Przy moim stole. Świętowanie codzienności

Okładka książki Przy moim stole. Świętowanie codzienności autora Nigella Lawson, 9788362903467
Okładka książki Przy moim stole. Świętowanie codzienności
Nigella Lawson Wydawnictwo: Filo kulinaria, przepisy kulinarne
kulinaria, przepisy kulinarne
2018-10-31
2018-10-31

Kup Przy moim stole. Świętowanie codzienności w ulubionej księgarnii

Oceny książki Przy moim stole. Świętowanie codzienności

OPINIE i DYSKUSJE o książce Przy moim stole. Świętowanie codzienności

Nigella znów zaprasza do swojej kuchni i kolejny raz zachwyca połączeniem smaków. Możemy poznać jej tajemne składniki, które codziennym daniom, nadają niesamowity smak.

Na półkach: , , , ,

Przepisy Nigelli nie są może specjalnie wykwintne lub nowatorskie, ale są zawsze bardzo inspirujące i smaczne. Najbardziej lubię jej wypieki - dla mnie jest królową ciast czekoladowych. W tej książce kilka "czekoladowych" przepisów też się znalazło. Warto zwrócić uwagę też na piękne wydanie.

53 użytkowników ma tytuł Przy moim stole. Świętowanie codzienności na półkach głównych
24 użytkowników ma tytuł Przy moim stole. Świętowanie codzienności na półkach dodatkowych

Tagi i tematy do książki Przy moim stole. Świętowanie codzienności

Nigella Lawson
Dziennikarka, autorka książek kucharskich, prezenterka telewizyjna pochodząca z Wielkiej Brytanii. Znana z programów telewizyjnych takich jak: "Nigella gryzie" czy "Lato w kuchni przez cały rok".

Jerozolima. Książka kucharska Yotam Ottolenghi
Jerozolima. Książka kucharska
Yotam Ottolenghi Sami Tamimi
"Jerozolima. Książka kucharska" autorstwa Yotama Ottolenghiego i Samiego Tamimiego to prawdziwa uczta dla miłośników kulinariów, ale także dla tych, którzy pragną zgłębić bogatą i różnorodną kulturę Bliskiego Wschodu. To coś więcej niż zbiór przepisów – to opowieść o mieście pełnym kontrastów, w którym historia, religie i smaki przenikają się od stuleci. Już na pierwszy rzut oka książka zachwyca swoim pięknym wydaniem. Fotografie autorstwa Jonathana Lovekina są artystycznymi dziełami samymi w sobie – każde zdjęcie oddaje bogactwo kolorów, tekstur i atmosferę Jerozolimy. Każdy przepis jest podparty nie tylko dokładnymi instrukcjami, ale również osobistymi historiami autorów, którzy dorastali w tym wyjątkowym mieście. To sprawia, że książka staje się swego rodzaju podróżą po zakątkach Jerozolimy – od suqów po domowe kuchnie. Przepisy, choć na pierwszy rzut oka mogą wydawać się skomplikowane, są niezwykle przystępne. Ottolenghi i Tamimi pokazują, jak z prostych składników stworzyć wykwintne dania, które zachwycą zarówno podniebienia, jak i oczy. Znajdziemy tu zarówno klasyczne potrawy, jak hummus, falafel czy baba ganoush, jak i mniej znane, ale równie smakowite kombinacje, takie jak maqluba (odwrócony ryż) czy mutabbaq (ciasto z nadzieniem serowym). Autorzy umiejętnie łączą tradycje kuchni arabskiej, żydowskiej, ormiańskiej i innych, tworząc unikalne i inspirujące receptury. Jednym z największych atutów tej książki jest jej uniwersalność. To nie jest pozycja wyłącznie dla profesjonalnych kucharzy, ale również dla amatorów, którzy chcą spróbować swoich sił w kuchni bliskowschodniej. Przepisy są zrozumiałe, a składniki – choć nie zawsze typowe dla polskich sklepów – można z łatwością zastąpić lokalnymi odpowiednikami lub znaleźć w sklepach internetowych. Książka "Jerozolima" to coś więcej niż kuchnia – to podróż w głąb kultury, tradycji i historii miasta, które fascynuje i inspiruje. Dzięki niej możemy na moment przenieść się na uliczki Jerozolimy i poczuć smaki, zapachy oraz atmosferę tego miejsca. Gorąco polecam tę książkę nie tylko pasjonatom gotowania, ale każdemu, kto szuka kulinarnej przygody i chce lepiej zrozumieć złożoność jednego z najbardziej fascynujących miast na świecie.
Lucyferus - awatar Lucyferus
Po prostu Nigella. Smacznie, łatwo, przyjemnie. Nigella Lawson
Po prostu Nigella. Smacznie, łatwo, przyjemnie.
Nigella Lawson
Z pewną niechęcią sięgnęłam po książkę Bogini Kuchni Nigelli. Z niechęcią dlatego, że obawiałam się bardzo tuczących potraw. Widziałam trochę programów w TV i wysnułam takie wnioski: Smaczne, ale niezdrowe. Nic innego z nowości w danym momencie nie było w bibliotece więc przytaszczyłam do domu dwie pozycje Nigelli. Zacznę od "Po prostu Nigella". Jest to chyba jedna z nowszych pozycji tej autorki, bo wydana bardzo ładnie. Dopracowana w każdym szczególe. Cieszy oko. Zdjęcia na wysokim poziomie. Najbardziej spodobało mi się poczucie humoru autorki. Uśmiałam się przy prawie każdym przepisie, kiedy Nigella wyjaśnia skąd pomysł na dany przepis. To, że nie przeprasza za uwielbienie do cielęciny (Nie zamierza przepraszać żadnych fundacji działających na rzecz ochrony przed niehumanitarnym traktowaniem zwierząt...)a także to, że drwi sobie z tradycyjnych przepisów innych nacji i zmienia je wg jej widzimisię, sprawia że chce się przeczytać każdy wstęp przed przerobieniem danego przepisu. Jeśli chodzi o anegdotki przy przepisach jest Mistrzynią w tej dziedzinie. Po za tym mnóstwo ważnych rad, z którymi ja bez wykształcenia kucharskiego się nie spotkałam, czyni książkę wartościową. Tu nawiążę do książki "Nigella Ucztuje" rady co do upieczenia indyka. Ja wierzę, że jeśli się stosować do jej rad na pewno będzie smaczny. Ponieważ staram się gotować zdrowo to wybrałam kilkanaście przepisów w miarę zdrowych. Wcielam je w życie powoli i ... sukces. Mega smaczne i proste. Myślę, że to będzie ulubiona moja książka kucharska. Polecam
Patrycja k - awatar Patrycja k
Leksykon smaków Niki Segnit
Leksykon smaków
Niki Segnit
Nie jestem najlepsza w kuchni. Gdybym miała określić swoje umiejętności i smaki nazwałabym je jednym słowem: tradycja. Może standard? Nie oznacza to jednak, że wzbraniam się przed próbowaniem czegoś nowego, ale też potrafię się nieźle zdziwić upodobaniem kulinarnym innych. Dziwią mnie najbardziej połączenia smakowe. Znałam osoby, które sypały cukier na kiszone ogórki lub smarowały dżemem kanapkę z białym serem. Dla mnie trochę dziwne. Jednak schabowego z ananasem i serem zjadam chętnie. 🥘 Niki Segnit stworzyła "Leksykon smaków", który właśnie wpadł w moje ręce. Sama objętość dzieła i ilość informacji jest oszałamiająca. Chylę czoła przed wykonaną tu pracą, by wszystko zebrać i uporządkować. Wielki szacunek! Autorka podzieliła wszystkie produkty na grupy. I tak jak nie wyobrażałam sobie, że tyle tego jest, tak dopiero teraz zrozumiałam jak wiele oferuje nam natura, ile połączeń może nas zaskoczyć i ile jeszcze odkryć przede mną. Te grupy to między innymi: leśny, mięsny, kwieciście owocowy, musztardowy i inne. W ramach tych grup składniki zostały połączone w pary i dzięki temu stworzono ciekawe i inspirujące połączenia. Na przykład w grupie "słone" dowiemy się o połączeniach anchois z wołowiną czy ryb wędzonych z kapustą. Dzięki takiemu zabiegowi dostajemy blisko pięć tysięcy połączeń. W książce opisano ich dokładniej około tysiąca. Jeśli myślicie, że są jedynie ot tak podane jesteście w błędzie. Przy każdym połączeniu dostajemy źdźbło historii smaku, tradycji oraz cenne wskazówki przy jakiej potrawie można w taki sposób poeksperymentować. Znajdziemy tu połączenia, które są nam znane jak na przykład ja nie zdziwiłam się połączeniem malin i czekolady, co uwielbiam, ale i takie, które mogą nas nieźle zaskoczyć, tak jak mnie zaskoczyło połączenie kalafiora i czekolady. Was teraz zapewne też? Prawda? 🥘Nie jest to książka do lektury tak na jeden raz. Uderza tutaj ogrom informacji. Na pewno sprawdzi się jako zdobywanie kulinarnych ciekawostek, do poczytania fragmentów do poduszki i rozgrzeje w mroźne popołudnie. I ostrzegam: lepiej z pustymi żołądkiem nie przeglądać... 🥘"Leksykon smaków" to książka, która na pewno zaskakuje, która może się spodobać i która dla wielu będzie wspaniałą inspiracją kulinarną. Polecam!
aneta_taka - awatar aneta_taka
oceniła na82 miesiące temu
Moja mała francuska kuchnia Rachel Khoo
Moja mała francuska kuchnia
Rachel Khoo
Po wręcz rewelacyjnej książce "Mała paryska kuchnia" Rachel Khoo wydała kolejną książkę dla fanów francuskich (i nie tylko) kulinariów. Książka od razu trafiła do mojej biblioteczki a ja dałam sobie trochę czasu na przemyślenie jej treści i testowanie przepisów. Głownym tematem książki jest podróż przez francuskie regiony - zróżnicowanie klimatyczne i kulturalne kraju zaowocowało niezwykle bogatą kuchnią sławną na cały świat. Autorka przeprowadza czytelnika poprzez kolejne rozdziały zatytułowane nazwami poszczególnych regionów, pisze ciekawe wstępy i ilustruje świetnymi rysunkami. Teksty są pisane prosto i niezwykle smakowicie. Ślinotok i ssanie w żołądku gwarantowane. Zaczynami od nadmorskiej Bretanii i owoców morza, poprzez letnie wybrzeża żeby zakończyć bożonarodzeniową atmosferą w Alzacji. Same przepisy nie odbiegają jakością od poprzedniej książki - technicznie bez zarzutów, z dobrze wymierzonymi porcjami, dokładnie wyjaśnione. Są też w podobnym stylu pisane - w recenzji "Małej Paryskiej Kuchni" pisałam, że to jest kuchnia domowa, z sercem i bez zadęcia. Bardzo się cieszę, że Rachel dalej zachowała swój styl gotowania. Praktycznie każdy przepis da się zrobić we własnej kuchni. Nie sposób też zapomnieć o fantastycznych zdjęiach Davida Loftusa, który nie ma sobie równych w fotografii kulinarnej. Nie pozostaje nic innego, jak tylko wrzucić książkę do walizki i objechać całą Francję :)
Ilonka1988 - awatar Ilonka1988
Sztuka gotowania Niki Segnit
Sztuka gotowania
Niki Segnit
Jest to święta księga kultu gotowania i jedzenia. Patronka tego kultu zsyła nam dwa teksty objawione czy też objawiane jej przez bóstwo spiritus culinae. Jeden to oczywiście Sztuka Gotowania, drugi to Leksykon smaków. Praktykując z żarliwością właściwe zachowania zalecane nam w tych księgach, już za życia możemy doświadczać boskości smaczności. Kto jeszcze nie ma w domu na półce tegoż dzieła, niech rzuci okiem co tam mamy i jaką to ma strukturę... Rozdziały: Wstęp/Nauka gotowania/Pieczywo/Chleb kukurydziany, polenta i gnocchi/Luzne ciasto/Zasmażka/Wywary, zupy i potrawki/Orzechy/Ciasta i ciasteczka/Czekolada/Cukier/Custard/Sosy/Gęste ciasto/Bibliografia..... ,,Książka składa się z dwunastu rozdziałów, z których każdy jest poświęcony osobnemu kontinuum. Rozdział zaczyna się krótkim opisem dań, które wchodzą w skład tego kontinuum, a także tego w jaki sposób są one ze sobą połączone. Potem następują podrozdziały zawierające dokładniejsze opisy poszczególnych dań lub ich grup. Na podrozdział składa się przepis wyjściowy, czyli podstawowa receptura wraz z opisem sposobu wykonania krok po kroku, sekcja ,,urozmaicenia" prezentująca możliwości adaptacji przepisu wyjściowego i zamienniki oraz sekcja ,,Smaki i odmiany", która opisuje rozmaite pomysły na rozwinięcie danego przepisu, a także, mam nadzieję, dostarcza inspiracji do eksperymentów. Tam gdzie jest to przydatne, pojawia się również sekcja ,,Wariacje na temat", a w niej ilustracje podsuwające dodatkowe sugestie, czasami również odsyłające do konkretnych przepisów znajdujących się w innych rozdziałach książki..." Mamy tam usystematyzowaną szeroką wiedzę a wszystko to okraszone jest opowieściami, z których próbką możecie się Państwo zapoznać w cytatach. Polecam gorąco tym, którzy jeszcze nie mają.
olo olowy - awatar olo olowy

Cytaty z książki Przy moim stole. Świętowanie codzienności

Dodaj cytat z książki Przy moim stole. Świętowanie codzienności