Zew Wilka

Okładka książki Zew Wilka autora Anthony Ryan, 9788367023597
Okładka książki Zew Wilka
Anthony Ryan Wydawnictwo: Mag Cykl: Krucze ostrze / The Raven''s Blade (tom 1) fantasy, science fiction
Krucze ostrze / The Raven''s Blade (tom 1)
The Wolf's Call
2022-06-10
2022-06-10
2019-07-25

Kup Zew Wilka w ulubionej księgarnii

Oceny książki Zew Wilka

OPINIE i DYSKUSJE o książce Zew Wilka

Troszkę mi zajęło przeczytanie tej książki. W sumie wynika to z tego, że nie do końca lubię czytać o walce takiej wojennej. Jednak sama opowieść mi się bardzo podobała i właśnie biorę się za kolejną część. Muszę też nadrobić zaległości i wcześniejsze historie Vaelina.

Vaelin Al Sorna, Lord Dorzeczy i Północnej Wieży w służbie Królowej prowadzi relatywnie spokojnie życie. Ta sielanka zostaje przerwana, kiedy w świcie ambasadora, jednego z Kupieckich Królestw, spotyka odrodzonego Posłańca. Ten zasiewa w Vaelinie ziarno niepewności, niepewności, która zaprowadzi go na Daleki Zachód.

Wśród stepów Dzikiego Zachodu, wśród ludu Stahlhastu, wyróżnia się jeden wojownik. Ma on duże szanse zostać mestra-skeltirem, czyli wodzem wodzów, który zjednoczy lud stepów i poprowadzi ich nad Złote Morze. Tyle, że ten wojownik odkrył coś w Grobowcu Niewidzialnych, coś co dało mu ogromną moc…

Kiedy przeczytałem trylogię kruczego cienia, nie wiedziałem nawet, że jest jakaś kontynuacja w formie duologii. Trylogia tak mi się spodobała, że nie zwlekałem. Książka trzyma poziom. Dostajemy sporą porcję dark fantasy, z całą masą mrocznych momentów, wielkich bitew i magii (nie można zapomnieć o magii). Fabuła wciąga praktycznie od pierwszych stron, a im dalej, tym tylko lepiej. Bardzo duży plus.

Wśród stepów Dzikiego Zachodu, wśród ludu Stahlhastu,...

Po trylogii Kruczy Cień wziąłem się za kolejne przygody Vaelina. Super było ponownie przenieść się do tego świata. Początek super, znani bohaterzy których poznajemy trochę starszych i pojawiają się również kilku nowych, by później przenieść się na Daleki Wschód a u autora Daleki Zachód czyli krainy w której rządzą dzisiejsi Chińczycy, a przeciwnikami ich są dzisiejsi Mongołowie. Tak chyba sobie wymyślił autor. I jest trochę słabiej by na koniec dać mocno do pieca. Nie jest to na pewno najlepsza książka autora ale trzyma poziom. I proponuje wcześniej przeczytać wcześniejszą trylogię, gdyż jest sporo nawiązań do tych historii. Ogólnie autor nie zawiódł trzyma wysoki poziom a świat jest coraz bardziej rozwinięty.

672 użytkowników ma tytuł Zew Wilka na półkach głównych
154 użytkowników ma tytuł Zew Wilka na półkach dodatkowych

Anthony Ryan
Anthony Ryan
Pisał niemalże od zawsze i jak sam mówi, pisanie prac było jedyną rzeczą, w której osiągał dobre wyniki w szkole. Po dwudziestce pomyślał, że mógłby zająć się tym na poważnie i…rozpoczął honorowe kolekcjonowanie kartek z wydawniczymi odmowami. Zmęczony i rozgoryczony odrzuceniem przez branżę wydawniczą swoją pierwszą powieść Raven’s Shadow wydał w selfpublishingu. I to przyniosło mu upragniony kontrakt wydawniczy. Kolejne książki wydaje we współpracy z wydawnictwem Pinguin. Po podpisaniu kontraktu porzucił karierę w brytyjskiej służbie cywilnej i zajął się pisaniem na pełen etat. Dzięki temu ma możliwość całkowitego oddania się procesowi tworzenia i zdarza się, że spędza na tym cały dzień nie zauważając zupełnie upływu czasu. W przeciwieństwie do wielu autorów, nie słucha w czasie pisania muzyki. Bo zanurzony w świecie własnej wyobraźni, zwyczajnie jej nie słyszy. Z uporem tworzy konspekty swoich powieści, które później z wirtuozerią ignoruje, bo do głowy przychodzą mu znacznie lepsze pomysły. Interesuje się sztuką, historią, nauką oraz uporczywym poszukiwaniem perfekcyjnej pinty piwa.

Cytaty z książki Zew Wilka

Dodaj cytat z książki Zew Wilka