzy na owym znalezisku chcieliby zarobić. W końcu nic tak nie przyciąga turystów jak groza, strach i wata cukrowa. Emocje sięgają zenitu, gdy jedna z przyjezdnych zostaje odnaleziona martwa. Z bardzo wyraźnymi śladami zębów. A przy okazji pewna fioletowa krowa wylatuje w powietrze. Przypadkiem. Czy te wydarzenia są jakoś powiązane? Czy policja stanie na wysokości zadania? A może jednak wszyscy padną ofiara wampirozy? I najważniejsze – kto będzie następną ofiarą?
Wspominałam już, że uwielbiam komedie kryminalne? To gatunek, który odkryłam dzięki polskim autorom i autorkom i całkowicie z nim przepadłam. I tym razem, sięgając po Czarci Krąg, również się nie zawiodłam. Wybuchałam śmiechem kilkanaście razy. Ocierałam łzy i zastanawiałam się skąd autorka wzięła takie szalone pomysły. Absurd goni absurd, ale w tym gatunku jest to całkowicie wymagane. Jednak poziom komedii nie jest wcale wiele niższy niż poziom kryminału, bo w Czarcim Kręgu mamy wątek kryminalny z prawdziwego zdarzenia. Trup się ściele. Pytanie, tylko kto zabił. Nie mogę też nie wspomnieć o świetnie zarysowanych postaciach głównych i z tła. Szalone staruszki, naukowcy badający UFO, sprytna dziennikarka, a do tego wampiry, kosmici i turyści spragnieni sensacji. Każda z postaci jest jakaś i zdecydowanie nie zlewają się w jedno.
Idealna na letni popołudnie z drinkiem z palemką! Lekka, zabawna i z całą pewnością wciągająca!
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toW małej miejscowości Zagubin zostaje odkryte nielada znalezisko. W lesie całkowicie przez przypadek znaleziono prawdziwy wampirzy pochówek. Mieszkańcy wpadają w panikę, ale znajduje się też kilkoro takich, którzy na owym znalezisku chcieliby zarobić. W końcu nic tak...
"– Jak do tego doszło? Kiedy to wszystko się zaczęło?
No bo kiedy? Od rozkopania tego cholernego dołu?"
Jeśli chodzi o połączenie komedia z kryminałem to najlepszym wyborem będzie książka Iwony Banach.
Tym razem przenosimy się do miasteczka Zagubin, gdzie zostaje odkryty pochówek wampiryczny. Część mieszkańców wpada w panikę, a inni zaczynają na tym zarabiać. Jakby tego było mało, nieznani sprawcy wysadzają w powietrze fioletową krowę, będącą własnością pensjonatu Krwiożerczy Piotruś. Ten wypadek uruchamia cały szereg ekscytujących wydarzeń, m.in. odkrycie zwłok turystki, w której ktoś ewidentnie zatopił swoje zęby. Policja stara się racjonalnie podejść do sprawy, jednak zdrowy rozsądek przegrywa w Zagubinie z wampirycznym szaleństwem.
Czy wszystkie zagadki zostaną rozwiązane?
Niesamowicie zabawna historia z wątkiem kryminalnym i mnóstwem niewiadomych sprawi ,że będziecie się świetnie przy niej bawić. To idealna pozycja na deszczowy dzień.
Mnóstwo zwrotów akcji sprawią ,że nie będziecie mogli się od niej oderwać. W "Czarcim kręgu " znajdziecie wiele nietuzinkowych bohaterów, ale najbardziej przodują szalone staruszki , które totalnie rozwalają system. Duża dawka absurdu połączona z szaleństwem owładnęły mną do tego stopnia ,że sama szukałam wampira w kółkiem w ręku.
Jeżeli szukacie totalnie czegoś innego , co odmieni wasz wieczór i sprawi, se wasza buzia będzie uśmiechnięta od ucha do ucha to natychmiast po nią sięgajcie.
"– Jak do tego doszło? Kiedy to wszystko się zaczęło?
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toNo bo kiedy? Od rozkopania tego cholernego dołu?"