Oikoumene. Na Roztoczu świata

Okładka książki Oikoumene. Na Roztoczu świata autora Robert Gmiterek, 9788395676192
Okładka książki Oikoumene. Na Roztoczu świata
Robert Gmiterek Wydawnictwo: Czuły Barbarzyńca literatura piękna
2020-01-01
2020-01-01

Kup Oikoumene. Na Roztoczu świata w ulubionej księgarnii

Oceny książki Oikoumene. Na Roztoczu świata

OPINIE i DYSKUSJE o książce Oikoumene. Na Roztoczu świata

Poezja geograficzna, a może proza chwili? Rzecz medytacyjna i kawał mocno zatartej historii. O tej historii opowiadają opuszczone domy z płotami z drewna, przydrożne krzyże, zarośnięte macewy, wiaty przystankowe, dróżki czy rzeczki. Miło mi było być gościem "krainy szumów i mgły" - być wiedzionym w pole w taki sposób, to prawdziwa przygoda. PS. Nie pasowały mi tylko rymy, pojawiające się znienacka. PS.2 Niektóre fotografie, skądinąd ciekawe, nachodzą na tekst. PS.3 Nie spać, zwiedzać, czytać!

Książka, a właściwie książeczka, niezwykła. Tytułowa "oikoumene" to po prostu "ekumenia", czyli dialog, wspólna modlitwa. Ale nie jest ona oczywiście sporządzonym alfabetycznie spisem kanonicznych modlitw. Jeżeli już, to opisem świata, który kiedyś pełen był ludzi,dla których modlitwa była czymś bardzo ważnym, bo taki był ówczesny świat. Również na Roztoczu. Przypominam słabym z geografii, że Roztocze to kraina geograficzna łącząca Wyżynę Lubelską z ukraińskim Podolem, ale Gmiterek peregrynuje po polskiej jego części. I ten miniony świat autora to nie piękne miasta, urocze ulice miasteczek,tętniące życiem wsie , czy okazałe sakralne budowle. Świat Gmiterka (zapamiętany na czarno-białych fotografiach) składa się z rzeczy w zasadzie na wpół martwych, bo jeszcze tlących się swoim przeszłym życiem, ale tak naprawdę nieistniejących już dla większości żyjących tu i teraz. Jest to świat "pięknie smutny".
Świat nieistniejących w zasadzie wiosek, przydrożnych kapliczek, zarośniętych cmentarzy, wołających o ratunek nie wiadomo do kogo cerkwi, starych, drewnianych stodół o które podpierają się jakubowe drabiny, wspomnień niegdysiejszych sadów, czy ostatnich przystanków PKS, na których od dziesiątek lat nie za trzymał się żaden autobus.
Oto fragment o takim właśnie przystanku stojącym samotnie we wsi Złomy:

"Nic nie jedzie i nikt nie przystaje. Nikt rozkładu jazdy mu nie czyta. Tylko droga i śnieg burorudy na granicy zimy i wieczoru. Pomieszany z gęstniejącym zmierzchem, przyprawiony piaskiem i solą. Nie znikajcie tak szybko, przystańcie. Pomieszkajcie jeszcze w swoich domach. Dajcie trochę ostatniego czasu ostatniemu przystankowi na Złomach."

16 użytkowników ma tytuł Oikoumene. Na Roztoczu świata na półkach głównych
9 użytkowników ma tytuł Oikoumene. Na Roztoczu świata na półkach dodatkowych

Tagi i tematy do książki Oikoumene. Na Roztoczu świata

Robert Gmiterek
Robert Gmiterek
Robert Gmiterek urodził się 18 lutego 1968 roku w Tomaszowie Lubelskim. Dzieciństwo spędził w Starym Narolu. Laureat konkursów literackich w zamierzchłej przeszłości. Koleje losu przywiodły go ze świateł wielkich miast do małego miasteczka w samym sercu Roztocza. Do Narola, skąd pochodził i gdzie mieszkał jako dziecko. Jak sam autor mówi ,, Moją pasją są słowa, słowa i ostatnio fotografia, którą odkryłem podczas wędrówek po moim miejscu na świecie: Roztoczu. Tutaj znajduję wszystko co jest esencją mojego życia. Historie, obrazy i ludzi, którzy opowiadają te historie i malują obrazy.”

Okładka książki Nie mówię już szeptem Żaneta Brudzińska, Klaudia Chrapko, Ewelina Glinka, Czuły Krąg Pisarski, Joanna Krzemińska, Karolina Majewska-Sarna, Paulina Merz, Joanna Moczulska, Ola Mucha, Dominika Nowakowska, Aga Pankau, Angelika Skrzypa, Agnieszka Sobczak, Patrycja Wójtowicz

Cytaty z książki Oikoumene. Na Roztoczu świata

Dodaj cytat z książki Oikoumene. Na Roztoczu świata