Córka nastawiacza kości

Okładka książki Córka nastawiacza kości autora Amy Tan, 8373370838
Okładka książki Córka nastawiacza kości
Amy Tan Wydawnictwo: Prószyński i S-ka Seria: Biblioteczka Interesującej Prozy literatura piękna
Biblioteczka Interesującej Prozy
The Bonesetter's Daughter
2002-03-14
2002-03-14
2001-01-01
Łukasz Praski

Kup Córka nastawiacza kości w ulubionej księgarnii

Oceny książki Córka nastawiacza kości

OPINIE i DYSKUSJE o książce Córka nastawiacza kości

Fabuła płynie w tej powieści powoli, niespiesznie odkrywamy przeszłość głównej bohaterki Ruth, która pomimo anglosaskiego imienia jest pochodzenia chińskiego. Ruth urodziła się w Stanach Zjednoczonych. Wspomnienia z jej dzieciństwa i młodości w San Francisco przeplatają się z historią jej matki Lu Ling. Cała opowieść rodzinna jest skoncentrowana przede wszystkim na kobietach, na ich odwadze, determinacji, talentach i tajemnicach. Dla mnie najciekawsze historie zaczynają się w drugiej części tej książki. Wtedy właśnie przenosimy się do Chin z początku ubiegłego wieku. Poznajemy kobiety, które posiadły niezwykłą sztukę wyrabiania pałeczek tuszu. Pracują w swoim domu znajdującym się w wiosce niedaleko stolicy kraju. Mężczyźni prowadzą sklep z tym tuszem w Pekinie. W historie rodzinne wplecione są chińskie wierzenia i obrzędy. Dyskretnie przewija się trochę wiary w magię. Autorka wciąga nas w ten niezwykły świat, który bywa okrutny, ale odwaga i upór dzielnych kobiet zostają w końcu wynagrodzone.
Ruth jest prawnuczką słynnego na całą okolicę nastawiacza kości. Historię swojej rodziny poznaje za pośrednictwem notatek sporządzonych przez matkę w języku chińskim. Chce ona koniecznie ocalić od zapomnienia swoje wspomnienia i historię rodziny. Wie, że czasu jest mało, bo zaczyna mieć pierwsze objawy choroby Alzheimera. Jej córka Ruth nie zna chińskich znaków, więc wynajmuje tłumacza, który przekłada zapiski jej matki na język angielski. To właśnie dzięki tym zapiskom ożywiają postacie z dawnych lat, duchy przodków oraz świat, który przeminął na zawsze. Dzięki wspomnieniom zapisanym przez matkę, Ruth poznaje nie tylko historię swojej rodziny, ale zaczyna rozumieć swoją matkę, która zawsze sprawiała wrażenie kobiety dziwnej, tkwiącej w matni dawnych zabobonów pomimo życia przez wiele lat w Stanach. Jako dziecko Ruth czasem wstydziła się swojej matki, co wynikało z licznych nieporozumień. W końcu Ruth poznając historię rodziny, poznaje lepiej siebie. Dzięki lekturze tych notatek w jej życiu następuje przełom. Zmienia zawód z redaktora i sama zaczyna pisać pod swoim nazwiskiem. Ma poczucie obowiązku w stosunku do babci, której nigdy nie poznała, w stosunku do matki, do swojego męża i jego córek z poprzedniego małżeństwa i również samej siebie.
Mimo, że nie jest to powieść stricte historyczna, ani przygodowa, to z zainteresowaniem poznawałam historię Ruth, jej matki Lu Ling wraz z elementami szeroko rozumianej chińskiej kultury.

Na przemian śmiałam się i płakałam. Znam doskonale dylematy córek, które mają trudne matki. Czułam się, jakby autorka weszła do mojej głowy oraz do mojego serca i pisała to, co mi w duszy gra. Do tego wspaniała historia Chin, niesamowite postaci, oddziałujące na wszystkie zmysły opisy, starcie historii z nowoczesnością... Literatura najwyższej światowej klasy.

Kiedyś przeczytałam Żonę kuchennego boga, tej samej autorki i bardzo mi się podobała. Kiedy trafiłam na Córkę nastawiacza kości, pomyślałam, że musi być równie dobra. Niestety bardzo trudno się ją czyta. Piękna historia burzliwego i nieszczęśliwego życia matki i jej rodziny, przeplatana ze współczesnym życiem, czyni książkę momentami niestety nudną. Jednak dla tych wspomnień i dla bliższego zetknięcia z kulturą Chin, warto po nią sięgnąć

638 użytkowników ma tytuł Córka nastawiacza kości na półkach głównych
138 użytkowników ma tytuł Córka nastawiacza kości na półkach dodatkowych

Tagi i tematy do książki Córka nastawiacza kości

Amy Tan
Amy Tan
Amy Ruth Tan (chińskie nazwisko: Tan Enmei / 譚恩美) - amerykańska pisarka chińskiego pochodzenia. Przyszła na świat w Kalifornii, w Stanach Zjednoczonych, w rodzinie chińskich imigrantów. Absolwentka San José State University (anglistyka i lingwistyka). Zadebiutowała późno, bo w wieku 37 lat, lecz już jej pierwsza książka, "The Joy Luck Club" ("Klub Radości i Szczęścia") okazał się bestsellerem. Jest uznawana za specjalistkę w dziedzinie problematyki dotyczącej mniejszości chińskiej w Stanach Zjednoczonych i Kanadzie. Wszystkie książki autorstwa Amy Tan, które wydano w Polsce ukazały się nakładem wydawnictwa Prószyński i S-ka. Wybrane dzieła pisarki: "The Joy Luck Club" (1989, polskie wydanie: "Klub Radości i Szczęścia, Prószyński i S-ka, 2001),"The Kitchen God's Wife" (1991, polskie wydanie: "Żona kuchennego boga", Prószyński i S-ka, 2002),"The Hundred Secret Senses" (1995, polskie wydanie: "Sto tajemnych zmysłów", Prószyński i S-ka, 2003),"The Bonesetter's Daughter" (2001, polskie wydanie: "Córka nastawiacza kości", Prószyński i S-ka, 2002),"The Opposite of Fate: A Book of Musings" (2003, "Przeciwieństwo losu", Prószyński i S-ka, 2004),"Saving Fish from Drowning" (2005, polskie wydanie: "Ratując ryby od utonięcia", Prószyński i S-ka, 2006). Mąż: Louis DeMattei (od 1974).

Cytaty z książki Córka nastawiacza kości