Jak być domową boginią

Okładka książki Jak być domową boginią Nigella Lawson
Okładka książki Jak być domową boginią
Nigella Lawson Wydawnictwo: Wydawnictwo Filo kulinaria, przepisy kulinarne
kulinaria, przepisy kulinarne
How to be a domestic goddess
Wydawnictwo:
Tagi:
Kuchnia włoska przepisy kulinarne

Patronaty LC

Książki autora

Okładka książki Moje dziecko. Jak mądrze kochać i dobrze wychowywać Irena A. Stanisławska, Dorota Zawadzka
Moje dziecko. ... Irena A. Stanisławs...
Okładka książki Zmień swoje życie z Ewą Chodakowską Ewa Chodakowska, Lefteris Kavoukis
Zmień swoje ży... Ewa Chodakowska, Le...
Okładka książki Jerozolima. Książka kucharska Yotam Ottolenghi, Sami Tamimi
Jerozolima. Ks... Yotam Ottolenghi, S...

Wiem, że autorka zyskała sławę, właśnie dzięki swoim przepisom. I to głównie na wypieki. Lecz aspirowanie do bycia domową boginią tylko ze względu na to, że umie się połączyć w całość dużą ilość cukru, masła i mąki, to już chyba lekka przesada. A przepisy bynajmniej, ani lekkie, ani dietetyczne nie są. Co więcej, nie znalazłam ani jednego, który by mnie skłonił do wędrówki w stronę kuchni i wyprodukowanie go własnoręcznie. A te wprowadzenia do przepisów? A stylistyka? Niestety, okropnie zgrzytała w zębach, jakby ktoś piasku nasypał do pysznego ciasta. Jedynie zdjęcia ratują sytuację, ale nimi się człowiek nie naje. Nie ośmielę się polecić.

Ponieważ uwielbiam wypieki ta książka jest u mnie na pierwszym miejscu.

Ponieważ uwielbiam wypieki ta książka jest u mnie na pierwszym miejscu.

Nigella jest zdecydowanie moją ulubioną kuchenną bohaterką, więc co jakiś czas prezentuję samej sobie jej książki kucharskie, które według mojego Brata są jedynie zbieraczami kurzu ;)

'Jak być domową boginią' jest zdecydowanie moją ulubioną pozycją spośród tych, które posiadam. Mnóstwo przepisów na słodkości, trochę na chleb plus kilka przepisów na coś wytrawnego. Z tej książki wykorzystałam jak dotąd najwięcej pomysłów i wciąż odkrywam kolejne. Jeden z serników, został nawet okrzyknięty moim popisowym daniem ;)

To co najbardziej urzeka mnie w książkach Nigelli, w tym również i w tej jest fakt, że nie są to kolejne przepisy w formie algorytmów: 1. Weź jako; 2. wymieszaj z mąką, 3. upiecz. Każdy przepis podany jest w ciepły, czasem dowcipny sposób, czasem z dobrodusznymi radami lub anegdotkami. Czasem sięgam po tę książkę tylko po to, aby ją poczytać - język, którym podawane są przepisy, przypomina mi trochę rozmowy podczas pieczenia między mną i moją Mamą. Zachęca do tego aby wstać z fotela i zamknąć się z przyjemności w kuchni.

Osobiście polecam tę pozycję każdemu, kto kocha słodkości. Może nie każdy przepis wykorzystacie, nie każdy Wam się pewnie również uda. Jednak na pewno zachęci Was do eksperymentów w kuchni i nawet najbardziej zatwardziałym antytalentom kulinarnym [do których w sumie się większość życia zaliczałam ;)] może pomóc zmienić spojrzenie na kuchnię - a przynajmniej tę jej cukierniczą część.

Przepisy ciekawe i apetyczne. Książka pięknie wydana, ale nie do każdego przepisu jest zdjęcie. Polecam na prezent i do domowej biblioteczki.

Daje 10 gwiazdek gdyż książka w moim przekonaniu jest magiczna! Pięknie się czyta, przepisy są łatwe i smaczne. Już pierwszego dnia zaznaczyłam w niej tyle przepisów, które chciałabym wykorzystać, że chyba jeszcze wszystkich nie skończyłam :) Bardzo polecam! Jedna z moich ulubionych na słodkości!

Ta książka uwodzi poprzez pobudzenie wszystkich moich zmysłów. Trudno ją odłożyć na półkę i czekać na wypróbowanie przepisów. Ja jednak postanowiłam być dzielna i najpierw przeczytać ją do końca i... od końca i tak przez cały tydzień kartkuję ją i krążę po kuchni niczym głodny wilk po klatce.
Nie zgodzę się jednak z opinią, że wszystkie składniki bez trudu zdobędę w pobliskim sklepie, cóż np. lody kasztanowe, woda z kwiatów pomarańczy czy pakowane próżniowo jadalne kasztany są raczej nieosiągalne tuż za rogiem.
Natomiast urocze wydają mi się porównania typu: "Tak jak pierwszy pocałunek, tak i pierwszy paj liczy się najbardziej".
Całość dla miłośników kulinariów godna polecenia.

Nie zgodzę się jednak z opinią, że wszystkie składniki bez trudu zdobędę w...

"O to właśnie chodzi w pieczeniu - o dobry nastrój, otulenie ciepłą, słodko pachnącą aurą, odprężenie się i porzucenie biurowej rzeczywistości" - można to osiągnąć już po samej lekturze tej książki. Ją się po prostu świetnie czyta. Dla mnie rewelacyjna.
Wiele przepisów mówi o tym jak łatwo i szybko zrobić coś z produktów, które znajdziemy w najbliższym spożywczym lub nawet w naszej kuchni.
Mam kilka książek Nigelli i ta jest moją faworytką.

• Chcę przeczytać
  • Teraz czytam
  • Kuchnia
  • Ulubione
  • Kucharskie

Dodaj cytat z książki Jak być domową boginią