W objęciach nazisty

- Trylogia gdańska (tom 1)
- 2023-02-22
- 2023-02-22
Maj 1939 roku. W Wolnym Mieście Gdańsku szerzy się propaganda niemiecka i naciski, by utrudnić życie ludności polskiej, żydowskiej i Kaszubom. Codzienne prześladowania, kolejne pobicia czy napaści nie dają szans Polakom na spokojne życie w mieście. Młoda Niemka - Nela Witt, zakochana jest w niemieckim adwokacie – gorącym zwolenniku idei nazistowskich, angażującym się w sprawy polityczne. Dzieciństwo i młodość Nela spędziła w domu przesiąkniętym ideologią faszystowską, nie zwracając na nią uwagi. Dziewczyna kocha i chce być kochana, dlatego też marzy o ślubie. Jednak każdy kolejny dzień pokazuje narzeczonego w zupełnie nowym świetle. Nela staje na rozdrożu. Paradoksalnie w wybuchu wojny dziewczyna dopatruje się szansy na odmianę swojego losu…
Kup W objęciach nazisty w ulubionej księgarni
Oceny książki W objęciach nazisty
572 użytkowników ma tytuł W objęciach nazisty na półkach głównych- Przeczytane 334
- 2023 18
- 2024 11
- Legimi 9
- 2025 7
- Przeczytane 2023 6
Tagi i tematy do książki W objęciach nazisty
Cytaty z książki W objęciach nazisty
Widziała strach w oczach niewinnych ludzi, którzy nie chcieli niczego więcej, niż tylko żyć.

OPINIE i DYSKUSJE o książce W objęciach nazisty
Wspaniała, poruszająca, trudna.
Wspaniała, poruszająca, trudna.
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toBardzo przeciętna powieść obyczajowa, której akcja rozgrywa się w Wolnym Mieście Gdańsku, tuż przed wybuchem wojny.
Historia Iwy polskiego celnika i Neli córki bogatych Niemców w sumie ciekawa, ale nie podobała mi się styl pisania autorki oraz sposób w jaki została opowiedziana.
Nie ma w tej opowieści żadnych emocji, mało się dzieje a akcja jest mało ciekawa.
Mimo tematyki którą lubię, niestety bardzo się nudziłam, bo autorka nie potrafiła dotrzeć do mnie ze swoją opowieśćią. Mam nadzieje, że dalsze części będa ciekawsze.
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toNa przykładzie bohaterów, pokazuje jakie nastroje panowały w mieście, w którym szerzył się terror a Polacy i Żydzi byli na każdym kroku napadani i szykanowani.
Teraz "nazista" popularny. Żona, kochanka, lekarka...itp. W objęciach nazisty bardzo przeciętna pozycja. Akcja ciągnie się, nie ma tego czegoś co wciąga i przyciąga. Nie wiem czy skuszę się na inne części
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo to" Coś drgnęło...Coś się zmieniło...Coś przestało istnieć." (str.241)
Jest to pierwsza część ciekawej sagi gdańskiej rozgrywającej się w Wolnym Mieście Gdańsku tuż przed wybuchem II Wojny Światowej, na tle autentycznych wydarzeń historycznych, które miały miejsce w tym czasie. Jednym z głównych bohaterów jest Iwo funkcjonariusz celny na granicy Polski z Prusami Wschodnimi w Sztutowie. Był Polakiem oddanym w służbie ojczyzny. Szanował i cenił swoją pracę, choć często była ona niebezpieczna. Dodatkowe zagrożenie stanowili Niemcy zamieszkujący te okolice, którzy nienawidzili Polaków i często zasadzali się na nich. Trzeba powiedzieć, że Iwo przyciągał kłopoty. Parę razy otarł się o śmierć.
Bohaterką ze strony niemieckiej jest Nela i jej rodzina. Wychowała się w Wolnym Mieście Gdańsku. Nela nie interesowała się polityką w przeciwieństwie do rodziny, zagorzałych zwolenników Hitlera i jego ideologii. Większość z nich należała do NSDAP i szerzyła ideologię partii. Nela nie rozumiała rzeczy, które działy się w jej mieście. Była zakochana w nieco starszym, lecz przystojnym, wykształconym i majętnym niemieckim adwokacie, zwolennikiem idei nazistowskich. Para wkrótce się zaręczyła, a wesele zaplanowano na początek września. Lecz szybko w ich związku pojawiła się rysa, która z biegiem czasu się poszerzała.
Nela gdy zbliżał się termin ślubu była coraz bardziej zagubiona. Jej ukochany okazał się zupełnie innym człowiekiem niż na początku znajomości. Nela była świadkiem bójki Iwo i jego przyjaciela. Chłopcy stając w obronie polskiego prezydenta zebrali niezłe baty od grupy niemieckich młokosów. Nela udzieliła Iwo pierwszej pomocy i od tej pory ich drogi często się krzyżowały. Mimo, że byli różnej narodowości dobrze się dogadywali i lubili przebywać w swoim towarzystwie. Z upływem czasu oboje byli coraz bardziej zafascynowani sobą.
Sytuacja polskich mieszkańców w Gdańsku stawała się z dnia na dzień coraz gorsza. Niemcy rządzili się tutaj i wprowadzali swoje prawa. Strach rósł z każdym dniem. Nikt nie był pewny co jutro przyniesie. Niemcy robili wszystko by odzyskać miasto, które kiedyś do nich należało. Według Niemców odebrano im " godność, szacunek i niezłomność" i chcieli to odzyskać.
Nela była świadkiem wielu przykrych dla Polaków zdarzeń i nie bardzo rozumiała ich przyczynę. Ofiarami Niemców padali kolejarze, pocztowcy, celnicy i księża. Robiono nagonki i rewizje i nawet jeśli niczego nie znaleziono, aresztowano niewinnych ludzi tylko za to, że byli Polakami. Bardzo odczuli to celnicy, którym nakazano pełnić służbę w cywilnych ubraniach i mieli być nieuzbrojeni. Był to dla nich cios, bo praca była niebezpieczna, a bez broni jeszcze bardziej narażali swoje życie. A w końcu rozwiązano ich placówkę.
Nela była wzorową córką, robiła to czego oczekiwali od niej rodzice. Jednak nadszedł moment kiedy zaczęła się buntować i sprzeciwiać. Podjęła decyzję, która była jej marzeniem, pracy w szpitalu, lecz zdawała sobie sprawę, że spotka się z oporem bliskich. W szpitalu czuła się potrzebna i rozumiana. Mimo, że okłamywała rodzinę nie czuła wyrzutów sumienia. Tam też opiekowała się Iwo, który wylądował tam po wypadku. A później wybuchła wojna.
Autorka bardzo umiejętnie oddała atmosferę tamtych czasów. Ukazała problemy z jakimi zmagali się mieszkańcy Wybrzeża, ich ciągły strach i niepewność. Utratę majątków i dobytku. Panoszenie się Niemców, którzy uważali się za panów świata. Ich pastwienie się nad Polakami i Żydami. I ślepą wiarę w Hitlera i zwycięstwo. Nela choć wychowała się w nazistowskiej rodzinie odczuwała ból i cierpienie innych. Śpieszyła z pomocą. Była wrażliwą osobą. Bardzo przejęła się losem Stasia i jego rodzeństwa i nawet nie wahała się zostawić im swój pierścionek zaręczynowy. Bardzo pozytywna postać w przeciwieństwie do jej narzeczonego i starszego brata.
" Coś drgnęło...Coś się zmieniło...Coś przestało istnieć." (str.241)
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toJest to pierwsza część ciekawej sagi gdańskiej rozgrywającej się w Wolnym Mieście Gdańsku tuż przed wybuchem II Wojny Światowej, na tle autentycznych wydarzeń historycznych, które miały miejsce w tym czasie. Jednym z głównych bohaterów jest Iwo funkcjonariusz celny na granicy Polski z Prusami Wschodnimi w...
Jeżeli ktoś lubi lżejsze tytuły z wątkiem wojny to polecam, ja osobiście wolę te w których jest dużo więcej faktów historycznych. Jak zawsze nie zniechęcam, bo każdy lubi co innego.
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toPierwsza tom z trylogii bardzo dobry,
czyta się z przyjemnością,
akcja książki toczy się tuż przed rozpoczęciem drugiej wojny światowej. Polecam.
Pierwsza tom z trylogii bardzo dobry,
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toczyta się z przyjemnością,
Ig: ksiazkowyduet
Autorka przenosi nas do Gdańska, maj 1939 rok, gdy narasta nazistowska propaganda. Na tym tle poznajemy naszą główną bohaterkę, młodą Niemkę, Nelę, która dorastała w domu przesiąkniętym wręcz faszystowską ideologią. Jej marzeniem jest miłość i stabilność u boku przyszłego męża - zwolennika nazistowskich idei. początkowo niewidząca problemów, Nela z czasem dostrzega brutalność otaczającego ją świata. Ale czy zareaguje w porę?
Nasza główna bohaterka to postać, w której jest niebywale wiele sprzeczności. Rozdarta między uczuciem a moralnością. Kluczowym elementem w tej powieści jest jej przemiana z naiwnej dziewczyny do kobiety podejmującej bardzo trudne decyzje. Narzeczony Neli, choć na początku wydaje się bardzo ułożony i stabilny, stopniowo i powoli ujawnia swoją bezwzględność, budując tym samym mocne napięcie w fabule.
Krasińska posługuje się przystępnym, obrazowym językiem, bardzo subtelnie wplatając tło historyczne. Samo napięcie dzięki emocjonalnym dylematom bohaterki, a rozwój wydarzeń angażuje nas czytających. Co uwielbiamy w różnego rodzaju historiach książkowych.
Można przyznać bez najmniejszego zawahania, że książka trzyma w niebywałym napięciu, z mocno psychologiczną głębią postaci. Mocną stroną są relacje międzyludzkie w tych jakże bardzo trudnych czasach.
Ig: ksiazkowyduet
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toAutorka przenosi nas do Gdańska, maj 1939 rok, gdy narasta nazistowska propaganda. Na tym tle poznajemy naszą główną bohaterkę, młodą Niemkę, Nelę, która dorastała w domu przesiąkniętym wręcz faszystowską ideologią. Jej marzeniem jest miłość i stabilność u boku przyszłego męża - zwolennika nazistowskich idei. początkowo niewidząca problemów, Nela z czasem...
Książka jest pierwszym tomem otwierającym trylogię, która przenosi nas do wydarzeń, które miał miejsce w 1939r. Akcja rozgrywa się w Gdańsku przed wybuchem II Wojny Światowej. Ukazuje początki prześladowań, pobić i szykanowań na Polakach i Żydach.
Jest to książka z historią w tle dlatego głównym wątkiem jest historia Neli i Iwa. Nela jest Niemka, która żyje w swojej zamkniętej bańce. Niedługo ma poślubić Wilhelma, który jest prężnie działającym prawnikiem i fanatykiem idei nazistowskiej. Nela zaczyna coraz bardziej dostrzegać co dzieje się w Gdańsku. Nie jest obojętna na krzywdę ludzką, dlatego pomaga w szpitalu przy Polskich pacjentach i dzięki swojej empatii poznaje Iwa.
Iwo jest polskim celnikiem, który stara się przechwytywać nielegalne transporty z Niemiec. Iwo wraz ze swoim przyjacielem Rajmundem starają stawić czoła prześladowaniom i działaniom wroga. Niestety po obu stronach można wyczuć napięcie, które niedługo będzie miało straszliwe konsekwencje.
Wszystko skomplikuje uczucie, które nie powinno się wydarzyć, między Nelą a Iwem. Myślę, że w następnej części spotkają się z wieloma przeszkodami a ich miłość będzie wzrastać.
Lubię czytać takie historie, które pozwalają poznać perspektywę i odczucia dwóch postaci. Bardzo dobrze wykreowane postacie o których czytało się z ciekawością. Historia stworzona przez autorkę wzrusza i nakłania do refleksji. Pokazuje nam jednak, że pomimo okrucieństwa byli też tacy ludzie, dla których nie ważne było to, kim jest dany człowiek. Widać ogrom pracy włożonej przez autorkę w jej napisanie z dbałością o każdy detal i szczegół. Ciężko się oderwać od czytania! Polecam!
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toJest to książka z historią w tle dlatego głównym wątkiem jest historia Neli i Iwa. Nela jest Niemka, która żyje w swojej...
Tom ten otwiera jakże wspaniałą trylogię, której akcja rozpoczyna się wiosną 1939 w Wolnym Mieście Gdańsku. Wolnym niestety w tym czasie już chyba tylko z nazwy. Położenie bowiem miasta staje kością w gardle niemieckich uzurpatorów, którzy tylko czekają na jego przejęcie.
Tam to poznajemy mlodziutką Niemkę Nelę Witt. Dziewczyna jest zakochana w młodzieńcu o imieniu Willi, Młodzi planują ślub, co dla Neli jest szansą na ugruntowanie pozycji towazryskiej, narzeczony jest bowiem dobrze zapowiadajacym się adwokatem.
W tym samym mieście mieszka i pracuje Polak Iwo Koźmiński. Iwo jest celinikiem, a jego zadaniem jest wyszukiwanie nielegalnego transportu zwłaszcza z Niemiec.
Zmieniajaca sie gwałtownie sytuacja polityczna zaostrza nastroje społeczne po obu stronach i już tyllo chwila dzieli mieszkańców od dramatu.
Zbudowana przez autorkę historia dwojga młodych ludzi pokazuje, jak bardzo wychowanie i wpajane poglądy wpływają na postrzeganie sytuacji. Nela dopiero pracując w szpitalu zaczyna rozumieć na czym polega nazizm i co ze sobą niesie.
Bardzo dramatycznie pokazane zostaje miasto i jego mieszkańcy, tak naprawdę pozostawieni sami sobie w obliczu najezcy, ktory nie ma skrupółów w niszczeniu ludzi i domów.
Historia Neli i Iwa pokazuje, ze tak naprawdę liczy się prawdziwe uczucie, choć często okupione jest to koszmarem.
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toTam to poznajemy mlodziutką Niemkę Nelę Witt. Dziewczyna jest zakochana w młodzieńcu o imieniu Willi,...
Przyjemna książka n letnie popołudnie, ale nie jest to literatura najwyższych lotów. Niemniej polecam na odprężenie się :)