Atlas osobliwości

Okładka książki Atlas osobliwości autora Joshua Foer, Ella Morton, Dylan Thuras, 9788366661264
Okładka książki Atlas osobliwości
Joshua FoerDylan Thuras Wydawnictwo: Sonia Draga literatura podróżnicza
literatura podróżnicza
Atlas Obscura
2021-12-02
2017-11-22
Maciej Potulny

Kup Atlas osobliwości w ulubionej księgarnii

Oficjalne recenzje książki Atlas osobliwościi

Przewodnik po cudach i cudactwach

841 1 377

Oceny książki Atlas osobliwości

OPINIE i DYSKUSJE o książce Atlas osobliwości

Na półkach: , , , ,

Książka opisuje atrakcje turystyczne pomijane w przewodnikach o standardowych książkach opisujących poszczególne miejsca, kraje, czy regiony. Podlega stałej aktualizacji w serwisie internetowym Atlas Obscura, obecnym także na YT.
Ciekawe miejsca, wraz z opisami i kolorowymi zdjęciami, pogrupowane są kontynentami, a w ich ramach państwami, a dalej regionami i miejscowościami. Przedstawione są zarówno obiekty, jak i zjawiska czy wydarzenia, jak obrzędy pogrzebowe, tańce na ogniu czy festiwal węży. Nasz kraj reprezentują m.in. odwrócony dom w Szymbarku, krzywy las, warszawski fotoplastikon czy malowany domy w Zalipiu. Każdy rozdział kończy się odesłaniem do innych podobnych atrakcji , np. ossuariów czy brutalistycznych komunistycznych pomników na terenie dawnej Jugosławii (m.in. Sutjeska czy Jasenovac).
Bardziej lub mniej znane miejsca i wydarzenia,k kurioza i ciekawostki, niesłusznie zapomniane obiekty. Łącznie dostarczają możliwości wzbogacenia zarówno każdej podróży, jak i własnej wiedzy.
Niestety, autorzy są Amerykanami i stąd nadmiar miejsc z tego kraju (niektóre przypominają film z Chevy Chase’m o podróżach rodziny Griswoldów po USA).
Tym niemniej książka i serwis warte do poznania przez każdego miłośnika podróży.

Niesamowita ilość wiedzy, zebrana w sumie przez pasjonatów. Zakres ciekawostek bardzo szeroki - od religijnych miejsc (różnych wyznań) po szamańskie, od politycznych miejsc po naturalne przestrzenie typu wodospady czy jaskinie, od sztucznych kreatywnych miejsc (zamki z puszek po piwie i kołpaków) po sztuczne betonowe porzucone miasta. Miejsca nam bliskie to Wieliczka (a w zasadzie jej kaplica) oraz księgarnia w Buenos Aires w dawnym budynku opery (wspomniana kiedyś na łamach LC). Merytorycznie świetnie opisany każdy z tych punktów, wraz z namiarami, jak dojechać i inne praktyczne informacje. Ciekawy jest spis na końcu, bo oprócz alfabetycznego jest też po kategorii, więc widać jak wiele np. byłych więzień, dziwów natury czy makabrycznych muzeów jest wymienionych w książce. Te ostatnie plus różne miejsca pochówku pokazują, że jako ludzie od dawna jesteśmy ciekawi tego tematu. Dobrze dobrane zdjęcia przy prawie co drugim obiekcie świetnie ilustrują opisywany obiekt - szczególnie piękne przy cudach natury.

Dla mnie ta książka - wraz ze stroną internetową Atlasu Obscura, istniejącym od niedawna kanałem na YouTube i podcastem o tej samej nazwie - to niezbędny element przygotowań do każdego wyjazdu. A podczas samych wyjazdów jest świetnym źródłem inspiracji do planowania dalszych podróży. Bo oprócz wszystkiego, co trzeba zobaczyć i znać, są też na świecie miejsca i obiekty, na które warto zerknąć choćby po to, żeby zawsze mieć w zanadrzu niezwykłą ciekawostkę do opowiadania innym.
Warto przy okazji potraktować to jako hasło do dalszych poszukiwań informacji i zdjęć. Świat jest niesamowity. Wszędzie - daleko i za rogiem ulic.

733 użytkowników ma tytuł Atlas osobliwości na półkach głównych
109 użytkowników ma tytuł Atlas osobliwości na półkach dodatkowych

Tagi i tematy do książki Atlas osobliwości

Joshua Foer
Joshua Foer
Amerykański dziennikarz, specjalizujący się przede wszystkim w dziennikarstwie naukowym. W 2006 roku zdobył tytuł Memory Champion, a swoje sposoby na zapamiętywanie opisał w książce "Jak zostałem geniuszem pamięci. O sztuce i technice zapamiętywania" (Media Rodzina, 2013).

Cytaty z książki Atlas osobliwości

Dodaj cytat z książki Atlas osobliwości