Wszystkie wady Klary i jej jedna zaleta

- literatura obyczajowa, romans
- 2023-03-22
- 2023-03-22
Poznaj Klarę, jej wszystkie wady oraz jedną zaletę.
Klara to kobieta po trzydziestce, która nie zdążyła się w życiu wyszaleć. Niczego jej jednak nie brakuje – ma stałą pracę, kochającego męża i dwóch nastoletnich synów. Z czasem okazuje się jednak, że jej życie dalekie jest od sielanki. Kryzys wieku średniego dopada również kobiety, a jedno przypadkowe spotkanie w zaciętej windzie może wywrócić życie do góry nogami. Klara zaczyna odkrywać siebie na nowo, lecz nie wszystko idzie zgodnie z jej planem.
Wejdź do świata Klary i przekonaj się, jak przewrotny potrafi być los. Pozwól sobie na bycie nieidealną, a i tak ze wszystkim sobie poradzisz. W końcu bycie kobietą to supermoc!
Kup Wszystkie wady Klary i jej jedna zaleta w ulubionej księgarni
Wyróżniona opinia
Wszystkie wady Klary i jej jedna zaleta
Piotr Borlik znany mi jest z kryminalnej strony, więc nie do końca byłam pewna czy sprawdzi się w obyczajowej formie. Doceniam jednak jego twórczość oraz pomysły na prowadzone fabuły, więc z ciekawością sięgnęłam po "Wszystkie wady Klary i jej jedna zaleta". W końcu to co nowe i nietypowe kusi najbardziej a przyznaję, że autor w rezultacie bardzo miło mnie zaskoczył. Autor porusza ważny temat, który w życiu codziennym traktowany jest po macoszemu. Ile razy słyszymy o kryzysie wieku średniego wyłącznie w prześmiewczej formie? A to bywa czasami naprawdę poważny motyw, który zazwyczaj przemilczamy uważając, że czegoś nam nie wypada. Borlik jednak otwarcie i w prostych słowach pisze o tym, że życie nie zawsze musi być takie jakie chcemy żeby było, ale też przypomina, że za popełnione błędny musimy brać pełną odpowiedzialność. Tytułowa Klara to bohaterka po trzydziestce, która właśnie zdała sobie sprawę, że życie przecieka jej między palcami a ona nie zdążyła go nawet zakosztować. Pozornie ma wszystko, kochającego męża, synów, ale wewnątrz czuje, że czegoś jej brakuje. Pewnego dnia podejmuje błędną decyzję i stawia pod znakiem zapytania wszystko co wcześniej zbudowała. Czy zrobi krok w nieznane i porzuci swoje aktualne życie? A może zrozumie, że nie wszystko musi być idealne, żeby być spełnionym i szczęśliwym? To nie jest smutna powieść, ale miejscami robiło się nostalgicznie. Autor bardzo dobrze poradził sobie z kobiecym punktem widzenia a nawet dał mi pewnymi kwestiami trochę do myślenia. Klara to ciekawa postać, nietuzinkowa, której sytuacja łatwa jest do zrozumienia a występujące problemy były typowe dla prozy życia. W historii obyczajowej pełnej emocji, ponadczasowych wartości a także istotnych kwestii moralnych Borlik poradził sobie wzorowo i udowodnił, że mężczyzna wcale nie jest obojętny na kobiece dylematy. Nie obyło się również bez lżejszych momentów przywołujących na twarzy uśmiech, więc przygotujcie się na lekturę dedykowaną każdemu. "Wszystkie wady Klary i jej jedna zaleta" to idealna propozycja do poczytania w dzień kiedy mamy ochotę odciąć się od wszystkiego. Z bohaterką łatwo można się utożsamić a wydarzenia bazują na pełnej wiarygodności, więc całość czyta się z rosnącą przyjemnością. Bardzo się cieszę, że autor wyszedł poza swój pierwszy gatunek, ponieważ pokazał, że jest wszechstronnie uzdolniony.
Oceny książki Wszystkie wady Klary i jej jedna zaleta
367 użytkowników ma tytuł Wszystkie wady Klary i jej jedna zaleta na półkach głównych- Przeczytane 219
- 2023 17
- Legimi 5
- Audiobooki 3
- 2024 3

OPINIE i DYSKUSJE o książce Wszystkie wady Klary i jej jedna zaleta
Po mrocznych kryminałach - niespodzianka. Facet, który opisuje zycie bohaterki z narracją w pierwszej osobie! I to jak! - panie Piotrze, proszę się przyznać - ktora kobieta Panu pomogła?
Efekt w kazdym razie świetny! Dawno się tak dobrze nie bawiłem.
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toEfekt w kazdym razie świetny! Dawno się tak dobrze nie bawiłem.
Nazwisko autora ,jakie pojawiło się na okładce wprawiło mnie w lekką konsternację. Bo przecież Piotr Borlik to topowy autor kryminałów, a tu taki tytuł. Kim jest tytułowa Klara? z pewnością nie morderczynią ani ofiarą 😁.
To kobieta ,którą polubiłam od jej pierwszej wady.
Czasem zakręcona, czasem wredna,często impulsywna. Wszystkie swoje 23 wady rozłożyła na czynniki pierwsze. I wiecie co...? Okazała się cudownie niedoskonałą kobietą pełną rozterek, smuteczków, szalonych myśli, ale jednocześnie kochającą i wrażliwą.
Doskwiera jej samotniść choć ma męża. Na szczęście ma obok siebie trzy przyjaciółki ,które albo ją sprowadzają na ziemię, albo wyciągają z dołków, potrafią sprawić ,że zapomina o wszystkim co nie udane w jej życiu. Ale czy na pewno?.
Polecam książkę to świetna i lekka komedia obyczajowa z przezabawną Klarą.
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toTo kobieta ,którą polubiłam od jej pierwszej wady.
Bardzo długo nie mogłam się wczuć w klimat książki Piotra Borlika
"Wszystkie wady Klary i jej jedna zaleta".
Chciałam nawet zrezygnować z czytania,
ale dobrnęłam do połowy, a potem już poszło.
Przeczytałam bez przykrości,
ale chyba szybko zapomnę.
Ta powieść teoretycznie jest komedią obyczajową,
ale humor przeplata się tu z ważkimi przemyśleniami.
W zasadzie trochę tu śmieszno, trochę żenująco,
trochę przewidywalnie, trochę zaskakująco,
trochę romantycznie, trochę kpiąco.
Taka codzienność.
Ironicznej wyliczanki wad osobiście dokonuje Klara.
To kobieta około 35 lat, niezbyt szczęśliwa żona lekarza,
matka dwóch nastolatków (którą została w młodym wieku),
przyjaciółka bliźniaczek (z którymi regularnie się upija),
pracownica działu reklamacji pewnej firmy
(która produkuje towar miernej jakości).
Nie wszystkie wymienione cechy inni uznaliby za wady,
z kolei Klara nie uważa za wadę problemu z alkoholem.
Teoretycznie Klara ma wszystko: dom, pracę, troskliwego męża,
w miarę poukładanych, choć gamoniowatych synów.
Praktycznie dawno już zrezygnowała z marzeń...
Nie kocha męża, nie lubi synów ani swojej pracy,
nie ma żadnego hobby, a jedyną jej rozrywkę
stanowią spotkania z przyjaciółkami i alkoholem.
Mnie odrzuca picie dla upicia się, rzygania i kaca;
dla bohaterki to normalne i zaplanowane.
Utknięcie w windzie z nieznajomą
staje się dla Klary punktem zwrotnym.
Życiowym punktem zwrotnym!
Wyrwaniem z marazmu,
powodem do zmian.
Bardzo długo nie mogłam się wczuć w klimat książki Piotra Borlika
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo to"Wszystkie wady Klary i jej jedna zaleta".
Chciałam nawet zrezygnować z czytania,
ale dobrnęłam do połowy, a potem już poszło.
Przeczytałam bez przykrości,
ale chyba szybko zapomnę.
Ta powieść teoretycznie jest komedią obyczajową,
ale humor przeplata się tu z ważkimi przemyśleniami.
W zasadzie trochę tu...
Pierwsze spotkanie z literaturą Pana Piotra, spotkanie udane :)
Historia Klary ciekawa, lekko napisana, dobrze się czyta, spora dawka humoru.
a i muszę przyznać, że okładka i tytuł bardzo zachęciły mnie do sięgnięcia po książkę.
zachęcam do lektury
Pierwsze spotkanie z literaturą Pana Piotra, spotkanie udane :)
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toz pewnością teraz szybciej zdejmę z półki kryminały, które tam tkwią od dłuższego czasu ;)
Historia Klary ciekawa, lekko napisana, dobrze się czyta, spora dawka humoru.
zachęcam do lektury
Przyznam,że dość sceptycznie podchodziłam do tej książki I po raz kolejny się pomyliłam! Książka okazała się naprawdę barfzo fajna a Klara to mimo swoich wad super babka 😁 czytając książkę nieraz widziałam trochę siebie w tej kobiecie. Jest kobieta, żona i matka. Nie zawsze swietnie sobie radzi, nie zawsze jest dumna ze swojego postępowania, do ideału jej daleko ale komu nie jest??
Ksiazka jest fajnie napisana, każdy rozdział to jedna wada Klary, niektóre szybko omawia na inne potrzebuje trochę więcej czasu na wyjaśnienia i przykłady.
W czasie ksiazki często można spojrzeć na Klarę z wyższością,bo niektóre sytuacje są mocno przekoloryzowane wedlug mnie ale to i tak nie zmniejsza naszej sympatii do niej ❤️
Trochę się zdziwiłam jak mi sie gdzies w polowie ksiazki przypomnialo,że napisał ja mężczyzna,bo trochę rękę kobiety w tym czulam.
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toKlara jest trzydziestokilkuletnią kobietą z mnóstwem trosk oraz problemów. Zachowanie nastoletnich synów przyprawia ją o ból głowy, zaś relacje z mężem nie układają się zbyt dobrze. Na dodatek ma dosyć swojej pracy. Pewnego dnia poznaje ona Dagmarę, z którą się zaprzyjaźnia. Kobieta skrywa jednak przed nią swój sekret.
Książka Piotra Borlika to powieść komediowo-obyczajowa o kobiecie w średnim wieku, która pragnie spokoju i oparcia, zaś z drugiej stale pakuje się w tarapaty i mierzy się z różnego rodzaju kompleksami. Ma dosyć dotychczasowego życia i odczuwa rozczarowanie swoim mężem. Choć pragnie uszczęśliwiać bliskich, robi to często bez zastanowienia, narażając się z ich strony na pretensje. Na swój sposób kocha jednak swoich synów i dba o to, by naprawić z nimi swoje relacje.
Powieść ta jest bardzo dobrym studium skomplikowanych i często zawiłych relacji międzyludzkich. Piotr Borlik ukazuje w niej, to co nie zawsze bywa dostrzegalne i zaskakuje swoimi przemyśleniami. Losy bohaterów są ciekawe, zaś największą zaletą tej książki jest postać głównej bohaterki. Z tego powodu warto jest więc po nią sięgnąć.
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toKsiążka Piotra Borlika to powieść komediowo-obyczajowa...
Czy nie dało się wymyślić bardziej skomplikowanego tytułu?
Druga rzecz, która brzmi równie niebezpiecznie, to fakt, iż czytałem swego czasu jedną z książek tego autora i zapisała się w mej pamięci dość przeciętnie. Ale cóż tam, warto dawać drugą szansę, prawda?
Wszystkie Wady Klary i Jej Jedna Zaleta to idealny dowód na to, że... warto. Chciałbym z tego miejsca złożyć wielkie ukłony w kierunku autora, ponieważ książka naprawdę brzmi, jak gdyby napisała ją kobieta. Umówmy się, trzeba dysponować nie lada warsztatem, aby tak dobrze wcielić się w rolę płci przeciwnej, a tutaj udało się to idealnie. Tak jak i idealnie w rolę lektorki audiobooka wcieliła się Katarzyna Zielińska.
Wspomniany tytuł to świetna, lekka historia, zawierająca w sobie mnóstwo refleksji dnia codziennego. A pisana jest z perspektywy Klary, żony lekarza, ale również matki dwójki nastolatków. Znajdziemy tu co nieco o prowadzeniu domu, ciężkiej roli rodzica, ale także o kwestiach związanych z karierą zawodową, czy też relacjach damsko-męskich.
No właśnie, tu pojawił się pewien wątek, którego się obawiałem. Chciałoby się rzec, że na szczęście wszystko skończyło się happy endem, tymczasem ta ociekająca ironią i sarkazmem historia przyniosła plot twist rodem z rasowego kryminału. I nie piszę tak tylko dlatego, że Piotr Borlik mieszka osiedle obok mnie i obawiam się, że mógłby na mnie ziścić kryminalne wątki swoich książek.
PS.
Owszem jestem fanatykiem grania w fifę, ale czytając wspomnianą książkę aż przewróciłem oczami. Granie w fifę vs seks? Kryyystian please, no jak Ty się zachowujesz!?
Czy nie dało się wymyślić bardziej skomplikowanego tytułu?
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toAle... przecież nie o tytuł, czy o łososiowy (?) kolor okładki tu chodzi. Muszę szczerze przyznać, że nieco obawiałem się sięgnąć po ten tytuł. Po pierwsze, wszystkie znaki na niebie i ziemi wskazują na to, że to ewidentnie kobieca książka. Ja natomiast z kobiecości mam w sobie tylko... zachwyt do płci pięknej....
**Recenzja książki „Wszystkie wady Klary i jej jedna zaleta” Piotra Borlika**
„Wszystkie wady Klary i jej jedna zaleta” to książka, która kompletnie mnie zaskoczyła. Piotr Borlik, znany głównie z kryminałów, w tej powieści udowadnia, że potrafi również doskonale odnaleźć się w literaturze obyczajowej. Co więcej, aż trudno uwierzyć, że autor nie jest kobietą! Borlik z niezwykłą wnikliwością i wrażliwością ukazuje kobiecą naturę, a jego główna bohaterka – Klara – staje się postacią, z którą każda czytelniczka może się utożsamić.
Klara to kobieta, która na pierwszy rzut oka ma wszystko: męża, dzieci i stabilną pracę. Jednak wewnętrznie zmaga się z poczuciem pustki i niedosytu. Jej refleksje na temat życia, związku i oczekiwań społecznych są niezwykle prawdziwe i dobrze oddają dylematy wielu kobiet. To, co czyni tę postać wyjątkową, to jej autentyczność – nie jest idealna, a jej liczne wady, które sama wylicza, sprawiają, że wydaje się nam jeszcze bliższa.
Borlik wprowadza do tej powieści nie tylko głęboką analizę psychologiczną, ale również mnóstwo humoru. To ironiczne, błyskotliwe dialogi oraz spostrzeżenia Klary nadają książce lekkości i sprawiają, że czyta się ją z przyjemnością. Autor z ogromnym wyczuciem balansuje między komedią a momentami refleksji, tworząc historię pełną ciepła i dystansu do życia.
Mimo lekkości formy, książka niesie ze sobą ważne przesłanie. Borlik podkreśla siłę kobiet, ich niezależność oraz odwagę w podejmowaniu trudnych decyzji. Klara to przykład bohaterki, która mimo licznych wątpliwości i wewnętrznych zmagań, ostatecznie staje na wysokości zadania. Nie boi się skonfrontować z trudną rzeczywistością i podjąć próbę zmiany swojego życia.
„Wszystkie wady Klary i jej jedna zaleta” to niezwykle udana powieść obyczajowa, która pokazuje, że Borlik potrafi wnikliwie obserwować i opisywać życie kobiet. Jego poczucie humoru, przenikliwość i wrażliwość sprawiają, że książka jest nie tylko świetną rozrywką, ale również skłania do refleksji. Gorąco polecam – zwłaszcza tym, którzy sądzą, że mężczyźni nie potrafią pisać o kobietach!
**Recenzja książki „Wszystkie wady Klary i jej jedna zaleta” Piotra Borlika**
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo to„Wszystkie wady Klary i jej jedna zaleta” to książka, która kompletnie mnie zaskoczyła. Piotr Borlik, znany głównie z kryminałów, w tej powieści udowadnia, że potrafi również doskonale odnaleźć się w literaturze obyczajowej. Co więcej, aż trudno uwierzyć, że autor nie jest kobietą! Borlik z...
Do tej pory przeczytałam tylko jedną książkę tego autora, specyficzny kryminał zahaczający o realizm magiczny, czyli Baltica. Zaintrygowała mnie na tyle, że z chęcią sięgnę po inne kryminały, zwłaszcza z tej serii (Agata Stec i Artur Kamiński).
Ale gdy zobaczyłam, że pan Borlik, podobnie jak inni twórcy kryminałów, postanowił zmierzyć się z innym gatunkiem literackim, bez wahania sięgnęłam po książkę.
Lektura napisana w formie wyliczania poszczególnych wad kobiety. Każdy rozdział poświęcony jest jednej ułomności, a ostatni jedynej pozytywnej cesze Klary. Oczywiście wszystkie przywary poznajemy okiem tytułowej bohaterki, więc niekoniecznie to, co ona uznaje za coś złego, jest takie w rzeczywistości.
Klara wiedzie stabilne, typowe życie. Jest żoną, matką dwójki dzieci, prowadzi dom. I dochodzi do wieku, kiedy człowiek robi pierwsze podsumowanie dorobku życia. W jej przypadku bilans wypada słabo - kobieta zauważa, że nie miała czasu na młodzieńcze szaleństwa i spełnianie marzeń. Szara rzeczywistość natomiast jest jej udziałem. Kryzys wieku średniego głośno tupie i domaga się uwagi. Klara robi krok, który może wszystko zmienić.
"Wszystkie wady Klary i jej jedna zaleta" wysłuchałam w audiobooku. Być może ta forma zapoznania się z książką sprawiła, że po jakimś czasie zacierają mi się szczegóły lektury. Pozostaje natomiast ogólne wrażenie, że pozycja raczej mi się podobała. Była lekka, napisana z poczuciem humoru, trochę pokazująca niektóre rzeczy jak w krzywym zwierciadle. Nie jest to natomiast komedia romantyczna, jak utrzymuje autor. A przynajmniej nie w takim rozumieniu jak filmy z tego gatunku. W książce zabrakło mi happy endu takiego, jaki zazwyczaj ma miejsce w filmach będących komediami romantycznymi. Przez to książka wydaje się bliższa codzienności. No i nie zmienia to faktu, że to fajna obyczajówka z komediowymi wstawkami.
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toAle gdy zobaczyłam, że pan Borlik, podobnie jak inni twórcy kryminałów, postanowił zmierzyć się z innym gatunkiem literackim, bez...
Tak, to książka o wielu z kobiet, takie codzienne zmagania z życiem. Tylko dlaczego nazywacie to komedią?