Czas grzechu. Gdańsk 1916-1939

- Jaśminowa Saga (tom 1)
- Czas grzechu
- 2020-09-16
- 2020-09-16
Jaśminowa Saga to epicka opowieść o kilku pokoleniach rodziny Jaśmińskich, rozgrywająca się na tle epokowych wydarzeń, w jednym miejscu, choć w trzech różnych rzeczywistościach: w Danzig,w Wolnym Mieście Gdańsku i w Gdańsku.
Jest 1916 rok. Paweł, syn introligatora Antoniego i jego żony Elżbiety, ginie w wypadku pod kołami powozu. Katarzyna, Stasia, Julia i Piotr, rodzeństwo Pawła, sami muszą poradzić sobie z żałobą, bo rodzice coraz bardziej się od nich oddalają ojciec poświęca się pracy, a matka zatraca się w smutku. Antoni Jaśmiński pragnie dobrze wydać za mąż dorastające córki. Dla najstarszej znajduje syna niemieckiego antykwariusza. Czy nowoczesna i marząca o pracy w Gazecie Gdańskiej Katarzyna podda się woli ojca? I jaką cenę przyjdzie jej za to zapłacić? Co pocznie potulna Stasia, kiedy Antoni wskaże kandydata do jej ręki? Julia, której los poskąpił urody, boi się, że nigdy nie znajdzie męża. Piotr marzy o seminarium.
Burzliwe losy Jaśmińskich rozgrywają się w mieście o skomplikowanej historii, w którym początek ma druga wojna światowa i w którym nie zawsze dobrze jest być Polakiem; w czasach, gdy kobiety walczą o prawa wyborcze i kiedy Europą próbuje zawładnąć ideologia faszystowska. Dzieje Jaśmińskich to porywająca opowieść o marzeniach, rodzinnych tajemnicach, o miłości i śmierci, a także o niezwykłym mieście.
Kolejne tomy w przygotowaniu.
Kup Czas grzechu. Gdańsk 1916-1939 w ulubionej księgarni
Oceny książki Czas grzechu. Gdańsk 1916-1939
1388 użytkowników ma tytuł Czas grzechu. Gdańsk 1916-1939 na półkach głównych- Przeczytane 755
- 2022 26
- 2021 20
- 2023 14
- 2024 13
- Legimi 13
- 2025 12

OPINIE i DYSKUSJE o książce Czas grzechu. Gdańsk 1916-1939
Książka bardzo przypadła mi do gustu. Losy gdańskiej rodziny, a dokładnie trzech sióstr w okresie Wolnego Miasta Gdańska aż do wybuchu II wojny światowej. Historia bardzo wciągająca. Przeczytałam ją z dużym zainteresowaniem. Na pewno sięgnę po kolejne tomy tej sagi.
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toPrzyznaję, że Czas gniewu mnie bardziej zachwycił, ale ta część też jest niezła. Mam nieco inne udczucia od pozostałych czytelników. Jednak prozę Anny Sakowicz po prostu bardzo lubię. Czytam wszystko, co napisze.
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toBardzo wspaniała powieść , bardzo polecam ❤️
Bardzo wspaniała powieść , bardzo polecam ❤️
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toAnna Sakowicz w swojej powieści "Czas grzechu" kreśli epicką opowieść o rodzinie Jaśmińskich, rozgrywającą się na tle epokowych wydarzeń. Historia toczy się w jednym mieście ale w trzech różnych rzeczywistościach: w Danzing, Wolnym Mieście Gdańsku i w Gdańsku. Autorka wciąga czytelnika w losy sióstr Jaśmińskich, tworząc topowo porywającą opowieść o marzeniach, rodzinnych tajemnicach, miłości i śmierci.
Książka napisana jest pięknym, barwnym stylem, który pochłania od pierwszej strony. Szczególnie mocno wybrzmiewają wątki historycznej wojenne - elementy, które nie tylko nadają powieści dramatyzmu, ale też ukazują, jak ogromny wpływ wydarzenia dziejowe miały na życie zwykłych ludzi, a zwłaszcza kobiet. Trudno oderwać się od lektury choćby na chwilę, bo razem z bohaterami przenosimy się do Danzing i poznajemy rodzinę Jaśmińskich: Antoniego, właściciela introligatorni, jego żonę, trzy córki i syna.
Pierwszy tom skupia się przede wszystkim na losach młodych panien - Katarzyny, Stasi i Julii - które nie mają łatwej drogi do dorosłości. Autorka pokazuje, z jakimi dylematami musiały się mierzyć kobiety tamtych czasów: jakich dokonywać wyborów, z czego rezygnować, a o co walczyć. To poruszająca historia ukazująca cenę niezależności, marzeń i wolności. Sakowicz przedstawia silne bohaterki, które próbują zachować godność i decydować o sobie, ale tez te, które pogodzone z losem starają się unieść ciężar przeznaczenia.
Ogromnym atutem powieści jest także portret samego Gdańska - miasta o skomplikowanej tożsamości, w którym ścierały się różne narodowości, religie i kultury, a narastające napięcia prowadziły ku tragedii. Dzięki temu książka ma wymiar nie tylko obyczajowy, ale też historyczny i społeczny.
Moim zdaniem "Czas grzechu" to początek znakomitej sagi, pełnej emocji, mądrości i życiowych refleksji. To powieść o sile kobiet, o ich determinacji i o dramatycznych wyborach, jakie stawia przed nimi historia. Będę polecać ją każdemu i już nie mogę doczekać się przeczytania kolejnych tomów.
Anna Sakowicz w swojej powieści "Czas grzechu" kreśli epicką opowieść o rodzinie Jaśmińskich, rozgrywającą się na tle epokowych wydarzeń. Historia toczy się w jednym mieście ale w trzech różnych rzeczywistościach: w Danzing, Wolnym Mieście Gdańsku i w Gdańsku. Autorka wciąga czytelnika w losy sióstr Jaśmińskich, tworząc topowo porywającą opowieść o marzeniach, rodzinnych...
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toCzas grzechu” to pierwszy tom Sagi Jaśminowej i od razu muszę przyznać, że książka bardzo mnie wciągnęła. Lubię sagi rodzinne z historią w tle, a tutaj autorka świetnie połączyła obie te cechy.
Akcja rozpoczyna się w 1916 roku w Gdańsku, w domu rodziny Jaśminskich. Ojciec jest introligatorem, a matka Elżbieta – kobieta o wielkich ambicjach – kiedyś marzyła o życiu wśród dam, lecz bieda i długi ojca przekreśliły te plany. Życie rodziny zmienia się już na pierwszych stronach powieści, kiedy żegnają najstarszego syna. W centrum uwagi są córki: Katarzyna – niezależna, zbuntowana i o feministycznych poglądach – sprzeciwia się woli ojca, zrywając zaręczyny, co prowadzi do dramatycznych konsekwencji. Stasia natomiast jest jej przeciwieństwem – posłuszna i gotowa podporządkować się oczekiwaniom rodziców. Julka i najmłodszy syn po kilku latach próbują odnowić kontakt z Katarzyną, lecz więzi osłabły. Czy rodzeństwu uda się odnaleźć na nowo? Ich perypetie śledzimy przez kilkanaście lat do wybuchu kolejnej wojny światowej .
Anna Sakowicz umiejętnie wplata te rodzinne losy w tło historyczne – czasy wojny, przemian społecznych i obyczajowych. Bohaterowie są wyraziści, a ich wybory i relacje poruszają, skłaniając do refleksji. Fabuła jest wielowątkowa, lecz spójna, a język autorki lekki i obrazowy, co sprawia, że łatwo przenieść się do Gdańska sprzed ponad wieku. Polecam a sama zabieram się za czytanie drugiej części.
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toAkcja rozpoczyna się w 1916 roku w Gdańsku, w domu rodziny Jaśminskich. Ojciec jest introligatorem, a matka Elżbieta – kobieta o wielkich ambicjach – kiedyś marzyła o życiu wśród...
Ciekawa historia.
Ciekawa historia.
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toSaga rodziny Jaśminskich,a w zasadzie sióstr Jaśminskich na tle Wolnego Miasta Gdańsk. Autorka pokazuje położenie kobiet,walkę o prawo do decydowania o sobie, miłość i rodzace się brunatne zagrożenie. Piękny język, trudno się oderwać.
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toDawno nie poruszyła mnie tak książka. Żeńskie postacie są wręcz wybitnie napisane, a sam rys historyczny Polski, a w szczególności Gdańska - złoto.
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toRecenzja opublikowana pod ostatnim tomem.
Recenzja opublikowana pod ostatnim tomem.
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toHistoria trzech sióstr - Katarzyny, Stasi i Julii na tle międzywojennego Gdańska. Katarzyna pragnie swobody, niezależności i decydowania o sobie. Buntuje się i chociaż ponosi wysoką cenę, udaje jej się. Stasia uważa, że należy być posłuszną i zgadzać się z wyborami rodziców, za co też przyjdzie jej zapłacić. Julka - jakby nikt nie brał jej na poważnie, bo jest dziecięco energiczna, najmniej urodziwa, więc niepytając nikogo o zdanie, sama zdecydowała o swoim losie.
Mierziły mnie jedynie zbyt długie opisy miejsc, bo rozumiem, że celem autorki było przybliżenie Gdańska tamtych czasów, jednak odbierałam to jako sztuczne.
Historia trzech sióstr - Katarzyny, Stasi i Julii na tle międzywojennego Gdańska. Katarzyna pragnie swobody, niezależności i decydowania o sobie. Buntuje się i chociaż ponosi wysoką cenę, udaje jej się. Stasia uważa, że należy być posłuszną i zgadzać się z wyborami rodziców, za co też przyjdzie jej zapłacić. Julka - jakby nikt nie brał jej na poważnie, bo jest dziecięco...