Kołysanka

Okładka książki Kołysanka autora Maciej Siembieda, 9788326840166
Logo Lubimyczytac Patronat
Logo Lubimyczytac Patronat
Okładka książki Kołysanka
Maciej Siembieda Wydawnictwo: Agora Cykl: Jakub Kania (tom 5) kryminał, sensacja, thriller
kryminał, sensacja, thriller

Wyróżniona opinia i

Kołysanka

Oceny książki Kołysanka

OPINIE i DYSKUSJE o książce Kołysanka

Jakub Kania znajduje dowody na to, że sławny kompozytor Aram Chaczaturian został wysłany przez NKWD do Grodkowa na Śląsku Opolskim. Tylko po co? Jakie miał zadanie? Szukając odpowiedzi na te pytania trafia na trop nieznanego dzieła Chopina – na tajemniczą „Kołysankę”.

Ze wszystkich książek Macieja Siembiedy, które miałam okazję przeczytać, ta była dla mnie najtrudniejsza w odbiorze. Przyznać też muszę, że wina leży bardziej po mojej stronie, bowiem nigdy specjalnie się nie interesowałam muzyką klasyczną. Kiedy nadrobiłam pewne braki, to wszystko stało się bardziej przystępne.

Lubię styl autora, który płynie swobodnie przez fabułę. Bez wielkich fajerwerków, bardzo naturalnie i spokojnie, układa z czytelnikiem puzzle, które tworzą zagadkę. Fabuła toczy się dwutorowo: w czasach współczesnych, koncentrując się na Jakubie Kani i jego śledztwie. Oprócz tego mamy pięknie opisaną historię Karola Goduli i jego podopiecznej.

Doceniam rozbudowane i dynamiczne opisy, które tworzą bardzo żywy obraz. Nawet był moment, kiedy autorowi udało się mnie zaskoczyć.

Generalnie książkę polecam (jak chyba wszystkie, które czytałam Siembiedy). Warto jednak zaznaczyć, że autor zakłada pewną wiedzę odbiorcy i nie wszystko daje nam na tacy. I bardzo dobrze, dzięki temu lektura jest bardziej wymagająca!

Świetna współczesna intryga mająca swój początek w ponadstuletniej przeszłości. Historia to arcyciekawa sprawa. Książki Siembiedy skłaniają do dalszego grzebania i poszukiwań.

"Pod wpływem tej magicznej muzyki diabeł z Rudy się zmieniał. Przymykał zdrowe oko i przenosił do krainy wyobraźni, w której wydawał się szczęśliwy (...) Kołysanka, której nut strzegł jak skarbu, najwyraźniej mu ten spokój przywracała. Sycił się nią. Odżywiał jak wampir krwią"

🎼 Tym razem Jakub Kania trafia do Grodkowa w celu wyjaśnienia poufnej i wyjątkowo trudnej sprawy wagi państwowej. W ustaleniu co po wojnie na Śląsku Opolskim, robił światowej sławy kompozytor, Aram Chaczaturian, pomóc ma mu Iwona Kern, radna sejmiku i jej mąż Tomasz. Tropy prowadzą do tutejszych ruin, które skrywają wiele tajemnic i odkrywają historię życia zagadkowych postaci: "śląskiego diabła" Karola Goduły i "śląskiego Kopciuszka" Joanny Gryzik. Jakub nie zdaje sobie sprawy, że jego śledztwo wedrze się w sprawy rodzinne Iwony i Tomasza, odkrywając sekrety ich przodków a tym sam ryzykując więzieniem i utratą pracy.

🎼 Wbrew temu co sugeruje tytuł i tematu, który został tu poruszony, zapewniam, że książka was nie uśpi. Poznacie:
" Sprawę Chaczaturiana. Prawdziwą bajkę o kopciuszku. Zagadkę kołysanek Chopina i Czajkowskiego. Sekrety rodziny Kernów i tajemnice pałacu, który czekał na swoją szansę."

W fabule poruszony jest również aspekt psychologiczny, pokazujący relacje panujące pomiędzy małżonkami. W pozornie udanym małżeństwie, które ze względu na przeszłość i przodków nie powinno dojść do skutku. Czy miłość jest w stanie pokonać podziały i być ponad dawnymi urazami? I jak dobrze znamy osoby z którymi spędziliśmy blisko połowę życia? Odpowiedź może was zaskoczyć.

🎼 Kolejna niezwykle udana powieść spod pióra autora, będąca prawdziwą gratką dla fanów historii. Dodatkowo karty tej powieści przesiąknięte są muzyką i baśniowym wprost wątkiem. A autor zaserwuje wam dawkę emocji i nutki dobrego humoru.
Gorąco polecam.

3402 użytkowników ma tytuł Kołysanka na półkach głównych
514 użytkowników ma tytuł Kołysanka na półkach dodatkowych

Maciej Siembieda
Maciej Siembieda
Maciej Siembieda (ur. 1961 w Starachowicach) – polski dziennikarz i autor powieści sensacyjnych. Studiował polonistykę na Uniwersytecie Opolskim. Był redaktorem naczelnym regionalnych gazet codziennych: „Nowej Trybuny Opolskiej”, „Trybuny Śląskiej”, „Dziennika Bałtyckiego”. Przez trzydzieści lat pracy w prasie prowadził śledztwa historyczne, a za poświęcone im reportaże trzykrotnie otrzymał Nagrodę Stowarzyszenia Dziennikarzy Polskich. W ciągu ośmiu lat wydał siedem powieści z Jakubem Kanią („444”, „Miejsce i imię”, „Wotum”, „Kukły”, „Kołysanka”, „Orient” i „Sobowtór”),thriller szpiegowski „Gambit” oraz sagę sensacyjną „Katharsis”, „Nemezis”, „Kairos”. Był trzykrotnie nominowany do Nagrody Wielkiego Kalibru, zdobył ją głosami czytelników za „Katharsis” (2022 r.). Był też czterokrotnym finalistą plebiscytu Książka Roku portalu lubimyczytac.pl oraz zwycięzcą plebiscytu „Książka Roku 2024” w kategorii powieść historyczna za powieść „Kairos”.

Cytaty z książki Kołysanka