Królowie życia PRL-u. Czerwoni książęta, playboye, towarzysze

- biografia, autobiografia, pamiętnik
- 2022-02-16
- 2022-02-16
W czasach wszechobecnej szarzyzny PRL-u celebryci, kochani przez tłumy i rozpieszczani przez władzę, jawili się przeciętnemu obywatelowi niczym rajskie ptaki, istni królowie życia. Na temat owych sław krążyły rozmaite, często rozdęte do gra¬nic absurdu, a nawet krzywdzące plotki, czego na własnej skórze doświadczył niejeden z nich.
Iwona Kienzler snuje opowieść o politykach, artystach, dziennikarzach i sportowcach, zarówno tych powszechnie uwielbianych, jak i tych znienawidzonych ze względu na przynależność partyjną, czy oskarżanych o zaprzedanie się systemowi.
Cyrankiewicz, Sokorski, Łomnicki, Mikulski, Jaroszewicz, Ciszewski, Komar, Głowacki – w najnowszej książce Królowie życia PRL-u oglądamy ich z zupełnie innej niż dotąd, nieznanej strony.
Kup Królowie życia PRL-u. Czerwoni książęta, playboye, towarzysze w ulubionej księgarni
Oficjalne recenzje książki Królowie życia PRL-u. Czerwoni książęta, playboye, towarzysze
Celebryci Polski Ludowej
„Niniejsza publikacja to opowieść o peerelowskich królach życia, zarówno tych powszechnie uwielbianych, jak i tych znienawidzonych ze względu na przynależność partyjną czy oskarżanych o zaprzedanie się systemowi. Wśród bohaterów nie zabraknie też i takich, którzy odważyli się płynąć pod prąd”.
Jeśli myślimy o codziennym życiu w Polsce Ludowej, to określilibyśmy je mianem szarego. Szara peerelowska rzeczywistość, kolejki po wszystko, braki w zaopatrzeniu. Szare blokowiska, w których mieszkali szarzy ludzie. Jednak nie wszyscy dzielili taki los – los zwykłego zjadacza chleba. W PRL-u byli również i tacy, których nazwalibyśmy „królami życia”. Mając sławę, władzę i pieniądze czerpali z życia pełnymi garściami. To, co dla przeciętnego Polaka było poza zasięgiem – wyszukane jedzenie, drogie alkohole, samochody – dla nich było codziennością.
Właśnie o takich ludziach opowiada Iwona Kienzler w swojej najnowszej publikacji pod tytułem „Królowie życia PRL-u. Czerwoni książęta, playboye, towarzysze”. Autorka jest znaną pisarką i popularyzatorką historii. Tym razem zastanawia się, „kim byli celebryci czasów realnego socjalizmu?” Aby odpowiedzieć na to pytanie, przybliża nam sylwetki ośmiu mężczyzn (kobietom została poświęcona osobna książka). Każde nazwisko umieszczone w książce jest dobrze znane Polakom. Politycy, aktorzy, pisarze, sportowcy. Jednym słowem ludzie sukcesu, ludzie, którym się powiodło. Nie znaczy to jednak, że los obchodził się z nimi zawsze łaskawie. Bardzo często mieli trudną przeszłość, wiele przeszli w młodości. Z różnych powodów w Polsce Ludowej zostali jednak owymi królami życia.
Tę swoistą galerię sław otwiera „wieczny premier” – Józef Cyrankiewicz. Przedwojenny socjalista, więzień obozu w Auschwitz, po wojnie został premierem. Całkowicie podporządkował się komunistom, rezygnując z młodzieńczych ideałów. Był miłośnikiem dobrego jedzenia i szybkich aut. Jedną z jego żon była aktorka Nina Andrycz, z którą tworzył doprawdy oryginalną parę.
Tadeusz Łomnicki i Stanisław Mikulski to bardzo popularni aktorzy. Czy od zawsze myśleli dla siebie o takim zawodzie? W jaki sposób Mikulski został najsłynniejszym polskim agentem, a Łomnicki Panem Michałem? Czy te role były dla nich błogosławieństwem, czy przekleństwem? Czy musieli oficjalnie wstąpić do Polskiej Zjednoczonej Partii Robotniczej? Jaki był ich osobisty stosunek do PRL-u?
Jan Ciszewski i Władysław Komar to – każdy na swój sposób – przedstawiciele świata sportu. Głos Ciszewskiego znała cała Polska. Komentował najważniejsze wydarzenia sportowe. Wiele jego powiedzeń przeszło do legendy. Pisarz i dziennikarz Janusz Głowacki był prawdziwą „rogatą duszą”. Niespodziewanie nawet dla samego siebie został tym, z którego opiniami bardzo się liczono.
Co łączy wszystkie te postaci? Być może barwne opowieści i anegdoty, których bohaterami zostawali. Będąc podziwianymi przez tłumy, ulegali pokusom, jakie przed nimi stawiał los. Piękne kobiety, alkohol, dobre jedzenie, szybkie samochody. Mieli możliwość korzystania z życia i nie wahali się korzystać z tej możliwości.
Autorka przybliża biogram każdego z ich. Pozostaje jednak wierna popularnej wymowie książki. Jest to publikacja skierowana do wszystkich. Bez naukowego zacięcia, to po prostu opowieść o „barwnych ptakach” PRL-u. Ludziach, którzy wyróżniali się na tle ówczesnej szarzyzny. Czy byli cele brytami swoich czasów? Być może jest to określenie na wyrost. Bez wątpienia byli jednak rozpoznawalnymi postaciami. Wielu zazdrościło im sławy, pieniędzy i wygodnego życia. „Królowie życia PRL-u. Czerwoni książęta, playboye, towarzysze” to publikacja dla wszystkich chcących poznać życie „ulubieńców” Polski Ludowej.
Wojciech Sobański
Opinia społeczności książki Królowie życia PRL-u. Czerwoni książęta, playboye, towarzysze
Oceny książki Królowie życia PRL-u. Czerwoni książęta, playboye, towarzysze
154 użytkowników ma tytuł Królowie życia PRL-u. Czerwoni książęta, playboye, towarzysze na półkach głównych- Przeczytane 107
- 2022 6
- 2024 5
- Historia 2
- 2025 2
- 2023 2
Cytaty z książki Królowie życia PRL-u. Czerwoni książęta, playboye, towarzysze
Dodaj cytat z książki Królowie życia PRL-u. Czerwoni książęta, playboye, towarzysze
Dodaj cytat

OPINIE i DYSKUSJE o książce Królowie życia PRL-u. Czerwoni książęta, playboye, towarzysze
Można się sporo dowiedzieć.
Można się sporo dowiedzieć.
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toDziwi mnie tak niska ocena bo to naprawdę ciekawa książka. Autorka przybliża sylwetki PRL-owskich osobistości z życia sporotwego, kulturalnego i politycznego. Trochę sentymentalna podróż w przeszłość. Dobrze się słuchało.
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toIwona Kienzler dużo mówi o "ars amandi", czyli o sztuce kochania, uwodzenia. Autorka chyba uwielbia opisywać skandale. Tę książkę postrzegam jako "kącik plotkarski". Przy okazji znajduję ciekawostki z życia pisarzy. Niestety, w tekście występują rażące mnie błędy językowe, niewłaściwa data powstania 1 Dywizji Wojska Polskiego imienia Tadeusza Kościuszki utworzonej w Sielcach nad Oką, pomyłka autorki w nazwie miejsca [powinno być w fabryce w Płaszowie (znajduje się wewnątrz granicy administracyjnej Krakowa),a nie w Płaszowej]. Kolejny błąd znajduje się w nazwie krakowskiego Parku Podgórskiego (ta nazwa pochodzi od miasteczka Podgórze, które podczas pierwszej wojny światowej staje się dzielnicą Krakowa),bo autorka pisze: parku Pogórskiego. Książka nie ma wystarczającego polotu, aby przyznawać jej więcej niż 6 gwiazdek.
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toWiem, że nie sposób napisać o wszystkich i trzeba dokonać wyboru. Na pewno nie łatwego. Ale książka na 5+
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toZ wielką przyjemnością przypomniałam sobie sylwetki kilku celebrytów czasów PRL. Miła lektura.
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toJestem dzieckiem schyłku PRL-u, więc co nieco pamiętam z tamtych czasów. Pan Łomnicki to był Wielki Aktor, a tu w tej książce to kawał skur.., znaczy złego człowieka ;-) Celebryci tamtych czasów nie umieszczali miliona zdjęć gdzie się dało, bo się nie dało. Za to żyli z rozmachem, w oparach papierosów i morza wódki... I o tym jest ta książka ;-) Mnie się podobała. Zasłużone 6/10
Jestem dzieckiem schyłku PRL-u, więc co nieco pamiętam z tamtych czasów. Pan Łomnicki to był Wielki Aktor, a tu w tej książce to kawał skur.., znaczy złego człowieka ;-) Celebryci tamtych czasów nie umieszczali miliona zdjęć gdzie się dało, bo się nie dało. Za to żyli z rozmachem, w oparach papierosów i morza wódki... I o tym jest ta książka ;-) Mnie się podobała. Zasłużone...
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toKsiążka zawiera to, na co wskazuje tytuł. Nic więcej i nic mniej. Jest to zbiór kilku krótkich biografii.
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toJako audiobook do samochodu, nadaje się bardzo dobrze, choć lektorka czyta w mało porywający sposób
Książka ciekawa, chociaż trochę za dużo informacji typowo encyklopedycznych, suchych, dużo dat itd. Liczyłam na więcej ciekawostek, choć i te znalazły się w tej książce.
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toCiekawa i barwna pozycja o celebrytach PRL.. Miły i przekonujący głos lektorki dopełnia pozytywnej całości.
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toKogo nazywano „Czerwonym Księciem”? Kim był serialowy bohater wszechczasów? Kto uchodził za najsłynniejszego erotomana PRL-u?
W czasach wszechobecnej szarzyzny PRL-u celebryci, kochani przez tłumy i rozpieszczani przez władzę, jawili się przeciętnemu obywatelowi niczym rajskie ptaki, istni królowie życia. Na temat owych sław krążyły rozmaite, często rozdęte do granic absurdu, a nawet krzywdzące plotki, czego na własnej skórze doświadczył niejeden z nich.
Autorka opowiada o politykach, artystach, dziennikarzach i sportowcach, zarówno tych powszechnie uwielbianych, jak i tych znienawidzonych ze względu na przynależność partyjną, czy oskarżanych o zaprzedanie się systemowi.
Książka warta przeczytania , gdyż często krzywdzące opinie i tzw. łatki , jakie otrzymywali bohaterowie książki nie zawsze były adekwatne do czynów i życia jakie wiedli bohaterowie. Warto zapoznać się z kolorowym życiem playboyów i "książąt" czasów PRL-u.
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toW czasach wszechobecnej szarzyzny PRL-u celebryci, kochani przez tłumy i rozpieszczani przez władzę, jawili się przeciętnemu obywatelowi niczym rajskie ptaki, istni królowie życia. Na temat owych sław krążyły rozmaite, często rozdęte do granic...