Księga babiogórskich opowieści

- literatura dziecięca
- Księga babiogórskich opowieści
- 2020-01-01
- 2020-01-01
Ta książka nie posiada jeszcze opisu.
Kup Księga babiogórskich opowieści w ulubionej księgarni
Oceny książki Księga babiogórskich opowieści
5 użytkowników ma tytuł Księga babiogórskich opowieści na półkach głównych- Przeczytane 4

OPINIE i DYSKUSJE o książce Księga babiogórskich opowieści
PEŁNA RECENZJA NA: https://isap.info.pl/2021/09/23/recenzja-ksiegi-babiogorskich-opowiesci/
Doktor Katarzyna Ceklarz to przede wszystkim znany socjolog, etnolog i przewodnik beskidzki. 🏔️ Co jednak również ma znaczenie dla akurat tej pozycji na rynku wydawniczym, to również matka. Jej zainteresowanie kulturą, historią i teraźniejszością regionu, z którego pochodzi, zaowocowało wydaniem kilkunastu pozycji książkowych. 📚 Jedną z najnowszych jej publikacji, jest lektura przeznaczona moim zdaniem dla starszych dzieci oraz dorosłych w każdym wieku pt. „Księga babiogórskich opowieści”. ✨ (...) Pani Ceklarz, zapewne z własnego doświadczenia, wie jak zainteresować młodego czytelnika regionalnymi opowieściami z dawnych, słowiańskich czasów oraz nieco nam bliższego czasowo, post-chrystianizacyjnego okresu. Jej książkę czyta się z rosnącym z każdą opowieścią zainteresowaniem i ciekawością, co przyniosą kolejne rozdziały. ❓ Będzie to na pewno lektura obowiązkowa w naszym domu, do której będziemy co jakiś czas powracać, to czytając, to oglądając przepiękne ilustracje, 🖼️ to wędrując palcem po zamieszczonej w książce mapie. 🗺️ Dzięki „Księdze babiogórskich opowieści” moje dzieci nauczą się wiele nie tylko o terenach, z których pochodzę, czy też o naszych słowiańskich legendach, ale również będą mogły porównać zawarte w niej opowieści ze znanymi mitami i legendami z innych terenów słowiańskich, jak na przykład Łużyce Dolne i Górne. Pobudzona zostanie także ich fantazja i jestem pewna, że dzięki temu stworzą własne wersje znanych legend oraz autorskie rysunki, małe arcydzieła, którymi będę mogła obdarować ich dziadków. 🎁
Polecam tą pozycję książkową wszystkim zainteresowanym przeszłością Polski oraz ciekawostkami dotyczącymi niewyjaśnionych wydarzeń, ukrytych skarbów i czasów, kiedy w górach na wędrowców za każdym rogiem czyhali groźni rozbójnicy. ⚔️
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toDoktor Katarzyna Ceklarz to przede wszystkim znany socjolog, etnolog i przewodnik beskidzki. 🏔️ Co jednak również ma znaczenie dla akurat tej pozycji na rynku wydawniczym, to również matka. Jej zainteresowanie kulturą, historią i teraźniejszością regionu, z którego pochodzi,...
Babią Górę widać przy dobrej pogodzie z jednego z okien domu mojej mamy, mieszkającej w małej, beskidzkiej wsi. W tej okolicy także ja przyszłam na świat i wychowałam się wśród raz budzących lęk i trwogę, innym razem znów gromki śmiech, ale zawsze fascynujących i niepowtarzalnych legend z Beskidu Żywieckiego, do którego należy przecież i wspomniany masyw górski. Słyszałam także wiele interesujących podań i opowieści m.in. o tym jak powstała Babia Góra, w której pokryty śniegiem szczyt wpatrywałam się nabożnie, przesiadując w oknie, a raczej na oknie. Jedni twierdzą, że to olbrzymka, zamieszkująca kiedyś te tereny, wysypała w to miejsce kupę kamieni, jeszcze inni, że to kochanka zbójnika, która skamieniała z żalu widząc, jak niosą jej zabitego ukochanego.
W dzieciństwie uwielbiałam sobie wyobrażać, że wędruję na Babią Górę i znajduję jakiś ukryty skarb lub kwiat paproci (moja ulubiona legenda z młodych lat!),a na końcu wracam do domu i wszyscy cieszą się z mojego powrotu z takimi bogactwami. Jako nastolatka weszłam na Babią Górę i oszołomiły mnie nie tyle magiczne stwory, czy pieczary pełne złotych dukatów, co widoki. Niestety, wszystkie zdjęcia jakie z tej wędrówki posiadam, zostały zrobione aparatem fotograficznym marki KODAK, takim z kliszą, wtedy (oczywiście!) już z kolorową kliszą. Mamy na nich nieco rozmyte twarze i dawno niemodne ubrania, ale jesteśmy szczęśliwi. Tę wędrówkę powtórzę za kilka lat z moimi dziećmi. Do plecaka spakuję dodatkowo książkę pani Ceklarz.