Historia, której nie było
Ta książka całkowicie odmieni twoje spojrzenie na dzieje Polski!
Historia, jaką znasz z podręczników, w dużej części składa się z uproszczeń, manipulacji, przemilczanych faktów, a czasem nawet zwykłych kłamstw. Prawda jest taka, że bitwy pod Psim Polem nie było, Kazimierz Wielki nie umarł bezpotomnie, do chrztu nie przekonała Mieszka jego żona Dobrawa, a w roku 1920 Polacy nie zwyciężyli dzięki „cudowi nad Wisłą”, tylko dzięki znakomitym działaniom naszego wywiadu. Zaskoczeni? A to dopiero początek.
Agnieszka Jankowiak-Maik (znana w internecie jako Babka od histy) w lekki sposób pisze o niezwykłych meandrach polskiej historii: ukazuje jej drugie dno, przypomina zapomniane postacie i odkrywa przemilczane wydarzenia. Do tego bezpardonowo obnaża najgłupsze elementy polityki historycznej, która – zniekształcając rzeczywistość – do dziś realizowana jest w szkołach.
Jeśli chcesz poznać prawdziwe dzieje naszego kraju i oczyścić umysł ze złogów propagandy, po prostu otwórz tę książkę i zacznij czytać.
Kup Historia, której nie było w ulubionej księgarni
Oficjalne recenzje książki Historia, której nie było
Historia bez retuszu
W ostatnim czasie powstaje wiele książek kwestionujących historię taką, jaką znamy z kart szkolnych podręczników. „Historia, której nie było” Agnieszki Jankowiak-Maik jest jedną z nich. Zawiera zarówno historie zniekształcone, które należy oczyścić z narosłych przez lata przekłamań, jak i te, które dopiero czekają na należne im miejsce w zbiorowej pamięci. Autorka rozprawia się z kilkoma popularnymi mitami dotyczącymi polskiej historii. Niektóre z nich to utrwalone latami szkolnej edukacji uproszczenia, którymi uczniowie posługują się także dziś, inne to typowe Polaków sny o wielkości, czyli wyolbrzymianie polskich dokonań. Zagadnienia są prezentowane w porządku chronologicznym. Najstarsze odnoszą się do początków kształtowania się polskiej państwowości, ostatnie dotyczą współczesności. Zgodnie z intencją autorki rzeczywiście nie trzeba być pasjonatem historii, aby móc bez przeszkód zapoznać się z treścią książki. W zupełności wystarczy to, co lepiej lub gorzej pamiętamy z czasów szkolnych.
Wybór tematów, które znalazły się w książce, nie jest przypadkowy. Wyraźnie widać, że autorce zależało na wyeksponowaniu w szczególności kilku konkretnych grzechów, zaniedbań polskiej historiografii. Przykładami są powielana i dziś zbyt bezkrytycznie spuścizna PRL-u, gloryfikowanie piastowskich początków państwowości czy rywalizacji książąt polskich z niemieckimi w wiekach średnich. Innym aspektem ochoczo przez autorkę akcentowanym jest niedowartościowanie kobiet w polskich dziejach, umniejszanie ich roli bądź demonizowanie, gdy tego znaczącego wpływu nie sposób przemilczeć. Pomijanie kobiecych dokonań dotyczy nie tylko zamierzchłej przeszłości, czasów Bony Sforzy czy Anny Jagiellonki, ale też wysiłku pań w okresie II wojny światowej.
Autorka nie stroni od tematów trudnych, np. skomplikowanej historii koegzystencji polsko-żydowskiej, naznaczonej szkodliwymi uprzedzeniami. Jednym z nich jest mit mordu rytualnego, który też znalazł tu swoje miejsce. Jankowiak-Maik nie boi się sięgać po narodowe świętości, jak choćby wkład polskich lotników w bitwę o Anglię. Na tym konkretnym przykładzie pokazuje, że myślenie życzeniowe, przekonanie o wyjątkowości własnego narodu potrafi skutecznie przesłonić logikę i fakty, stać się przyczyną wielu przekłamań.
Podobnych przykładów, jak te, które znalazły się w książce, jest na pewno znacznie więcej. Celem autorki, o czym sama wspomina, nie było zidentyfikowanie jak największej ich liczby, ale zachęcenie czytelnika do samodzielnych poszukiwań lub przynajmniej do bardziej krytycznego odbioru różnych narracji historycznych. Mimo wszystko czuć niedosyt, zarówno jeśli chodzi o liczbę zaprezentowanych przykładów, jak i ich ograniczony zakres tematyczny. Książka dostarcza wielu anegdot i ciekawostek, które łatwo zapadają w pamięć, również dzięki zastosowanym po każdym rozdziale powtórzeniom najistotniejszych treści. Warto sięgnąć choćby po to, aby sprawdzić i utrwalić swoją wiedzę.
Monika Kurek
Opinia społeczności książki Historia, której nie było
Uważam, że jest to potrzebna książka polskiemu społeczeństwu. Nie jestem osobiście wielką fanką rycia w historii, bo system edukacji do cna mi ją obrzydził. Po lekturze "Historii..." poczułam się oszukana. Nie mogę zrozumieć dlaczego, mimo tak wielu źródeł naukowych i wspaniałych polskich historyków, wciąż sprzedaje nam się w szkołach te same nieprawdopodobne historie i postaci oparte na stereotypach. Ta książka otwiera oczy, zwłaszcza takim historycznym ignorantom jak ja. Myślę, że wielu nauczycieli historii powinno sobie poczytać książkę Babki od Histy. I wziąć od niej przykład, pokazując, że historia tez może być pasjonująca.
Oceny książki Historia, której nie było
1504 użytkowników ma tytuł Historia, której nie było na półkach głównych- Przeczytane 771
- 2022 48
- 2023 36
- Historia 32
- 2024 22
- 2025 13

OPINIE i DYSKUSJE o książce Historia, której nie było
Agnieszka Jankowiak-Maik, znana szerzej jako Babka od Histy, od lat udowadnia, że o przeszłości można mówić z pasją, bez podręcznikowej nudy i z silnym nastawieniem na krytyczne myślenie. Jej książka „Historia, której nie było” to ambitna próba odczarowania narodowych mitów i oddania głosu tym, którzy w oficjalnym nurcie dziejów zostali zmarginalizowani. Moja ocena to 6/10 – to pozycja niezwykle ważna społecznie i edukacyjnie, choć jako dzieło literackie pozostawia pewien niedosyt.
Książka nie jest klasyczną opowieścią fabularną, lecz zbiorem esejów i reportaży historycznych, które rzucają światło na „białe plamy” w naszej świadomości. Autorka skupia się przede wszystkim na herstorii, czyli historii kobiet, które mimo ogromnych zasług, zostały wypchnięte poza margines kronik pisanych przez mężczyzn. Poznajemy losy buntowniczek, naukowczyń i działaczek, których nazwiska rzadko pojawiają się w testach ósmoklasisty.
Jankowiak-Maik analizuje również mechanizmy tworzenia mitów narodowych. Pokazuje, jak konkretne wydarzenia były retuszowane, by pasowały do aktualnej narracji politycznej czy ideologicznej. Autorka prowadzi nas przez wieki – od średniowiecza po czasy współczesne – zachęcając do zadawania pytania: „Dlaczego o tym nie usłyszałem w szkole?”.
Mocne strony: Edukacja przez empatię
Demokratyzacja historii: To najsilniejszy punkt książki. Autorka skutecznie „uczłowiecza” postacie historyczne, zdejmując je z pomników i pokazując ich lęki, motywacje oraz realne problemy.
Przystępny język: Jankowiak-Maik pisze tak, jak uczy – dynamicznie, zrozumiale i z ogromnym szacunkiem do czytelnika, który nie musi być profesorem historii, by czerpać z lektury satysfakcję.
Krytyczne podejście: Książka uczy weryfikowania źródeł i nieprzyjmowania „prawd objawionych” za pewnik, co w dobie dezinformacji jest umiejętnością bezcenną.
Ocena „powyżej średniej” wynika z pewnego rozmycia formy. Choć treść jest fascynująca, momentami odnosi się wrażenie, że czytamy bardzo dobry, rozbudowany zbiór postów z mediów społecznościowych lub artykułów popularnonaukowych. Brakuje tu głębszej, spajającej wszystko klamry literackiej, która nadałaby całości bardziej monograficzny charakter. Dla osób głęboko siedzących w tematyce historycznej, niektóre wątki mogą wydać się potraktowane zbyt skrótowo, niemal publicystycznie.
Podsumowując, „Historia, której nie było” to idealna propozycja dla młodzieży i osób, które chcą odświeżyć swoje spojrzenie na dzieje Polski. To ważny manifest dydaktyczny, który naprawia błędy systemu edukacji. Sześć punktów to uznanie dla misji autorki i jej pasji, nawet jeśli sama forma publikacji mogłaby być nieco bardziej pogłębiona. To lektura, która otwiera oczy i skłania do dyskusji przy rodzinnym stole.
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toTo taka książka, dzięki której można "błysnąć" w towarzystwie. Autorka prostuje kilka historycznych zdarzeń, które bierzemy za pewnik... a one albo w ogóle się nie wydarzyły albo wyglądały inaczej. Ciekawa pozycja. 🙃
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toSuper byłoby przeczytać ją w liceum.
Super byłoby przeczytać ją w liceum.
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toBrakowało mi czasem kontekstów, takiego drzewka genealogicznego przedstawionych postaci. Polecam każdemu
Po lekturze tej niezwykle ciekawej opowieści o historycznych mitach, półprawdach i kłamstwach, które stały się historią nauczaną w szkołach mam ochotę na więcej. Dużo więcej.
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toCiekawa książka ukazująca nieznane fakty z naszej historii. Sporo w niej miejsca poświęcono kobietom.
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toTak powinna wyglądać lekcja historii.
Tak powinna wyglądać lekcja historii.
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toBardzo ciekawa, ale miała nużące fragmenty. Jak to w książkach historycznych. :)
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toKsiążkę czytałam z dużym zainteresowaniem. Jestem zadowolona, że odświeżyłam swoją wiedzę na temat Polski i jej historii. Mam nadzieję, że powstanie więcej takich pozycji jak ta - przynoszących zaciekawienie dawnymi czasami, a nie udręki, jak niestety, niektóre lekcje historii z moich czasów szkolnych.
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toSympatyczne, acz raczej dla 14/15 latków
Sympatyczne, acz raczej dla 14/15 latków
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toMożna się czepiać, że książka infantylna, nie widomo dla kogo pisana, bez podawania tekstów źródłowych i takie tam bla-bla-bla. 😜
Jednak trzeba pamiętać, że nie jest to podręcznik akademicki ani pozycja kierowana do znawców. Książka ma zainteresować i zafrapować jakimś wątkiem czy tematem i skłonić czytelnika (nieważne czy młody czy duuuużo starszy 😊) do tego aby szukać i czytać. I samemu poznać to co wydaje się ciekawe.
I w tym aspekcie książka spełnia swą rolę. Pokazuje, że nie zawsze historia wygląda tak jak bywa przedstawiana w szkole i warto mieć własne zdanie - i w rezultacie czytać więcej - i to już w pozycjach bardziej "merytorycznych".
Dla przeciętnego czytelnika, nie mającego kontaktu z historią pozycja warta uwagi. Czyta się szybko i miło. I o to też w dużej mierze chodzi. Aby nie "zabić" czytelnika nadmiarem faktów, dat itp.
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toJednak trzeba pamiętać, że nie jest to podręcznik akademicki ani pozycja kierowana do znawców. Książka ma zainteresować i zafrapować jakimś wątkiem czy tematem i skłonić czytelnika (nieważne czy młody czy duuuużo starszy 😊) do tego aby szukać i...