Będziesz tego żałować

- Uwikłane (tom 1)
- 2021-05-19
- 2021-05-19
Początek nowej serii autorki bestsellerów „Stażystka” i „Służąca”!
Uciekała przed niebezpieczeństwem. Azyl okazał się pułapką.
Po brutalnym ataku na jej najlepszą przyjaciółkę Iga nie czuje się już bezpiecznie w swoim mieszkaniu. Zmęczona ciągłym oglądaniem się za siebie i przeczuciem, że jest obserwowana, decyduje się na przeprowadzkę.
Osiedle Marzeń kusi ją obietnicą bezpieczeństwa. Wysokie mury, nowoczesny system ochrony i zamknięta społeczność, która doskonale ją rozumie. Musi tylko zgodzić się na kilka zasad, które na pierwszy rzut oka wydają się dość ekscentryczne. Czego jednak nie robi się dla spokoju?
Po kilku tygodniach zostają jej przedstawione nowe zasady. Bardziej... specyficzne. Jaką cenę będzie musiała zapłacić za to, aby schować się przed całym światem?
Kup Będziesz tego żałować w ulubionej księgarni
Oficjalne recenzje książki Będziesz tego żałować
Niebezpieczny azyl
Wyobraź sobie, że po tygodniach strachu o własne życie wreszcie znajdujesz bezpieczne miejsce, w którym masz szansę odnaleźć długo wyczekiwany spokój. Jednak co, jeśli upragniony azyl okaże się pułapką?
Główną bohaterką powieści Alicji Sinickiej jest Iga. Po nękaniu przez byłego partnera i ataku na jej przyjaciółkę kobieta nie czuje się bezpiecznie we własnym mieszkaniu. Z tego powodu postanawia zamieszkać na Osiedlu Marzeń, które jawi się jej jako miejsce, w którym wreszcie będzie mogła znaleźć spokój. W zamian za jego odzyskanie kobieta godzi się na nietypowe zasady panujące na osiedlu, zadomawia się w nim i zaprzyjaźnia z mieszkańcami. Jednak dopiero gdy wchodzi w związek z jednym z założycieli społeczności, poznaje reguły, które sprawiają, że luksusowe osiedle staje się dla niej złotą klatką.
„Będziesz tego żałować” to pierwszy tom z nowej serii autorstwa Alicji Sinickiej pod tytułem „Uwikłane”. Nowa powieść autorki jest jeszcze lepsza niż najbardziej znane książki pisarki - „Stażystka” i „ Służąca”. Pomysł na powieść jest świeży i oryginalny, a jego realizacji również niczego nie brakuje. Początkowo akcja rozwija się powoli, a thriller ustępuje nieco miejsca romansowi, co wprawia w nieustanny niepokój czytelnika, który doskonale wie, że za chwilę coś się wydarzy – pytanie tylko, kiedy. Z czasem wydarzenia nabierają jednak tempa i sprawiają, że od książki nie można się oderwać. Z kart powieści wyziera duszna atmosfera. Osiedle Marzeń przypomina nieco sektę, w której panują surowe i nietypowe reguły, a jej członkowie zachowują się dziwnie i niepokojąco. Czytelnik razem z główną bohaterką powieści, którą autorka uczyniła także narratorką, stopniowo odkrywa zasady społeczności oraz relacje panujące między jej mieszkańcami. Relacje te są natomiast ciekawe, ponieważ autorka stworzyła drugoplanowych bohaterów jako ciekawych i intrygujących. Każdy z nich sprawia wrażenie, jakby skrywał wartą odkrycia tajemnicę, a dialogi pełne niedomówień i gry słów tylko potęgują to wrażenie.
Autorka w umiejętny sposób pokazuje uwikłanie w sytuację, będącą wynikiem wielu błędnych decyzji. Iga pod wpływem ciągłego strachu podejmuje wiele pochopnych, często naiwnych decyzji, które sprawiają, że wpada w coraz większe kłopoty. I chociaż postępowanie bohaterki czasem irytuje, to jednak trudno oczekiwać od dość samotnej i będącej na skraju załamania osoby racjonalnego postępowania. W trakcie rozwoju fabuły można także obserwować zmianę w zachowaniu bohaterki, która dąży do odkrycia prawdy i o wiele bardziej krytycznie podchodzi do zachowań sąsiadów oraz zasad panujących na osiedlu.
Fabuła powieści prowadzi czytelnika do tyleż dynamicznego, co zaskakującego zakończenia, pełnego napięcia i niepokoju. Autorka misternie buduje intrygę, by w finale pozostawić czytelnika jedynie z poczuciem szoku pomieszanego z uznaniem dla jej umiejętności.
„Będziesz tego żałować” to godny polecenia thriller psychologiczny z oryginalną fabułą, ciekawymi bohaterami i zaskakującym finałem, podany w lekkiej i przystępnej formie. Alicja Sinicka umiejętnie dawkuje emocje i sprawia, że czytelnik chłonie powieść strona po stronie, aby dowiedzieć się, czym autorka jeszcze zaskoczy. Pozostaje zatem oczekiwać na kolejną powieść, być może jeszcze lepszą niż jej poprzedniczki.
Andronika Sawicka
Oceny książki Będziesz tego żałować
2849 użytkowników ma tytuł Będziesz tego żałować na półkach głównych- Przeczytane 2 019
- 2021 93
- 2022 50
- 2023 34
- Legimi 25
- 2024 23

OPINIE i DYSKUSJE o książce Będziesz tego żałować
Bardzo klimatyczna i wciągająca powieść pani Sinickiej. Ciężko było przerwać czytanie. Oryginalny pomysł na osiedle marzeń z zasadami dotyczącymi relacji w związkach. Polecam
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toTo chyba najsłabsza powieść Sinickiej z tych, które czytałam do tej pory. Przez większość nużąca i bardziej przypominająca powieść psychologiczną niż thriller. Dopiero ostatnie sto stron wzbudziło moje zainteresowanie. Myślę że inspiracją dla Autorki był znany amerykański film. Nie napiszę jaki, żeby nie spojlerować. 🙂
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toKsiążka raczej średnia. Owszem nie odłożyłam jej , czytałam chcąc się dowiedzieć co będzie dalej , ale bez większych emocji. To tak jakby koleżanka wysłała Ci bardzo długą głosówke a ty musisz dobrnąć do jej końca.
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toOsiedle Marzeń, gdzie prawda przeradza się w tajemnice. Dobra książka 8/10
Osiedle Marzeń, gdzie prawda przeradza się w tajemnice. Dobra książka 8/10
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toBardzo słaba książka , początek ciekawy szybko rozkręca się akcja ale w trakcie wynudziłam się , wątek trochę głupi.
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toŚwietny thriller z bardzo ciekawym i oryginalnym pomysłem na fabułę. Historia wciąga i trzyma w napięciu niemal do końca. Główna bohaterka momentami bywa irytująca, co może przeszkadzać, ale nie psuje ogólnego odbioru powieści. Pomysł i klimat zdecydowanie nadrabiają drobne niedociągnięcia.
Ocena: 8/10.
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toOcena: 8/10.
Mam bardzo mieszane odczucia po przeczytaniu tej książki. Z jednej strony historia mnie wciągnęła, ale niedawno czytałam bardzo podobną książkę ("Lokatorka"). Miałam wrażenie, że to gorsza kopia tamtej powieści. Zbyt duży zbieg okoliczności i dużo "skradzionych" elementów: nowoczesny dom, casting, wynajem na korzystnych warunkach i bardzo szczegółowo umowa, po okresie próbnym.
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toFajny pomysł, taki inny niż inne książki tej autorki. Generalnie opiera się na tym jak łatwo możemy być zmanipulowani przez innych, ale dopiero uświadamiamy sobie na końcu tej historii. Śledzimy lisy młodej kobiety, zastraszonej i uciekającej przed światem. Z jednej pułapki wpada w następną, a wszystko to prze strach.
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toIga rozstała się z chłopakiem, który nie mogąc się pogodzić z jej decyzją, zaczyna jej grozić. W krótkim czasie przyjaciółka Igi, w drodze do niej, zostaje napadnięta i z poważnymi obrażeniami leży w szpitalu. Iga poważnie się boi. Gdy pojawiają się głuche telefony i kartki z groźbami, decyduje się zmienić mieszkanie. Wynajmuje dom na pięknym "Osiedlu Marzeń", którego reklamy nieustannie znajdowała w różnych miejscach. Osiedle jest piękne, ale bardzo tajemnicze. Regulamin osiedla jest bardzo restrykcyjny i daleko ingerujący w prywatność lokatorów. Mimo to Iga bardzo dobrze się czuje w nowym miejscu i coraz bardziej boi się świata zewnętrznego. Związuje się z przystojnym Adrianem i później jest coraz dziwniej .......
Moja opinia: Ciekawa książka, nietypowy pomysł, choć czytając, wciąż się zastanawiałam czy faktycznie ludzie z własnej woli dają się wkręcać w takie sprawy. Polecam
Iga rozstała się z chłopakiem, który nie mogąc się pogodzić z jej decyzją, zaczyna jej grozić. W krótkim czasie przyjaciółka Igi, w drodze do niej, zostaje napadnięta i z poważnymi obrażeniami leży w szpitalu. Iga poważnie się boi. Gdy pojawiają się głuche telefony i kartki z groźbami, decyduje się zmienić mieszkanie. Wynajmuje dom na pięknym "Osiedlu Marzeń", którego...
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toNie zainteresowała mnie.
Nie zainteresowała mnie.