Dwór Skrzydeł i Zguby

Okładka książki Dwór Skrzydeł i Zguby
Sarah J. Maas Wydawnictwo: Uroboros Cykl: Dwór cierni i róż (tom 3) romantasy
romantasy
e-book
Dwór cierni i róż (tom 3)
A Court od Wings and Ruin
2017-10-18
2017-10-18
Jakub Radzimiński

Kup Dwór Skrzydeł i Zguby w ulubionej księgarnii

Oceny książki Dwór Skrzydeł i Zguby

OPINIE i DYSKUSJE o książce Dwór Skrzydeł i Zguby

Bardzo fajna część bo było dużo przygodowych wątków i plot twistów

Bardzo fajna część bo było dużo przygodowych wątków i plot twistów

Kolejny raz się nie zawiodłam. Końcówka jest wzruszająca. Tom 3,5 nadchodzę ❤️

Kolejny raz się nie zawiodłam. Końcówka jest wzruszająca. Tom 3,5 nadchodzę ❤️

„Dwór skrzydeł i zguby” to kulminacja emocji, napięcia i relacji, które wcześniejsze tomy budowały z niezwykłą konsekwencją.

Sarah J. Maas przyspiesza tu tempo akcji niemal do granic możliwości – od pierwszych stron czujemy, że nie ma już miejsca na wahanie, a każdy rozdział prowadzi prosto ku nieuchronnej konfrontacji.

Autorka mistrzowsko splata wątki polityczne, osobiste i magiczne, tworząc opowieść, w której stawką jest nie tylko los świata, ale też relacje między bohaterami.
Bitwy są dynamiczne i pełne napięcia, ale to, co najmocniej wybrzmiewa, to emocjonalne konsekwencje podejmowanych decyzji.
Każde zwycięstwo ma swoją cenę, a każda strata pozostawia ślad.

Szczególnie poruszający jest motyw siostrzeństwa. Relacja Feyry z Nestą i Elain nabiera głębi, ukazując, że więzy krwi to nie tylko wspólna przeszłość, lecz także trudna sztuka zrozumienia i akceptacji.

Maas nie idealizuje tej relacji – pokazuje jej pęknięcia, żal i niewypowiedziane pretensje, ale jednocześnie daje przestrzeń na odbudowę i bliskość.
To właśnie w tych momentach ciszy między bitwami kryje się prawdziwa siła tej historii.

Równie ważnym tematem jest wybaczenie – zarówno wobec innych, jak i samego siebie. Bohaterowie muszą zmierzyć się z własnymi błędami, zdradami i decyzjami, które odcisnęły piętno na ich losach. Proces ten jest bolesny, ale niezwykle autentyczny, dzięki czemu czytelnik może głęboko odczuć wagę przebaczenia jako aktu odwagi.

Pięknie wybrzmiewa decyzja, aby wreszcie ukazać się bez masek, postawić na szczerość i otwartą komunikację.
To bolesne, wymagające odwagi, ale niesamowicie spajające wszystkie Dwory.

To opowieść intensywna, pełna emocji i dramatyzmu, w której tempo nie zwalnia ani na chwilę. A jednak to nie spektakularne starcia, lecz relacje między bohaterami i ich wewnętrzne przemiany pozostają w pamięci najdłużej.
To finał, który nie tylko domyka historię, ale też zostawia czytelnika z refleksją o sile więzi, lojalności i odkupienia.

Autorka mistrzowsko splata wątki polityczne,...

18249 użytkowników ma tytuł Dwór Skrzydeł i Zguby na półkach głównych
4995 użytkowników ma tytuł Dwór Skrzydeł i Zguby na półkach dodatkowych

Tagi i tematy do książki Dwór Skrzydeł i Zguby

Sarah J. Maas
Sarah J. Maas
Amerykańska pisarka powieści fantasy. Zadebiutowała w 2012 powieścią Szklany tron opublikowaną przez Bloomsbury. Książka zajęła pierwsze miejsce na liście bestsellerów New York Timesa. Urodziła się w Nowym Jorku 5 marca 1986. Ukończyła Hamilton College, gdzie studiowała religioznawstwo oraz kreatywne pisanie. Maas zaczęła pisać swoją pierwszą powieść, Szklany tron, w wieku szesnastu lat. Po napisaniu kilku rozdziałów historii na FictionPress.com okazało się, że jej praca jest jedną z najpopularniejszych. Wykasowała ją, mając zamiar spróbować wydać swoją powieść. Jej debiut opiera się na baśni o Kopciuszku. Maas zadała sobie pytania: co by było, gdyby Kopciuszek był zabójcą, a nie sługą? Co, gdyby nie uczestniczyła w balu aby spotkać księcia, a po to, by go zabić? W 2008 autorka zaczęła wysyłać swoją historię do agentów, którego znalazła w 2009. Szklany tron trafił do wydawnictwa Bloomsbury w marcu 2010, które następnie wykupiło prawa do dwóch kolejnych książek z serii. Historia trafiła do piętnastu krajów i została przetłumaczona na dwadzieścia trzy języki. Zostały także opublikowane nowelki, których akcja dzieje się dwa lata przez pierwszym tomem. Drugi tom serii, Korona w mroku, została uznana za bestseller New York Timesa. W 2015 ogłosiła, że Mark Gordon Company wykupiła prawa do telewizyjnej ekranizacji Szklanego tronu. Ostatnia część serii została wydana w 2018. Dwór cierni i róż, druga z serii Maas, jest luźno oparta na Pięknej i Bestii. Początek historii został napisany w 2009, ale nie został opublikowany do 2015. Pojawiają się informacje, że ma również pojawić się jej ekranizacja. 16 maja 2018 autorka ogłosiła, że stworzy trzecią serię, która tym samym będzie jej pierwszą powieścią fantasy dla dorosłych. Ma nazywać się Crescent City i zostać opublikowana przez Bloomsbury w 2019. Razem z mężem mieszka w Pensylwanii. 22 listopada 2017 ogłosiła na Instagramie, że razem z małżonkiem spodziewa się syna. Chłopiec przyszedł na świat latem 2018 i dostał na imię Taran.

Cytaty z książki Dwór Skrzydeł i Zguby