Instynkt. O wilkach w polskich lasach
„Wilki, jak się o nich myśli, są bardzo dzikie, a jak się je spotka, to już są dobre” – mówi ośmioletnia Halszka, ale to niezbyt powszechne przekonanie. W ciągu lat status prawny polskich wilków kilkakrotnie się zmieniał. W 1956 roku weszło w życie rozporządzenie zezwalające na tępienie wilków wszelkimi sposobami, także przy użyciu trucizny. Tak zwana akcja wilcza doprowadziła do niemal zupełnego wybicia przedstawicieli gatunku Canis lupus. Pod koniec 1975 roku wilk stał się zwierzęciem łownym. Nie można było go już truć, a w niektórych częściach kraju zabroniono również polowania w czasie wychowu młodych. Wreszcie w 1998 roku został objęty ochroną. Nie wpłynęło to jednak znacząco na zmianę wizerunku – w naszej kulturze zwykle postrzega się go jako zagrożenie. W literaturze, folklorze, baśniach, a nawet w psychoanalizie – wszędzie jest postacią negatywną albo symbolem tego, co wyparte.
Tymczasem z książki Anny Maziuk wyłania się obraz fascynującego zwierzęcia, bardzo rodzinnego, tworzącego silne więzi, dzikiego, ale nie złego. Bohaterami książki są także ludzie – naukowcy i pasjonaci, którzy poświęcili życie badaniu i ochronie wilków, fotografowie, hodowcy, leśnicy i myśliwi. Instynkt jest opowieścią o relacjach człowieka ze zwierzęciem – skomplikowanych, często podyktowanych interesami lub polityką, obciążonych kulturowym balastem.
Kup Instynkt. O wilkach w polskich lasach w ulubionej księgarni
Oceny książki Instynkt. O wilkach w polskich lasach
1148 użytkowników ma tytuł Instynkt. O wilkach w polskich lasach na półkach głównych- Przeczytane 569
- 2022 30
- Reportaż 19
- 2024 15
- 2021 14
- 2023 13

OPINIE i DYSKUSJE o książce Instynkt. O wilkach w polskich lasach
Widoczne emocjonalne podejście autorki do sprawy spowodowało, że temat został przedstawiony tendencyjnie. A piszę to jako przeciwnik polowań. Trochę szkoda. Mimo to przeczytać warto, bo problem ten w świadomości naszego społeczeństwa praktycznie nie istnieje
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toReportaż o współżyciu ludzi i wilków w Polsce, ogólnie bez rewelacji.
Reportaż o współżyciu ludzi i wilków w Polsce, ogólnie bez rewelacji.
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toFascynująca książka o życiu i obyczajach wilków, a także o kontrowersjach jakie całkiem nieświadomie wywołują... Duży plus dla autorki za próbę obiektywnego przedstawienia opinii wszystkich interesariuszy tego tematu :)
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toFASCYNUJĄCE TO BYŁO, chociaż mam świadomość, że wynika to w jakimś stopniu z mojego zainteresowania lasem.
Tak czy siak. Mnóstwo informacji o wilkach, dużo w kontekście działalności człowieka - fotografów, myśliwych, mieszczuchów, hodowców owiec. Książka pokazująca, że wilk nie czycha na człowieka celem pożarcia go, a problemy, które ewentualnie powoduje często wynikają z naszej działalności.
Momentami zabrakło mi potępienia niektórych zachowań - rozumiem, że autorka chciała ukazać obie strony i pozwolić nam wyciągnąć wnioski, ale w przypadku niektórych przekonań nie powinno się zostawiać pola do własnej interpretacji i oceny.
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toTak czy siak. Mnóstwo informacji o wilkach, dużo w kontekście działalności człowieka - fotografów, myśliwych, mieszczuchów, hodowców owiec. Książka pokazująca, że wilk nie czycha na człowieka celem pożarcia go, a problemy, które ewentualnie powoduje często wynikają z...
Autorka myli podstawowe pojęcia, mam wrażenie że jest bardziej fanką wilków niż ich znawczynią. Strasznie chaotyczna.
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toDuży plus za przedstawienie wilków z różnych perspektyw (np. perspektywa myśliwych czy hodowców),ale niestety napisana bałaganiarsko. Dygresja goni dygresję, niby są rozdziały, ale nie za bardzo wiadomo, co porządkują.
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toInteresująca, empatyczna opowieśc o drapieżnikach i ludziach.
Interesująca, empatyczna opowieśc o drapieżnikach i ludziach.
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toPrzeprowadziłam się z miasta na wieś i teraz za płotem mogę podziwiać bażanty, kuropatwy, łosie, sarny, dziki oraz wilka. I nagle okazało się, że cała narracja jaką posiadam na temat wilków (zły, niedobry, należy się bać, zagraża życiu) pochodzi od myśliwych, czyli osób, które mają finansowy interes w tym, aby wilk przestał być zwierzęciem chronionym.
Dlatego sięgnęłam po reportaż, aby spojrzeć na wilka inaczej. Jest napisany z perspektywy kilku grup społecznych: przyrodników, myśliwych, hodowców bydła, a nawet ludzi, którzy nigdy wilka nie spotkali, ale mają o nim romantyczne wyobrażenie. I otwiera oczy, bo każda z tych grup społecznych patrzy na stworzenie inaczej. I jak to na ogół bywa strach ma wielkie oczy, a po zapoznaniu się z opiniami różnych grup, okazuje się, że problemem nie jest wilk, tylko podejście człowieka. Przykład? Ludzie, którzy zabierają szczeniaki z wilczych nor, a jak się okazuje, że nie da się udomowić wilka tak jak psa porzucają zwierzę, które nie umie polować, więc schodzi do ludzkiej osady, aby zdobyć pożywienie, a wtedy te same osoby podnoszą krzyk, że stanowi zagrożenie i należy zastrzelić.
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toDlatego sięgnęłam po...
Porywa sie z motyka,na ksiezyc. Chaotyczna, wiele dygresji nie na temat.Co ta osoba ma wspolnego z lasem ? Zebrac wywiad kazdy potrafi. Pomyslalam od razu,to na pewno jakas dziennikarzyna pretendujaca do tytulu pisarza.
Jestem pewna,ze doswiadczony gajowy bije ja na glowe.
Sparzylam sie ,opierajac sie na wysokich notach tu na tej platformie.
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toOczywiscie. Nastepnym razem bede ostrozna i sprawdze przed czytaniem ,kim jest autor.
Jestem pewna,ze doswiadczony gajowy bije ja na glowe.
Sparzylam sie...
Ważna, potrzebna i mądra książka o polskich lasach, ich mieszkańcach i ludziach, którzy przyrodę częściej chcą "ujarzmiać" niż chronić, tak jakby sami nie byli jej częścią. Autorka prowadzi nas przez rozmaite aspekty sytuacji i statusu wilka w Polsce, od biologicznych współzależności wśród leśnej fauny po wpływ komercyjnych wypraw fotograficznych na bezpieczeństwo mieszkańców osiedli w okolicach bytowania drapieżników. Głęboko podziwiam rzetelną reporterską pracę Ani, jaką wykonała zbierając i przedstawiając w książce perspektywy różnych grup zaangażowanych w temat wilków, w tym naukowców, rolników i myśliwych. Najważniejszy przekaz tej książki to podstawowa rzecz, którą każdy powinien o wilkach wiedzieć: nie są dla nas groźne dopóki sami ich takimi nie uczynimy.