Szelma i inne opowieści przyziemne

Okładka książki Szelma i inne opowieści przyziemne autora Elżbieta Isakiewicz, 9788381962346
Okładka książki Szelma i inne opowieści przyziemne
Elżbieta Isakiewicz Wydawnictwo: Państwowy Instytut Wydawniczy literatura piękna
2021-05-10
2021-05-10
9788381962346

Kup Szelma i inne opowieści przyziemne w ulubionej księgarnii

Oceny książki Szelma i inne opowieści przyziemne

OPINIE i DYSKUSJE o książce Szelma i inne opowieści przyziemne

Bardzo ciekawy styl, jednak okazało się, że zupełnie nie mój. Natomiast doceniam za naświetlenie bardzo zwyczajnych fragmentów codzienności w intrygujący sposób.

25 użytkowników ma tytuł Szelma i inne opowieści przyziemne na półkach głównych
10 użytkowników ma tytuł Szelma i inne opowieści przyziemne na półkach dodatkowych

Tagi i tematy do książki Szelma i inne opowieści przyziemne

Okładka książki Wiosnę odwołano. Antologia dzienników pandemicznych Paweł Bień, Dominika Chmiel, Iwona Czerwieńska, Dominika Filipowicz, Hanna Golda, Maciej Grzenkowicz, Elżbieta Isakiewicz, Sylwia Jaworska, Iwona Karczmarek, Renata Kochan, Lidia Kowalczyk, Bartosz Kozdęba, Alicja Lampa, Izabela Łapińska, Dorota Malina, Małgorzata Mazana, Marta Pietraszek, Mariusz Sambor, Katarzyna Sikora, Tomasz Stokowski, Lidia Struzik, Izabela Szolc, Sebastian Wojdyło, Katarzyna Zielińska
Elżbieta Isakiewicz
Elżbieta Isakiewicz
Dziennikarka, reporterka, pisarka i publicystka. Szlify dziennikarskie zdobywała w tygodniku „itd”. Pod koniec lat 80. pracowała krótko w „Tygodniku Solidarność”. W 1991 podjęła pracę w konserwatywnym dzienniku „Nowy Świat”. W 1993 wraz z Piotrem Wierzbickim założyła „Gazetę Polską”, gdzie pełniła funkcję zastępczyni redaktora naczelnego i felietonistki. W 2005 ustąpiła ze stanowiska i wraz z Piotrem Wierzbickim opuściła redakcję. Do początku 2006 była niezależną publicystką, współpracującą m.in. z „Tygodnikiem Powszechnym”. Przez pewien czas pracowała w koncernie Agora SA, wydawcy „Gazety Wyborczej”. Potem została publicystką i reporterką tygodnika „Newsweek Polska”. Od 2 listopada 2007 pracuje w „Tygodniku Powszechnym” (co spowodowało oburzenie części środowiska, współpracującego od lat z redakcją, m.in. odejście Władysława Bartoszewskiego z zespołu pisma). Za swoje książki i reportaże zdobyła liczne nagrody. W 2000 roku otrzymała nagrodę Ministra Kultury za książkę „Ustna harmonijka: Relacje Żydów, których uratowali od Zagłady Polacy”. W 2003 została nominowana do Nagrody Literackiej im. Józefa Mackiewicza za książkę „Czerwony ołówek. O Polaku, który uratował tysiące Żydów”. W 2006 otrzymała nominację do nagrody Grand Press 2006 w kategorii „reportaż prasowy” za opublikowany w „TP” reportaż „Taniec brzucha w białej sali”, opowiadający o wolontariuszach, którzy w dzieciństwie chorowali na nowotwór, a jako dorośli wrócili na oddział onkologii, by pomagać chorym dzieciom.

Cytaty z książki Szelma i inne opowieści przyziemne

Elżbieta Isakiewicz Szelma i inne opowieści przyziemne Zobacz więcej