Folwark zwierzęcy

- 2021-04-07
- 9788382021752
- Tomasz Bieroń
- Ekranizacje:
- Folwark zwierzęcy (1954)
Wszystkie zwierzęta są równe, ale niektóre są równiejsze.
W pewnym wiejskim gospodarstwie władzę przejmują przepracowane, źle przez ludzi traktowane zwierzęta. Z płomiennym idealizmem w sercach i porywającymi hasłami na ustach pod szyldem animalizmu przystępują do budowy raju postępu, sprawiedliwości i równości. Szybko się jednak okazuje, że ta równość nie dotyczy wszystkich zwierząt w tym samym stopniu i niebawem knur Napoleon za pomocą terroru podporządkowuje sobie inne zwierzęta, wmawiając im, że ogranicza ich swobody wyłącznie dla ich dobra… Tak wygląda sceneria jednej z najbardziej wymownych satyrycznych bajek w historii literatury – ostrej jak brzytwa baśni dla dorosłych, która jest kroniką przejścia od rewolucji przeciwko tyranii do równie straszliwego totalitaryzmu.
Kup Folwark zwierzęcy w ulubionej księgarniPorównywarka z najlepszymi ofertami księgarń W naszej porównywarce znajdziesz książki, e-booki i audiobooki z najpopularniejszych księgarń internetowych. Niektórzy partnerzy przygotowują dla użytkowników naszego serwisu specjalne rabaty, dlatego warto kupować książki przez lubimyczytać.pl. Oferty są prezentowane w trzech kategoriach: „Oferta dnia” (promocje partnerów),„Polecane księgarnie” (sprawdzeni partnerzy handlowi, z którymi współpracujemy na podstawie umów) oraz „Pozostałe”. W każdej kategorii kolejność prezentacji zależy od ceny produktu przekazanej przez księgarnie lub dostawcę porównywarki. Lubimyczytać.pl nie prowadzi sprzedaży i nie uczestniczy w procesie zakupowym po przekierowaniu na stronę sklepu. Mimo że dokładamy starań, aby wszystkie linki i informacje były aktualne, nie mamy wpływu na ewentualne nieścisłości cenowe, błędne przekierowania lub zmiany w ofertach księgarni. Jeśli zauważysz nieprawidłowość, prosimy o zgłoszenie jej na adres: admin@lubimyczytac.pl. Dzięki Twojej informacji możemy jeszcze lepiej dbać o jakość działania naszej porównywarki.
Oficjalne recenzje książki Folwark zwierzęcy
Wzlot i upadek zwierzęcej rewolucji
Po całym dniu ciężkiej pracy podstarzały knur Nestor przekonuje pozostałe zwierzęta z Folwarku Dworskiego, że to człowiek jest sprawcą wszystkich ich nieszczęść: głodu, wyzysku i niesprawiedliwego podziału dóbr. Tak rodzi się rewolucja, mająca na celu obalenie ludzkiej tyranii i wprowadzenie rządów zwierząt. Czy to nie brzmi pięknie? Czy to nie brzmi znajomo?
To, na co historycy poświęcają całe tomy naukowych rozpraw, George Orwell o wiele lepiej wyraził w pozornie prostej opowieści o żyjących na farmie zwierzętach. W „Folwarku zwierzęcym” mamy szkolenia, zebrania, a nawet bitwy i ordery, jest tu wspólna praca i wspólny śpiew, a w tle: stopniowe pięcie się do władzy przebiegłych świń. Powstają zgromadzenia typu „Komitet Wyrobu Jaj”, „Liga Schludnych Ogonów” czy „Ruch Bielszej Wełny”, rodzi się zwierzęca ideologia i filozofia, wypisane farbą przykazania, „planowane spontaniczne demonstracje” – wszystko to byłoby przezabawne, gdyby nie to, że jest tak prawdziwe…
Książka Orwella z pewnością doczekała się setek drobiazgowych analiz i interpretacji, którym ta recenzja nie jest w stanie dorównać. Dlatego podzielę się tylko jedną obserwacją: co w tym dziwnego, że świnie zachowują się po świńsku? Czy nie powinniśmy się raczej zastanowić, dlaczego wśród pozostałych zwierząt nie ma prawdziwych bohaterów? Nawet jeśli są dobre, to brak im inteligencji i odwagi, aby sprzeciwić się władzy, która zręcznie manipuluje ich pamięcią. Jakby mówiły: „Nie potrzebujemy nad sobą władzy ludzi. Wykończymy się same”. Miło byłoby móc się zaśmiać nad głupotą zwierząt i stwierdzić, że z ludźmi to by się nie udało. Tyle że się udało. I właśnie to pokazuje nam książka Orwella, ku pamięci i ku przestrodze.
„Folwark zwierzęcy” George’a Orwella to znakomita satyra przeciw totalitaryzmowi, przez wielu czytelników podsumowywana słowami „każdy powinien to przeczytać”. Wydawnictwo Zysk i S-ka pozwala nam na nowo cieszyć się dziełami klasyków. W najnowszym wydaniu warto zwrócić uwagę na okładkę – czy tylko ja nie od razu zauważyłam, że znajduje się na niej więcej niż tylko wiatrak?
Agnieszka Kruk
Opinia społeczności książki Folwark zwierzęcy
Kamraci! Bracia! Stowarzyszone i stowarzyszeni. Poświęcamy swój bezcenny czas, byście Wy, najmilsi, mogli się napawać naszymi opiniami. Nie tracąc czasu na czytanie książek. Z ciężkim sercem, ale rozumiemy, że ktoś musi czytać, by pracować mógł ktoś. Jesteśmy dla Was. Zapoznanie się z recenzją trwa minutę. Tkwienie w lekturze, znacznie dłużej. Zastanówcie się więc, ile dóbr możecie w tym czasie wyprodukować. Ile towarów przetransportować. Wskaźniki dzietności poprawiać, demografię ratując. A my w tym czasie, wszystko przeczytamy i Wam streścimy. Bez nas Wasze życie byłoby trudniejsze. W zasadzie nie do zniesienia. Nawet nie chcę myśleć, do czego by doszło, gdyby wszyscy zaczęli masowo czytać. MARNOTRAWSTWO – populacjo kochana. I nie mówcie nam o krzyczącej niesprawiedliwości, gdyż jesteśmy światli i lepiej rozumiemy, co dla Was dobre. My jesteśmy od doskonalenia umysłów. Wy, od wstawania o 5.30. Bo my , wyobraźnią sięgamy hen, daleko. Jesteśmy za Was odpowiedzialni. Przyjaciele! Czytanie to tycie! Praca – to jest życie ! Powyższy tekst został zaakceptowany przez Komitet Polityczny DKT. ( Departament Kumania Treści )
Oceny książki Folwark zwierzęcy
65294 użytkowników ma tytuł Folwark zwierzęcy na półkach głównych- Przeczytane 52 601
- Chcę przeczytać 12 282
- Posiadam 6 738
- Ulubione 1 837
- Lektury 635
- Klasyka 417
- 2021 228

OPINIE i DYSKUSJE o książce Folwark zwierzęcy
Okay. Spoko. Niemniej nie rozumiem aż takiego ogólnego zachwytu. Po przeczytaniu 1984, chyba po prostu obiecywałem sobie coś więcej
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo to"Folwark zwierzęcy" Orwella to książka niesamowita. Jest to alegoria władzy, polityki i manipulacji. W niezwykły sposób ukazana jest tyrania i propaganda.
Ostatnie zdanie książki to od dziś mój ulubiony cytat.
Zdecydowanie polecam przeczytać każdemu.
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toOstatnie zdanie książki to od dziś mój ulubiony cytat.
Zdecydowanie polecam przeczytać każdemu.
Dająca do myślenia. Symbolizm super, ale też sama fabuła ciekawa.
Dająca do myślenia. Symbolizm super, ale też sama fabuła ciekawa.
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toKilka lat temu przeczytałam „1984” i było to dla mnie bardzo nieudane spotkanie z Orwellem. Tym razem podeszłam do „Folwarku zwierzęcego” bez większych oczekiwań… i dostałam złoto.
I co może być niepopularną opinią — nie miałam przy tej książce rozkmin w stylu „jakie to aktualne” ani „jakie to odkrywcze”. Dla mnie to po prostu trafne, konkretne ujęcie mechanizmów propagandy, manipulacji społecznej i psychologii tłumu, zamknięte w formie alegorii zwierząt folwarcznych.
I to działa.
Rozumiem, że w czasach, w których książka powstała, mogła być czymś wstrząsającym — szczególnie jeśli miała trafiać do zwykłych ludzi i otwierać im oczy na to, co dzieje się wokół nich. W tym kontekście to pomysł 11/10. Dziś te mechanizmy nie są dla mnie żadnym odkryciem, ale to nie odbiera książce wartości — wręcz przeciwnie.
To, co mnie naprawdę zachwyciło, to lekkość.
Prosty, dosadny język, brak rozwleczeń, zero zbędnego dramatyzowania. Czyta się to szybko, przyjemnie i… z niepokojącym spokojem. Robiłam sobie kilka krótszych podejść i za każdym razem z przyjemnością wracałam do lektury.
Emocjonalnie też działa:
najbardziej żal mi było oczywiście Boksera (💔),ale Gospodyni i Chyży też robią swoje.
Najbardziej wkurzały mnie… owce. I to chyba mówi samo za siebie.
Napoleon? Top złol.
Krzykała? idealny propagandysta.
Duet, który aż się prosi o symboliczne „rozliczenie”.
Podsumowując: rewelacyjna książka, która nie musi być dla mnie odkrywcza, żeby była dobra.
Czasem wystarczy, że coś jest po prostu celne, dobrze napisane i działa dokładnie tak, jak powinno.
PS. Najbardziej przerażające w tej książce nie jest to, co się wydarzyło — tylko jak łatwo można było do tego doprowadzić.
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toI co może być niepopularną opinią — nie miałam przy tej książce rozkmin w stylu „jakie to aktualne” ani „jakie to odkrywcze”. Dla mnie to po prostu trafne, konkretne ujęcie mechanizmów...
Gorzka prawda o świecie politycznym
Gorzka prawda o świecie politycznym
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toTa książka mnie przeraziła. Pokazała, jak łatwo można manipulować nieświadomymi ludźmi (choć w tym przypadku zwierzętami). Chęć zmiany zamieniła się w chęć władzy.
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toGeorge Orwell użył oryginalnego konceptu, by ukazać, że poczucie władzy niszczy.
Poruszająca, jakże prawdziwa i ponadczasowa.
Poruszająca, jakże prawdziwa i ponadczasowa.
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toTu nie ma co się rozwodzić nad recenzją i analizą książki. Ją po prostu trzeba przeczytać.
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toWow
Wow
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toPonadczasowe ukazanie ról społecznych. Takie historie zawsze będą zataczać koło, jeżeli nie znajdzie się nikt, kto odważy się postawić temu granice - choć w pojedynkę (co też było ujęte w książce) to też bywa nieefektywne. Psychologia tłumu działa.