Bogowie Alabamy

Okładka książki Bogowie Alabamy autora Joshilyn Jackson, 9788361299363
Okładka książki Bogowie Alabamy
Joshilyn Jackson Wydawnictwo: Grunter + Jahr Polska Sp. z o.o. & Co. Spółka Komandytowa Seria: Inna Strona literatura piękna
Inna Strona

Bądź pierwszy - oceń książkę

Kup Bogowie Alabamy w ulubionej księgarnii

Oceny książki Bogowie Alabamy

OPINIE i DYSKUSJE o książce Bogowie Alabamy

Niby pomysł dobry, ale motywy i osobowości bohaterów wydają się wyssane z palca.

Fantastyczna książka.!!!
Wątek od początku wydaje się prosty i czytelnik zastanawia się, po co książka ma tyle stron skoro najważniejszy wątek jest poruszony na samym początku... Ale zakończenie było dla mnie wielkim zaskoczeniem. Okazuje się także głównym wątkiem nie jest morderstwo lecz relacje rodzinne, gdyż w tej historii odgrywają one ogromną rolę.
Serdecznie polecam tę książkę 😊

Fantastyczna książka.!!!
Serdecznie polecam...

Arlene jest dziewczyną z małego miasteczka w Alabamie, której udało się wyrwać z prowincji, przenieść do wielkiego miasta i tam urządzić sobie życie. Od dziesięciu lat nie opuszcza Chicago i uparcie odmawia powrotu do domu rodzinnego, bo taka była umowa z Bogiem. Arlene zrobiła kiedyś coś bardzo złego. Obiecała wtedy Bogu, że nigdy więcej nie wróci do Alabamy, nie skłamie i nie będzie uprawiała sexu do ślubu. On w zamian miał pomóc jej uniknąć kary. Kiedy jednak do Chicago przyjeżdża szkolna znajoma, która szuka Arlene i zadaje jej niewygodne pytania, dziewczyna jest pewna, że Bóg zaczyna wycofywać się z umowy. Wraca do Alabamy by spróbować ratować sytuację oraz, przede wszystkim, swoją kuzynkę.

Czy "Bogowie Alabamy" to kryminał? Nie, na Arlene czyha tylko przeszłość. Zdarzenia mające miejsce ponad dziesięć lat wcześniej wpłynęły na nią bardzo mocno i to one w dużej mierze ukształtowały jej charakter. Arlene kocha swoją rodzinę: ciotkę, która zajęła się nią i jej chorą psychicznie matką, kuzynkę, która była dla niej jak siostra i która jest chodzącą dobrocią. Zawsze potrafiła docenić pomoc, którą jej zaoferowały i starała się jak najbardziej odwdzięczyć za nią. Mimo że była młodsza, zwyczajnie mniejsza i słabsza, wbiła sobie do głowy, że to ona musi być obrończynią, ona musi stać się ofiarą, żeby jej kuzynka mogła być bezpieczna.

Jeszcze zanim zrobiła coś, przez co musiała uciekać z Alabamy, Arlene przeżyła inne traumatyczne wydarzenie, które prześladowało ją jeszcze bardziej niż to, co zrobiła później. Kiedy jako dorosła kobieta wraca do miejsc z czasów dorastania, wracają wszystkie wspomnienia. W książce przeplatają się wydarzenia teraźniejsze i przeszłe. Arlene opowiada o swoim wczesnym dzieciństwie, o przeprowadzce do domu ciotki i jej męża, o swojej pierwszej wielkiej miłości i wielkiej tragedii. Dziewczyna jest bardzo uczuciowa i wrażliwa, bardzo mocno odbiera otaczający ją świat. Momentami aż za mocno.

Przeżyta trauma przejawia się w jej odrobinę histerycznym i nieracjonalnym zachowaniu. To postać specyficzna, którą jednak da się bardzo mocno polubić. Jej historia napisana jest w sposób idealnie wyważony - tak, aby zainteresować czytelnika, ale nie zdradzić od razu wszystkiego. Książkę czytało mi się naprawdę szybko i trudno było mi się oderwać, a zazwyczaj łatwo się rozpraszam i odrywam od lektury. "Bogowie Alabamy" mają niepowtarzalną atmosferę amerykańskiego miasteczka. To historia o dorastaniu dwóch nastolatek, na próżno tam jednak szukać oklepanych motywów z amerykańskiej masówki. To coś innego i prawdziwszego. Cieszę się, że ta książka wpadła w ręce, i to nie w żadnej księgarni, a w Kauflandzie.

277 użytkowników ma tytuł Bogowie Alabamy na półkach głównych
86 użytkowników ma tytuł Bogowie Alabamy na półkach dodatkowych

Tagi i tematy do książki Bogowie Alabamy

Joshilyn Jackson
Joshilyn Jackson
Amerykańska pisarka, autorka siedmiu bestsellerowych powieści (m.in. Bogowie Alabamy, Tajemnica wierzby, Inna niż wszystkie),które ukazały się także w polskim przekładzie. Ich akcję umieszcza zazwyczaj w dusznej atmosferze Południa. Mieszka w Decatur w stanie Alabama z mężem i dwójką dzieci.

Cytaty z książki Bogowie Alabamy

Joshilyn Jackson Bogowie Alabamy Zobacz więcej