Mrówki nie mają skrzydeł

Okładka książki Mrówki nie mają skrzydeł autora Silva Gentilini, 9788396107459
Logo Lubimyczytac Patronat
Logo Lubimyczytac Patronat
Okładka książki Mrówki nie mają skrzydeł
Silva Gentilini Wydawnictwo: Fame Art literatura piękna
Le formiche non hanno le ali
2022-02-23
2022-02-23
2017-11-01
Ewa Trzcińska

Kup Mrówki nie mają skrzydeł w ulubionej księgarnii

Wyróżniona opinia i

Mrówki nie mają skrzydeł

Oceny książki Mrówki nie mają skrzydeł

OPINIE i DYSKUSJE o książce Mrówki nie mają skrzydeł

Bardzo ciekawa pozycja - tym bardziej z męskiej perspektywy. Mimo ciężaru historii, narracja nie jest ciężka. Książka wciąga od pierwszych stron i nie pozwala się od siebie oderwać. Nie da się ukryć jednak, że potrafi wstrząsnąć, a czasami nawet zszokować swoją bezpośredniością.

W dużym skrócie "Mrówki nie mają skrzydeł" to historia dwóch kobiet dotkniętych przemocą. Poznajemy ich traumy, "zwiedzamy" ich wspomnienia związane z oprawcą. Co ciekawe, wspomniane kobiety i ich historię dzieli pół stulecia.
Obserwujemy jak stawiają czoła swoim problemom i przede wszystkim, jak podobne są, pomimo upływu czasu, ich życiorysy i traumy.

Podsumowując "Mrówki nie mają skrzydeł", to pozycja warta zagłębienia. To prawda - historie, które szokują - ale równocześnie historię, które mogą dziać się w mieszkaniu na przeciwko, czy w domu wesołej Pani z warzywniaka.
Po lekturze refleksje gwarantowane.

Bardzo dobry włoski dramat. Czuć w tej książce podejście Włochów do rodziny i dzieci - a może Włoskich matek do swojego potomstwa - bo o tym jest ta książka. Wokoło dużo bólu, strachu, złamanych żyć. Trafnie ukazane mechanizmy funkcjonowania w społeczeństwie - co jakiś czas pojawiający się argument/strach " co ludzie powiedzą?". Dwie silne kobiety, które walczą o siebie i lepsze jutro.

Czasami zastanawiam się po co ja czytam takie książki? Chodzi mi o tematykę – przemoc w rodzinie, skierowana w stosunku do kobiety i dziecka. Ogrom cierpienia, które autentycznie przygniata. I zaznaczam – to bardzo dobra fabuła, ale w odbiorze tak dojmująco przygnębiająca, że trudno ją polecać. Chyba, że dla naszej świadomości. Chyba, że po to, abyśmy NIGDY nie pozostawali obojętni na przemoc fizyczną i psychiczną.
Budzi mój protest wybrzmiewające z książki przesłanie: „[…] życie jest grą, w której nie ty rozdajesz karty”. Osoby doświadczające cierpienia w rodzinie absolutnie mają PRAWO walczyć o swoje życie, a ci którzy to widzą, mają OBOWIĄZEK REAGOWAĆ. Nie bądźmy obojętni – to chcę zachować po lekturze tej powieści.
Polecam, ale tylko jeśli jesteście gotowi zmierzyć się z ogromem zła, niesprawiedliwości, nikczemności i wreszcie obojętności, jakie stały się udziałem dwóch bohaterek: Margherity i Emmy. Poruszający obraz tego, jak przemoc może wpływać na życie jednostki, nawet jeśli uwolni się od kata.
Lektura trudna i angażująca emocjonalnie.

488 użytkowników ma tytuł Mrówki nie mają skrzydeł na półkach głównych
90 użytkowników ma tytuł Mrówki nie mają skrzydeł na półkach dodatkowych

Cytaty z książki Mrówki nie mają skrzydeł

Silva Gentilini Mrówki nie mają skrzydeł Zobacz więcej
Silva Gentilini Mrówki nie mają skrzydeł Zobacz więcej