ArtykułyCzytamy w weekend. 1 maja 2026
LubimyCzytać488
ArtykułyLiteracki fenomen z Zurychu. „Lázár” hitem roku i międzynarodowym sukcesem!
LubimyCzytać1
ArtykułyNajpierw książka, później film - nadchodzące ekranizacje (30.04)
LubimyCzytać3
ArtykułyPrzeczytaj fragment nowej powieści szpiegowskiej Roberta Michniewicza!
LubimyCzytać3
Ratując ryby od utonięcia

- Saving Fish From Drowning
- 2006-01-01
- 2006-01-01
- 83-7469-300-2
- Alina Siewior-Kuś
Kup Ratując ryby od utonięcia w ulubionej księgarniiPorównywarka z najlepszymi ofertami księgarń W naszej porównywarce znajdziesz książki, e-booki i audiobooki z najpopularniejszych księgarń internetowych. Niektórzy partnerzy przygotowują dla użytkowników naszego serwisu specjalne rabaty, dlatego warto kupować książki przez lubimyczytać.pl. Oferty są prezentowane w trzech kategoriach: „Oferta dnia” (promocje partnerów),„Polecane księgarnie” (sprawdzeni partnerzy handlowi, z którymi współpracujemy na podstawie umów) oraz „Pozostałe”. W każdej kategorii kolejność prezentacji zależy od ceny produktu przekazanej przez księgarnie lub dostawcę porównywarki. Lubimyczytać.pl nie prowadzi sprzedaży i nie uczestniczy w procesie zakupowym po przekierowaniu na stronę sklepu. Mimo że dokładamy starań, aby wszystkie linki i informacje były aktualne, nie mamy wpływu na ewentualne nieścisłości cenowe, błędne przekierowania lub zmiany w ofertach księgarni. Jeśli zauważysz nieprawidłowość, prosimy o zgłoszenie jej na adres: admin@lubimyczytac.pl. Dzięki Twojej informacji możemy jeszcze lepiej dbać o jakość działania naszej porównywarki.
Oceny książki Ratując ryby od utonięcia
175 użytkowników ma tytuł Ratując ryby od utonięcia na półkach głównych- Przeczytane 106
- Amy Tan 2
- 2025 2
- Chiny 2
- 2010 1
- English books 1
Tagi i tematy do książki Ratując ryby od utonięcia

Czytelnicy Ratując ryby od utonięcia przeczytali również
Cytaty z książki Ratując ryby od utonięcia
Pobożny mędrzec tak nauczał swoich wyznawców:
Złem jest odbieranie życia, czynem szlachetnym zaś jego ratowanie. Co dzień ślubuję uratować sto istnień. Zarzucam sieci w jezioro i łapię sto ryb. Kładę ryby na brzegu, gdzie rzucają się i miotają. "Nie bójcie się - mówię do nich. - Ratuję was od utonięcia". Wkrótce też ryby ogarnia spokój i nieruchomieją. Ze smutkiem stwierdzam, że zawsze przybywam za późno. Ryby umierają. A ponieważ marnotrawstwo jest złem, zabieram martwe ryby na targ i sprzedaję po dobrej cenie. Za pieniądze, które dostaję, kupuję więcej sieci, dzięki czemu mogę uratować więcej ryb .
Pobożny mędrzec tak nauczał swoich wyznawców:

Opinie i dyskusje o książce Ratując ryby od utonięcia
Nie zainteresowała mnie.
Nie zainteresowała mnie.
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toRatując ryby od utonięcia przypomniała mi, jak bardzo lubię twórczość Amy Tan. Jest na wskroś chińska, jak te ich słynne pudełka - podnosisz wieczko, a w środku jest kolejne i kolejne, i kolejne. Aluzja za aluzją, pokryta absurdem i dziwacznym poczuciem humoru, skrywa momentami naprawdę mądre spostrzeżenia i niewygodne prawdy. No i ten tak swojsko traktowany mistycyzm - przyznacie, że rzadko się zdarza, żeby narratorem powieści był duch, który świeżo uwolnił się od obciążeń ciała. Daje mu to ciekawą, choć wciąż jeszcze ludzką perspektywę.
Ratując ryby od utonięcia przypomniała mi, jak bardzo lubię twórczość Amy Tan. Jest na wskroś chińska, jak te ich słynne pudełka - podnosisz wieczko, a w środku jest kolejne i kolejne, i kolejne. Aluzja za aluzją, pokryta absurdem i dziwacznym poczuciem humoru, skrywa momentami naprawdę mądre spostrzeżenia i niewygodne prawdy. No i ten tak swojsko traktowany mistycyzm -...
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toPierwsza myśl po skończeniu książki "Wreszcie koniec"
Przyznam za to, że książka oddaje z siebie co nieco. Wiedza na temat reżimów i krzywd ludzi żyjących w tym reżimie. Odnaleźć można w tym też nieco wiedzy duchowej. Minusem jednak wielkim jest styl w jakim zostało to napisane. Perspektywa świetna, opisywane wydarzenia z perspektywy osoby zmarłej, ciekawe jednak sam potencjał moim zdaniem książka w pełni nie wykorzystała.
Pierwsza myśl po skończeniu książki "Wreszcie koniec"
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toKsiążka byłaby nawet ciekawa, gdyby nie to, że strasznie ciężko się ją czyta. Nie trzyma w napięciu, humoru lub akcji też nie ma co tu szukać, przez co motywacji do siedzenia przy książce wiele nie posiadałem.
Czy wiecie gdzie znajduje się państwo Myanmar? Myślę, że spora część z Was nie wie ( ja także do niedawna nie wiedziałam). To może prościej. Czy wiecie gdzie leży Birma? Zakładam, że większości przynajmniej nazwa obiła się o uszy. A przecież Myanmar i Birma to ten sam kraj, położony w Azji Południowo - Wschodniej. Rządząca tym państwem do 2011 roku Junta wojskowa zmieniła w 1989 roku starą nazwę na nową. Nowa wersja jednak się nie przyjęła i większość krajów nadal używa starego nazewnictwa. A więc, czy wiecie coś o Birmie? Jeżeli nie wiecie nic lub macie skromny zasób informacji o tym zakątku świata, to oto przed Wami książka, która przybliży Wam ten kraj i ludzi, którzy go zamieszkują.
Po nieoczekiwanej i dość dziwacznej śmierci Bibi Chen, organizowana przez nią wyprawa do Chin i Birmy staje pod znakiem zapytania. Bibi miała być kierownikiem wycieczki, pilotem i przewodnikiem równocześnie, bez niej więc ekspedycja nie ma większych szans na powodzenie. Jednak na przekór rozsądkowi uczestnicy a zarazem bliscy przyjaciele Bibi postanawiają wyruszyć i dokładnie zrealizować zaplanowany przez zmarłą przyjaciółkę harmonogram. Tym samym wkraczają na ścieżkę, która poprzez rozliczne perypetie doprowadzi do ich tajemniczego zniknięcia w mgle unoszącej się nad jeziorem Inle. I nagle okaże się, że dobre chęci, dolary i amerykański paszport to nie zawsze najlepsza rekomendacja. A klątwa rzucona przez naczelnika ludu Bai sięga daleko poza granice Chin.
"Ratując ryby od utonięcia" to powieść rozgrywająca się w dwóch warstwach sytuacyjnych. Pierwsza jest bardzo mocno osadzona w rzeczywistości i realiach pokazywanych krajów. Druga, czysta metafizyka. Warstwy te przenikają się i uzupełniają wzajemnie tworząc niesamowitą mieszankę. Czytelnikowi trudno oddzielić co jest fikcją literacką a co rzeczywistością. Tym samym autorka skłania czytelnika do sięgnięcia po inne źródła w celu zweryfikowania przedstawianych wydarzeń, miejsc, ludzi. I chyba to właśnie było głównym celem Amy Tan, gdyż szukając wchodzimy coraz głębiej w świat okrutnego reżimu i wielkich krzywd, które wyrządził. A to budzi w nas sprzeciw, współczucie i chęć pomocy. I każdy już wie, że Myanmar to dawna Birma, bo można zmienić nazwę, ale nie da się ukryć i nie da się zapomnieć wyrządzonych, niewinnym ludziom, krzywd.