Wieczory na Miodowej 3

- literatura obyczajowa, romans
- Na Miodowej (tom 3)
- 2021-05-19
- 2021-05-19
Wzruszająca opowieść o sile kobiecości, która drzemie w każdej z nas! Jedynym miejscem, w którym Justyna kiedykolwiek czuła się kochana i szczęśliwa, był dom jej babci. Spędziła tam najlepsze lata dzieciństwa, zanim jej rodzice zadecydowali o przeprowadzce do dużego miasta. Od tego momentu wszystko układało się inaczej, niż planowała, a bolesne doświadczenia sprawiły, że zamknęła się na świat. Po wielu latach udało jej się znaleźć bezpieczną przystań na Miodowej. Otworzyła kwiaciarnię, nawiązała przyjaźnie, stworzyła dom. Jednak niespodziewana wizyta wywraca poukładany świat do góry nogami i zmusza kobietę, by po raz kolejny zmierzyła się z przeszłością. Czy znajdzie w sobie odwagę i siłę do konfrontacji? I jak wpłynie to na relację z mężczyzną, który chce zdobyć jej serce?
Kup Wieczory na Miodowej 3 w ulubionej księgarni
Oceny książki Wieczory na Miodowej 3
731 użytkowników ma tytuł Wieczory na Miodowej 3 na półkach głównych- Przeczytane 564
- 2021 30
- 2022 26
- 2023 16
- 2025 12
- Legimi 11

OPINIE i DYSKUSJE o książce Wieczory na Miodowej 3
Super, polecam, bardzo ciekawa i wciągająca od początku do końca czyta się z ogromną ciekawością
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toŁatwa, lekka i przyjemna
Łatwa, lekka i przyjemna
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toJoanna Szarańska po raz kolejny zabiera nas na urokliwą ulicę Miodową - miejsce, które stało się symbolem ciepła, przyjaźni i drugich szans.
Tym razem poznajemy Justynę - kobietę, która na pozór ma wszystko poukładane : własną kwiaciarnię, spokój i ulicę Miodową, gdzie czuje się najlepiej. Choć na pierwszy rzut oka jej życie to bajka, w środku nosi ciężar przeszłości. Wspomnienia, które długo starała się zagłuszyć, wracają w najmniej spodziewanym momencie.
Szarańska ma niezwykły dar kreowania postaci. Justyna nie jest idealna - czasem się boi, czasem ucieka, wątpi. Wokół niej pojawia się plejada barwnych postaci drugoplanowych, którzy dodają powieści koloru i głębi. Każdy z nich wnosi coś do historii ( trochę humoru, wzruszeń czy refleksji).
Fabuła nie pędzi - to raczej spokojna, refleksyjna opowieść o odbudowie siebie, o tym, że czasem trzeba wrócić do początku, by odnaleźć sens. Wśród codziennych problemów i niełatwych wspomnień, pojawia się też miejsce na miłość - delikatną, dojrzewającą, autentyczną.
Jest to opowieść, która otula jak miękki koc po długim dniu. Dla jednych będzie to ciepła, kobieca obyczajówka o nowych początkach, dla innych- opowieść o sile jaką daje szczerość wobec samego siebie.
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo to" Wieczory na Miodowej " to trzeci tom cyklu, ale z powodzeniem można go czytać jako samodzielną powieść.
Justyna odnajduje swoje miejsce na ulicy Miodowej. Prowadzi swoją kwiaciarnię, do której z uwielbieniem przychodzą sąsiedzi ulicy. Jest wszystko dobrze, dopóki nie daje o sobie znać przeszłość Justyny. Od dziecka borykała się z samotnościąz najbardziej ze strony rodziny. Przy rodzicach i rodzeństwie czuła się jak intruz. Jedynie babcia Justyny okazywała jej serce i miłość jakiego nie zaznała od bliskich. Powtarzała jej, że gdy dzieje się coś złego, niech natychmiast ucieka. Lecz ile można uciekać od demonów przeszłości?
Jak Justyna poradzi sobie dawnym życiem? Kto zdewastował jej kwiaciarnię? I czego chce od niej jej były mąż?
Powieść opowiada nam o życiu Justyny, które nie było usłane kolorami. Dobrze, jej się żyło na wsi. Tam mogła spokojnie żyć. Czuła, że wieś to jej dom. Dom jaki mogła sobie wymarzyć... Na ulicy Miodowej jest Małgosia, Klara, babcia Basia. One okazują jej najwięcej wsparcia, chcą pomóc Justynie w najtrudniejszych chwilach. To pokazuje nam, jak ważne jest mieć obok siebie uczciwe osoby, takie które chcą dla nas jak najlepiej.
Cudowna powieść o sile przyjaźni, wzajemnym wsparciu.
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toNa tapecie pojawia się kolejna mieszkanka ulicy Miodowej, która musi się zmierzyć ze swoją przeszłością oraz tajemnicami.
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toMuszę przyznać, że autorka tę część stworzyła dość mroczną, ale równie interesującą co poprzednie. Jedno jest pewne, jedynie rozliczenie się z przeszłością, a czasem zaufanie inny pomaga pójść naprzód.
Powieść jest kolejną częścią opowieści o perypetiach mieszkańców ulicy Miodowej.
Życie Justyny wypełniało prowadzenie pięknej i klimatycznej kwiaciarni, a wszystko wydawało się bezpieczne i poukładane.... Aż do teraz, kiedy to przeszłość zaczęła się o nią upominać.....
Czy Justyna zdoła znów uciec przed przeszłością? A może ma już dosyć uciekania i postanowi zawalczyć o swój spokój i swoje szczęście?
Czy Tobiasz będzie dla niej oparciem? Czy ją zrozumie?
Czy Justyna zdoła pogrzebać przeszłość raz na zawsze?
Powieść jest napisana bardzo interesująco, a autorka ma świetny warsztat, co sprawia, że książkę czyta się szybko i z wielką przyjemnością...
A mamy tu nie tylko obyczajówkę, ale też elementy kryminału i thrillera psychologicznego, co sprawia, że historia jest jeszcze ciekawsza....
A zakończenie? No cóż... z jednej strony może i przewidywalne, ale z drugiej całkiem zaskakujące....
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toTym razem poznajemy historię Justyny, która uciekła przed straszną przeszłością i schroniła się na spokojnej i zacisznej ulicy Miodowej.
Świadoma tego jak seria na Miodowej jest napisana przegotowana byłam na nowe życiowe historie sąsiadów. Ciekawe, tajemnicze i się nie zawiodłam. Polecam
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toWieczory na Miodowej snują opowieść o dziewczynie, która zawsze czuła się inna. Która czuła, że nie pasuje do otoczenia. Justyna kochała wieś. Zieleń traw, błękit nieba, zapach kwitnących kwiatów i świeżo skoszonej trawy. Kochana i bezpieczna czuła się jedynie w domu ukochanej babci.
W pewnym momencie jednak jej rodzina zamieszkała w mieście. Czy Justynie udało się tam odnaleźć? Czy pierwsze przyjaźnie i miłości okażą się tymi jedynymi, na całe życie?
Wieczory na Miodowej to opowieść o żałobie, przemocy, ucieczce oraz poczuciu niedopasowania. To także historia o nowych początkach, prawdziwej wspierającej przyjaźni i miłości.
Jestem okropnie zżyta z bohaterami ulicy Miodowej, jestem właśnie w trakcie lektury 4 części - Noce na Miodowej.
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toW pewnym momencie jednak jej rodzina zamieszkała w mieście. Czy Justynie udało się tam...
Jest taki moment w tej części"Miodowej" że nie chcemy by dwoje ludzi się poznało bo z tego mogą być tylko problemy a co niestety się dzieje.
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toKibicujemy dziewczynie której los nie szczędził zgryzot i cierpienia ale najważniejsze że wszystko się dobrze kończy chociaż jest wątek kryminalny.
Kolejna część i kolejną bohaterkę poznajemy lepiej. Seria bardzo przypadła mi do gustu. Każda cześć poświęcona jest innej osobie ale wątki dalszych bohaterów tez posuwają się do przodu.