Dwór Skrzydeł i Zguby

- romantasy
- e-book
- Dwór cierni i róż (tom 3)
- A Court od Wings and Ruin
- 2017-10-18
- 2017-10-18
- Jakub Radzimiński
Zapierający dech w piersiach trzeci tom serii "Dwór cierni i róż".
Feyra powraca do Dworu Wiosny, zdeterminowana, by zdobyć informacje o działaniach Tamlina oraz potężnego, złowrogiego króla Hybernii, który grozi, że rozgromi cały Prythian. Jednak by to osiągnąć, musi najpierw rozegrać śmiercionośną, przewrotną grę...
Jedno potknięcie może zniszczyć nie tylko Feyrę, ale też cały jej świat. W obliczu wojny, która ogarnia wszystkich, Feyra znów musi decydować, komu może ufać, i szukać sojuszników w najmniej oczekiwanych miejscach. Niebawem dwie armie zetrą się w krwawej, nierównej walce o władzę.
Kup Dwór Skrzydeł i Zguby w ulubionej księgarni
Oceny książki Dwór Skrzydeł i Zguby
18249 użytkowników ma tytuł Dwór Skrzydeł i Zguby na półkach głównych- Przeczytane 13 848
- Chcę przeczytać 4 049
- Posiadam 2 893
- Ulubione 1 157
- 2018 248
- Fantastyka 228
- Fantasy 191
- 2024 127

OPINIE i DYSKUSJE o książce Dwór Skrzydeł i Zguby
Bardzo fajna część bo było dużo przygodowych wątków i plot twistów
Bardzo fajna część bo było dużo przygodowych wątków i plot twistów
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toKolejny raz się nie zawiodłam. Końcówka jest wzruszająca. Tom 3,5 nadchodzę ❤️
Kolejny raz się nie zawiodłam. Końcówka jest wzruszająca. Tom 3,5 nadchodzę ❤️
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo to„Dwór skrzydeł i zguby” to kulminacja emocji, napięcia i relacji, które wcześniejsze tomy budowały z niezwykłą konsekwencją.
Autorka mistrzowsko splata wątki polityczne, osobiste i magiczne, tworząc opowieść, w której stawką jest nie tylko los świata, ale też relacje między bohaterami.
Bitwy są dynamiczne i pełne napięcia, ale to, co najmocniej wybrzmiewa, to emocjonalne konsekwencje podejmowanych decyzji.
Każde zwycięstwo ma swoją cenę, a każda strata pozostawia ślad.
Szczególnie poruszający jest motyw siostrzeństwa. Relacja Feyry z Nestą i Elain nabiera głębi, ukazując, że więzy krwi to nie tylko wspólna przeszłość, lecz także trudna sztuka zrozumienia i akceptacji.
Maas nie idealizuje tej relacji – pokazuje jej pęknięcia, żal i niewypowiedziane pretensje, ale jednocześnie daje przestrzeń na odbudowę i bliskość.
To właśnie w tych momentach ciszy między bitwami kryje się prawdziwa siła tej historii.
Równie ważnym tematem jest wybaczenie – zarówno wobec innych, jak i samego siebie. Bohaterowie muszą zmierzyć się z własnymi błędami, zdradami i decyzjami, które odcisnęły piętno na ich losach. Proces ten jest bolesny, ale niezwykle autentyczny, dzięki czemu czytelnik może głęboko odczuć wagę przebaczenia jako aktu odwagi.
Pięknie wybrzmiewa decyzja, aby wreszcie ukazać się bez masek, postawić na szczerość i otwartą komunikację.
To bolesne, wymagające odwagi, ale niesamowicie spajające wszystkie Dwory.
To opowieść intensywna, pełna emocji i dramatyzmu, w której tempo nie zwalnia ani na chwilę. A jednak to nie spektakularne starcia, lecz relacje między bohaterami i ich wewnętrzne przemiany pozostają w pamięci najdłużej.
To finał, który nie tylko domyka historię, ale też zostawia czytelnika z refleksją o sile więzi, lojalności i odkupienia.
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toSarah J. Maas przyspiesza tu tempo akcji niemal do granic możliwości – od pierwszych stron czujemy, że nie ma już miejsca na wahanie, a każdy rozdział prowadzi prosto ku nieuchronnej konfrontacji.
Autorka mistrzowsko splata wątki polityczne,...
Książka ciekawa, chociaż opisy czasami zbyt obszerne. Sceny intymne bardzo dziwne. Sceny walki wybitnie opisane. Relacje raczej w większości pominięte
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toTrzeci część dworów, nie nazwał bym ją najlepszą, nie rozumiem jak można wplątać erotyczne elementy powiedzmy wyczerpujące walki a przed tym robić głupkowate rozmowy „ chcesz rozmawiać?- nie. -to chodź będziemy uprawiać dziki sex” to jest marnotrastwo książka bardzo dużo na tym straciła. Mimo wszystko wystawiam ocene 8 bo warto ją skończyć . Końcowe posunięcia w mojej głowie brzmiały już gdzieś to czytałem.
Trzeci część dworów, nie nazwał bym ją najlepszą, nie rozumiem jak można wplątać erotyczne elementy powiedzmy wyczerpujące walki a przed tym robić głupkowate rozmowy „ chcesz rozmawiać?- nie. -to chodź będziemy uprawiać dziki sex” to jest marnotrastwo książka bardzo dużo na tym straciła. Mimo wszystko wystawiam ocene 8 bo warto ją skończyć . Końcowe posunięcia w mojej...
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toKsiążka chwile przeleżała na półeczce nie dokończona ale cieszę się że do niej wróciłam bo to jest cudeńko 🥰
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toTa część a zwłaszcza jej końcówka totalnie blown me away. Kto czytał ACOWAR ten wie jaki to emocjonalny demage. Autorka z każdej strony bombardowała mnie plot twistami i akcją że moje biedne serce ledwo nadążało
Nie powiem Wam który tom tej serii był dla mnie do tej pory najlepszy bo uważam, że w każdym autorka trzyma ten sam wysoki poziom a zwłaszcza wymiata i niszczy emocjonalnie każdym zakończeniem tych książek
Z każdym tomem coraz bardziej wczuwam się w tą serię, w ten hype i wkraczam w ten fandom 🔥
Moje wrażenia i emocje potęgowało słuchanie tej książki w produkcji Graphic Audio. Te wszystkie efekty dźwiękowe z expresją narratorów sprawiały że czułam tą książkę, te wydarzenia każdym skrawkiem ciała, serca i duszy. O matko! Co to było za przeżycie. Miałam prawie dwa zawały i polały się łzy. Ale jakie to było dobre, jak ja kocham te emocje które targają mną w to my core. Polecam Wam przeżyć je właśnie z tym słuchowiskiem na aplikacji STORYTEL.
Nie ukrywam, że ACOWAR sprawił, że stałam się ogromną fanką relacji Nesty i Cassiana. Karmiłam się najdrobniejszą ich interakcją która za każdym razem wisiała na ostrzu noża ze strony Nesty, a Cassian w tym wszystkim był po prostu to die for. Jego wyznanie na końcu tej części sprawiło, że mentalnie ugięły się pode mną kolana i przepadałam dla tego gościa.
Motyw found family to na pewno kolejna z silnych i świetnych części tej serii. To jak skoczyli by w ogień za sobą sprawia, że aż chce się być częścią tej rodziny. Historia każdej z tych postaci jest tak samo ekscytująca i ciekawa.
Wątek potworów i bogów to to co w fantastyce kocham najbardziej i jak w poprzednich jarałam się spotkaniem z Rzeźbiącym w Kościach i Tkaczką, tak tutaj moją ulubioną stała się Bryaxis 🎀
A teraz być może wsadzę tym kij w mrowisko so don't come for me! Excuse me, czy tylko ja się wzruszyłam na słowa Tamlina na końcu tej książki? Mówcie co chcecie ale dla mnie ta postać nie jest typem totalnego antagonisty tej serii. Mam wrażenie, że jest on zagubiony w tym wszystkim co sam przeżył, a nigdy nie zaznał od nikogo dobroci więc radzi sobie z wszystkim na swój f*cked up way. Owszem popełniał straszne błędy, ale czy czyny w tej części nie sprawiają że można dać mu mały kredyt na przyszłość? To w końcu nie jest bohater kalibru Amaranty czy króla Hyberni.
Końcówka tej części to był jakiś emocjonalny mindf*ck, który sprawił że od razu wskakuje w kolejną część. A jeśli jest tutaj ktoś jeszcze kto nie czytał, gorąco polecam - Jaz 🪷
Czy wiedzieliście, że Maas tworząc mapę tego świata inspirowała się wyspami brytyjskimi. Jak ja lubię takie smaczki. Hybernia to łacińska nazwa Irlandii, a jej mapa jest też lustrzanym odbiciem Irlandii, tak samo jak brytyjska Prythian i również oddziela je morze.
Wiecie, że Sarah J Maas urodziła się 5 marca i też tak jak ja jest rybką
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toNie powiem Wam który tom tej serii był dla mnie do tej pory najlepszy bo uważam, że w każdym autorka trzyma ten sam wysoki poziom a zwłaszcza wymiata i niszczy...
Piszę o całej trylogii - Świetnie poprowadzony wątek przemiany głównej bohaterki oraz found fa… found whole life.
Chcę znaleźć się w Velaris ❤️
Nie mogę zdecydować się też kogo lubię najbardziej, więc… Rhys, Lucien, Azriel - ❤️
Sarah jest geniuszem, nawet jeśli mam jakieś tam “ale”
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toChcę znaleźć się w Velaris ❤️
Sarah jest geniuszem, nawet jeśli mam jakieś tam “ale”
Problem z tą serią polega na tym ,że nie chce za szybko jej czytać, żeby być z nią jak najdłużej. Jednocześnie nie mogę się od niej oderwać! :)
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toCiężko byłoby dorównać drugiej części. A ta do 600 strony lekko nudziła. Ale co się działo potem nie mam słów. Ilość intryg, zwrotów akcji, rozwój postaci, odkryte tajemnice. Warto sięgnąć i oddać się krainie fantazji. Szacun dla autorki za budowanie tego świata.