Skarb dziesięciu awatar

Okładka książki Skarb dziesięciu awatar autora Don Rosa, 9788328198579
Okładka książki Skarb dziesięciu awatar
Don Rosa Wydawnictwo: Egmont Polska Cykl: Wujek Sknerus i Kaczor Donald (tom 7) komiksy
komiksy
Wujek Sknerus i Kaczor Donald (tom 7)
Uncle Scrooge and Donald Duck: The Treasure of the Ten Avatars
2021-04-14
2021-04-14
9788328198579
Jacek Drewnowski

Kup Skarb dziesięciu awatar w ulubionej księgarnii

Oceny książki Skarb dziesięciu awatar

OPINIE i DYSKUSJE o książce Skarb dziesięciu awatar

Kaczord Donald to bajki mojego dzieciństwa i gdy zauważyłem, że są o nim komiksy to musiałem je od razu mieć u siebie. Fabuła jest prosta, postacie śmieszne, a historie bardzo wciągające i właśnie takie mają być. Cudowna seria. Zapraszam też na swojego bloga https://okonapopkulture.blogspot.com/

Sknerus McKwacz i Kaczor Donald: Skarb dziesięciu awatar jest siódmą z dziesięciu części tej niezwykłej sagi komiksowej – ale dla mnie jest absolutnym numerem jeden.

„Skarb dziesięciu awatar” to kolejny tom zawierający przygody Wujka Sknerusa, Kaczora Donalda oraz trójki siostrzeńców. Wydawnictwo EGMONT obdarowuje nas kolejnymi, tym razem ośmioma historiami, których autorem jest Don Rosa.

Nie będzie nadużyciem stwierdzenie, że jest to tom wyjątkowy. Bowiem znajduje się w nim m.in. komiks „Najlepszy prezent”, który Don Rosa stworzył na pięćdziesięciolecie powstania postaci Sknerusa. Sam autor twierdzi, że to jedna z najlepszych „skneruswych” przygód, którą stworzył. I rzeczywiście jest to opowieść, która w pełni oddaje charakter tej postaci, nawiązuje do jej przeszłości oraz pokazuje, że niekoniecznie pieniądze są jego największą słabością ;)

Rzeczywiście „Najlepszy prezent” to wysoko postawiona poprzeczka. Nie oznacza to jednak, że pozostałe opowieści to jakiś szrot rzucony na zapełnienie tomu. Druga moja ulubiona historia to tytułowy „Skarb dziesięciu awatar”. Wyprawa w poszukiwaniu zaginionego skarbu to klimat wyjęty niczym z Indiany Jonesa. Wartka akcja, ciągłe przeszkody, zagrożenie życia i wredny antagonista usilnie walczący o utrzymanie władzy.

Pozostałe historie przeniosą nas w kosmiczną podróż za (a jakżeby inaczej) bogactwem, cofną do czasów Króla Artura, czy przedstawią kolejne przygody z młodości Sknerusa. Wszystkie komiksy to naprawdę kawał ciekawych opowieści, które nie pozwoliły mi oderwać się od nich nawet na chwilę. Jedynie „Kosmiczne potwory atakują” prezentują według mnie niższy poziom i odbiegają od reszty peletonu.

Tom 7, podobnie jak poprzednie zawiera kilka smaczków jak dodatkowe okładki, kulisy powstawania konkretnych komiksów, „ester eggi” w nich zawarte czy „Życie i czasy Dona Rosy”. Już same dodatki stanowią interesującą lekturę.

„Skarb dziesięciu awatar” to pozycja obowiązkowa dla każdego fana kaczych przygód. Będzie się przy nich świetnie bawił zarówno starszy jak i młodszy czytelnik. A właśnie o to chodzi, żeby czytana pozycja sprawiała nam przyjemność.

109 użytkowników ma tytuł Skarb dziesięciu awatar na półkach głównych
74 użytkowników ma tytuł Skarb dziesięciu awatar na półkach dodatkowych

Tagi i tematy do książki Skarb dziesięciu awatar

Okładka książki Nasz wielki Donald Flemming Andersen, Carl Barks, Jos Beekman, Giorgio Cavazzano, Rodolfo Cimino, José Colomer Fonts, Francesco D'Ippolito, Massimo De Vita, Evert Geradts, Michael T. Gilbert, Frans Hasselaar, Kure Henning, Mau Heymans, Frank Jonker, Walt Kelly, John Lustig, Ted Osborne, Enriqueta Perea, Carmen Pérez, Daniel Pérez, Andreas Pihl, Victor Arriagada (Vicar) Rios, Francisco Rodriguez Peinado, Don Rosa, Marco Rota, Romano Scarpa, Ulrich Schröder, Jaakko Seppälä, Alessandro Sisti, Peter Snejbjerg, Tony Strobl, Al Taliaferro, Riley Thomson, William Van Horn

Okładka książki Dedal i Ikar. Świat mitów Clotilde Bruneau, Luc Ferry, Giulia Pellegrini
Dedal i Ikar. Świat mitów Clotilde Bruneau, Luc Ferry, Giulia Pellegrini
Okładka książki Amazing Spider-Man Epic Collection. Inferno Mark Bagley, Gerry Conway, Tom DeFalco, Ron Frenz, Fred Hembeck, Erik Larsen, Rob Liefeld, Todd McFarlane, David Michelinie, Peter Sanderson, Alex Saviuk
Okładka książki The Spectacular Spider-Man Sal Buscema, J. M. DeMatteis
The Spectacular Spider-Man Sal Buscema, J. M. DeMatteis
Okładka książki Deadpool kontra Staruszek Logan Mike Henderson, Declan Shalvey
Deadpool kontra Staruszek Logan Mike Henderson, Declan Shalvey

Cytaty z książki Skarb dziesięciu awatar

Dodaj cytat z książki Skarb dziesięciu awatar