Idę tam gdzie idę. Dalej. Autobiografia.

Okładka książki Idę tam gdzie idę. Dalej. Autobiografia. autorstwa Rafał Księżyk, Kazik Staszewski
Kazik StaszewskiRafał Księżyk Wydawnictwo: Kosmos Kosmos biografia, autobiografia, pamiętnik
biografia, autobiografia, pamiętnik
2020-11-25
2020-11-25
Nowe, poszerzone wydanie bestsellerowej autobiografii Kazika Staszewskiego.

Kup Idę tam gdzie idę. Dalej. Autobiografia. w ulubionej księgarniiPorównywarka z najlepszymi ofertami księgarń W naszej porównywarce znajdziesz książki, e-booki i audiobooki z najpopularniejszych księgarń internetowych. Niektórzy partnerzy przygotowują dla użytkowników naszego serwisu specjalne rabaty, dlatego warto kupować książki przez lubimyczytać.pl. Oferty są prezentowane w trzech kategoriach: „Oferta dnia” (promocje partnerów),„Polecane księgarnie” (sprawdzeni partnerzy handlowi, z którymi współpracujemy na podstawie umów) oraz „Pozostałe”. W każdej kategorii kolejność prezentacji zależy od ceny produktu przekazanej przez księgarnie lub dostawcę porównywarki. Lubimyczytać.pl nie prowadzi sprzedaży i nie uczestniczy w procesie zakupowym po przekierowaniu na stronę sklepu. Mimo że dokładamy starań, aby wszystkie linki i informacje były aktualne, nie mamy wpływu na ewentualne nieścisłości cenowe, błędne przekierowania lub zmiany w ofertach księgarni. Jeśli zauważysz nieprawidłowość, prosimy o zgłoszenie jej na adres: admin@lubimyczytac.pl. Dzięki Twojej informacji możemy jeszcze lepiej dbać o jakość działania naszej porównywarki.

Oceny książki Idę tam gdzie idę. Dalej. Autobiografia.

OPINIE i DYSKUSJE o książce Idę tam gdzie idę. Dalej. Autobiografia.

Ufff, miesiąc mi zajęło uporanie się z tą rozmową. Rozdział dziennie. I cóż mogę powiedzieć? Nie było WOW. Wywiad przeprowadzony w 2015 roku, i tu widać dezaktualizację świata - dopiero ostatnie rozdziały są dodane po pandemii. Dużo ludzi się przewija przez te karty (bo też 40 lat na scenie, to niezły wyczyn),część kojarzę, większości wcale. Jedne rozdziały ciekawsze, inne wręcz nudne. Myślałam, że będzie więcej anegdot, więcej rockandrolla, a tu momentami tak poważnie, czasem politycznie. Wolę pozostać przy słuchaniu piosenek.

Bardzo ciekawy wywiad-rzeka z fantastycznym twórcą, tekściarzem, artystą. Odbiór tej książki zakłócały mi tylko dwie rzeczy: ogromna ilość pseudonimów i nazwisk, które pojawiały się w historii znikąd, oraz skomplikowane słownictwo z zakresu komponowania muzyki. Reszta bez zarzutów, czekam na kolejne rozszerzone wydania.

Dla fanów twórczości Kazika pozycja obowiązkowa. Ciekawe wspomnienia, anegdoty i fotografie. Śledzimy życie i twórczość artysty od najmłodszych lat aż do chwili obecnej, a wszystko podane w formie wywiadu rzeki, przez co książka mimo swojej objętości wchodzi bardzo szybko.

188 użytkowników ma tytuł Idę tam gdzie idę. Dalej. Autobiografia. na półkach głównych
37 użytkowników ma tytuł Idę tam gdzie idę. Dalej. Autobiografia. na półkach dodatkowych

Okładka książki Idę tam gdzie idę. Autobiografia Rafał Księżyk, Kazik Staszewski
Idę tam gdzie idę. Autobiografia Rafał Księżyk, Kazik Staszewski
Okładka książki Tata mimo woli Jarosław Duś, Kazik Staszewski, Stanisław Staszewski
Tata mimo woli Jarosław Duś, Kazik Staszewski, Stanisław Staszewski
Okładka książki Po co nam socjologia? Dominik Batorski, Peter Ludwig Berger, Jakub Bierzyński, Marta Bucholc, Adam Ćwikliński, Henryk Domański, Ludwik Dorn, Magdalena Fac, Barbara Fatyga, Kazimierz Frieske, Aleksandra Jackowska, Michał Kajta, Paweł Kłobukowski, Wiesława Kozek, Krzysztof Borys Kruszewski, Anna Kuczyńska, Tomasz Kukołowicz, Jacek Kurczewski, Grzegorz Łapanowski, Sławomir Łodziński, Piotr Łukasiewicz (socjolog), Stanisław Maksymowicz, Mirosława Marody, Dominika Michalak, Lech M. Nijakowski, Malwina Piekarska, Paula Płukarska, Grażyna Pol, Jan Poleszczuk, Grzegorz Rutkowski, Sławomir Sierakowski, Paweł Śpiewak, Jadwiga Staniszkis, Kazik Staszewski, Antoni Sułek, Róża Sułek, Paweł B. Sztabiński, Paweł Szybka, Włodzimierz Wesołowski, Edmund Wnuk-Lipiński, Kuba Wygnański, Leszek Zaborowski, Tadeusz Zysk
Okładka książki Kolorowo na rockowo. 2. 77 przebojów Agnieszka Chylińska, Grzegorz Ciechowski, Marek Dutkiewicz, Robert Gawliński, Andrzej Ignatowski, Olga Jackowska, Martyna Jakubowicz, Lech Janerka, Krzysztof Jaryczewski, Urszula Kasprzak, Aleksander Klepacz, Marek Kościkiewicz, Kasia Kowalska, Beata Kozidrak, Paweł Kukiz, Anita Lipnicka, Bogdan Loebl, Bogdan Bolesław Łyszkiewicz, Andrzej Mogielnicki, Bogdan Olewicz, Andrzej Piaseczny, Ryszard Riedel, Anna Saraniecka, Kuba Sienkiewicz, Jacek Skubikowski, Muniek Staszczyk, Kazik Staszewski, praca zbiorowa

Niepokonany w 28 walkach Przemysław Osiak
Niepokonany w 28 walkach
Przemysław Osiak
O Andrzeju Gołocie słyszał chyba każdy. W tej zaś książce znajdziemy wywiady/rozmowy z osobami, które z dosyć bliskiej perspektywy oglądały narodziny, wzloty oraz upadki tej naszej, nie do końca (niestety) spełnionej - "Wielkiej Nadziei wagi ciężkiej"... Autor z pewnością zadał sobie niemały trud, by porozmawiać z tak wieloma osobami związanymi z pięściarstwem. Od mniej lub bardziej popularnych zawodników począwszy, poprzez uznanych w światku bokserskim ekspertów czy trenerów, na dziennikarzach piszących o tej dyscyplinie skończywszy. Oczywiście - nie każdy wywiad jest równie ciekawy, ale to w dużej mierze zależy od samego rozmówcy i tego, co ma on nam do przekazania... Z owych opowieści wyłania się obraz Andrzeja Gołoty jako niezwykle utalentowanej sportowo osoby. Fizycznie miał on bowiem chyba wszystko, by zaistnieć w tym trudnym sporcie - bowiem zarówno waga, wzrost, kondycja, siła czy koordynacja ruchowa - były jego solidnymi atutami. Niestety, nieco gorzej bywało z psychiką... O sporych emocjach, towarzyszących przed "realną" walką naszemu bohaterowi niemal "od zawsze"- opowiadają jego ringowi koledzy i szkoleniowcy. Bo na treningach Andrzej był wręcz wirtuozem, lecz im większa była ranga "prawdziwego" pojedynku - tym bardziej rosła presja, i różnie wtedy bywało. Trenerzy też nie zawsze pomagali we wzmacnianiu charakteru Gołoty. Jako junior został on (zbyt?) szybko poddany w finałowej walce, zaś jako amator - po kilkudziesięciu sekundach treningowej potyczki. Fakt - rywalami byli wtedy prawdziwi mocarze (Kubańczyk Savon oraz Kanadyjczyk Lewis),jednak taki swoisty "parasol ochronny" różnie może wpłynąć na charakter wyczynowego sportowca... Swego czasu odwrotne działanie miało miejsce w przypadku pewnego hokeisty. Wayne Gretzky jako młody chłopak pojechał na testy do profesjonalnego klubu. Jego umiejętności zrobiły spore wrażenie na trenerze, jednak przed treningową gierką rzekł on do jednego ze starszych graczy : "Młody ma talent, ale sprawdź, jak poradzi sobie z presją. Przyłóż mu, graj ostro, zobaczymy, czy pęknie"... Gretzky do dziś uważany jest za jednego z najlepszych hokeistów w historii... Bardzo ciekawie o Gołocie wypowiada się tu legendarny (trener, ekspert) Teddy Atlas. W pewnych aspektach porównuje on Polaka do M.Tysona, zwracając uwagę na podobne zachowania obu pięściarzy w sytuacjach, powiedzmy- kryzysowych, między linami ringu. Kto wie, może ma rację ? Książka z pewnością warta przeczytania. Nie tylko ze względu na swego rodzaju "podróż sentymentalną" do czasów, gdy "nasz człowiek" był o krok od tytułu mistrza świata wagi ciężkiej. Ale również dlatego, by zrozumieć, czemu tego trofeum ostatecznie nie zdobył...
Robwier - awatar Robwier
Dzika rzecz. Polska muzyka i transformacja 1989-1993 Rafał Księżyk
Dzika rzecz. Polska muzyka i transformacja 1989-1993
Rafał Księżyk
Polska scena muzyczna w okresie transformacji ustrojowej po 1989 roku. Autor stara się zrozumieć, jak zmiany społeczne i polityczne wpłynęły na rozwój muzyki w Polsce, a także na artystów, którzy stawali się wówczas głosami nowej rzeczywistości. To był niezwykły czas, który wywołał eksplozję i jak w soczewce skupił najciekawszych undergroundowych artystów i najdziwniejsze alternatywne zjawiska. Fascynująca podróż w czasy transformacji ustrojowej 1989-1993, kiedy polska scena muzyczna eksplodowała kreatywnością i wolnością. Autor wnikliwie opisuje narodziny kultury alternatywnej, od punku przez rave po alternatywę, oraz miejsca, które stały się jej epicentrum – legendarne kluby, koncerty i undergroundowe inicjatywy. To opowieść o artystach, którzy w chaosie tworzyli nową rzeczywistość, często balansując na granicy kontrkultury i komercji. Książka zabiera nas za kulisy tamtych lat: efemeryczne kluby jak Fugazi czy Filtry, pierwsze profesjonalne wideoklipy, piracki rynek kasetowy i szemrane kontrakty. To także obraz czasów pełnych napięć – między wolnością a trudnościami kapitalizmu. Księżyk wprawnie łączy anegdoty z analizą kulturową, ukazując, jak muzyka stała się głosem nowej epoki. „Dzika rzecz” to nie tylko lektura dla fanów muzyki – to kronika narodzin społeczeństwa obywatelskiego i hołd dla twórczej energii lat 90. Gotowi na sentymentalną podróż do czasów, gdy wszystko było możliwe? 🎶
Krystian Ozon - awatar Krystian Ozon
Ryk bestii. Dekady metalu Ian Christe
Ryk bestii. Dekady metalu
Ian Christe
W swoim życiu nigdy nie przynależałem całym sobą do konkretnej subkultury, chociaż uczciwie przyznaję, że najbliżej mi do takiego wątłego nerda. Natomiast jeżeli chodzi o muzykę Heavy Metalową i jej podgatunki, to bardzo ją lubię, słucham często, chodzę na koncerty, a moje dłonie wykonują bezwiednie „Mano Cornuta” co najmniej tyle razy dziennie, ile taka statystyczna pobożna babcia czyni znak krzyża. Pomimo tego i mojej naprawdę mocnej sympatii do „Metalowców i Metalownic” sam uważam się za „Metalucha” jedynie w 1/8 lub 1/7. Moją główną miłością są przede wszystkim książki, komiksy i gry komputerowe, a muzyka jest w hierarchii ważności niżej od tych dóbr kultury. Z tego też powodu moja wiedza dotycząca zespołów metalowych i ich twórczości, nawet tych najbardziej lubianych, nie jest rozległa i zdecydowanie jest to taki poziom podstawowy tego, co wypada znać. Dlatego też uważam, że „Ryk Bestii. Dekady Metalu” Iana Christe jest idealną pozycją dla osób takich jak ja. Tych, którzy bardzo lubią i cenią muzykę metalową, ale nie są Hardkorowymi Metalheadsami. W tej czarnej cegle (z polskim suplementem ta pozycja ma trochę ponad 700 stron) mamy świetnie uporządkowaną historię muzyki metalowej od jej początku, czyli debiutu Black Sabbath w 1970 roku aż do pandemicznego roku 2020, kiedy muzyce metalowej stuknęło półwiecze istnienia. Warto przy tym docenić, że autor po kilkunastu latach uzupełnił swoje dzieło i przedstawił swoje uwagi na temat tego co spotkało metal w XXI wieku. W czasie lektury czułem, że Ian Christe zna się bardzo dobrze na temacie i według mnie udało mu się poświęcić przynajmniej kilka zdań o najważniejszych zespołach metalowych z każdego podgatunku. Narracja przy tym jest bardzo dobra: napisana ciekawie i z humorem. Zdecydowanie nie jest to sucha i nudna kronika, która mechanicznie wylicza najważniejsze fakty. Na początku książki mamy też bardzo fajne kalendarium, a w kolejnych rozdziałach dotyczących rozwoju metalu i jego dyferencjacji autor przygotowuje dla nas krótkie, ale ciekawie napisane charakterystyki konkretnych podgatunków i listę najważniejszych płyt, które do nich przynależą. Jak widać jest to też pozycja idealna dla poszerzania swoich horyzontów metalowo-muzycznych. Bardzo często podczas lektury autor tak opisywał pewne zespoły, że miałem ochotę od razu ich przesłuchać. Należy również pochwalić polskie wydanie, ponieważ In Rock przygotował dla nas bardzo cenny i obszerny suplement, w którym Piotr Wiwczarek, Łukasz Orbitowski, Jarosław Szubrycht i wielu innych polskich miłośników ciężkiego grania opisują swoją historię miłości do muzyki metalowej oraz tworzą ranking trzydziestu ulubionych albumów. Podsumowując „Ryk Bestii. Dekady Metalu” Iana Christe to znakomita pozycja dla takich bardziej „niedzielnych” fanów muzyki metalowej. Bardzo dużo cennych informacji przekazywanych w przystępnej formie zdecydowanie pomogła mi usystematyzować moją wiedzę i zachęcić do przesłuchania twórczości tych zespołów, o których nie słyszałem lub słyszałem, ale do tej pory jakoś nie było mi z nimi po drodze. Natomiast zdaję sobie sprawę, że dla takich osób, które żyją i żywią się muzyką metalową, oddychają nią, a prawdopodobnie się też do niej pieprzą to ta książka może być rozczarowaniem, ponieważ nie dowiedzą się z niej niczego nowego. Być może poczują nawet frustrację, że autor nie opisał chociaż zdawkowo ich ukochanego zespołu, który jest tak undergroundowy, że o jego istnieniu wie tylko kilka osób na (odwrócony) krzyż. Ja od siebie daję mocne 8/10, natomiast dla takich prawdziwych Metalowców, których zawartość metalu we krwi przekracza wszelkie dopuszczalne normy oceniłbym tę pozycję może na 6,66/10.
Mahtias TheMightyLibrarian - awatar Mahtias TheMightyLibrarian
King! Autobiografia Rafał Księżyk
King! Autobiografia
Rafał Księżyk Muniek Staszczyk
King! to autobiografia Muńka Staszczyka pióra znanego dziennikarza muzycznego Rafała Księżyka. Jak to możliwe, że autobiografia pióra nieStaszczyka, a nie po prostu biografia? To kwestia koncepcji – książka ma formę wywiadu okraszonego mnóstwem zdjęć, stopniowo odsłaniającego przed czytelnikiem muńkową prawdę o Muńku. Teoretycznie rzecz biorąc jest tu wszystko. Od wczesnego dzieciństwa spędzonego w częstochowskim bloku i pierwszych podwórkowych znajomości, przez całą podstawówkę i rodzącą się fascynację muzyką, po czasy słynnego IV liceum ogólnokształcącego. Potem powstanie T. Love Alternative, przyjazd do Warszawy, wsiąknięcie w branżę muzyczną, pierwsze festiwale, koncerty, płyty i kasety. Wreszcie sukces. Spodziewany czy niespodziewany, z całą pewnością oszałamiający. W sumie trwający aż do dzisiaj. W książce Muniek koncentruje się na swojej karierze, stopniowym budowaniu pozycji T. Love na muzycznej scenie, a później kolejnych płytach i zmianach personalnych w kapeli. Jednocześnie opisuje swoje życie prywatne. Relacje z kumplami, relacje z branżowcami, sposoby spędzania wolnego czasu. Znalazło się tu miejsce na wyjazd do Londynu za chlebem, problemy alkoholowe, narkotykowe, małżeńskie, wreszcie nawrócenie. Dla fana T. Love’u jest tu mnóstwo konkretów, anegdotek, drobnych ciekawostek. Ktoś, kto za kapelą nie przepada i w ogóle nie śledzi polskiej branży muzycznej, nie wie, kim był Panas, Brylewski, co grała Szwagierkolaska i gdzie są Hybrydy, King! może być drogą przez mękę. Muniek swobodnie operuje nazwami, rzuca tytuły płyt, nazwiska muzyków, ksywki swoich kumpli, w efekcie łatwo się w tym wszystkim pogubić. Z drugiej strony to wielka frajda poczytać o kapelach, które przepadły już dawno w pomrokach dziejów, a kiedyś grały na takim Jarocinie. Albo w konkurencyjnym liceum z Częstochowy, bo i takie są tu wstawki! Dla mnie to naprawdę fantastyczna książka, taka „ultimate kopalnia wiedzy” o Staszczyku. Tyle że ja kibicuje Muńkowi od wielu dekad, niejedną jego kasetę zajechałem i niejeden już koncert zaliczyłem. Wiem jednak, że chętnie sięgnę po inne książki Księżyka. Bo to jest konkret, a nie jakieś nudnawe bajeczki, które często serwuje się w zachodnich biografiach. Więcej recenzji: https://zdalaodpolityki.pl/category/ksiazka/ Zapraszam do współpracy autorów i wydawców!
Michał Zacharzewski - awatar Michał Zacharzewski

Cytaty z książki Idę tam gdzie idę. Dalej. Autobiografia.

Dodaj cytat z książki Idę tam gdzie idę. Dalej. Autobiografia.