ArtykułyCzytamy w weekend. 10 kwietnia 2026
LubimyCzytać287
ArtykułyNadciąga Gwiazdozbiór Kryminalny!
LubimyCzytać7
ArtykułyWiosna z książką – kwietniowe premiery, które warto poznać
LubimyCzytać12
LubimyCzytać11
Stefan Żeromski. Dzieje grzechów

- biografia, autobiografia, pamiętnik
- 2025-06-11
- 2025-06-11
Stefan Żeromski jeszcze za życia był traktowany jak żywa legenda i otoczony niebywałym szacunkiem. Nadano mu miano patrona pokolenia inteligencji polskiej, które budowało przedwojenną, niepodległą Rzeczpospolitą. Jednak życiorys autora „Ludzi bezdomnych” bywał niejednokrotnie zafałszowywany, i to nie tylko przez biografów z czasów PRL-u czy cenzurę, ale również przez jego najbliższych krewnych.
Najnowsza publikacja Iwony Kienzler poświęcona jest tytułowym „grzechom” Żeromskiego, jego burzliwej, pełnej miłosnych przygód młodości oraz zawiłościom życia w małżeństwie i w konkubinacie. Autorka nie pomija także literackiej spuścizny pisarza i przybliża okoliczności powstawania jego kolejnych dzieł. Celem książki nie jest bowiem strącenie „sumienia narodu" z pomnika, który wystawiły mu przeszłe pokolenia, a jedynie ukazanie jego ludzkiego oblicza.
Znana z bestsellerowych biografii autorka pokazuje wzloty i upadki Żeromskiego, który pięknie pisał o możliwości dokonywania życiowych wyborów przez swoich bohaterów, ale sam nie był zdolny do radykalnych rozwiązań w swoim życiu.
Kup Stefan Żeromski. Dzieje grzechów w ulubionej księgarnii
Oceny książki Stefan Żeromski. Dzieje grzechów
67 użytkowników ma tytuł Stefan Żeromski. Dzieje grzechów na półkach głównych- Przeczytane 34
- 2026 5
- 2026_audio 1
- Audiobooki 1
- 1. Ebook'i 1
- Audiobooki 2026 1
- 2025 1
- Arch. X 1

OPINIE i DYSKUSJE o książce Stefan Żeromski. Dzieje grzechów
Biografia Żeromskiego dużo miejsca poświęca rozdarciu między etosem twórcy a jego prywatnymi wyborami.
Biografia odsłania rysy, które trudno pogodzić z tym pomnikowym wizerunkiem: chociażby porzucenie żony w chwili pogorszenia jej stanu psychicznego, a wcześniej przez wiele lat będącej jego osobistym, zawodowym wsparciem i związanie się z inną kobietą (przedstawiającą się jako żona, choć nią nie była).
Przywołuję to nie po to, by unieważnić dorobek autora “Popiołów”, lecz by w duchu postulatów Boy`a, odbrązowić. Pokazać jako człowieka z krwi i kości: utalentowanego, wrażliwego, ale też uwikłanego we własne słabości, błędy moralne.
To perspektywa wyzwalająca. Bo pozwala zmniejszyć dysonans, gdy słucha się oczekiwań wobec “zwykłych” ludzi , a pobłażliwością wobec twórców. Mówienie o tym, być może uczyniłoby literaturę bliższą ludziom, bardziej pociągającą, gdyby wiedzieli, że nie tworzą jej muzy z Parnasu, a tacy sami ludzie jak oni.
Biografia Żeromskiego napisana jest przystępnie, czasem wręcz felietonowo i pokazując złożoność losów, niejednoznaczność skłania do rozważań: jak czytać literaturę? Czy można / powinno oddzielić się dzieło od autora?
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toBiografia odsłania rysy, które trudno pogodzić z tym pomnikowym wizerunkiem: chociażby porzucenie żony w chwili pogorszenia jej stanu psychicznego, a wcześniej przez wiele lat będącej jego osobistym, zawodowym wsparciem i związanie się z inną kobietą (przedstawiającą się...
Stefan Żeromski był grzesznym człowiekiem, a okrzykiwano go sumieniem narodu polskiego. Otóż był cudzołożnikiem, agnostykiem, antyklerykałem. Wyraz "bóg" rozpoczynał małą literą. Miał poglądy socjalistyczne, dlatego władze Polskiej Rzeczpospolitej Ludowej odnosiły się do jego twórczości z sympatią; stąd jego dzieła stały się obowiązkowymi, szkolnymi lekturami. Otarł się o literacką Nagrodę Nobla. Iwona Kienzler najwięcej uwagi skupiła na związkach damsko-męskich (chyba przy każdej sposobności takie relacje najbardziej interesowały autorkę, bo przy tworzeniu jakiejkolwiek biografii ona zawsze dużo miejsca temu przeznaczała) pisarza – Stefana Żeromskiego. Według mojego mniemania ta książka zasłużyła na 7,5 gwiazdki, jednak zaokrągliłem do 8.
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toPorządnie opracowana biografia. Nie było nudno.
Porządnie opracowana biografia. Nie było nudno.
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toCiekawa, przekrojowa, wyczerpująca, napisana lekkim stylem biografia Stefana Żeromskiego stanowić może świetny punkt wyjścia do dalszych samodzielnych poszukiwań dla osób, które chcą zgłębić życie tego pisarza. Kienzler nie cenzuruje, nie stawia kapliczki Żeromskiemu, ale również nie epatuje skandalizującymi wątkami, których (uwaga spojler) było bardzo dużo w życiu pisarza. Żeromski to dla mnie człowiek i twórca bardzo ciekawy, "grzeszne" wątki jego życia tylko dopełniają obrazu bardzo intrygującej postaci, która wymyka się wszelkim szufladkom i o tym jest również mój materiał. Mam nadzieję, że chociaż pojedyncze osoby sięgną po tę albo inne prace zebrane przez autorkę w bogatej bibliografii będącej częścią książki. Polecam gorąco.
Ciekawa, przekrojowa, wyczerpująca, napisana lekkim stylem biografia Stefana Żeromskiego stanowić może świetny punkt wyjścia do dalszych samodzielnych poszukiwań dla osób, które chcą zgłębić życie tego pisarza. Kienzler nie cenzuruje, nie stawia kapliczki Żeromskiemu, ale również nie epatuje skandalizującymi wątkami, których (uwaga spojler) było bardzo dużo w życiu pisarza....
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toZa mało własnych poszukiwań autorki. Książka z tezą, którą trzeba było uzasadnić.Szukanie sensacji. Bazowanie na już dostępnej bibliografii.
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toPraca porzadnie wykonana. Jest to tradycyjne podejscie do biografii, a wiec zaczynamy od urodzenia, konczymy na smierci, po drodze bedzie dziecinstwo, wyksztalcenie, podroze, romanse, rodzina, dzieci, zawodowy sukces, a potem wielki pogrzeb. Mozna nawet powiedziec, ze ksiazka ma ciut podrecznikowy charakter, ale nie az do tego stopnia ze czytelnik czuje sie jak w szkole. Brakuje bardzo ilustracji, jest ich tylko kilka. Brakuje cytatow z listow samego Zeromskiego i innych. Brakuje wczucia sie w epoke, brakuje moze atmosfery tamtych lat. Jest zaledwie kilka cytatow z korespondencji, ale Zeromskiemu autorka nie oddaje glosu. W sumie dowiadujemy sie duzo o nim, ale jego samego za bardzo nie poznajemy. Wyglada na to ze poprzedni biografowie oraz rodzina pisarza namieszali w jego biografii, a i on sam, prowadzac np. dwie rodziny na raz, czy tez majac kilka romansow na raz, niezle zacieral slady. A jesli chodzi o jego ksiazki, to sa w tej biografii dyskutowane niezwykle powierzchownie, nie dowiemy sie dlaczego Zeromski byl tak popularny. Autorka po prostu pogubila sie w jego tworczosci, nawet nie jestesmy pewni czy jego ksiazki jej samej sie podobaja. A bardzo chcialem zeby ta biografia mnie tymi ksiazkami zainteresowala, czytalem bowiem Zeromskiego ostatnio 40 lat temu, w liceum....
Praca porzadnie wykonana. Jest to tradycyjne podejscie do biografii, a wiec zaczynamy od urodzenia, konczymy na smierci, po drodze bedzie dziecinstwo, wyksztalcenie, podroze, romanse, rodzina, dzieci, zawodowy sukces, a potem wielki pogrzeb. Mozna nawet powiedziec, ze ksiazka ma ciut podrecznikowy charakter, ale nie az do tego stopnia ze czytelnik czuje sie jak w szkole....
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toFascynująca lektura, od której nie mogłam się oderwać! Iwona Kienzler przypomina zasługi Żeromskiego, dzięki którym zajął miejsce w panteonie polskiej literatury, a jednocześnie z jego pomnikowej postaci wydobywa człowieka z krwi i kości – pełnego namiętności i sprzeczności.