Czy Krzyżacy to fajni chłopacy?

Okładka książki Czy Krzyżacy to fajni chłopacy? autora Boguś Janiszewski, Agnieszka Jankowiak-Maik, Max Skorwider, 9788383802060
Logo Lubimyczytac Patronat
Logo Lubimyczytac Patronat
Okładka książki Czy Krzyżacy to fajni chłopacy?
Boguś JaniszewskiMax Skorwider Wydawnictwo: Agora Seria: Niezła historia! literatura dziecięca
literatura dziecięca
Niezła historia!
2025-11-12
2025-11-12
9788383802060

Kup Czy Krzyżacy to fajni chłopacy? w ulubionej księgarnii

Wyróżniona opinia i

Czy Krzyżacy to fajni chłopacy?

Oceny książki Czy Krzyżacy to fajni chłopacy?

OPINIE i DYSKUSJE o książce Czy Krzyżacy to fajni chłopacy?

Na trzeci tom serii „Niezła historia” czekałam z ogromną niecierpliwością. Dwa poprzednie były genialne, więc wobec „Czy Krzyżacy to fajni chłopacy?” miałam wysokie oczekiwania. Na szczęście - zupełnie niepotrzebnie się martwiłam. To kolejna świetna, mądra i przezabawna podróż do średniowiecznej Polski.

Autorzy z właściwą sobie lekkością zabierają nas w czasy Piastów, zaczynając od pokutnej pielgrzymki Bolesława Krzywoustego. Szybko okazuje się, że historia to nie zbiór suchych dat, lecz pasmo politycznych intryg, rodzinnych konfliktów i brutalnej walki o władzę. Rozbicie dzielnicowe wreszcie staje się zrozumiałe, a kronikarze przestają być nieomylnymi autorytetami. Największą atrakcją są oczywiście tytułowi Krzyżacy - dowiadujemy się, skąd się wzięli, czym zajmowali się wcześniej i dlaczego pojawili się na ziemiach polskich.

Ogromnym atutem książki są dynamiczne ilustracje Maxa Skorwidera, które nadają całości komiksowy charakter i sprawiają, że nawet trudniejsze zagadnienia stają się przystępne. Humor, współczesny język i świetne tempo powodują, że trudno się od niej oderwać.

To książka, która bawi i uczy jednocześnie, idealna zarówno dla młodszych czytelników, jak i dorosłych, którzy chcą odkryć historię na nowo.

[ WSPÓŁPRACA RECENZENCKA ]
www.karolinalubas.pl

Autorzy z właściwą sobie lekkością zabierają nas w czasy Piastów,...

1948

Historia = nuda? Skąd bierze się to przekonanie? Najczęściej, niestety, z relacji tych pechowców, którzy nie trafili na pełnego pasji nauczyciela, który w wytyczonych przez program szkolny ramach potrafi przekazywać wiedzę w angażujący i interesujący sposób. Ale istnieje koło ratunkowe - oczywiście w postaci książkowej. Jeśli chcecie, by wasze dzieciaki poznawały historię i czerpały z tego przyjemność, koniecznie podsuńcie im książki z serii Niezła historia napisane przez Bogusia Janiszewskiego i Agnieszkę Jankowiak-Maik, a zilustrowane przez Maxa Skorwidera. W tym najnowszą część Czy Krzyżacy to fajni chłopacy?

O moim uwielbieniu do twórców tej książki pisałam już w poprzedniej recenzji, nie będę się więc powtarzać. Powiem tylko, że wypatrywałam tej książki z ogromną niecierpliwością i wysoko stawiając poprzeczkę. Robiłam to niebezpodstawnie i moje oczekiwania zostały spełnione. Jeśli więc podobała wam się którakolwiek z książek autorów, śmiało możecie sięgać także po tę historię.

Choć motywem przewodnim opowieści są Krzyżacy, to nie pojawiają się oni od pierwszych stron. Bo autorzy nie na nich wyłącznie chcą się skupiać, ale wprowadzają cały kontekst historyczny, pozwalający zrozumieć, jak doszło do powstania zakonów rycerskich, a zwłaszcza dlaczego zostali na polskie ziemie sprowadzeni. Tworzą fabularny łącznik między czasami Chrobrego a obecną historią, opowiadając o tym, jak doszło do rozbicia dzielnicowego królestwa i jak działały poszczególne księstwa. A także jak próbowano je ponownie scalić i dlaczego nie było to takie łatwe.

Udało się autorom opowiedzieć o całkiem długim wycinku czasu w sposób skondensowany, a jednocześnie maksymalnie wypełniony faktami i wiedzą. Są tu wszystkie fakty potrzebne, aby zrozumieć ówczesne realia. Te pozytywne, i te negatywne zarazem, bo choć to publikacja skierowana do dzieci, pozostaje wierna faktom i współczesnej wiedzy historycznej. Oczywiście przekazanej w sposób dostosowany do odbiorcy. Przesycony humorem język nie odwraca uwagi od merytoryki publikacji, za to pozwala ją lepiej zrozumieć dzięki współczesnym odniesieniom. Podobają mi się zarówno dialogi w komiksowych dymkach, ale też narracja, ogłoszenia i inne formy wyrazu.

Ale nie tylko ilość wiedzy warto docenić w przypadku tej publikacji, ale i formę jej podania. A ta jest tak dobrana, że książkę czyta się z lekkością i szerokim uśmiechem na twarzy. Tekst jest merytoryczny, ale napisany w przystępny sposób, który będzie zrozumiały dla młodszych i starszych odbiorców, a przy tym pełen zrozumiałych porównań do czasów współczesnych. Lekkości dodają mu ilustracje Maksa Skorwidera, kreślone ze swadą jego charakterystyczną kreską, zabawne same w sobie i opatrzone jeszcze zabawniejszymi dialogami w dymkach. Po raz kolejny ilustrator dosłownie wrysował w opowieść siebie i współautorów książki, dorzucając do historycznego kontekstu współczesne spojrzenie.

Odnajdą się w tej lekturze zarówno miłośnicy historii, jak i ci nieco bardziej wobec tematyki oporni. Mniejsi i więksi odbiorcy będą podczas czytania nie tylko zdobywać czy poszerzać wiedzę, ale te naprawdę świetnie się bawić. Spojrzymy tu na pielgrzymki, spory i wojny, na sposoby okaleczania, na drzewa genealogiczne władców, lokowanie miast i wiele innych. Słowem blisko 300 lat zamknięte w jednej opowieści.

To książka z powodzeniem realizująca ideę nauki przez zabawę. Autorzy doskonale wiedzą, jakimi środkami przyciągnąć czytelnika i jak utrzymać jego uwagę. Dla wielu będzie to wręcz książka nieodkładalna. Pełna napięcia jak rasowy thriller i akcji jak w przygodówce. A do tego humor jak z dobrej komedii, trafiającej do odbiorcy bez względu na wiek, i wiedza, cała masa wiedzy. Nie da się w ten sposób uczyć historii w szkole (dlaczego? temat rzeka),ale można edukację formalną wspomagać dzięki takim perełkom.

Jedno jest pewne, w czasach Piastów nudy nie było! Bitwy, romanse, zasadzki, sojusze, zdrady, granie Niemcom na nosie - to tak na początek. Do tego pełen pakiet rozrywek w postaci trucia, topienia, nabijania na pal, czy (hitowe) wyłupywanie oczu. Polscy władcy nie próżnowali, a gdy do imprezy dołączyli Krzyżacy, ze średniowiecza zrobiło się prawdziwe brutalwiecze.

Przed Wami trzecia część pełnej humoru, zadziornej serii o historii Polski, stworzona przez genialne trio: Bogusia Janiszewskiego, Agnieszkę Jankowiak-Maik i Maxa Skorwider - specjalistów od przekazywania wiedzy w najlżejszy możliwy sposób. To kolejna ich książka, która udowadnia, że historię da się lubić! I że można jej się nauczyć, bez żmudnego wkuwania dat!

Jaki numer wykręcił swojemu bratu Bolesław Krzywousty? Co wspólnego miał z tym jego późniejszy strój, przypominający stary worek po ziemniakach? Czy jego ksywka aby na pewno odnosiła się do wyglądu? I dlaczego jego synowie poszli w końcu na noże, a właściwie na miecze?

Dowiedz się, dlaczego Polska zaczęła przypominać puzzle i dzięki komu mamy w godle orła, a nie jakiegoś czworonoga? Kto, jako pierwszy zrozumiał, że miasta i grody z drewnianych bali zaczynają się robić passé i warto postawić na kamień i cegłę? Kiedy do Polski dotarła moda na turnieje rycerskie i jakie biznesy kręcono w Krakowie? I dlaczego kronikarze często kłamali w żywe oczy (tu Wam zdradzę - bo nie chcieli ich stracić i to dosłownie)?

W książce nie zabraknie też sporej dawki ciekawostek o tytułowych Krzyżakach! Skąd się wzięli? O co chodziło ze świętą wojną? Czy polscy rycerze też jeździli na krucjaty? Czy skarb Templariuszy to tylko legenda? I jak udało im się opanować całe Prusy?

Gorąco zachęcam Was do sięgnięcia, nie tylko po tę brawurową książkę, ale po całą serię! Wy, dorośli odkryjecie historię Polski na nowo, a Wasze dzieci będą miały nowy, ulubiony przedmiot w szkole! Gwarantuję, że to będzie hit w Waszej biblioteczce!

Wiek: 9-109 lat.

Przed...

77 użytkowników ma tytuł Czy Krzyżacy to fajni chłopacy? na półkach głównych
12 użytkowników ma tytuł Czy Krzyżacy to fajni chłopacy? na półkach dodatkowych

Okładka książki Którędy na Grunwald? Boguś Janiszewski, Agnieszka Jankowiak-Maik
Którędy na Grunwald? Boguś Janiszewski, Agnieszka Jankowiak-Maik
Okładka książki Relacje. To, o czym dorośli Ci nie mówią Boguś Janiszewski, Max Skorwider
Relacje. To, o czym dorośli Ci nie mówią Boguś Janiszewski, Max Skorwider
Okładka książki Kurzol. Zagadka odporności Boguś Janiszewski, Nikola Kucharska
Kurzol. Zagadka odporności Boguś Janiszewski, Nikola Kucharska
Okładka książki Biznes. To, o czym dorośli Ci nie mówią Boguś Janiszewski, Max Skorwider
Biznes. To, o czym dorośli Ci nie mówią Boguś Janiszewski, Max Skorwider
Boguś Janiszewski
Boguś Janiszewski
Absolwent Uniwersytetu im. Adama Mickiewicza w Poznaniu. Pisarz, nauczyciel, ekspert związany ze środowiskiem edukacji niepublicznej. Autor licznych, stworzonych wspólnie z ilustratorem Maksem Skorwiderem popularnonaukowych książek dla dzieci z serii „To, o czym dorośli ci nie mówią”: „Ekonomia” „Polityka”, „Mózg”, „Kosmos”, „Sztuczna Inteligencja”, “Wirus i inne drobne ustrojstwa”, „Klimat”, „Sex”, „Bóg”, a także „Rewolucje”, „Mury” i „Wojny”. Dla Wydawnictwa Agora dla dzieci i Fundacji ISKIERKA wspólnie z Maksem Skorwiderem stworzył charytatywnie książkę-cegiełkę „O, choroba”, pomagającą dzieciom z chorobami nowotworowymi. Z ilustratorką Nikolą Kucharską tworzy serię o Kurzolu („Kurzol. Gdzie się podział sen?”, „Kurzol. Strach się bać!”).

Cytaty z książki Czy Krzyżacy to fajni chłopacy?