Ktoś, kto mnie pokocha

Okładka książki Ktoś, kto mnie pokocha autora Monika Ziółkowska, 9788367155328
Okładka książki Ktoś, kto mnie pokocha
Monika Ziółkowska Wydawnictwo: Plectrum Cykl: Naznaczeni przez los (tom 1) literatura obyczajowa, romans
literatura obyczajowa, romans
Naznaczeni przez los (tom 1)
2022-08-17
2022-08-17

Kup Ktoś, kto mnie pokocha w ulubionej księgarnii

Oceny książki Ktoś, kto mnie pokocha

OPINIE i DYSKUSJE o książce Ktoś, kto mnie pokocha

"Ktoś, kto mnie pokocha" Monika Ziółkowska Wydawnictwo Plectrum to historia o poszukiwaniu siebie i swojego miejsca.
Każdy człowiek ma za sobą straty, te małe lub większe i takie po których ciężko się podnieść. Życie przeszłością okrada nas z teraźniejszości. Mamy wybór, czy pozwolimy żeby przeszłość nas definiowała, czy też decydujemy inaczej.

"Pora na odkupienie i zostawienie za sobą koszmarów, które mogą zniszczyć moją przyszłość".

Malwina po wyjściu z poprawczaka postanowiła zacząć nowe życie. Wyjazd do Stanów Zjednoczonych miał być jej ucieczką przed demonami przeszłości. Kiedy wszystko wydaje się układać jak należy dziewczyna musi stawić czoła swojej przeszłości. Powrót do rodzinnego miasta przyniesie jej wiele cierpienia i szczęścia. Długo skrywane tajemnice w końcu ujrzą światło dzienne. Dobrze, że Malwina spotkała na swojej drodze szaloną Adę i Romka, którzy próbują pomóc jej w powrocie do normalnego życia. Niestety Romek też zmaga się z trudną przeszłością i to właśnie Malwina może mu pomóc odzyskać spokój. Rodzące się między nimi uczucie będzie wystawione na wiele prób. Czy sobie z nimi poradzą? Czy odkryte tajemnice z przeszłości nie będą przeszkodą w drodze do szczęśliwego życia? Jak Romek i Malwina poradzą sobie z okrutną prawdą, którą skrywali najbliżsi?

"Kara za wszystkie moje winy w końcu mnie dopadła, karma złapała nóż i wbiła go w moje odsłonięte serce".

Historia stworzona przez autorkę porusza wiele trudnych tematów. Bohaterowie to młodzi ludzie, którzy zostali ciężko potraktowani przez los. Mogli skapitulować i się poddać, ale zdecydowali się walczyć o lepsze jutro. Myśl o przyszłości paraliżuje, ale to my krok po kroku, powoli i konsekwentnie dążymy do zmian. Strach przestanie nam dokuczać a życie zacznie nas ekscytować. Jaką drogę musieli przejść Romek i Malwina, aby odnaleźć się w życiu musicie się dowiedzieć sięgając po książkę. Ja osobiście polecam.

"Pora na odkupienie i...

Ktoś kto mnie pokocha – Monika Ziółkowska – Wydawnictwo plectrum – Książka opowiada historię Malwiny która jest strasznie zagubiona i nie wie jak poradzić sobie z pewnymi wydarzeniami z jej przeszłości. Po czasie spędzonym w Stanach Zjednoczonych postanawia wrócić do Polski, natomiast chce pokazać Ojcu iż nie potrzebuje jego pomocy po tym jak zostawił ich dla innej kobiety. Po przyjeździe do Wrocławia poznaje Romka który jest emerytowanym żołnierzem po akcji w Iraku. Fascynacja między nimi rodzi się od pierwszej chwili, ale czy przeszkody które pojawią się na ich drodze dadzą im szansę na spokój i miłość?
Szczerze powiem że książka jest przyjemna dla czytelnika natomiast przyznam iż dłużyła mi się trochę. Miałam nadzieję że przejdę przez nią szybko i bez komplikacji, natomiast niestety po setnej stronie akcja była trochę nudna. Rozkręciła się natomiast po stronie 180 i do końca książki było ciekawie nawet bardzo.
Muszę zaznaczyć iż końcówka bardzo mnie zdziwiła i od początku nie spodziewałam się takiego zakończenia gdyż obstawiałam coś totalnie innego, dlatego też pozytywnie się zaskoczyłam.
Mam mieszane uczucia co do tej pozycji gdyż momentami była bardzo naciągana i mało naturalna dlatego też była po prostu okej.
Czekam natomiast na drugi tom tej serii gdyż bardzo zaciekawiła mnie relacja Ady i Arka a to właśnie ich będzie dotyczyła druga część.

Mam spory problem z tą książką. Z jednej strony całkiem ciekawa fabuła, sporo tajemnic (które były przewidywalne, ale przynajmniej coś się działo) i kilku fajnych bohaterów. Jednak coś mi nie grało w sposobie pisania. Był jakby.. płytki? Nie wiem jak to określić, ponieważ zagłębianie w uczucia bohaterów też były, ale opisane to wszystko było w sposób niewystarczający. Te wszystkie traumy o których czytamy w opisie, to tak naprawdę 2 koszmary i tyle. Znikają magicznie gdy pojawia się Malwina (gdy wcześniejsze 3 lata terapii nie dawały rezultatu..).

Czasami miałam też wrażenie, że autorka ma całą scenę w głowie i nie potrafi tego dokładnie przenieść na papier. Ciągle jakby czegoś brakowało. Kilka razy musiałam przeczytać zdanie, a nawet kilka, jeszcze raz, żeby zrozumieć co tu się wydarzyło. To też bardzo wpływało na odbiór całej sceny. Do tego jakieś literówki, zła odmiana słowa, nazwisko które było inne w jednym miejscu i inne kilka zdań dalej (Krakowiak i Karbowiak). Nie chcę spoilerować ale błędy logiczne też były. Wydaje mi się że prawo adopcyjne nie pozwoliłoby aby Malwina opiekowała się Rafałem, ze względu na swoją przeszłość.

Widzę, że to początek drogi pisarskiej pani Moniki. Starałam się, aby moja dosyć krytyczna opinia była w miarę konstruktywna. Czytając pełno zachwytów nad książką nie da się poprawić warsztatu ;)

60 użytkowników ma tytuł Ktoś, kto mnie pokocha na półkach głównych
14 użytkowników ma tytuł Ktoś, kto mnie pokocha na półkach dodatkowych

Monika Ziółkowska
Monika Ziółkowska
Marzycielka i książkoholiczka. Miłośniczka książek z gatunku fantastyka i kryminał. Fanka gorącej czekolady. Swoje odwieczne, niegdyś nieosiągalne dla niej marzenie zostania pisarką, spełnia nowo wydaną powieścią "Rozliczenie".

Cytaty z książki Ktoś, kto mnie pokocha

Dodaj cytat z książki Ktoś, kto mnie pokocha