Przyczyny i skutki. Rewolucyjna nauka wnioskowania przyczynowego

Okładka książki Przyczyny i skutki. Rewolucyjna nauka wnioskowania przyczynowego autora Dana Mackenzie, Judea Pearl, 9788378865926
Judea PearlDana Mackenzie Wydawnictwo: Copernicus Center Press informatyka, matematyka
informatyka, matematyka
Book of Why: The new science of Cause and Effect
2021-09-09
2021-09-09
Tadeusz Chawziuk

Kup Przyczyny i skutki. Rewolucyjna nauka wnioskowania przyczynowego w ulubionej księgarnii

Oceny książki Przyczyny i skutki. Rewolucyjna nauka wnioskowania przyczynowego

OPINIE i DYSKUSJE o książce Przyczyny i skutki. Rewolucyjna nauka wnioskowania przyczynowego

Niektóre rozdziały bardzo dobre (zwłaszcza te opisujące historię rozwoju wnioskowania przyczynowego czy sieci bayesowskich). Niektóre rozdziały są napisane jak dla początkujących, a niektóre były za trudne dla mnie.

Możliwe, że gdyby autor jednolicie trzymał styl tłumaczenia jak dla początkująych, to przeczytałbym całą książkę ze zrozumieniem.

Bardzo fajne, ale mocno nie polecam na audiobooka. Książka często odnosi się do jakichś równań albo diagramów, które trudno "zobaczyć oczyma wyobraźni" (dlatego niektóre rozdziały musiałem słuchać po 3-4 razy). Nie pomagało pewnie też to, że słuchałem po angielsku.

Wyjaśnia wiele założeń przy testach statystycznych na które nie zwraca się uwagi a mają fundamentalne znaczenie. Generalnie do poczytania.

402 użytkowników ma tytuł Przyczyny i skutki. Rewolucyjna nauka wnioskowania przyczynowego na półkach głównych
52 użytkowników ma tytuł Przyczyny i skutki. Rewolucyjna nauka wnioskowania przyczynowego na półkach dodatkowych

Okładka książki The book of why: The New Science of Cause and Effect Dana Mackenzie, Judea Pearl
Judea Pearl
Judea Pearl
Izraelsko-amerykański inżynier i informatyk, profesor University of California, Los Angeles (UCLA). Odbył studia na Izraelskim Instytucie Technicznym "Technion" uzyskując w 1960 licencjat z elektrotechniki. Następnie wyemigrował do USA, gdzie w 1961 zdobył tytuł magistra elektrotechniki na New Jersey Institute of Technology (wtedy Newark College of Engineering),magistra fizyki Uniwersytetu Rutgersa, i doktora elektrotechniki NYU Tandon (wtedy Polytechnic Institute of Brooklyn) dzięki dysertacji "Vortex Theory of Superconductive Memories". Rozpoczął karierę w laboratoriach RCA, gdzie zajmował się materiałami nadprzewodzącymi; ponieważ dziedzina ta została – jak to określił w wywiadzie – "wymieciona" przez rozpowszechnienie się technologii półprzewodników, podjął następnie pracę w 1970 na Uniwersytecie Kalifornijskim w Los Angeles. Jego wczesna praca akademicka poświęcona była probabilistycznej sztucznej inteligencji. Był jednym z redaktorów-założycieli "Journal of Causal Inference". Początkowo pracował na Wydziału Elektrotechniki, szybko przeniósł się jednak do nowo powstałego Wydziału Informatyki. W 1976 otrzymał pełną profesurę. W 1978 założył "Cognitive Systems Laboratory". Zajmował się wówczas głównie algorytmami heurystycznymi i kombinatorycznymi, i prowadził kursy teorii prawdopodobieństwa i teorii decyzji. Na UCLA pracuje do dziś, gdzie pozostał profesorem informatyki i statystyki, oraz dyrektorem "Cognitive Systems Laboratory".

Cytaty z książki Przyczyny i skutki. Rewolucyjna nauka wnioskowania przyczynowego

Dodaj cytat z książki Przyczyny i skutki. Rewolucyjna nauka wnioskowania przyczynowego