Na granicy sumienia

Okładka książki Na granicy sumienia autora Aleksandra Palasek,
Okładka książki Na granicy sumienia
Aleksandra Palasek Wydawnictwo: Wydawnictwo WasPos literatura obyczajowa, romans
literatura obyczajowa, romans
2023-01-25
2023-01-25

Kup Na granicy sumienia w ulubionej księgarnii

Oceny książki Na granicy sumienia

OPINIE i DYSKUSJE o książce Na granicy sumienia

“Na Granicy Sumienia” to opowieść pełna kontrastów, która rzuca czytelnika w brutalny świat pełen śmierci, intryg i skomplikowanych relacji.
Główną bohaterką jest Karolina, młoda nastolatka z trudną przeszłością, która stawia czoła życiu w atmosferze pełnej brudu i brutalności.

W równoległej narracji poznajemy Borysa, członka polskiej mafii, który ma za sobą burzliwą przeszłość. Jego życie pełne jest wyborów moralnych i trudnych decyzji, a jedynym jego stabilnym punktem jest syn, który stanowi dla niego ostoję w trudnym świecie zbrodni.
W tej nietypowej historii, gdzie losy Karoliny i Borysa splatają się, czytelnik zostaje zanurzony w nieprzewidywalny świat, gdzie granice sumienia są często testowane, a moralność staje się subiektywnym pojęciem. Opowieść ta zdaje się podkreślać, że nawet w najtrudniejszych warunkach ludzka siła wewnętrzna może być kluczem do znalezienia drogi przez ciemność życiowych wyzwań.

Historia podobała mi się i jednocześnie mnie irytowała momentami. zwłaszcza jeśli chodzi o emocje bohaterów, podejmowane decyzje. Świetnie pokazana jest tu młodość i niedojrzałość Karoliny, która nie otrzymała wystarczających wzorców. Jest to jednak zrozumiałe. Żadna rodzina nie wychowuje dzieci tak by umiały się odnaleźć w takim świecie. Typowa nastolatka, która ma marzenia i pragnienia. Brnąca w relacje, która może nie mieć żadnej przyszłości, bo jak każda dziewczyna chce być kochana.
Brutalny świat polskiej mafii, pełen intryg, krwi i brutalnego seksu. Fabuła jak najbardziej jest przemyślana i wszystkie wydarzenia się w niej zazębiają. Miałam poczucie, że czytam o mafii lat dziewięćdziesiątych w Polsce.
Akcja się rozpędza i zwalnia, nic nie da się przewidzieć. Pochłonęłam ją w jedno popołudnie. Na pewno jest inna od dotychczasowych romansów mafijnych, które czytałam. Owszem są emocje i uczucia, ale bez tak zwanego lukru. Ja z chęcią po drugi tom.

Dwoje ludzi z trudną przeszłością. Dwoje ludzi mających nadzieję na lepszą przyszłość. Ich zszargane emocje, niepewność jutra i spotkanie, które złączyło ich losy w sposób, jaki się nie spodziewali.
Karolina to młoda dziewczyna, kończąca szkołę. Chce się wyprowadzić z zatłoczonego mieszkania, gdzie żyje ona, pięcioro adoptowanego rodzeństwa i rodzice zastępczy. Karolina zawdzięcza swojej nowej rodzinie poczucie bezpieczeństwa i dużo radości. Mimo to czuje, że musi jak najszybciej się wyprowadzić, by móc rozwinąć skrzydła. Ona i jej barwna przyjaciółka snują plany wyjazdu zaraz po maturze, ale zanim to nastąpi wychodzą na imprezę, która całkowicie zmieni los Karoliny.
Borys to mężczyzna, który dzięki swojej brutalności, zwrócił na siebie uwagę pewnej grupy przestępczej, a także kobiety, która bardzo mu zaimponowała swoją urodą i zaciętością. Początki z Izą są fantastyczne. Dużo seksu, szalone życie; kobieta poznaje go także z mężczyznami, zajmującymi się handlem narkotykami. Później jednak, kiedy Iza niespodziewanie zachodzi w ciążę, wszystko się zmienia. Pojawiają się problemy, których Borys się nie spodziewał.
Karolinę i Borysa połączy sprawa z przeszłości. Oboje, a zwłaszcza Borys, faktycznie balansują na granicy sumienia. Ich teraźniejszość nie jest łatwa, ale rodzi się między nimi uczucie, które daje im siłę, żeby przetrwać. Szantaż, pieniądze, seks, narkotyki, brutalność sytuacji, gwałt-wszystko to znajdziecie w tej książce.
Całość podzielona jest na krótkie rozdziały, pisane z perspektywy Karoliny i Borysa, dzięki czemu mamy wgląd w myśli głównych bohaterów i obraz tego, co dzieje się wokół nich i jakie prowadzą życie. Łatwiej też jest nam poznać postaci drugoplanowe.
Pod koniec książki miałam wrażenie, że wiem już wszystko, że wiem co będzie. Myliłam się i to bardzo.
Polecam Wam książkę Aleksandry, zwłaszcza jeśli szukacie silniejszych przeżyć i wielowątkowości. A samo zakończenie pozostawia nas w takim zawieszeniu, że oczekiwanie na kolejną część będzie się dłużyło.

Świat o którym niejedna osoba myśli, że istnieje tylko w filmach. Pełno tu brutalnego seksu, niebezpiecznych ludzi oraz układów które nie zawsze toczą się zgodnie z prawem.
Karolina nie ma łatwego startu i nie oczekuje że jej życie będzie usłane różami. Porzucona przez matkę narkomankę wychowuje się w biednej rodzinie zastępczej. Ktoś pewnie zapyta kim jest ojciec? Na chwilę obecną mężczyzna jest nieznany.

Borys z kolei to jeden z mafiosów z trudną przeszłością. Dla niego liczy się tu i teraz ponieważ przyszłość w takim świecie w którym tkwi stoi zawsze pod wielkim znakiem zapytania. Jedyną osobą na której mu zależy i dla której jest w stanie zarobić więcej niż sam myśli jest jego syn.

W momencie którym drogi Borysa i Karoliny się krzyżują w co również jest zamieszany kandydat na prezydenta Polski zaczyna robić się ciekawie a zarazem niebezpiecznie
Karolina podczas ogniska zostaje porwana jednak Borys nie wiedząc czemu pozostawia jej cień nadziei że wyjdzie z tego bez szwanku i wróci do domu.

Czy rodząca się relacja ma szansę na przetrwanie w świecie w którym rządzi pieniądz i najważniejsza jest lojalność?

Z piórem autorki miałam styczność pierwszy raz ale mogę śmiało stwierdzić że się nie zawiodłam. Dostałam tu romans mafijny taki jaki lubię. Akcja owiana niebezpieczeństwem pędzi nieubłaganie. Towarzyszy jej strach jak również rodzące się uczucie i rewelacyjnie wykreowanymi bohaterami. Dostajemy tu również walkę o samego siebie i lepsze jutro.

Miłość potrafi pokrzyżować każdy plan, skruszyć najtwardszy mur i zmienić zaplanowany scenariusz. Z zaciekawieniem poznawałam bliżej relacje tej pary, która owiana tajemnicą ujrzy światło dzienne w najmniej oczekiwanym momencie
Rozterki oraz dylematy głównych bohaterów zaskoczą niejednego czytelnika przyspieszając bicie serca.
Zakończenie jest piorunujące i całe szczęście że drugi tom został już wydany ponieważ nie trzeba czekać a jedynie kontynuować czytanie.

Warto poświęcić czas dla tej serii!

112 użytkowników ma tytuł Na granicy sumienia na półkach głównych
18 użytkowników ma tytuł Na granicy sumienia na półkach dodatkowych

Cytaty z książki Na granicy sumienia

Aleksandra Palasek Na granicy sumienia Zobacz więcej