Nieznajoma

- literatura obyczajowa, romans
- Osiedle Sielanka (tom 1)
- 2020-09-02
- 2020-09-02
Nowa seria Małgorzaty Gutowskiej-Adamczyk. Współczesna zabawna historia z pazurem! Wartka akcja i bohaterowie, z którymi nie będziecie chcieli się rozstać!
Do nowych apartamentowców w Sielance, małym osiedlu na obrzeżach Warszawy, wprowadzają się lokatorzy. Dawni mieszkańcy traktują ich jak intruzów, bo wysokie budynki niszczą willowy charakter Sielanki. Trwa cicha wojna dwóch światów. Beata, właścicielka salonu fryzjerskiego Czar usytuowanego w centrum Sielanki, jest najlepiej poinformowana w lokalnych sprawach. To u niej zawiązują się nici wszelkich intryg, choć o palmę pierwszeństwa w tej konkurencji walczy też Maria, emerytowana nauczycielka. Jednak najwięcej o mieszkańcach wiedzą menel Duży Rycho, który z powodu zakrzepicy musi spacerować przez sześć godzin dziennie, oraz Profesorowa, ponieważ regularnie wyprowadza na spacer swoje psy. Kontakty między lokalsami a napływowymi powoli zacieśniają się. Ala, żona dewelopera, zamierza prowadzić zajęcia jogi i szuka chętnych pań, architekt Stefan zaś, wróciwszy z dłuższego pobytu w USA, rozgląda się za pracą. Ich stłuczka na skrzyżowaniu rozpoczyna serię niefortunnych zdarzeń.
Kup Nieznajoma w ulubionej księgarni
- 2023 9
- Legimi 7
- Audiobooki 4

OPINIE i DYSKUSJE o książce Nieznajoma
Nieczęsto sięgam po lekką literaturę obyczajową, ale jeśli miałabym wybrać swój ulubiony motyw w tego typu literaturze, śmiało wskazałabym „życie jednej ulicy/kamienicy/dzielnicy”. Czyli właśnie to, co otrzymujemy w Sielance.
To ten typ książki, którą chciałoby się zobaczyć w formie serialu. Mamy tu różnorodnych bohaterów, realia typowego polskiego osiedla na przedmieściach i problemy uniwersalne dla wielu zakątków kraju. A do tego: zgrabnie napisane dialogi, drobne wątki humorystyczne i dużo, dużo prawdy o życiu. Oj tak, zdecydowanie świetnie oglądałoby się to na ekranie!
A jak taka opowieść wypada w wydaniu książkowym? Rozkręca się powoli i momentami mocno przytłacza liczbą wątków i bohaterów. Ale poza tym – to dobrze napisana i wciągająca opowieść, w której czuć prostą prawdę o życiu. I chociaż poruszane tutaj tematy bywają naprawdę poważne – chociażby niecne praktyki deweloperskie – to całość wypada otulająco i miło. Aż miałabym ochotę poznać tych ludzi, pomieszkać wśród nich i przeżywać z nimi najróżniejsze perypetie.
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toTo ten typ książki, którą chciałoby się zobaczyć w formie serialu. Mamy tu różnorodnych bohaterów, realia typowego polskiego osiedla na...
#przeczytane #polecam
Małgorzata Gutowska-Adamczyk
"Osiedle Sielanka - Nieznajoma"
"Osiedle Sielanka - Sąsiedzi"
To moje pierwsze spotkanie z autorką, całkowicie przypadkowe. Przeglądałam książki w księgarni i rzuciły mi się w oczy te okładki. Jestem sroką, ale dla zasady przeczytałam opis i mówię: Borze szumiący! Przecież ja ich potrzebuję! Mają ilustracje?! No way! Kup, zapłać, potwierdź!
Najlepsza decyzja jaką ostatnio udało mi się podjąć. W powieściach się zakochałam, a jeszcze nie mam ostatniego tomu, bo z tej radości nie zauważyłam kupując, że to trylogia. Jak do tego doszło nie wiem...
Seria obyczajowa przy której można się uśmiechnąć wielokrotnie (zostałam fanką pięcioletniej Zuzi) gdyż humoru w niej nie brakuje, ale też się zamyślić, podumać i spojrzeć na wszystko co nas otacza z trochę innej perspektywy. Bohaterowie kochani i sympatyczni, których nie sposób nie polubić i nie kibicować im w różnych wydarzeniach, które przeżywają. Kłopoty ze zdrowiem, rozterki miłosne czy przeprowadzki, po prostu życie. Żebyście nie myśleli, że wszystko jest piękne i kolorowe, wyjawię Wam w tajemnicy, że czarne charaktery też występują w Sielance i to właśnie one burzą spokój na życzliwym osiedlu. Nie pozostaje nic innego jak zdobyć ostatni tom, po którym już wiem, że będę się zbierać do kupy przez tydzień. Zżyłam się z autorką i jej wspaniałą historią, która wieczorami umilała mi czas, otuliła, rozbawiła ale też wzruszyła. Pragnę więcej i polecam z całego serca ❤
10/10 !
#przeczytane #polecam
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toMałgorzata Gutowska-Adamczyk
"Osiedle Sielanka - Nieznajoma"
"Osiedle Sielanka - Sąsiedzi"
z bólem serca muszę wystawić tę niską ocenę. Bardzo cenię sobie pióro Pani Gutowskiej-Aldamczyk, lecz ta książka to jakieś nieporozumienie. Liczyłam na śmieszną historię, ciepłą, mądrą (taki miałam odbiór sagi "Cukierni...") ale pierwszy tom "Sielanki" okazał się ziać nudą, pospolitością, trywialnymi dialogami i wydarzeniami, przewidywalnym wątkiem miłosnym, rodem z naszych rodzimych komedii romantycznych (które omijam szerokim łukiem). Doszłam do połowy, co i tak uznaję za sukces ale dalej po prostu czytać nie mogę, bo już tak jest tu wszystko sztuczne (bohaterowie, ich rozmowy),że uraża to mój intelekt. Niestety, nie polecam
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toUjmę to w ten sposób - jestem dopiero na początku, bo za późno się zorientowałam, że to trylogia;p - jeżeli uda się im uratować Zieleń - dodam gwiazdki, na razie jest dobrze, bo - jak dla mnie - autorka ma bardzo dobre pióro - książkę czyta się z przyjemnością.
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toNie jest to co prawda lektura w stylu "Cukiernia pod Amorem", ale myślę, że seria "Sielanka" jest warta uwagi :) Po pierwszym tomie mogę powiedzieć, że czyta się ją lekko, jest w sam raz żeby poczytać wieczorem i oderwać się od szarej rzeczywistości :)
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toJest to moje pierwsze spotkanie z autorką. Lekka, przyjemna, książka do przeczytania na wieczór. Na pewno nie zalicza się do kategorii ambitnych, Książka o wszystkim i o niczym, Fajne osiedle domków i życie ludzi mieszkających na nim od wielu lat. I nagle pojawia się zachłanny deweloper działający po trupach do celi i tzw. apartamentowce - sprzedawane dla "słoików" a budowane tandetnie, Najważniejszy jest zysk. Czy osiedle Sielanka dalej będzie sielanką? Pewnie dowiemy się tego z kolejnych tomów.
6 za poczucie humoru autorki,
Jest to moje pierwsze spotkanie z autorką. Lekka, przyjemna, książka do przeczytania na wieczór. Na pewno nie zalicza się do kategorii ambitnych, Książka o wszystkim i o niczym, Fajne osiedle domków i życie ludzi mieszkających na nim od wielu lat. I nagle pojawia się zachłanny deweloper działający po trupach do celi i tzw. apartamentowce - sprzedawane dla "słoików" a...
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toLekka i przyjemna ksiazka
Lekka i przyjemna ksiazka
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo to+
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toŁadny język. Czuć lekkość pióra, historia plecie się spokojnie, ale nie nudno.
W sam raz na czytelniczą niemoc.
Ładny język. Czuć lekkość pióra, historia plecie się spokojnie, ale nie nudno.
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toBohaterowie troszkę płascy, jednowymiarowi, dziecko pięcioletnie mówi nieco zbyt dorosłym językiem. Ale ogólnie bardzo przyjemna opowieść, która udowadnia, że można napisać coś lekkiego a jednocześnie nie bezdennie głupiego.
W sam raz na czytelniczą niemoc.
A jednak jest coś w tej historii, co jest miłę i znajome .Mnie tam się podobało , bo Ci sąsiedzi , to tacy jacyś swojscy są .