Szczeka, merda, mówi. Jak być najlepszym człowiekiem swojego psa

- poradniki
- 2021-09-01
- 2021-09-01
ZROZUM, O CZYM SZCZEKA TWÓJ PIES… I ZOSTAŃ JEGO NAJLEPSZYM CZŁOWIEKIEM
Dlaczego twój pies podbiega do zupełnie obcych osób?
Co powiedziałby o psich parkach?
Czy istnieje coś takiego jak charakter rasy?
Nawet najwięksi psiarze mogą mieć kłopoty ze zrozumieniem swoich podopiecznych i ich zachowań. Psy to istoty wrażliwe i skomplikowane. Potrafią odczuwać złość, smutek, radość. Bywają zazdrosne, mogą czuć się winne, a emocje okazują na wiele różnych sposobów. Dobry opiekun pamięta o potrzebach swojego przyjaciela i uczy się jego języka.
Zofia Zaniewska-Wojtków i Piotr Wojtków przedstawiają świat z perspektywy psów i pokazują, jak się dogadać ze swoim pupilem. Autorzy pomogli już setkom tysięcy czworonogów przełamać lęki i ograniczyć zachowania agresywne. Dzięki ogromnej wiedzy oraz latom praktyki rozumieją, o czym szczeka pies.
W książce opowiadają o tym, dlaczego psy są tak różnorodne, przypominają długą historię przyjaźni ludzi i zwierząt i uczą, jak być najlepszym człowiekiem swojego psa.
***
Szczeka, merda, mówi to kompendium wiedzy o psach i absolutny must have każdego miłośnika tych zwierząt. Znajdziesz tu:
• fascynującą historię psich ras,
• opisy nowoczesnych metod treningowych dostosowanych do indywidualnych potrzeb twojego psa,
• przełomowe wskazówki dotyczące komunikacji z pupilem,
• kompleksową wiedzę na temat psiej emocjonalności.
Dzięki książce dużo lepiej poznasz swojego psa i staniesz się jego najlepszym przyjacielem!
***
Zofia Zaniewska-Wojtków i Piotr Wojtków to praktykujący trenerzy i behawioryści psów. Autorzy bestsellera Słuchając psa oraz założyciele dwóch szkół: Psiedszkola – szkoły dla psów i ich opiekunów – oraz Wojtków Szkolenia – ośrodka, który kształci przyszłych trenerów i behawiorystów. Uwielbiają dzielić się swoim wieloletnim doświadczeniem i przekazywać aktualną wiedzę, która pomaga ludziom lepiej zrozumieć potrzeby i emocje psów. Prywatnie rodzice dwóch chłopaków i dosyć znanego białego owczarka szwajcarskiego o imieniu Bordo.
Kup Szczeka, merda, mówi. Jak być najlepszym człowiekiem swojego psa w ulubionej księgarni
Oceny książki Szczeka, merda, mówi. Jak być najlepszym człowiekiem swojego psa
917 użytkowników ma tytuł Szczeka, merda, mówi. Jak być najlepszym człowiekiem swojego psa na półkach głównych- Chcę przeczytać 472
- 2022 18
- 2023 10
- 2024 9
- Popularnonaukowe 4
Tagi i tematy do książki Szczeka, merda, mówi. Jak być najlepszym człowiekiem swojego psa
Cytaty z książki Szczeka, merda, mówi. Jak być najlepszym człowiekiem swojego psa
Dodaj cytat z książki Szczeka, merda, mówi. Jak być najlepszym człowiekiem swojego psa
Dodaj cytat

OPINIE i DYSKUSJE o książce Szczeka, merda, mówi. Jak być najlepszym człowiekiem swojego psa
Mam mieszane uczucia co do tej "broszurki" (trudno mi to maleństwo nazwać książką tym bardziej, że autorzy - by chyba podbić ilość stron - co kilka kartek wybrane fragmenty po prostu powtarzają wstawiając je w ramkę). Niby jest tam trochę przydatnych informacji schowanych pomiędzy wywiadami z ludźmi o których nigdy nie słyszałem, ale mam wrażenie, że książka była pisana trochę na siłę, bez jakiejś myśli przewodniej (poza myślę "chcę napisać książkę).
To bardziej reklama własnej działalności gospodarczej - bo główna myśl jest taka, że prawie każde zachowanie może oznaczać wszystko, w zależności od masy czynników (do oceny których kompetencję mają autorzy, więc rzuć pan grosz psiemu behawioryście, sakiewką potrząśnij).
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toSuper książka, dużo ciekawej teorii i równie dużo wartościowych porad i wskazówek :)
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toKluczem do dobrej relacji jest wsłuchanie się w swojego psa.
Świetna książka która pozwala inaczej spojrzeć na relację z twoim psem. Zofia Zaniewska-Wojtków i Piotr Wojtków przekonują, że pies to istota która czuje, przeżywa lęki i chce móc podejmować decyzje ale robi to nieco inaczej niż my. Co ciekawe, wiele z tych porad można zastosować także w relacjach międzyludzkich.
Czuję lekki niedosyt i mam ochotę na dużo więcej wiedzy ale całe szczęście, na końcu mamy listę wartościowych rekomendacji.
Kluczem do dobrej relacji jest wsłuchanie się w swojego psa.
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toŚwietna książka która pozwala inaczej spojrzeć na relację z twoim psem. Zofia Zaniewska-Wojtków i Piotr Wojtków przekonują, że pies to istota która czuje, przeżywa lęki i chce móc podejmować decyzje ale robi to nieco inaczej niż my. Co ciekawe, wiele z tych porad można zastosować także w relacjach...
Napisana jasno, przejrzyście. Prosty poradnik jak lepiej rozumieć psa. Super
Napisana jasno, przejrzyście. Prosty poradnik jak lepiej rozumieć psa. Super
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toTo moja pierwsza książka o psach, więc nie miałam wobec niej szczególnych oczekiwań. Muszę przyznać, że dowiedziałam się kilku nowych rzeczy, które na pewno przydadzą mi się w pracy z moim psem.
Nie była to jednak pozycja szczególnie odkrywcza – raczej lekka i przyjemna lektura, która w prosty sposób porządkuje podstawowe informacje o psim zachowaniu i komunikacji. Mimo wszystko cieszę się, że po nią sięgnęłam, bo pomogła mi lepiej zrozumieć mojego pupila.
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toNie była to jednak pozycja szczególnie odkrywcza – raczej lekka i przyjemna lektura, która w prosty sposób porządkuje podstawowe informacje o psim zachowaniu i komunikacji. Mimo...
Taki podstawowy poradnik dla początkującego wielbiciela psów. Polecam przeczytać dla osoby, chcącej się dowiedzieć nieco więcej o czworonożnych przyjaciołach
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toKsiążka daje bardzo przystępną wiedzę o psach, napisana w prosty sposób, ale aż trochę zbyt prosty - moim zdaniem bardziej pasowałaby do kategorii "dla dzieci"
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toByło okej, ale nie wszystkie tematy mnie przekonały. Do przeczytania dla wielkich psich fanów.
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toPrzedstawia ciekawy punkt widzenia. Da się odczuć, że autorzy się znają, że dużo z psami pracują itp. Ale denerwowało mnie w czytaniu antropomorfizacja psów. Mimo że autorzy się odżegnują od niej. I według mnie bez sensu opisywać zachowania psów na podstawie zdjęć. Zresztą mówią to nawet w książce, że wszystko zależy od kontekstu. Według mnie lepiej by było dołączyć kod QR i dostęp do filmów z wyjaśnieniem sytuacji na żywo.
Przedstawia ciekawy punkt widzenia. Da się odczuć, że autorzy się znają, że dużo z psami pracują itp. Ale denerwowało mnie w czytaniu antropomorfizacja psów. Mimo że autorzy się odżegnują od niej. I według mnie bez sensu opisywać zachowania psów na podstawie zdjęć. Zresztą mówią to nawet w książce, że wszystko zależy od kontekstu. Według mnie lepiej by było dołączyć kod QR...
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo to"Szczeka, merda, mówi" to książka, którą powinno się wręczać każdemu świeżo upieczonemu psiarzowi razem z wyprawką. Może nie pachnie jak karma z łososia, ale zdecydowanie ma więcej wartości od paczki smaczków. Zofia Zaniewska-Wojtków i Piotr Wojtków serwują tu prawdziwą ucztę dla wszystkich, którzy chcą być dla swojego psa nie tylko karmicielem i rzucaczem piłeczek, ale też życiowym przewodnikiem.
To nie jest kolejny poradnik typu "zdominuj swojego psa w 10 krokach". Autorzy na szczęście mają więcej wspólnego z empatią niż z Cesarem Millanem i stawiają na relację, zrozumienie i dobre flow międzygatunkowe. Dowiesz się, że pies nie szczeka „bo tak”, nie gryzie „ze złośliwości” i wcale nie próbuje przejąć władzy nad domem. On po prostu... mówi. A my, ludzie, musimy w końcu nauczyć się go słuchać.
Są tu konkretne porady, przykłady z życia i mnóstwo sytuacji, w których każdy psiarz pomyśli: "O rany, to o mnie!" albo "A więc TO miał na myśli, kiedy patrzył na mnie tym wzrokiem godnym Shreka." I choć książka nie rozwiąże za nas wszystkich problemów treningowych, to daje coś cenniejszego — fundament. I to taki stabilny jak łapa bernardyna.
Dlaczego nie dałam dychy? Może dlatego, że jestem czepialska jak jamnik przy obcym na klatce schodowej. Chciałabym trochę więcej rozbudowanych case'ów dla bardziej zaawansowanych psiarzy, ale to już marudzenie z miłości.
Podsumowując: jeśli chcesz być najlepszym człowiekiem swojego psa (a nie tylko tym od karmienia),ta książka to pozycja obowiązkowa. Twój pies pewnie nie przeczyta, ale jak zauważy, że Ty to zrobiłeś — na pewno pomerda ogonem z aprobatą.
"Szczeka, merda, mówi" to książka, którą powinno się wręczać każdemu świeżo upieczonemu psiarzowi razem z wyprawką. Może nie pachnie jak karma z łososia, ale zdecydowanie ma więcej wartości od paczki smaczków. Zofia Zaniewska-Wojtków i Piotr Wojtków serwują tu prawdziwą ucztę dla wszystkich, którzy chcą być dla swojego psa nie tylko karmicielem i rzucaczem piłeczek, ale też...