Before the Coffee Gets Cold. Tales from the Cafe

- fantasy, science fiction
- Zanim wystygnie kawa (tom 2)
- この嘘がばれないうちに
- 2020-09-17
- 2020-09-17
- angielski
- Geoffrey Trousselot
- Inne
In a small back alley in Tokyo, there is a café which has been serving carefully brewed coffee for more than one hundred years. But this coffee shop offers its customers a unique experience: the chance to travel back in time...
From the author of Before the Coffee Gets Cold comes a story of four new customers each of whom is hoping to take advantage of Cafe Funiculi Funicula's time-travelling offer.
Among some faces that will be familiar to readers of Kawaguchi's previous novel, we will be introduced to:
The man who goes back to see his best friend who died 22 years ago
The son who was unable to attend his own mother’s funeral
The man who travelled to see the girl who he could not marry
The old detective who never gave his wife that gift...
This beautiful, simple tale tells the story of people who must face up to their past, in order to move on with their lives. Kawaguchi once again invites the reader to ask themselves: what would you change if you could travel back in time?
Kup Before the Coffee Gets Cold. Tales from the Cafe w ulubionej księgarni
Oceny książki Before the Coffee Gets Cold. Tales from the Cafe
6106 użytkowników ma tytuł Before the Coffee Gets Cold. Tales from the Cafe na półkach głównych- Przeczytane 3 698
- Chcę przeczytać 2 336
- 2023 161
- 2024 135
- 2025 82

OPINIE i DYSKUSJE o książce Before the Coffee Gets Cold. Tales from the Cafe
Wreszcie ją przeczytałam!
Świetne historie, pięknie napisane i naprawdę świetnie się bawiłam na tej książce.
30.03.26r.
Wreszcie ją przeczytałam!
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toTen tom jest naprawdę dobrym uzupełnieniem do pierwszego tomu, bo mamy w nim wiele odpowiedzi na pytania, które w mojej głowie się wytworzyły. Spodobał mi się wątek z duchem siedzącym na TYM krześle.
30.03.26r.
Nie bawiłam się dobrze na tej książce. O ile pierwszy tom przyniósł mi trochę frajdy, tak do drugiego tomu musiałam się zmuszać i przynosił bardzo dużo irytacji.
Odnoszę wrażenie, że autor chciał z parzenia kawy oraz zasad które dotyczą przenoszenia się w przyszłość/przeszłość zrobić pewien tradycyjny rytuał. Natomiast moim zdaniem wyszło to bardzo monotonnie. Przeczytałam pierwszy tom, w mojej głowie ja już jestem w tym świecie - wiem jak on funkcjonuje. Dlaczego co każdą historię jestem zmuszona wracać do tych samych skryptów.
Nie odczuwałam również emocji razem z bohaterami, nie widziałam w tych historiach głębszego dna. Owszem to może być problem we mnie, natomiast podczas czytania pierwszego tomu ten problem nie był, aż tak wyraźny. Mam wrażenie, że drugi tom pisany był dlatego, że pierwszy wybił się na rynku.
Oczywiście należy pamiętać, że to tylko i wyłącznie moja opinia.
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toMoim głównym zarzutem jest powtarzalność oraz płytkość tych spotkań z przyszłości lub przeszłości.
Druga wizyta w tokijskiej kawiarni, w której można przenieść się w czasie, była w pewnym sensie podobna do poprzedniej - refleksyjna, pozwalająca zatrzymać się na chwilę w codziennym biegu, ale nie na tyle przełomowa, by stała się jakimś życiowym drogowskazem. Delikatnie ogrzewająca serce, które po zamknięciu książki jednak stygnie, zostawiając po sobie echo pozytywnych wrażeń.
Pełna opinia na K-czyta.pl: https://www.k-czyta.pl/2026/03/toshikazu-kawaguchi-zanim-wystygnie.html
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toDrugi tom „Zanim wystygnie kawa” oczarował mnie tak samo jak pierwszy. To wciąż piękne, poruszające historie ludzi, którzy dostają niezwykłą szansę na spotkanie bliskich sobie osób. Książka ponownie wciąga, wzrusza i skłania do refleksji, pokazując, jak cenne są chwile, których często nie doceniamy.
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toZupełnie inna od książek bliższych nam kulturowo, co mi bardzo się podobało
Zupełnie inna od książek bliższych nam kulturowo, co mi bardzo się podobało
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toProsta, a jednocześnie magiczna. Nie jestem fanką łopatologicznego tłumaczenia 20 razy tego samego i czasem może zbyt dużej prostoty książki, ale to już chyba cecha literatury japońskiej. W przedstawionych historiach ukryło się jednak sporo nostalgii i głębokiego przekazu. Choć nie trafiły one jakoś mocno w moje serce i nie wzruszyły mnie bardzo, to jest w tej książce dużo głębi i mądrości. No i niezmiennie ciekawy koncept i pomysł na historię.
Prosta, a jednocześnie magiczna. Nie jestem fanką łopatologicznego tłumaczenia 20 razy tego samego i czasem może zbyt dużej prostoty książki, ale to już chyba cecha literatury japońskiej. W przedstawionych historiach ukryło się jednak sporo nostalgii i głębokiego przekazu. Choć nie trafiły one jakoś mocno w moje serce i nie wzruszyły mnie bardzo, to jest w tej książce dużo...
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toMinimalistyczna. Piękna. Urzekająca.
Minimalistyczna. Piękna. Urzekająca.
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toPodróże w czasie potwierdzające, że dla naprawdę bliskich, ważnych i kochających osób najważniejsze jest nasze szczęście.
Magiczna, nieoczywista, do przemyślenia.
Magiczna, nieoczywista, do przemyślenia.
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo to[przeczytana po angielsku]
Jest to miła pozycja do przeczytania na rozluźnienie. Historie były ciekawe i zostały napisane tak, że można je czytać w dowolnej kolejności, nie znając nawet pierwszego tomu - i przez to bardzo często były opisywane wydarzenia/relacje z poprzedniego rozdziału, co jako czytelnikowi, który czyta po kole, trochę uważałam za zbędne. Język, w tłumaczeniu, bardzo prosty, czasami autor wyjaśnia oczywiste rzeczy, co jest niepotrzebne. Mimo to ostateczna puenta, aby nie popadać w żal i samobiczowanie się po stracie kogoś bliskiego jest wartościowa.
[przeczytana po angielsku]
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toJest to miła pozycja do przeczytania na rozluźnienie. Historie były ciekawe i zostały napisane tak, że można je czytać w dowolnej kolejności, nie znając nawet pierwszego tomu - i przez to bardzo często były opisywane wydarzenia/relacje z poprzedniego rozdziału, co jako czytelnikowi, który czyta po kole, trochę uważałam za zbędne. Język, w...
Jak zawsze cudowna, chociaż po angielsku było trochę ciężko wczuć się w bohaterów. Ale i tak kocham tą serię.