Zupełnie inna bajka

- literatura młodzieżowa
- 2023-02-13
- 2023-02-13
Mam na imię Alex. Imię-kameleon, które może zmienić się razem z człowiekiem. Czasami powtarzam je głośno. Można przyjaźnić się z kimś, kto nosi takie imię. Można nawet kogoś takiego kochać. Ale na to jest jeszcze za wcześnie. Jeszcze odkrywam świat i dziwię się, że tylko w bajkach można zmienić skórę. Może jeszcze próbuję zadowolić wszystkich wokół siebie. Ale im bardziej próbuję, tym bardziej mi to nie wychodzi. Czy ma to jakiś sens? To, co mnie okrywa to ośla skórka, która robi się coraz bardziej niewygodna. Często budzę się w nocy, bo mam wrażenie, że brakuje mi powietrza. Duszę się. Jakby ktoś trzymał moją głowę pod wodą. Ci którzy próbują ze mą rozmawiać tak naprawdę nic o tym nie wiedzą. Jestem przypadkiem. Tak naprawdę nikomu nie zależy na tym, aby znaleźć odpowiedź. Może naprawdę szukają jej moi rodzice? Ale nie znajdą. Mam na imię Alex. Jestem dziewczyną zamkniętą w ciele chłopca. Dlatego nie wiem, jak o sobie mówić. Byłem czy byłam? Pomyślałam czy pomyślałem? I to ja mam pytanie: kiedy i jak się to skończy?
Kup Zupełnie inna bajka w ulubionej księgarni
Oceny książki Zupełnie inna bajka
60 użytkowników ma tytuł Zupełnie inna bajka na półkach głównych- Przeczytane 35
- Brak? 1
- Wątki LGBT 1
- Książka papierowa 1
- Bez oceny 1
- Literatura młodzieżowa 1
- Nowości 2023 1
- 2023 r. 1
Cytaty z książki Zupełnie inna bajka
Przyjazn. Przyjaźń. Czy przypadkiem w życiu nie chodzi o to, aby był w nim ktoś, komu ufasz?

OPINIE i DYSKUSJE o książce Zupełnie inna bajka
Mnie wzruszyła.
Polecam - nie tylko bliskim osób trans, choć im szczególnie.
Postawy rodziców opisane w książce są bardzo prawdziwe (a wiem, co mówię). Brak wymuszonego hapy endu w niektórych wątkach sprawia, że historia jest prawdziwsza i głębsza.
Szczegół dla mnie istotny - dlaczego autorka używa terminu "zmiana płci" zamiast "uzgodnienie"? Chodzi o używanie języka literackiego, w którym "uzgodnienie płci" nie brzmi, bo jest terminem oficjalnym, medycznym?
Mnie wzruszyła.
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toPolecam - nie tylko bliskim osób trans, choć im szczególnie.
Ważna i potrzebna książka na polskim rynku wydawniczym. Opowieść o odmienności, o problemach z własną tożsamością, o braku akceptacji ze strony najbliższych.
Książka porusza takie bardzo życiowe problemy związane z transpłciowością. Bo czy można mówić o homoseksualizmie, jeśli w chłopcu zakocha się dziewczyna zamknięta w chłopięcym ciele? Kiedy i w jaki sposób wyjawić prawdę na swój temat? Czy są w ogóle jakieś dobre rozwiązania w takich sytuacjach? I dlaczego śmierć takim rozwiązaniem zdecydowanie nie jest?
Plusem jest też wstawka z komentarzem psychologa na końcu książki. Informacje, tłumaczące różnorodność zagadnień, związanych z płciowością.
I choć do mnie nie przemówił styl pisania tej powieści - te pojedyncze, jakby urywane zdania, książkę uważam za zdecydowanie wartą polecenia. I bardzo potrzebną - nie tylko dla borykającej się z podobnymi problemami młodzieży, ale (może nawet zwłaszcza) dla ich rodziców i opiekunów.
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toKsiążka porusza takie bardzo życiowe problemy związane z transpłciowością. Bo czy można mówić o homoseksualizmie, jeśli w chłopcu zakocha się dziewczyna zamknięta w chłopięcym ciele? Kiedy i w jaki sposób wyjawić...
Poruszony ciekawy temat i inne spojrzenie na to co dzieje się wokół
Poruszony ciekawy temat i inne spojrzenie na to co dzieje się wokół
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toBardzo ważna książka, bardzo ważny temat.
Bardzo ważna książka, bardzo ważny temat.
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toNaprawdę ciekawa historia sama główna bohaterka bardzo urocza a jej nie akceptacja otoczenia wiarygodna książka warta polecenia ;>
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toZacząć wypadałoby, że książka nie miała korekty. Jest dużo błędów, czyta się źle.
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toHistoria pisana na siłę, na zamówienie, bo temat jest teraz na czasie. Niestety nie ma w tej opowieści autentyczności. A zachęcanie do wiary i kościoła, który rzekomo jest miejscem przyjaznym dla lgbtq+... Sorry, nie, nie polecam
To było takie... nijakie. Może to było po prostu za krótkie. Fakt, że jest to queerowa literatura polskiej autorki jest pewnie głównym ciekawym aspektem tej książki. Według mnie, książka dobra dla młodszego czytelnika, ok. 11 lat.
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toAlex, choć wygląda jak chłopiec, w głębi siebie wcale nim nie jest. Jest dziewczyną uwięzioną w ciele, którego nienawidzi, które jest jej oślą skórką. Strach, brak akceptacji u bliskich, rówieśników, zdezorientowanie – to emocje, które towarzyszą jej każdego dnia. Pragnie założyć sukienki, biżuterię, pomalować się, jednym słowem zrobić to wszystko, co robią dziewczyny, jednak nie może. Każdego dnia musi udawać kogoś, kim wcale nie jest, kogoś, kim nie chce być. Na szczęście nie jest całkowicie sama, a babcia, która całkowicie ją akceptuje, daje jej ogromne wsparcie. Tylko czy ono wystarczy? Czy znajdzie się ktoś jeszcze, kto pomoże Alex? Czy będzie mogła w końcu być sobą?
Książka jest literaturą młodzieżową, jednak osobiście uważam, że powinno ją przeczytać wiele osób. Historia Alex porusza ważny, ciężki temat, jakim jest transpłciowość. Osobiście uważam, że każdy ma prawo do własnego życia, akceptacji i jeśli nie robi tym krzywdy innym, nikt nie powinien się wtrącać. Niestety wiele osób ma zupełnie inne zdanie, przez co osoby takie jak Alex często pozostają w ukryciu, samotnie mierząc się z wieloma emocjami.
Wracając do książki, według mnie była ciekawa, wciągająca, wywołująca wiele emocji. Jest to jedna z niewielu pozycji, którą przeczytałam zarówno ja, jak i moja nastoletnia córka i obie uważamy, że powinno być o niej głośno. Historię Alex powinno poznać wielu ludzi, aby poznać emocje, uczucia osób takich jak ona.
Główna bohaterka jest dobrze wykreowana, realistyczna. To młoda osoba zmagająca się z wieloma problemami, z emocjami, które ciężko uciszyć. Obie z córką ją polubiłyśmy.
„Zupełnie inna bajka” to książka dla młodzieży, którą według mnie i córki powinna przeczytać nie tylko ta grupa, ale również wielu dorosłych. Poruszany w niej temat sprawia, że powinno być o niej dużo głośniej, niż jest. Obie polecamy.
Recenzja książki pojawiła się również na moim blogu - https://anka8661.blogspot.com/2023/06/zupelnieinnabajkawydawnictwoibis.html
Alex, choć wygląda jak chłopiec, w głębi siebie wcale nim nie jest. Jest dziewczyną uwięzioną w ciele, którego nienawidzi, które jest jej oślą skórką. Strach, brak akceptacji u bliskich, rówieśników, zdezorientowanie – to emocje, które towarzyszą jej każdego dnia. Pragnie założyć sukienki, biżuterię, pomalować się, jednym słowem zrobić to wszystko, co robią dziewczyny,...
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo to“Zupełnie inna bajka” to historia Alex – dziewczyny uwięzionej w ciele chłopca. Alex codziennie zmaga się z brakiem akceptacji ze strony rodziców, rówieśników i całego otoczenia. Jedynym wsparciem jest jej brat bliźniak i babcia. Niestety rodzice nie dopuszczają do siebie myśli, że “z ich synem może być coś nie tak”.
Jestem pod ogromnym wrażeniem stylu pisania Katarzyny Ryrych. Potrafi w tak piękny sposób pisać o emocjach, smutku, tęsknocie. Z każdej kartki dosłownie wylewa się żal i rozpacz głównej bohaterki. Powieść niesamowicie przytłoczyła mnie swoją autentycznością. W wielu momentach bardzo chciałabym po prostu przytulić Alex i wesprzeć ją miłym słowem.
O ile piękniejszy byłby świat, gdyby ludzie byli po prostu bardziej empatyczni... Żeby to się stało, trzeba od najwcześniejszych lat uczyć dzieci szacunku i uświadamiać, że życie nie jest tylko czarne i białe. Wiem, że takich osób jak Alex jest całkiem sporo w naszym kraju. Uważam więc, że to książka obowiązkowa dla nastolatków, ich rodziców i nauczycieli. Na pewno pozwoli z szerszej perspektywy spojrzeć na problemy, z jakimi zmagają się dzieci z dysforią płciową.
Bardzo polecam! 8/10!
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toJestem pod ogromnym wrażeniem stylu pisania Katarzyny...
Wyobraź sobie, że każdego dnia musisz zakładać ubranie, które na ciebie nie pasuje, które cię krępuje, i więzi, które w żadnym stopniu nie odzwierciedla tego, kim jesteś. Poprzez nie identyfikują cię inni, ale przecież to nie jesteś ty, to tylko zewnętrzna powłoka, którą musisz nosić. Każdego dnia, dzień po dniu, wciąż na nowo odziewasz swoją oślą skórkę… Właśnie tak czują się osoby transpłciowe. Właśnie tak czuła się Alex, której zupełnie inną bajkę opowiedziała Katarzyna Ryrych.
„Zupełnie inna bajka” to silnie nasączona emocjami opowieść o dziewczynie, która żyje w chłopięcym ciele, o jej zmaganiach z codziennością, z odtrąceniem i niezrozumieniem bliskich, o poszukiwaniu swojej tożsamości i odpowiedzi na nurtujące ją pytania. Stajemy się mimowolnymi obserwatorami jej przemiany, dojrzewania do prawdy o tym kim jest i czego pragnie. To niezwykle poruszająca i trudna droga. Droga naznaczona strachem, tajemnicami, wstydem, niewiedzą. Prowadząca do radykalnych kroków…
Alex miała rodzinę, która wciąż czekała, aż chęć bycia dziewczyną jej minie. Miała prawdziwą przyjaciółkę – ale na ile była to prawdziwa przyjaźń, skoro nigdy nie przyznała się Natalii kim naprawdę jest? Miała też chłopaka, swoją pierwszą młodzieńczą miłość, która pozwoliła jej poznać siebie, ale którą zniszczyła prawda i strach. Miała też babcię, jedyną bliską osobę, która dawała jej wsparcie, w towarzystwie której mogła być sobą. Miała też wsparcie w osobie mądrej lekarki, która ani przez chwilę nie wątpiła w to, że w ciele Alka mieszka zagubiona Alex.
Książka jest świetnie napisana, jakby była zbiorem myśli i emocji Alex, jej tajemnym pamiętnikiem, nad wyraz szczerym i prawdziwym. Krótkie zdania, a nawet pojedyncze słowa sprawiają, że wyznania Alex nabierają autentyczności i podkreślają targające nią uczucia.
Bardzo ważna, bardzo mocna, bardzo potrzebna.
Ostrzegam, gdy zaczniecie, to nie odłożycie jej, aż wybrzmią ostatnie słowa tego wyznania.