Potężna dawka Allison Tandy

Okładka książki Potężna dawka Allison Tandy Jeff Bishop
Okładka książki Potężna dawka Allison Tandy
Jeff Bishop Wydawnictwo: Prószyński i S-ka Seria: Prószyński Young literatura młodzieżowa
literatura młodzieżowa
2023-04-11
2022-07-12
Tomasz Wilusz
Tagi:
uzależnienie demony psychika leki śpiączka ex nastolatek młodzież szpital szkoła

Patronaty LC

No dobra, książka ma sporo wad, język miejscami jest infantylny, "Allison" kompletnie nie da się lubić, ale... coś jest w tej historii takiego, że fajnie się ją czyta. Kilka razy nawet się zaśmiałam. Jeśli się wczuć w specyficzne poczucie humoru autora, to całkiem łatwo wchodzi. No i trzeba przyznać, że pomysł na fabułę też jest niecodzienny - za to plus.
Pewnie szybko o niej zapomnę, ale jeśli ktoś potrzebuje czegoś niewymagającego i "na raz" to to może być dobry wybór.

Pewnie szybko o...

Dziwna. To słowo najlepiej chyba oddaje tą książkę. Bohaterowie lekko mnie irytowali, szczególnie już pod koniec. Mimo tego, że wiele sytuacji było dla mnie niezrozumiałych, dziwnych, ale na tym właśnie polega urok tej książki. Oryginalność i inność tej książki urzekły mnie na tyle, że ciężko mi powiedzieć co o niej de facto uważam. Natomiast nie żałuję sięgnięcia po nią i polecam przekonać się na własnej skórze czy przypadnie wam do gustu.

Po połowie książki zachowanie zarówno Cama jak i Allison zirytowało mnie, że końcówkę tylko przekartkowałam. Cam ogarnij się chłopie miejsce 10.

Delatrix, silny lek przeciwbólowy. Nie przekraczać zalecanej dawki. W przypadku wątpliwości skontaktować się z lekarzem lub farmaceutą.
Uwaga: lek może powodować mdłości, wzdęcia, ból głowy i wymioty. I nawiedzenia o charakterze metafizyczno-paranormalnym.
Ostatnia klasa liceum miała być dla Camerona czasem imprez i dobrej zabawy, a okazała się... pasmem nieszczęść.
Najpierw rzuca go dziewczyna. Później ta sama dziewczyna, Allison Tandy, na skutek wypadku samochodowego zapada w śpiączkę. Cameron z kolei doznaje poważnej kontuzji, a długi czas rekonwalescencji wyklucza go z gry w koszykówkę.
Lekarz przepisuje mu silne leki przeciwbólowe i ostrzega przed ewentualnymi skutkami ubocznymi. Jednym z nich są halucynacje. I w taki właśnie sposób zaczyna objawiać mu się nie kto inny jak Allison.
Lecz czy rzeczywiście jest to tylko wytwór odurzonej lekami wyobraźni Camerona?
Allison nadal nie odzyskała przytomności, ale znalazła sposób, by skontaktować się ze swoim byłym chłopakiem i pomóc mu wyleczyć złamane ich rozstaniem serce.

"Potężna dawka Alison Tandy" to tak naprawdę potężna dawka cierpkiego humoru i złamanego rozstaniem serca.

Zabawna narracja maskuje zdecydowanie za duże nagromadzenie toksyczności na metr kwadratowy: toksyczni rodzice, toksyczni przyjaciele, toksyczna była dziewczyna. Biedny Cam. Choć i on nie jest tutaj bez wad. Największą z nich jest (moim zdaniem) brak własnego zdania. Cameron pozwala sobą kierować jak marionetką dosłownie każdemu, co jest tym gorsze, że otaczają go ludzie, którzy notorycznie to wykorzystują: "jesteś świeżo po operacji kolana i ledwo potrafisz pokonać schody? Hej, ale przecież nadal możesz chodzić na imprezy i wyrywać laski, co nie? Och, i bez problemu zastąpisz trenera siostry przed jej najbliższym meczem?". Cam robi to, co bardziej lub mniej dobitnie sugerują mu inni, przekonując go, że tak będzie dla niego najlepiej, a w rzeczywistości jest ostatnią osobą, która na tym korzysta. Po cichutku liczyłam na jakiś przełom, moment uświadomienia. Przeliczyłam się jednak, bo niczego podobnego się nie doczekałam.

Było kilka rzeczy, nielogicznych niedociągnięć, które skutecznie mnie rozpraszały i odciągały od fabuły. Jak choćby to, że kontuzja Camerona magicznie znikała, gdy było to akurat niewygodne dla fabuły (jak on obskakiwał te wszystkie imprezy na kulach pozostaje dla mnie zagadką) albo na czym właściwie polegają zdolności Allison (czego nie ogarnia ani narrator, ani sama zainteresowana).

Okej, koniec narzekania. Niezaprzeczalnym faktem jest natomiast to, że świetnie się przy tej książce bawiłam. Nie mam pojęcia, jak autor to zrobił, ale im dłużej czytałam, czułam się jak Cameron na delatriksie – totalnie odurzona. Nie wiedziałam już, co jest prawdą, a co nie. Co niesamowicie mi się podobało!

Ciekawostka: "Potężna dawka Allison Tandy" była moim tegorocznym walentynkowym prezentem od siebie dla siebie. Nie mogłam trafić lepiej – najwyraźniej dużo łatwiej utożsamia mi się z bohaterami, którzy leczą złamane serce niż z tymi, którzy znajdują miłość.

Wyobraź sobie, że udajesz się do szpitala na zabieg i w tym samym czasie przywożą do niego twoją byłą dziewczynę po ciężkim wypadku. Zapada ona w śpiączkę, a ty po zażyciu leków zaczynasz ją wszędzie widzieć. Chodzi za tobą, rozmawiasz z nią, próbujesz się w niej odkochać, a ona ci w tym pomaga. Dziwne nie?

Taką oto historię opowiada nam główny bohater. Jest zabawna, przedstawiona z humorem nastolatka i sporą dawką ironii. Typowa młodzieżówka, która pokazuje jak posklejać związek, jakich błędów nie popełniać i jakich dokonywać wyborów. Można w niej znaleźć to co cechuje młodzież- czyli imprezy, przyjaciele, rozstania i randki.
Lekka i przyjemna książka, szybko się ją czyta.

Taką oto historię opowiada nam główny bohater. Jest zabawna,...

książka o chłopaku, który w ostatnie wakacje przed collegem nabawia się kontuzji nogi wymagającej operacji i jego byłej dziewczynie, która objawia się mu w halucynacjach po lekach przeciwbólowych w momencie, gdy już prawie goi mu się serce.

ten opis mnie tak zachęcił, że wiedziałam, że muszę się zapoznać z tą lekturą. spodziewałam się głównie humoru i czegoś na wyluzowanie. dostałam to, ale w pakiecie z smutkiem i złamanym sercem. na końcu doszła jeszcze do tego frustracja i z książki zrobiła się kolejka górska, na której na przemian śmiałam się w głos, płakałam i musiałam ją odkładać, żeby ochłonąć.

luźny i przyjemny styl pisania, świetne żarty, pełno podtekstów, letni wakacyjny klimat, dzięki któremu znów wróciłam do ciepłego czerwca. ale przede wszystkim to było coś, gdzie mogłam odnaleźć siebie. cała rozciągłość przyjaźni, miłości i relacji rodzinnych w nastoletnich latach, uczucia i postępowanie przy złamanym sercu, nie zawsze racjonalne czy mądre. mimo swojej nietypowości i bólu odnalazłam w niej dużo komfortu.

zakochałam się w bohaterach i dynamice ich relacji. oboje nieidealni, zazdrośni o wszystkich wokół i mimo wielu kłótni wydają się do siebie idealnie dopasowani. większość książki ukazuje ich sytuację już po zerwaniu, a mimo to - ta chemia, to uczucie i te gesty - to wszystko aż przelewało się przez papier, mimo wszystkich przeszkód kibicowałam im od początku do końca.

zakończenie mnie zniszczyło, było nieoczekiwane i zostawiło mnie z głową wypełnioną pytaniami. jednocześnie podoba mi się taki koniec i jednocześnie jestem zupełnie gotowa na sequel i nie mogę się go doczekać. to była prawdziwa potężna dawka dobrej młodzieżówki💊

Kocham Cama i Ally są cudowni. Książka przezabawne, dosłownie stand-up Cama. I te postacie są po prostu realne. Popełniają błędy i mają wady nie są idealni. Ale chcą się poprawić i chce być lepsi.
Absolutnie popłakałam się na końcówce. Nie spodziewałam się jej tak do końca. I po prostu złamała mi serce i jednocześnie i posklejała.
Wszystkie fragmenty gdzie Ally i Cam się przekomarzali albo w zasadzie robili cokolwiek były cudowne.
Ostatecznie uważam że trochę za dużo dramy. I tak naprawdę wszystko wynika z 1 małej w zasadzie rzeczy.

Wszystkie fragmenty gdzie Ally i Cam się...

Fajna, zabawna opcja jako coś lekkiego do czytania, ale bardziej dla młodych dorosłych niż dla młodzieży, ze względu na treści potencjalnie szkodliwe dla nastolatków (zapadła mi w pamięć scena, gdzie bohater twierdzi, że narkotyki nie są tak szkodliwe jak uważają w szkołach).

Naprawdę nie wiem co myśleć o tej książce. Sam pomysł na fabułę jest naprawdę porąbany. Trudno inaczej nazwać polekową halucynację w postaci byłej dziewczyny, która próbuje dowiedzieć się dlaczego rozpadł się jej związek z głównym bohaterem. Który swoją drogą nie należy do przyjemnych postaci, za to na pewno do zabawnych. Wszystko to podlane sosem z letniego klimatu, imprez nastolatków, niepewności co do dalszego życia daje efekt naprawdę ciekawy. Bishop prowadzi narracje wyłącznie z punkty widzenia głównego bohatera co stanowi bardzo ciekawy punkt odniesienia dla tego dziwacznego romansu (?)
Doceniam całość choć jestem poważnie skonfundowana.

Nie spodziewałam się wiele po tej książce, ale była przyjemna, śmieszna. Rzadko kiedy śmieję się prawie że na głos czytając, a tu zdarzyło się to kilka razy. Niby nic specjalnego się nie działo, ale jednak wciągnęłam się. Styl pisania przypomina mi książki autorstwa Johna Greena, Matthew Quick'a.

• Chcę przeczytać
  • Przeczytane