Pan Lodowego Ogrodu - księga I

Okładka książki Pan Lodowego Ogrodu - księga I autora Jarosław Grzędowicz, 9788379644964
Okładka książki Pan Lodowego Ogrodu - księga I
Jarosław Grzędowicz Wydawnictwo: Fabryka Słów Cykl: Pan Lodowego Ogrodu (tom 1) fantasy, science fiction
Pan Lodowego Ogrodu (tom 1)
2021-06-18
2005-01-01
2007-01-01

Posłuchaj fragmentu
00:00 /00:00

Kup Pan Lodowego Ogrodu - księga I w ulubionej księgarnii

Oficjalne recenzje książki Pan Lodowego Ogrodu - księga Ii

Być bogiem w obcym świecie

1825 403 280

Oceny książki Pan Lodowego Ogrodu - księga I

OPINIE i DYSKUSJE o książce Pan Lodowego Ogrodu - księga I

Na półkach: , , , , ,

FABUŁA=========

Vuko wyrusza na planetę Midgaard. Jego cel? Zmierza na ratunek ekspedycji naukowej, która została tam wcześniej wysłana. Nasz samotny wilk nie może ingerować w rozwój tej nieznanej, człekopodobnej cywilizacji. Czy jest to w ogóle możliwe? Zwłaszcza, gdy na planecie trwa wojna bogów?

KILKA SŁÓW=======
Nie wiedziałem, w co się pakuję. Po książkę sięgnąłem z dwóch powodów: chciałem wyjść ze swojej warhammerowej strefy oraz była mi polecana przez Corvereofbooks i Wiedzmaka. Pierwszy rozdział, widzę przygotowanie i podróż na obcą planetę... Mówię sobie "no dobra, to będzie scifi... Może się do niego przekonam", a Potem dostaję na twarz kubeł zimnej wody. Okazuje się, że Vuko trafił na planetę, na której istnieje magia i nagle wbijamy się w dark fantasy. Nowoczesna technologia w zestawieniu ze światem na etapie średniowiecza. Mam takie "co jest?", ale mimo wszystko brnę w to dalej z zaciekawieniem.

W książce pojawiły się dwa wątki, zacznę od tego, który dotyczy Vuko Drakkainena

Jego historia skupia się na poszukiwaniu zaginionych naukowców, gdyż po przybyciu na Midgaard dowiaduje się, że z całej ekspedycji została tylko czwórka. Przemierzamy lasy, pustkowia, zdobywamy konia (przypadkowo również kruka),zwiedzamy miasta i ładujemy się na łajbę. Vuko idzie z jedną myślą w głowie: "misja jest najważniejsza!". W międzyczasie walczy z wieloma przeciwnikami i pokazuje swoją potęgę. A... no i nasz bohater ma zboostowane statystyki dzięki Cyfralowi. Vuko jest Wiedźminem! (nawet audiobooka czyta Jacek Rozenek!)

Czułem się, jakby Geralt opowiadał mi historię w karczmie xD

Drugi wątek dotyczy Tochimona, przyszłego władcy jednej z krain. Mamy pokazane jego szkolenie z przeróżnych zakresów. W jednym momencie dostał on w ramach ćwiczeń wyspę ze zwierzątkami, którą miał za zadanie jak najlepiej zarządzać. Jego wątek wydaje się spokojniejszy, niż ten Vuko (do czasu)

Co zasługuje na wyróżnienie? Klimat, zbudowanie świata i sposób jego przedstawienia. Czytelnik zapoznaje się z perspektywą Tochimona oraz Vuko, którzy również podczas akcji poznają ten świat. Dzięki temu czytelnik nie ma takiego poczucia, że zostaje wrzucony bez wyjaśnień w zawiłe uniwersum. Jednocześnie te wytłumaczenia są płynnie wprowadzone w narracje.

Mówię sobię... Przesłucham książkę w audio i będzie git. No... tak było do połowy xD Audiobook jest mega, ale musiałem kupić książkę w wersji fizycznej. Potrzebowałem jej na półce! No i książkę dokończyłem w wersji fizycznej, a później... skończyłem audiobooka xD

Wydanie książki jest na wysokim poziomie! Mamy tu mapy, ilustracje oraz piękną okładkę. Chciałbym skompletować całą serię w tym wydaniu.

No ten... Recenzja, a o książce gadam tylko dobrze i dobrze. No tak, bo autentycznie nie ma tu rzeczy, które mi się nie podobały. Niektórzy mogą odebrać zakończenie jako trochę drewniane, ale mi się serio podobało... bo zachęciło mnie od razu do przeczytania kolejnego tomu!

FABUŁA=========

KILKA SŁÓW=======
Nie wiedziałem, w co się pakuję. Po książkę sięgnąłem z...

więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo tovideo - opinia

Wyobraźnia autora chyba nie zna granic. Świat przedstawiony w książce jest bardzo bujny, ale jego opisy nie są nużące. Czytając chce się poznawać to niestworzone średniowiecze i jego konsekwencje. Aczkolwiek, często jest mroczno, fatalnie. Czekam niecierpliwie, co stało się z przeniesionymi z nowoczesnego świata badaczami i co wydarzy się z Drakkainenem. Drugi osobny wątek także jest ciekawy, bardzo spodobała mi się historia młodego następcy tronu i jego nietypowe wychowanie.
Narrator dodaje sporo do klimatu książki, czyta nam mocno wczuwając się w charakter postaci.
"Wszystko, co tak wyszachrujesz, wraca potem dwa razy i w jeszcze gorszej postaci albo świat wokół potwornieje. Nie ma nic za darmo."

Pierwszy tom to niesamowity wstęp do epickiej przygody. Po przeczytaniu ostatniej strony od razu chce się sięgnąć po kontynuację!

43336 użytkowników ma tytuł Pan Lodowego Ogrodu - księga I na półkach głównych
10336 użytkowników ma tytuł Pan Lodowego Ogrodu - księga I na półkach dodatkowych

Okładka książki Gladiatorzy (Antologia opowiadań) Krzysztof Abramowski, Bartek Biedrzycki, Eugeniusz Dębski, Michał Gołkowski, Jarosław Grzędowicz, Alicja Janusz, Tomasz Kołodziejczak, Maja Lidia Kossakowska, Wojciech Kowalski, Magdalena Kozak, Wojciech Okrutny, Hubert Olkowski, Andrzej Pilipiuk, Janusz Płonka, Marcin Podlewski, Michał Puchalski, Magdalena Ratajczak, Arkady Saulski, Michał Śmielak, Michał Śmietana, Aleksandra Staniewska
Jarosław Grzędowicz
Jarosław Grzędowicz
Jarosław Jerzy Grzędowicz, urodzony w 1965 roku, debiutował w 1982 na łamach tygodnika „Odgłosy” opowiadaniem "Azyl dla starych pilotów". Opublikowane w 1999 roku w Internecie opowiadanie "Klub absolutnej karty kredytowej" otrzymało nominację do Nagrody Elektrybałta, a po publikacji w "Wizjach alternatywnych" 2002 także nominację do Nagrody Sfinksa. W 1990 roku wraz z Andrzejem Łaskim, Krzysztofem Sokołowskim, Dariuszem Zientalakiem i Rafałem Ziemkiewiczem założył magazyn literacki „Fenix”, w którym prowadził dział prozy polskiej, a od 1993 roku był jego redaktorem naczelnym. Pracuje jako dziennikarz, prowadzi stałą rubrykę naukowo-cywilizacyjną w "Gazecie Polskiej" i tłumaczy komiksy. Laureat Śląkfy w kategorii Twórca Roku 2005. W 2006r. pisarza uhonorowano również Sfinksem, w kategorii Polska Powieść Roku za książkę "Pan Lodowego Ogrodu, t.1". Jest pierwszym w historii literackiej Nagrody im. Janusza A. Zajdla zdobywcą dwóch statuetek w obu konkursowych kategoriach: Powieść oraz Opowiadanie roku 2005. Nagrodzona powieść to "Pan Lodowego Ogrodu, t.1", opowiadaniem jest "Wilcza zamieć" ze zbioru "Deszcze niespokojne". W roku 2007 uhonorowany został kolejnym Zajdlem - powieścią roku 2006 uznano "Popiół i kurz. Opowieść ze świata Pomiędzy".

Cytaty z książki Pan Lodowego Ogrodu - księga I

Jarosław Grzędowicz Pan Lodowego Ogrodu. Tom 1 Zobacz więcej