Moje życie z Walterami

- 2024-02-15
- 2024-02-15
- 2014-03-01
- Olga Kwiecień-Maniewska
Jackie Howard miała szesnaście lat i określone cele. Była nowojorską dziewczyną, która miała wszystko zaplanowane i doskonale zorganizowane. Tragiczny wypadek, w którym straciła rodziców i starszą siostrę, położył kres uporządkowanemu życiu nastolatki. Opiekunami prawnymi Jackie zostali bliscy przyjaciele rodziny z Kolorado, hodowcy koni i... rodzice dwanaściorga dzieci. Dokładniej: jedenastu synów i jednej córki, która zresztą zachowywała się jak chłopak.
Jackie nie była zadowolona z przymusowej przeprowadzki, nie miała jednak wyboru. Wiedziała, że jej życie się zmieni, choć nie sądziła, że będzie aż tak trudno. Nie mogła przywyknąć do ciągłego hałasu i wiecznych kłótni między rodzeństwem. Bracia bardzo się od siebie różnili. Jackie, owszem, zauważyła, że kilku z nich było niewiarygodnie przystojnych, ale zdawała sobie sprawę, że to nie czas na miłosne rozterki. Zresztą młodzi Walterowie uważali ją za nudnego i nadętego mieszczucha, choć w rzeczywistości była to tylko poza — maska, bezpieczna skorupka, dzięki której dziewczyna nie musiała mierzyć się z rzeczywistością.
Teraz Jackie powoli nabierała ochoty, aby wyjść z tej bezpiecznej kryjówki. Odkryła, że spontaniczność i odrobina szaleństwa mogą być bardzo przyjemne. A ból po stracie rodziny wreszcie zelżał.
Ali Novak pochodzi z Wisconsin. Pisaniem zajmuje się, odkąd skończyła piętnaście lat, dziś jej książki zdobywają coraz większą popularność. Uwielbia pisać powieści i czytać wszystko, co wpadnie jej w ręce. W wolnych chwilach podróżuje z mężem i ogląda programy kulinarne, mimo że gotowanie nie jest jej mocną stroną.
Czym jeszcze zaskoczy cię jedenastu braci Walterów?
Kup Moje życie z Walterami w ulubionej księgarni
Oceny książki Moje życie z Walterami
489 użytkowników ma tytuł Moje życie z Walterami na półkach głównych- Chcę przeczytać 270
- 2025 8
- 2024 4
- Wattpad ✨ 2
- Literatura młodzieżowa 2
Tagi i tematy do książki Moje życie z Walterami
Cytaty z książki Moje życie z Walterami
- Nie możesz się przygotować na miłość. To nie jest egzamin na prawo jazdy czy matura. To dar. Coś, co może nadejść w każdej chwili.

OPINIE i DYSKUSJE o książce Moje życie z Walterami
Bardzo płytka książka. Nigdy nie pomyślałam, że kiedyś padną ode mnie te słowa, ale serial Netflix jest o wiele lepszy od książki.
Po książkę sięgnęłam, bo serial mnie do tego zachęcił. Jedynie co go z książką łączy, to zapożyczona historia, imiona i nazwiska postaci oraz miejsce wydarzeń. To by było na tyle. Książka jest dość słabo napisana - postaci są niezbyt rozbudowane, nie czuję się do nich sympatii, ich losom poświęca się minimum, a ważnym wydarzeniom w ich życiu kilka zdań bez rozwinięcia. Sama akcja rozgrywa się dość wartko, ale znowu - brakuje tu więcej polotu. Serial jest kompletnie inaczej skonstruowany - już same charaktery i historie postaci są głębsze i poświęcono im więcej uwagi. Bardzo dużo rzeczy zmieniono ale przynamniej nie jest to nijakie, co niestety muszę powiedzieć o książce. Rozczarowałam się, niemniej jednak mam na uwadze fakt, że książkę pisała nastolatka i dam szansę drugiej części :)
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toPo książkę sięgnęłam, bo serial mnie do tego zachęcił. Jedynie co go z książką łączy, to zapożyczona historia, imiona i nazwiska postaci oraz miejsce wydarzeń. To by było na tyle. Książka jest dość słabo napisana - postaci są niezbyt...
„Moje życie z Walterami” to jedna z tych książek, które czyta się szybko, ale niekoniecznie zostają z człowiekiem na dłużej. Historia miała potencjał – duża, ciepła rodzina, nowe relacje, trochę chaosu i trochę humoru – ale niestety całość wyszła dosyć przeciętnie.
Alex był dla mnie mocno irytujący, a jego zachowanie częściej wywoływało frustrację niż jakiekolwiek pozytywne emocje. Zakończenie było tak przewidywalne, że już po kilkunastu procentach wiedziałam, w którą stronę to wszystko zmierza. Jeśli chodzi o Cole’a – mam wrażenie, że serial wypadł tutaj o wiele lepiej. Tam naprawdę czuć było jego walkę z demonami i konsekwencje upadku jego kariery. W książce wyszło to znacznie płycej i szkoda, bo mogła to być najmocniejsza część fabuły.
Główna bohaterka również nie zapadła mi w pamięć – była nijaka, bez większego charakteru, przez co trudno było mi się z nią zżyć.
Na plus zdecydowanie ciepły dom Walterów, pełen zamieszania i rodzinnego ciepła. Lubiłam sceny z Nathanem i najstarszym Walterem, Willem – to oni dodawali historii czegoś prawdziwego i przyjemnego. Reszta bohaterów była jednak bardziej frustrująca niż ciekawa.
Ogólnie: przeciętna książka, poprawna, ale bez efektu „wow”. Miała swój klimat i kilka fajnych postaci, ale wiele rzeczy mogło być napisanych o wiele lepiej.
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toAlex był dla mnie mocno irytujący, a jego zachowanie częściej wywoływało frustrację niż jakiekolwiek...
Po tę książkę sięgnęłam po obejrzeniu serialu na Netflix i muszę przyznać, że to była bardzo miła niespodzianka. Moje życie z Walterami to lekka, przyjemna historia, którą czyta się naprawdę szybko i z uśmiechem na twarzy.
Na co dzień sięgam głównie po kryminały, więc ta powieść była dla mnie miłą odmianą – oderwaniem od mrocznych zagadek i śledztw. Tutaj zamiast napięcia mamy ciepłą, nastoletnią sielankę, pełną humoru, emocji i codziennych perypetii bohaterów.
To idealna książka na relaks, szczególnie wtedy, gdy potrzebuje się czegoś lżejszego i pozytywnego.
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toNa co dzień sięgam głównie po kryminały, więc ta powieść była dla mnie miłą odmianą – oderwaniem od mrocznych zagadek i śledztw. Tutaj zamiast napięcia...
Motyw trójkąta miłosnego w literaturze od lat jest jednym z popularniejszych. Przez lata prezentowany był w różnych formach. Jednak to w ostatnim czasie zyskał jeszcze bardziej na popularności, dzięki formie relacji jedna dziewczyna i dwóch braci, a to za sprawą serii Tego lata stałam się piękna autorstwa Jenny Han, gdzie emocjonalny trójkąt miłosny pomiędzy Belly, Conradem i Jeremiah’em wzbudził burzę uczuć wśród czytelników i widzów. I to właśnie koniec trzeciego sezonu tej ekranizacji zmotywował mnie, by sięgnąć po “Moje życie z Walterami”. Historię, która miała dostarczyć podobnych emocji i równie mocno zaangażować odbiorcę, a jednak okazała się czymś znacznie lepszym.
W przypadku tej historii motyw ten nie jest bodźcem do skupienia uwagi na dramatycznych scenach zazdrości lub rywalizacji o wybrankę, a pokazaniu emocji i tego, że nie nad wszystkim da się mieć kontrolę, a emocje są jedną z tych rzeczy, nie zawsze przychodzą w odpowiednim momencie i nie zawsze wybierają “właściwą” osobę. Dodatkowa zmiana względem wcześniejszych historii z motywem trójkąta miłosnego polega na tym, że widzimy, jak uczucia kiełkują z przyjaźni, wspólnych doświadczeń i zaufania. Bohaterowie przez to, że w tym przypadku mieszkają razem, a co za tym idzie, spędzają większość czasu w swoim towarzystwie, poznają się na różnych płaszczyznach, a nie tylko na tych, które chcą pokazać.
Relacja między Jackie, Cole’em i Alexem nie skupia się na tym, że jeden z nich jest tym dobrym, a drugi tym złym. Autorka skupia się na pokazaniu dwóch stron tego samego medalu. Cole przyciąga “efektem Cola”, pewnością siebie i chaosem, który kroczy zaraz za nim, w efekcie czego rani innych przez to, że sam został poraniony. Z kolei Alex jest spokojem i bezpieczną przystanią, która słucha, rozumie i wspiera. Będąc między nimi Jackie uczy się, czym jest prawdziwa bliskość i jak różne może być pojęcie miłości.
Całość recenzji https://www.czytelnika.pl/2025/10/moje-zycie-z-walterami-ali-novak.html
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toCzy którekolwiek z nas potrafi sobie wyobrazić życie w domu wypełnionym po brzegi testosteronem? Ja raczej nie. Takie koleje losu przygotowane zostały dla Jackie. Jako nastolatka została postawiona w sytuacji, z którą problem miałby niejeden dorosły.
Młoda kobieta nie była przygotowana na zmiany, które nadeszły. Przez większość powieści widać jak zmaga się z tym jaka powinna być - idealna poprzez wpojony perfekcjonizm, a jaka by być mogła - odrobinę szalona i odważna. W domu Walterów odkrywa, że nie wszystko da się ułożyć wedle ściśle zaplanowanego terminarza, jak również to, że nie wszystkie pozycje z listy będą odhaczone.
Poprzez strony powieści udaje się jednak zauważyć powolne, drobne zmiany w charakterze dziewczyny. W cudowny sposób pokazane jest jak osoba mająca problemy z nawiązywaniem relacji, w końcu się na nie otwiera.
Oczywiście czymże byłoby życie nastolatki bez rozterek sercowych, prawda? Tutaj również mamy obraz walki z tym co podpowiada rozum, ale również z czym walczy serce.
Osobom, które wciąż się wahają serdecznie polecam sięgnąć po książkę i niekoniecznie sugerować się tym, co widzimy w serialu.
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toMłoda kobieta nie była przygotowana na zmiany, które nadeszły. Przez większość powieści widać jak zmaga się z tym jaka...
Uwielbiam!!! Najpierw obejrzałam serial, później sięgnęłam po książkę i nie zawiodłam się! Bardzo lekka, cudowna opowieść. Mega wciągająca, nie mogłam się oderwać <3 Pozycja warta zakupu i przeczytania, polecam!!!
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo to🎶: Stick Season, Noah Kahan
🎶: Stick Season, Noah Kahan
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toLekka, czyta się błyskawicznie ale pod koniec coś się posypało i już odliczałam strony
Jackie miała swoje idealna życie w Nowym Jorku. Szesnastolatka straciła w tragicznym wypadku nie tylko rodziców ale i starszą siostrę. Teraz przyjaciele jej matki mają stać się jej nowymi opiekunami.
Dziewczyna trafia do domu z jedenastoma nastoletnimi chłopcami i jedną dziewczyną. To całkowicie burzy jej porządek. Nowe okoliczności ją zmieniają a jedni z chłopców sprawiają, że jej serce przyspiesza.
Książka dość mocno różni się od serialu, który pokochałam i obejrzałam już kilka razy. Dlatego tak bardzo chciałam poznać tą książkę w papierze i sprawdzić czy też jest tak dobra.
Mimo wszystko serial wygrywa, ale wciąż to bardzo dobra historia. Przypadło mi do gustu pióro autorki. Jest niezwykle lekkie i przyjemne i odbiorze. Przez książkę się wręcz płynie i była ona dla mnie na jedno posiedzenie.
Jackie to skomplikowana bohaterka. Ma ciężką przeszłość, radzi sobie z żałobą i nowym otoczeniem co nie jest łatwe i przez to bardzo z nią sympatyzowałam.
Cole książkowy jest inny i mimo swojej toksyczności i niezdecydowania to wciąż ma on moje serce.
Alex to naprawdę fajny bohater i gdybym nie wolała głównej bohaterki z starszym z braci to z całego serca bym mu kibicowała bo jest naprawdę świetny.
Ta książka to typowy romans dla nastolatków, nie zaskoczy wam on zbytnio bo korzysta z wielu schematów ale rozrywka jaką dostarcza jest genialna.
Uwielbiam klimat tej książki, rodzina jest liczba ale jak przychodzi co do czego to widać ich oddanie i ciepło.
Miłość unosi się w powietrzu i po tym zakończeniu bardzo pragnę aby powstała kontynuacja bo tak z pewnością nie powinna się zakończyć ich historia.
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toDziewczyna trafia do domu z jedenastoma nastoletnimi chłopcami i jedną dziewczyną. To całkowicie burzy jej porządek. Nowe okoliczności ją zmieniają a jedni z chłopców...
Książka przyjemna i szybko się czyta. Milo rozpocząć wakacje z Jackie i braćmi Walters. Muszę jednak przyznać, iż najpierw obejrzałam serial i wtedy zdecydowałam się przeczytać książkę (sądząc że będzie jeszcze lepsza),niestety serial wygrał- chociaż może równie ze względu na fajnych aktorów :)
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toSpoko pomysł na fabułę. Lekka i przyjemna opowieść. Przez pryzmat innych 14+ dałabym tej książce 15+ ,ale 14+ też ujdzie. Książkowo team Alex, serialowo team Cole.