Tajemnica Iny

2020-10-28

Kup Tajemnica Iny w ulubionej księgarnii

Oceny książki Tajemnica Iny

OPINIE i DYSKUSJE o książce Tajemnica Iny

Cezary Harasimowicz w swojej prozie często powraca do postaci Iny Benity – przedwojennej gwiazdy polskiego kina, której losy przez lata były owiane mrokiem i domysłami. Fabuła, którą autor snuje wokół „Tajemnicy Iny”, to misterna konstrukcja łącząca fakty historyczne z literacką wyobraźnią.

Śledzimy losy Iny od czasów jej największej świetności w przedwojennej Warszawie, przez tragiczne lata okupacji, aż po jej domniemaną śmierć w kanałach podczas Powstania Warszawskiego. Harasimowicz nie zadowala się jednak oficjalną wersją historii. Wprowadza wątki wywiadowcze, skomplikowane relacje aktorki z niemieckim oficerem (za co została oskarżona o kolaborację) oraz sensacyjne odkrycia dotyczące jej powojennych losów w USA. To opowieść o kobiecie, która stała się zakładniczką własnej urody i wielkiej historii, zmuszoną do grania najtrudniejszej roli życia w świecie, w którym granica między patriotyzmem a zdradą była cieńsza niż sceniczna kurtyna.

Cezary Harasimowicz pisze z nerwem scenarzysty – jego proza jest niezwykle dynamiczna, pełna cięć i zbliżeń, co sprawia, że „Tajemnicę Iny” czyta się jak gotowy scenariusz na filmowy przebój. Autor posiada rzadką umiejętność łączenia chłodnego, reporterskiego dystansu z głęboką empatią wobec swoich bohaterów.

Styl: Między dokumentem a kreacją
Największą siłą tej prozy jest autentyzm detalu. Harasimowicz, opierając się na wieloletnich badaniach i dokumentach, odtwarza atmosferę okupowanej Warszawy w sposób niemal namacalny. Jednocześnie nie boi się wypełniać białych plam historii literacką fikcją, robiąc to jednak z ogromnym wyczuciem. Ina Benita w jego ujęciu nie jest papierową ikoną z czarno-białego filmu; to postać z krwi i kości, pełna sprzeczności, lęku i niespożytej woli przetrwania.

Psychologia i sprawiedliwość dziejowa
Harasimowicz podejmuje się trudnego zadania odczarowania czarnej legendy Benity. Autor analizuje jej wybory nie z pozycji moralisty, ale człowieka, który rozumie tragizm sytuacji bez wyjścia. To recenzja systemu, który najpierw wielbił gwiazdy, a potem z łatwością wydawał na nie wyroki, nie znając pełnego kontekstu ich działań. Książka staje się więc nie tylko kryminałem historycznym, ale i próbą przywrócenia godności kobiecie, którą historia potraktowała wyjątkowo brutalnie.

Cezary Harasimowicz stworzył dzieło, które zadowoli zarówno miłośników historii kina, jak i fanów dobrych thrillerów historycznych. „Tajemnica Iny” to fascynująca lekcja o tym, że prawda bywa o wiele bardziej niesamowita niż najodważniejsza fikcja literacka. To lektura elegancka, mądra i trzymająca w napięciu do ostatniej strony – dokładnie taka, jaka była sama Ina Benita.

Kiedy zapytano nastoletnią Janinę Benitę Florow- Bułhak o powody wyboru kariery aktorskiej, ta odrzekła zdecydowanie:

- Bo chce żyć w świecie, gdzie wszystko jest możliwe.

Wybrała magię kina. I kino nie oparło się jej urokowi.

Piękna, charyzmatyczna, pełna magnetyzującego uroku Benita występowała m.in. u boku Eugeniusza Bodo. Znana i uwielbiana, co i rusz wdawała się w romanse z innymi artystami. Żyła, otoczona powszechnym uwielbieniem.

Potem wybuchła wojna.

Ina, podejrzewana o kolaborację, zaginęła podczas powstania warszawskiego. Ponoć podziemie wydało na nią wyrok śmierci. Ostatni raz widziana przez świadków, gdy schodziła do schronu z dzieckiem swego niemieckiego kochanka na ręku...

Wiele lat później, dopiero w 2018 roku, prawda o tej niesamowitej kobiecie ujrzała światło dzienne...Kim naprawdę była Ina Benita?

Cezary Harasimowicz przywraca najpiękniejszej gwieździe polskiego kina lat trzydziestych prawdziwy blask...

Ja sama z nazwiskiem Ina Benita spotkałam się niejednokrotnie, zgłębiając nieco historię przedwojennego życia kulturalnego w Polsce... Kocham stare kino i kabarety. Uwielbiam bohemę tamtych lat. Tym chętniej sięgnęłam po tę powieść.

Ciekawa książka. Intrygująca opowieść... Zmysłowa kobieta. Honorowy morderca. Ludzkie słabości. Bezwzględność wojny. Smutne i piękne to wszystko... I naprawdę dobrze się czyta!

- Bo chce żyć w świecie, gdzie wszystko jest możliwe.

Wybrała magię kina. I kino nie oparło się jej urokowi.

Książka, którą wybrałem z powodu postaci wymienionej w tytule. Gwiazda kina II RP, z ciekawym wątkiem biografii w okresie wojny - świadomym lub nie, akceptowanym lub nie przez przedstawicieli państwa podziemnego.

Pierwsze zaskoczenie to fakt, że nie jest to książka biograficzne, ale powieść łącząca w sobie fikcje literacką z prawdziwymi wydarzeniami. Drugie zaskoczenie to dwugłos. Drugim bohaterem, a jednocześnie jej narratorem, jest żołnierz AK, przedwojenny fan tej aktorki, a w czasie okupacji wykonawca wyroków na kolaborantach, który dostaje rozkaz wykonania wyroku śmierci na Benicie.

Stopniowo odkrywana jest historia aktorki, pozwalająca poznać jej motywacje, ale ważnym wątkiem są też losy narratora, jego rodziny, w których brak patosu, patriotyzmu, heroizmu. Pełno natomiast konsekwencji postępowania, bólu, przypadkowości śmierci.

Interesująca książka, przybliżająca zapomnianą postać z historii polskiego kina, nieoczywistość wyborów w okresie wojny i ich konsekwencji, która ciążą na życiu bohaterów długo po jej zakończeniu. W jakiejś mierze rozliczenie, demitologizacja heroizmu, bohaterszczyzny romantycznej.

139 użytkowników ma tytuł Tajemnica Iny na półkach głównych
19 użytkowników ma tytuł Tajemnica Iny na półkach dodatkowych

Cezary Harasimowicz
Cezary Harasimowicz
Polski scenarzysta, aktor, dramaturg i pisarz. Jest jednym z najlepszych polskich scenarzystów, którego twórczość skupia się na najgorętszych tematach i problemach nękających współczesny świat. Jego film o poszukiwaniu wolności za żelazną kurtyną - 300 mil do nieba - został uhonorowany w 1989 roku Nagrodą Europejskiej Akademii Filmowej. W 1994 jego scenariusz Brute zdobył pierwszą nagrodę w konkursie Hartley-Merrill w Stanach Zjednoczonych. Dzięki tej nagrodzie Harasimowicz brał udział w warsztatach Roberta Redforda w Sundance Institute, gdzie jego skrypt uznano za najlepszy i podkreślano wybitne walory humanistyczne tekstu.

Cytaty z książki Tajemnica Iny

Cezary Harasimowicz Tajemnica Iny Zobacz więcej