Czarodziejka z ulicy Brackiej

- fantasy, science fiction
- Czarodziejka z ulicy... (tom 3)
- Imaginatio [SQN]
- 2025-10-08
- 2025-10-08
Kraina Amuletów, najlepszy krakowski sklep z magicznymi przedmiotami, zaprasza nowych klientów!
Zapraszamy do Krainy Amuletów przy ulicy Brackiej!
W nowym punkcie na mapie magicznych sklepów Krakowa znajdziecie zaklęte lusterka, czarodziejską biżuterię i szeroki wybór ochronnych amuletów, tworzonych przez najlepsze specjalistki w swojej branży: czarodziejkę Lady oraz teoretyczkę magii Agnieszkę.
Lady i Agnieszka ze świetnymi wynikami ukończyły Collegium Magicae, a teraz udało się im zaoszczędzić wystarczająco dużo, aby otworzyć własny interes. I wszystko byłoby wspaniale, gdyby na ich progu pewnego dnia nie stanął dawny przyjaciel, Dobromir Czartoryski, który ewidentnie wpakował się w jakąś potężną aferę. Dlaczego nagle tyle osób chce koniecznie zadać im parę pytań o Dobromira? Gdzie ukryto przeklęty artefakt, mieszający ludziom w głowach? I jak zdobyć nowych klientów, aby jak najszybciej spłacić biznesowe pożyczki?
Kup Czarodziejka z ulicy Brackiej w ulubionej księgarni
Oceny książki Czarodziejka z ulicy Brackiej
922 użytkowników ma tytuł Czarodziejka z ulicy Brackiej na półkach głównych- Przeczytane 766
- 2025 103
- Audiobooki 24
- Fantastyka 22
- 2026 16

OPINIE i DYSKUSJE o książce Czarodziejka z ulicy Brackiej
Dobra książka. A przynajmniej ma wiele zalet. Po pierwsze, głównym tu bohaterem jest Dobromir, którego bardzo polubiłam w poprzednich częściach. Lady, do której przekonałam się w drugim tomie i tutaj nie była irytująca. Sama historia, jak zwykle, osadzona w Krakowie zachowała klimat tego miasta. Jeśli chodzi o samą fabułę - niby ciekawa, niby nie do końca wytłumaczona. Wiele aspektów nie zostało rozwiniętych. Ponieważ mamy tutaj Pana Twardowskiego i Zaklęte Lustro. Zakończenie otwarte, bardzo mnie ciekawi co się stało z drugim Dobromirem ? Książkę bardzo szybko się czyta.
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toZ żalem muszę napisać, że to było nudne:(
Z żalem muszę napisać, że to było nudne:(
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toHistoria miałka, nie wywołała żadnego zaangażowania emocjonalnego. Jeśli pojawią się kolejne tomy, to pewnie po nie nie sięgnę.
Przesłuchałam 20% i postanowiłam ją porzucić. dopiero teraz widzę, że nieświadomie odpaliłam 3 tom jakiejś serii.
Nie mam pojęcia trochę co się tam dzieje. Jest za dużo postaci (nie pamiętam żadnej z nich). Od początku dostałam jakąś rozmowę o dupie marynie, która nic nie wniosła, tylko namieszała mi w głowie. Miałam wrażenie, że w tych 2 godzinach zostałam zaatakowana ekspozycją, a jak pojawiła się jakaś intryga to w niej utonęła i nie wzbudziła mojego zainteresowania. Główna oś fabularna nie została zarysowana w prologu przez co nastawiłam się, że książka będzie o czymś zupełnie innym.
Może kiedyś dam jej szanse zaczynając od początku
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toNie mam pojęcia trochę co się tam dzieje. Jest za dużo postaci (nie pamiętam żadnej z nich). Od początku dostałam jakąś rozmowę o dupie marynie, która nic nie wniosła, tylko namieszała mi w głowie. Miałam wrażenie, że w tych 2 godzinach zostałam zaatakowana...
Czarodziejka z Ulicy Brackiej to niesamowite uwieńczenie przygód Lady... historia nie oczywista, wciągająca i pełna magii oraz tajemnicy.
Sama historia przyjemna, spójna. Bez zbędnych opisów. No i Sara Sokolska - Pierwsza Polanii...w końcu się pojawiła! 🤩
W skrócie - polecam serdecznie 😊
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toCo mnie zaskoczyło - dużą część autorka poświęciła na ukazanie postaci Złomira i BARDZO DOBRZE! Od początku serii uważałam, że jest to świetnie napisana postać - tajemnicza i nie do końca schematyczna.
Sama historia przyjemna, spójna....
Wytchnienie dla zmęczonego człowieka...
Wytchnienie dla zmęczonego człowieka...
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toBardzo dobra kontynuacja serii i bardzo przykro, że to już ostatni jej tom. Lady i Agnieszka w końcu mogą zająć się swoim wymarzonym biznesem:sklepem z amuletami. Jednak upragniony spokój jest tylko pobożnym życzeniem. Nie widziany od dawna Dobromir zostaje poszukiwanym mordercą, oczywiście pomocy może szukać tylko u Lady, której troska i lojalność przysparzają tylko kłopotów. Loża Magii bowiem nie odpuszcza łatwo, a pewne potężne, aktualnie wykradzione zwierciadło jest niezwykle niebezpiecznym artefaktem. Tylko czy Dobromir naprawdę jest tym złym? I kto został jego potężnym sprzymierzeńcem? Tego musicie dowiedzieć się sami! Ze swojej strony polecam, bo magiczny klimat i niebezpieczeństwo tworzą naprawdę ciekawą lekturę.
Bardzo dobra kontynuacja serii i bardzo przykro, że to już ostatni jej tom. Lady i Agnieszka w końcu mogą zająć się swoim wymarzonym biznesem:sklepem z amuletami. Jednak upragniony spokój jest tylko pobożnym życzeniem. Nie widziany od dawna Dobromir zostaje poszukiwanym mordercą, oczywiście pomocy może szukać tylko u Lady, której troska i lojalność przysparzają tylko...
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toAudiobook
Audiobook
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toLady i Agnieszka założyły sklep z amuletami. Oczywiście na kredyt, który spłacają, ale wydaje się, że będzie to naprawdę dobry interes. Pojawia się jednak pewien pozabiznesowy problem - Dobromir znika w dziwnych okolicznościach i szuka go Loża.
Ogólnie fabuła tego tomu mogłaby być ciekawa. Dzieje się już po wydarzeniach z opowiadań i drugiej części, więc ok. Ale jak dla mnie jest zbyt pocięta - tu Lady, tu Dobromir, takie skakanie między postaciami i czasem. Może przy czytaniu wyszłoby to lepiej, ale ja słuchałam audiobooka (jeszcze zmienił się lektor) i zupełnie mi to nie podeszło. Szkoda, bo ogólnie autorkę lubię.
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toOgólnie fabuła tego tomu mogłaby być ciekawa. Dzieje się już po wydarzeniach z opowiadań i drugiej części, więc ok. Ale jak dla...
Mam problem z zakończeniami serwowanymi przez Magdalenę Kubasiewicz, bo o ile całą seria całkiem mi się podobała, to samo zakończenie zupełnie mi nie siadło. Podobnie zresztą jak lektor audiobooka.
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toChoć nie wciągnęła mnie tak, jak poprzednie części, to świetnie się bawiłam. Może to przez to, że świat jest mi już dobrze znany i niewiele mnie tu zaskoczyło.