Gniewa

- fantasy, science fiction
- Kwiat paproci (tom 5)
- 2022-06-08
- 2022-06-08
Wszystkie kłopoty Jagi zaczynają się od… nudy. Spokojna praca i lekko monotonny żywot szeptuchy kończą się niespodziewanie, gdy kilka dni po Nocy Kupały zostają znalezione zwłoki kobiety. Ostatnią osobą, która widziała ją żywą, jest Jarogniewa. Mieszkańcy Bielin niemalże natychmiast zaczynają podejrzewać, że szeptucha ma z tym coś wspólnego. Samą Jagę także dręczą wątpliwości. Po wizycie jej klientka udała się na spotkanie z ukochanym. Nikt jednak nie zna jego tożsamości. Czy śmierć kobiety mogła mieć związek z magiczną miksturą szeptuchy? A może z tajemniczym kochankiem? Jarogniewa jest wściekła, że interes znowu podupada i że ktoś zabija jej klientów. Postanawia rozwikłać tę zagadkę, zanim policja na dobre zalezie jej za skórę.
Przy okazji wpadnie w spore kłopoty, pozna bliżej Swarożyca, a także niechcący stanie na ślubnym kobiercu.
Kup Gniewa w ulubionej księgarni
Wyróżniona opinia
Gniewa
Nuda wcale nie jest przereklamowana. Jednak jak to bywa doceniamy przewidywalność i spokój jaki z sobą niesie gdy zostaje po niej jedynie wspomnienie. No cóż wiadomo, że trzeba ostrożnie wypowiadać życzenia, bo niektóre szybko się spełniają, chociaż raczej z tego faktu zadowolenia nie ma. Pozostaje więc jedynie stawić czoła temu, co nadchodzi i być mądrzejszym w przyszłości, ale jak wiadomo z tym bywa różnie. Szeptuchowy interes rozwija się, może nie spektakularnie, lecz narzekać, przynajmniej zbytnio, Gniewa nie ma na co. Nabiera doświadczenia, a i przy okazji mieszkańcy Bielin przyzwyczajają się do niej oraz metod jakie stosuje. W końcu to lata osiemdziesiąte dwudziestego wieku, a nie jakiś ciemnogród! Zresztą aż tak mocno nie przejmuje się plotkami, co innego Mszczuj, ten to czasem aż za bardzo bywa przewrażliwiony. Ale jak wiadomo dobre złego początki, spokojna egzystencja zostaje przerwana przez nagłą śmierć. Nie byłoby w tym nic ciekawego dla bielińskiej szept uchy gdyby nie byłą jej klientką i to ona, nie kto inny, widział ją żywą jako ostatni. Takie fakty nie robią dobrej reklamy żadnym interesom, a wiadomo nie od dziś, iż lepiej dmuchać na zimne i nie zostawiać niczego przypadkowi czyli stróżom prawa. Okoliczności wskazują, że coś na rzeczy jest czyli trzeba zabrać się do roboty. Na tym nie koniec niespodzianek, kolejne czekają już na Gniewę, jedne mają boska postać, drugie wiążą się związkami, jakich wydawało się, że uniknęła kilka lat wcześniej. Nie pozostaje nic innego jak zaprowadzić porządek w okolicach Łysej Góry, lecz czy i we własnym życiu? To już się okaże, bo ludzko-boskie konszachty miewają różne finały. Powrót do Bielin jak zawsze okazał się doskonałym wyborem, który pewnie niejednokrotnie zostanie powtórzony, podobnie jak był w przypadku wcześniejszych części. Nie ma to jak spotkanie z dobrymi znajomymi, jacy w ciut młodszej wersji, w końcu kobietom lat się nie powinno liczyć, a szeptuchom to już w ogóle, są równie doskonali jak w dojrzalszej odsłonie. W „Gniewie” możemy liczyć na wszystko, co sprawia, że po prostu zostajemy pochłonięci przez lekturę. Odnajdziemy w niej intrygujące zagadki, liczba mnoga wcale nie jest na wyrost, postacie, nieustannie zaskakujące oraz oczywiście sama kanwa powieści oraz całego cyklu, dostarczająca niesamowitych zwrotów akcji. Jak już niektórzy zdążyli się przekonać, a reszta ma ku temu doskonałą okazję, tytułowa postać ma życiorys więcej niż bujny i obfitujący w niejedną przygodę. Katarzyna Berenika Miszczuk w każdej części po mistrzowsku wprost łączy motywy słowiańskie z ludowymi oraz zagadkami i perypetiami zawadiackich bohaterów. Nie da się również zapomnieć o humorze, ale przede wszystkim zawsze podczas czytania przenosimy się w świat gdzie czeka na nas historia pełna nieprzewidywalnych zdarzeń i po prostu nieodkładalna. Pisarka nieodmiennie splata w coraz to nowy wzór losy postaci z legendami i mitami, dodając do tego odpowiednią porcję tajemnic oraz szczyptę magii.
Oceny książki Gniewa
4526 użytkowników ma tytuł Gniewa na półkach głównych- Przeczytane 3 527
- 2022 282
- 2023 107
- 2024 72
- 2025 51

OPINIE i DYSKUSJE o książce Gniewa
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo to„Gniewa” to kolejna część serii osadzonej w świecie słowiańskich wierzeń, legend i dawnych tradycji. Główna bohaterka, Jarogniewa, prowadzi spokojne życie szeptuchy, jednak wszystko zmienia się, gdy kilka dni po Nocy Kupały zostają znalezione zwłoki kobiety. Jaga szybko zostaje wciągnięta w wir wydarzeń, które burzą jej codzienność. W małej społeczności plotki rozchodzą się błyskawicznie, a fakt, że to właśnie ona była ostatnią osobą, która widziała zmarłą żywą, nie pomaga w uniknięciu podejrzeń. W tle tej historii pojawiają się znane już czytelnikom postacie, słowiańskie wierzenia oraz magia, która nieustannie przeplata się z codziennym życiem bohaterów.
Książka napisana jest bardzo przystępnie i lekko, dzięki czemu czyta się ją szybko i z przyjemnością. Fabuła nie jest szczególnie skomplikowana, ale dobrze spełnia swoją rolę, dostarcza rozrywki i pozwala zanurzyć się w świecie, który jest jednocześnie znajomy i trochę magiczny. To była bardzo przyjemna lektura. Zawsze lubię wracać w książkach do miejsc i bohaterów, których już znam, jest w tym coś bardzo komfortowego. Czytając kolejne części tej serii, mam wrażenie jakbym znowu odwiedzała dobrze znany świat. Ogromnym plusem są dla mnie słowiańskie legendy i wierzenia, których w tej serii jest naprawdę dużo. Uwielbiam takie motywy w literaturze, a tutaj zostały podane w lekkiej i przystępnej formie. To może nie jest książka, która wywraca literaturę do góry nogami, ale zdecydowanie zapewnia świetną rozrywkę.
„Gniewa” to kolejna część serii osadzonej w świecie słowiańskich wierzeń, legend i dawnych tradycji. Główna bohaterka, Jarogniewa, prowadzi spokojne życie szeptuchy, jednak wszystko zmienia się, gdy kilka dni po Nocy Kupały zostają znalezione zwłoki kobiety. Jaga szybko zostaje wciągnięta w wir wydarzeń, które burzą jej codzienność. W małej społeczności plotki rozchodzą się...
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toCiekawa, trochę postać bohaterki jak dla mnie zbyt podobna do Gosi chwilami, można podobny sposób myślenia ale poza tym interesująca fabuła jak zawsze. Ciekawe obyczaje.
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toKolejna cudowna opowieść z serii „Kwiat paproci”, którą przeczytałam z ogromną przyjemnością! Jaga to bohaterka, której naprawdę trudno nie lubić — uwielbiam jej zaradność, kąśliwe uwagi oraz upór, który regularnie wpędza ją w tarapaty. Zdecydowanie jest mi bliższa niż fajtłapowata Gosia z pierwszych tomów serii.
Postacie drugoplanowe również wypadają bardzo dobrze. Szczególnie polubiłam szeptuchę Mirkę i grabarza Barnima, ale chyba największym zaskoczeniem był dla mnie bóg Jaryło… a właściwie jego przyrodzenie — sceny z jego udziałem za każdym razem szczerze mnie bawiły :))
Jak zwykle u Miszczuk mamy tu sporo akcji, humoru i tajemnic do rozwikłania, a wszystko to solidnie polane syropem słowiańskości. Przygody Jagi gwarantują lekką, bardzo przyjemną rozrywkę, do której chce się wracać.
Ta historia wyjątkowo umiliła mi dzień powrotu do domu — przeczytałam w samolocie i pociągu ponad połowę książki, dzięki czemu droga minęła mi zdecydowanie szybciej. Już nie mogę się doczekać, kiedy sięgnę po kolejny tom!
(Wyzwanie czytelnicze LC na styczeń 2026: Przeczytam książkę z imieniem w tytule)
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toPostacie drugoplanowe również wypadają bardzo dobrze....
Wszystko byłoby dobrze, gdyby nie wciśnięty nieco na siłę wątek kryminalny. Przez to czytałem tę książkę wolniej, niż planowałem, ale mimo wszystko nie żałuję poświęconego czasu. Musiałem ją po prostu skonsumować jak dobry miód pitny — powoli i z namysłem, do czego i was serdecznie zachęcam ☺️
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toWyzwanie Grudzień 2025 - Przeczytam książkę nagrodzoną lub nominowaną (dowolna nagroda)
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toKolejny tom cyklu Kwiat Paproci zdecydowanie trzyma poziom poprzednich tomów, a może nawet, rzec by można, że go przewyższa. Nie mogło być inaczej, gdy główną bohaterką tego tomu jest sama Jarogniewa. Osoba odważna, charyzmatyczna i wyrazista. Jej cięty język i humor bawi sprawiając, że książkę czyta się z prawdziwą przyjemnością. A i inni bohaterowie, nie są gorsi i mamy okazję ich bliżej poznać.
Ten tom to również to czego oczekuje po takiej lekturze. Słowiańskie klimaty przybliżone w tradycjach i spotkaniach z bóstwami, przygoda, duża dawka magii, odrobina romansu i kryminału. Sprawiają, że książka ta trafia to top listy moich ulubionych powieści w słowiańskich klimatach. Książka jest bowiem lekka, barwna i wciągająca, idealna do relaksu.
Must have a raczej must read do przeczytania dla wszystkich
miłośników fantastyki słowiańskiej oraz tych, którzy cenią lekki styl, wartką akcję i dużą dawkę humor.
Ja osobiście się z cyklem jeszcze nie żegnam tylko czytam dalej.
Kolejny tom cyklu Kwiat Paproci zdecydowanie trzyma poziom poprzednich tomów, a może nawet, rzec by można, że go przewyższa. Nie mogło być inaczej, gdy główną bohaterką tego tomu jest sama Jarogniewa. Osoba odważna, charyzmatyczna i wyrazista. Jej cięty język i humor bawi sprawiając, że książkę czyta się z prawdziwą przyjemnością. A i inni bohaterowie, nie są gorsi i mamy...
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toW tym momencie to moja ulubiona seria. Chłonę przygody Jagi jak gąbka. Historia Jarogniewy dużo bardziej do mnie przemawia. Gosia była taką sierotą, którą ciągle trzeba ratować i miała dużo irytujących cech. Natomiast Jagę uwielbiam! Jest bardzo charakterną postacią i z wielką przyjemnością śledzę jej przygody. Według mnie cały cykl o Jadze ma to co najlepsze z pierwszych książek, ale główna bohaterka i jej przygody są poziom wyżej.
W tym momencie to moja ulubiona seria. Chłonę przygody Jagi jak gąbka. Historia Jarogniewy dużo bardziej do mnie przemawia. Gosia była taką sierotą, którą ciągle trzeba ratować i miała dużo irytujących cech. Natomiast Jagę uwielbiam! Jest bardzo charakterną postacią i z wielką przyjemnością śledzę jej przygody. Według mnie cały cykl o Jadze ma to co najlepsze z pierwszych...
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toPEŁNA RECENZJA NA: https://isap.info.pl/2022/05/20/gniewa-katarzyny-bereniki-miszczuk-czy-warto-kupic/
Gniewa to druga część Jagi, która jest prequelem bestsellerowej serii Kwiat Paproci. 🌿 (...) Gniewa to lekka powieść, która potrafi wciągnąć czytającego od pierwszych stron. 📖 Dla miłośników Jagi, poznawanie historii poprzedzających wydarzenia opisane przez Katarzynę Miszczuk w cyklu Kwiat Paproci, to niezła gratka. ⭐ Trzeba przyznać, że autorka potrafi wspaniale rozwinąć akcję, czy zmienić jej nurt o 180 stopni. ↩️ Dynamiczne wydarzenia w Gniewie przeplatane są często dowcipnymi dialogami. 🗣️ Prym w ciętych ripostach wiedzie oczywiście Jaga i często niepomna możliwości natychmiastowego spopielenia potrafi dosadnie odpowiedzieć Swarożycowi. 🔥 Jeśli ktoś z Was spodziewa się romansów, to szczerze bez zbytnich uniesień. 💔 Bielińska szeptucha to postać, którą można polubić od samego początku za jej podejście do życia, obowiązków czy humor. 🔮 Opisy Bielin i otaczających je lasów, czy pól doskonale spajają treść książki, nie wprowadzają spowolnienia i występują w sposób naturalny jako uzupełnienie akcji. 🌲 Czytelnicy znający serię Katarzyny Bereniki Miszczuk, doskonale się w tej książce odnajdą. Ci, którzy nie poznali cyklu Kwiat Paproci, z pewnością nie zabłądzą.
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toGniewa to druga część Jagi, która jest prequelem bestsellerowej serii Kwiat Paproci. 🌿 (...) Gniewa to lekka powieść, która potrafi wciągnąć czytającego od pierwszych stron. 📖 Dla miłośników Jagi, poznawanie historii poprzedzających wydarzenia opisane przez Katarzynę...
Kolejne zabawy Jagi i Mszczuja :)
Kolejne zabawy Jagi i Mszczuja :)