Bezecnik gramatyki polskiej

Okładka książki Bezecnik gramatyki polskiej autora Jacek Wasilewski, 9788375765663
Okładka książki Bezecnik gramatyki polskiej
Jacek Wasilewski Wydawnictwo: Bosz językoznawstwo, nauka o literaturze
językoznawstwo, nauka o literaturze
2021-06-24
2021-06-24

Kup Bezecnik gramatyki polskiej w ulubionej księgarnii

Oceny książki Bezecnik gramatyki polskiej

OPINIE i DYSKUSJE o książce Bezecnik gramatyki polskiej

Cudna, błyskotliwa zabawa językiem o języku, a im więcej się na języku człowiek zna, tym bardziej go bawią różne smaczki i językowe zawiłości ukryte w książce. Książka z przymrużeniem oka pokazuje piękno języka w całej jego dziwności. Wymaga jednak momentami skupienia, żeby te skomplikowane nieraz żarty załapać. Książka niekoniecznie dla dzieci, bardziej dla językowych świrów.

Smakowity kąsek. Sporo ciekawostek, zabawy z językiem, wyjaśnień na luzie. Same tytuły rozdziałów wiele mówią: Przypadkowe towarzystwo, rzeczownikowa brać, klika czasownika, niesłowne imiesłowy, reszta szajki, językowa atmosfera, własne zdanie. Pozycja (sic!) obowiązkowa dla każdego Grammar nazi oraz dla niesfornych uczniów, którzy ostrzeżenie Jerzego Bralczyka zachęci miast odstraszyć. Śmiem twierdzić, że nastoletnich czytelników książka ta nie tylko rozbawi, ale i pocieszy.

Ciężko powiedzieć, czym Bezecnik jest... Trochę to książka o języku, trochę zbiór zabawnych anegdot... Na pewno nie można mu odmówić, że jest przeuroczy i wspaniały. Miałam momenty, które przyprawiały mnie o łzy śmiechu i takie, które skłaniały do refleksji czy inspirowały, by sięgnąć po słownik.
Myślę, że to świetna lektura dla osób, które trochę język polski znają i bardzo go lubią.

Myślę, że to świetna lektura dla osób, które trochę język polski znają i...

152 użytkowników ma tytuł Bezecnik gramatyki polskiej na półkach głównych
29 użytkowników ma tytuł Bezecnik gramatyki polskiej na półkach dodatkowych

Okładka książki Drużyna A (A) Tomasz Kwaśniewski, Jacek Wasilewski
Drużyna A (A) Tomasz Kwaśniewski, Jacek Wasilewski
Okładka książki Organizacja to opowieść Bartłomiej Brach, Jacek Wasilewski
Organizacja to opowieść Bartłomiej Brach, Jacek Wasilewski
Okładka książki Pięć wymiarów człowieka Darek Ambroziak, Jacek Wasilewski, Victor Wekselberg
Pięć wymiarów człowieka Darek Ambroziak, Jacek Wasilewski, Victor Wekselberg
Okładka książki Mała książeczka o współpracy Jacek Wasilewski, Victor Wekselberg
Mała książeczka o współpracy Jacek Wasilewski, Victor Wekselberg
Okładka książki Rozmowy przy stole Jerzy Bralczyk, Katarzyna Lengren, Jacek Wasilewski
Rozmowy przy stole Jerzy Bralczyk, Katarzyna Lengren, Jacek Wasilewski

Cytaty z książki Bezecnik gramatyki polskiej

Dodaj cytat z książki Bezecnik gramatyki polskiej