Kołysanka dla czarownicy

- Wilcza Jagoda (tom 1)
- Imaginatio [SQN]
- 2022-02-16
- 2022-02-16
Każda rodzina skrywa jakiś sekret, każde miasto otula mroczna magia.
Jagoda, specjalistka od klątw, przez złośliwych zwana Wilczą Jagodą, ma trzy problemy. Młodą czarownicę, chcącą zostać jej uczennicą, krewnych mających skłonności do pakowania się w kłopoty oraz rzuconą przed laty klątwę, może mocno namieszać w życiu wiedźmy.
Jagoda musi odkryć, jakie sekrety skrywała jej prababka, powstrzymać pewną potężną i złaknioną krwi czarodziejkę, a w przerwach jeszcze ułożyć plan nauczania dla młodej czarownicy. Na dodatek w Warszawie dochodzi do fali zbrodni, w której brat Jagody o mały włos nie zostaje zabity. Czy sprosta tym zadaniom, zachowując życie oraz zdrowe zmysły?
Kup Kołysanka dla czarownicy w ulubionej księgarni
Oficjalne recenzje książki Kołysanka dla czarownicy
„Klątwa” rodziny Wilczków
Kiedy zobaczyłam zapowiedź tej książki, aż pisnęłam z radości. Kot mi świadkiem! Od czasu „Snu nocy miejskiej” w „Hardych baśniach” miałam wielką nadzieję poczytać jeszcze o Wilczej Jagodzie. Nadzieja została spełniona, chwała autorce za to!
Niedługo po tym, jak Jagoda Wilczek, specjalistka od klątw, oddała przysługę jednej z bogatszych magicznych rodzin w Warszawie i zdjęła pradawne przekleństwo z najmłodszej latorośli, zostaje wezwana na konsultację w podejrzanie podobnej sprawie. Jednak tym razem nikt się o znalezioną przypadkiem ofiarę nie upomina. Tajemnicza NN – pilnie strzeżony sekret magicznej policji – niebawem staje się przyczyną serii bardzo niefortunnych zdarzeń. Jak się okazuje, rodzina Wilczków siedzi w tej sprawie po uszy. I tylko Jagoda może powstrzymać poszukującą zemsty wiekową czarodziejkę.
Tym, co pozytywnie wyróżnia „Kołysankę dla czarownicy” na tle innych urban fantasy, to narracja trzecioosobowa. Co prawda, akcję śledzimy tylko z punktu widzenia głównej bohaterki, jednak taki zabieg stylistyczny daje spore pole do popisu. Być może w kolejnych tomach autorka to wykorzysta i poprowadzi narrację również z perspektywy innych postaci. Drugoplanowi bohaterowie to złoto: postrzelona młodsza siostra, wuj prowadzący półlegalne interesy, przerażająca nestorka rodu Wilczków, początkująca wiedźma klątw z bardzo bogatego domu, zasadniczy i zdystansowany szef magicznej policji. Jest z kogo wybierać!
Wielką zaletą powieści jest rodzina Jagody. Przede wszystkim sam fakt jej istnienia. Główna bohaterka nie jest samotną wyspą i choć nieco dystansuje się od swoich krewnych, jednak nie zerwała kontaktu całkowicie. Nadal jest członkiem rodziny, do którego dzwoni się w nagłych wypadkach, a z siostrą spotyka się na cotygodniowych obiadach. Autorka w kilku miejscach sugeruje jakieś poważne zaszłości, miejmy nadzieję, że w kontynuacjach rozwinie ten temat.
Akcja częściowo rozgrywa się w Warszawie, jednak w ogóle tego nie widać. I to jedyny zarzut, jaki mam do tej książki. Skoro autorka zdecydowała się na umieszczenie fabuły w realnym mieście, mogłaby to wykorzystać. O ile ciekawiej byłoby śledzić losy bohaterów, towarzysząc im w konkretnych miejscach, na nazwanych ulicach. A tak dostajemy tylko ogólniki – park, osiedle, strzeżony parking… Szkoda, klimat książki sporo na tym traci.
Mimo powyższego „Kołysanka dla czarownicy” okazała się dokładnie tym, na co czekałam. Rozwija świat zarysowany w „Śnie nocy miejskiej”, zgrabnie żongluje motywem Śpiącej Królewny i ma niezmiernie interesującą główną bohaterkę. Mogę tylko ponarzekać, że powieść nie jest dłuższa. Liczę jednak na kontynuację, a skądinąd wiadomo, że jest już gotowa. Tak więc, szanowny Wydawco, niniejszym uprasza się o przystąpienie do drukowania!
Ewa Jemioł
Oceny książki Kołysanka dla czarownicy
4482 użytkowników ma tytuł Kołysanka dla czarownicy na półkach głównych- Przeczytane 3 216
- Chcę przeczytać 1 266
- Legimi 66

OPINIE i DYSKUSJE o książce Kołysanka dla czarownicy
Super się bawiłam. Od razu sięgam po dalsze tomy
Super się bawiłam. Od razu sięgam po dalsze tomy
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toPodeszłam do tej książki bez oczekiwań. Wiedziałam, że autorka ma na koncie bestsellery, jest jedną z najbardziej poczytnych pisarek fantasy.
Później związałam się z Jagodą i już do końca czytałam jednym tchem.
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toZ początkiem miałam problem. Niby fajnie się czytało, z drugiej jakoś nudnawo. Wpływ mogły mieć książki, które czytałam bezpośrednio przed tą, może nie mogłam się po prostu wczuć.
Później związałam się z Jagodą i już do końca...
Nie doczytałam do końca, nie dałam rady.
Doceniam szkielet historii, wątek rodzinny wpleciony w główny, rody i rodzinne zawiłości bohaterów, ale pomimo tego wynudziłam się strasznie. Bohaterowie bez wyrazu, nie da się z nimi zżyć, a wątek fantastyczno-magiczny mógłby nie istnieć. Magia niby jest, ale w sumie można z niej zrezygnować i mamy zwykły kryminał. Brakuje w tym wszystkim energii. Doczytałam 2/3 książki i odpuściłam.
Nie doczytałam do końca, nie dałam rady.
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toDoceniam szkielet historii, wątek rodzinny wpleciony w główny, rody i rodzinne zawiłości bohaterów, ale pomimo tego wynudziłam się strasznie. Bohaterowie bez wyrazu, nie da się z nimi zżyć, a wątek fantastyczno-magiczny mógłby nie istnieć. Magia niby jest, ale w sumie można z niej zrezygnować i mamy zwykły kryminał. Brakuje w tym...
9/10 za zabawę jaką miałam przy słuchaniu ,,Kołysanki dla czarownicy" to wynik zasłużony.
Świetna rozrywka, dobry powrót do fantastyki, a dokładnie do urban fantasy. Jestem oczarowana Jagodą Wilk. Chcę więcej. Cudowna i polska, czego chcieć więcej.
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toPołknęłam audio w jeden dzień i jutro idę dalej z tą bohaterką, bo jest świetna, tak wyraźna, ciekawa, inna i dojrzała. No i ta kombinacja z jej imieniem i nazwiskiem... Do tego Warszawa, motywy księżniczek, dobre tempo, a jeszcze na plus - brak wątku romantycznego! Co za wyjątek....
Magiczna szybko sie czyta ...pelna niesmaowitych przygod
Magiczna szybko sie czyta ...pelna niesmaowitych przygod
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toMimo, że początkowo trudno było mi przebrnąć przez kilka pierwszych rozdziałów, później historia wciągnęła na maksa...pełna magii, tajemnic. Połączenie kryminału z fantasy.
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toSaga Jagody Wilczek jest pięknie napisana, czyta się z zapartym tchem i nie można doczekać się kolejnej części.
Fajna książka, wciagająca historia. Raczej nie będe czytać dalej ,bo po prostu to nie jest dla mnie, ale serdecznie polecam na poczytanie sobie od tak.
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toBardzi fajna, wciągająca lektura! Lekka, wartka akcja, ciekawy świat przedstawiony, z pomysłem :) z przyjemnością sięgnę po kolejne część :)
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toSympatyczne, ale nie nadmiernie wciągające. Na plus trochę starsza bohaterka, która zachowuje się dojrzałej, dzięki czemu człowiek nie łapie się wciąż na głowę.
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toJagoda Wilczek przez niektórych nazywana Wilczą Jagodą może Cię przekląć, ale obecnie ma na głowie sekret swojej prababki, nową uczennicę i śpiącą królewnę. Jednocześnie w mieści giną ludzie, a i jej brat trafia do szpitala w ciężkim stanie.
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toCoś jest w tych bohaterkach o wilczych nazwiskach, charakter, humor i świetne uniwersum.