Adelka i trudne słowo na "e"

Okładka książki Adelka i trudne słowo na "e" autora Anna Bichalska, Beata Zdęba, 9788375517613
Okładka książki Adelka i trudne słowo na "e"
Anna BichalskaBeata Zdęba Wydawnictwo: BIS Cykl: ADELKA (tom 2) literatura dziecięca
48 str. 48 min.
literatura dziecięca
ADELKA (tom 2)
2022-09-14
2022-09-14
48 min.

Kup Adelka i trudne słowo na "e" w ulubionej księgarnii

Oceny książki Adelka i trudne słowo na "e"

OPINIE i DYSKUSJE o książce Adelka i trudne słowo na "e"

Czy Twojemu dziecku też wydaje się, że "dorośli mają lepiej"? Kilkuletnia Adelka jest tego pewna i kompletnie nie rozumie czym jest to trudne słowo na "e", o którym wspomniała jej mama, kiedy dziewczynka grymasiła podczas swojej choroby skutecznie utrudniając mamie pracę. Okazuje się jednak, że Adelka dość szybko przekona się jak to jest naprawdę być dorosłym i mieć pod opieką kapryśne dziecko. Dziewczynka zrozumie też na czym polega empatia i dlaczego jest ona tak ważna.

Bardzo ciepła i przede wszystkim życiowa opowieść przedstawiająca rzeczywistość bliską dziecku, ale też znaną większości rodziców. Zamiana ról mamy i dziecka w nieco przewrotny sposób i z przymrużeniem oka pokazuje jak niełatwo jest być dorosłym i być może skłoni małego odbiorcę do pewnej refleksji w tym obszarze.

Adelka, tym razem musi zmierzyć się z... bardzo trudnym słowem na literę E. Domyślacie się już jakie to może być słowo ?

Książka zaczyna się od sytuacji, która może być dobrze znana wielu rodzicom. Adelka jest chora i zostaje w domu z mamą, która próbuje pracować zdalnie. Mała dziewczynka nudzi się, chce uwagi, a mama nalała soku do nie tego kubka :) Znacie to ??

Mama wspomina wtedy o czymś, co nazywa empatią – słowem trudnym do wymówienia, a jeszcze trudniejszym do zrozumienia. Adelka słucha, ale jeszcze nie wie, co dokładnie mama ma na myśli.
Dopiero gdy role się odwracają i to mama zachoruje, Adelka ma okazję zobaczyć, jak to jest być po drugiej stronie. I wtedy wszystko zaczyna się układać w głowie. Trudne słowo na „e” nabiera kształtu, barw i – co najważniejsze – sensu.

To ciepła, bardzo prawdziwa opowieść o tym, jak dzieci uczą się emocji, troski i wrażliwości. Codzienne sytuacje i bliska dziecku perspektywa.
Ilustracje są kolorowe, miękkie i bardzo przyjemne dla oka – wprowadzają w domową, przytulną atmosferę i świetnie uzupełniają tekst.

Czytając tę książkę, trudno się nie uśmiechnąć. Adelka nie jest idealna – ma swoje humory, zachcianki, bywa niecierpliwa i marudna – czyli jak każde dziecko. Dzięki temu dzieci mogą się z nią łatwo utożsamić. A gdy pod koniec historii widzimy, jak opiekuje się chorą mamą, robi się naprawdę ciepło na sercu.

To książka, która nie tylko uczy empatii, ale też pokazuje, że rozumienie emocji innych to coś, czego można się nauczyć małymi krokami – i że każdy, nawet najmłodszy, może być pomocny i troskliwy.

Mama...

Adelka jest chora i zostaje w domu pod opieką mamy, która musi pracować. Wiadomo jak to jest z chorymi dziećmi - stają się marudne. Lekarstwo smakuje okropnie, a na dodatek mama przynosi jej sok za każdym razem w kubku, który nie jest tym ulubionym (teraz pomyślcie czy wiecie, który kubek Waszych dzieci jest ulubiony? I czy to ten sam, co tydzień temu?). Bezradna mama tłumaczy dziewczynce czym jest emapatia.

Sytuacja odwraca się następnego dnia, gdy to mama czuje się źle. Adelka postanawia zamienić się rolami z mamą i tego dnia być dorosłą, czego tak bardzo pragnęła, bo przecież dorośli mają lepiej.
Dziewczyna znalazła sobie zajęcie, które mocno ją pochłania... Ale co się dzieje? Mama cały czas coś ją o coś prosi.

W ten sposób Adelka odkrywa czym jest ta empatia. Ba! Nawet postawiła ją narysować. Empatia ma mile futerko, duże uszy, aby słuchać, duże oczy, by uważnie patrzeć i rączki idealne do przytulania.

Bardzo podoba mi się aspekt wzajemnego zrozumienia obu bohaterek opowiadania - mama posmakowała lekarstwo, które faktycznie jest niesmaczne, a córka zdała sobie sprawę z tego, jak męczące jest, gdy ciągle nam ktoś przeszkadza i marudzi.
Nie jest łatwo być dzieckiem, ale dorosłym również.

Można rzec, że historia jest z życia wzięta. Opowiadanie posiada fantastyczne przesłanie. Utrzymane jest w bardzo ciepłym klimacie z nutką humoru. Uwrażliwia i jednocześnie daje przestrzeń na okazanie emocji.

Tej znakomitej treści towarzyszą dynamiczne ilustracje, które świetnie ukazują charakter małej bohaterki. Jest to druga z trzech części przygód Adelki. Wszystkie serdecznie Wam polecamy.

38 użytkowników ma tytuł Adelka i trudne słowo na "e" na półkach głównych
8 użytkowników ma tytuł Adelka i trudne słowo na "e" na półkach dodatkowych

Tagi i tematy do książki Adelka i trudne słowo na "e"

Okładka książki Adelka i przyjaźń Anna Bichalska, Beata Zdęba
Adelka i przyjaźń Anna Bichalska, Beata Zdęba
Okładka książki Spróbuj jeszcze raz, Adelko Anna Bichalska, Beata Zdęba
Spróbuj jeszcze raz, Adelko Anna Bichalska, Beata Zdęba
Okładka książki Adelka i kot wyjątkowy Anna Bichalska, Beata Zdęba
Adelka i kot wyjątkowy Anna Bichalska, Beata Zdęba
Okładka książki Historia zwierzaka z wieszaka Dorota Gellner, Beata Zdęba
Historia zwierzaka z wieszaka Dorota Gellner, Beata Zdęba
Okładka książki Wiosna, lato, jesień, zima... Małgorzata Strzałkowska, Beata Zdęba
Wiosna, lato, jesień, zima... Małgorzata Strzałkowska, Beata Zdęba
Okładka książki Wścibscy Dorota Gellner, Beata Zdęba
Wścibscy Dorota Gellner, Beata Zdęba
Okładka książki Czarusia Maria Ewa Letki, Beata Zdęba
Czarusia Maria Ewa Letki, Beata Zdęba

Okładka książki Adelka i kot wyjątkowy Anna Bichalska, Beata Zdęba
Adelka i kot wyjątkowy Anna Bichalska, Beata Zdęba
Okładka książki Niedźwiedź i przestrzeń Aleksander Jasiński, Urszula Kuncewicz-Jasińska
Niedźwiedź i przestrzeń Aleksander Jasiński, Urszula Kuncewicz-Jasińska
Okładka książki Leśne przedszkole Stefanie Höfler, Claudia Weikert
Leśne przedszkole Stefanie Höfler, Claudia Weikert
Okładka książki Zagadki babci Sylwia Chutnik, Roksana Jędrzejewska-Wróbel, Grzegorz Kasdepke, Tomasz Samojlik, Zofia Stanecka, Marcin Szczygielski, Ewa Winnicka

Cytaty z książki Adelka i trudne słowo na "e"

Dodaj cytat z książki Adelka i trudne słowo na "e"