Anioł z Monachium

- 2021-01-18
- 2021-01-18
- Mateusz Kłodecki
Miłość, perwersja, zmowa milczenia
Monachium, 1931 rok. Na błękitnym dywanie leży dziewczyna. Obok niej pistolet jej wuja. Szeroko otwarte oczy, rozchylone usta i powiększająca się plama krwi na sukience. To Geli – ukochana siostrzenica Hitlera, która od jakiegoś czasu z nim mieszkała.
Komisarz śledczy Siegfried Sauer dostaje rozkaz z samej góry: w ciągu ośmiu godzin ma zebrać zeznania i zamknąć śledztwo. Ale pytań jest z godziny na godzinę coraz więcej: czy to na pewno samobójstwo? Co łączyło Hitlera z Geli? Czy dziewczyna była w ciąży? Czemu ma złamany nos i zmasakrowaną twarz? A przede wszystkim: dlaczego to Hitlerowi najbardziej zależy na wyjaśnieniu sprawy?
Napisana na podstawie prawdziwych raportów policyjnych porywająca powieść kryminalna, która ujawnia szokujące kulisy śledztwa toczącego się w czasie marszu nazistów po władzę.
Historia, w której to, co najbardziej nieprawdopodobne, jest najbardziej prawdziwe.
– Siostrzenica Hitlera zastrzelona w jego domu z jego pistoletu. – Zastępca komisarza się zamyślił. – Pogłoski krążyły już wcześniej, ale gdyby się znalazł dowód, dobry wujaszek Adolf na zawsze wyleciałby z polityki. Wyobrażasz sobie?
Sauer wytężył umysł, ale nie, nie umiał sobie tego wyobrazić. W dobie niepowstrzymanego marszu Hitlera po władzę to było nie do pomyślenia.
– A czy Partia przetrwałaby bez niego? – ciągnął Mutti. – Czy zapadłaby się jak przedziurawiony suflet? A gdyby się okazało, że to on sam ją zabił… Siggi, zdajesz sobie sprawę? Ta historia może zmienić… Historię!
Fragment powieści
Opisana w powieści relacja „wuja Alfa” z siostrzenicą może budzić konsternację. „Ile w tym prawdy?” – często słyszę to pytanie. (…) Co zaskakujące, ilekroć dany aspekt tej sprawy wygląda na zbyt dziwny, by mógł być prawdziwy, właśnie wtedy istnieją potwierdzające go dokumenty.
Od Autora
FABIANO MASSIMI – pisarz z Modeny, który prześledził liczne dokumenty archiwalne, żeby zrekonstruować historię usuniętą z niemieckiej pamięci zbiorowej. Jego Anioł z Monachium stał się we Włoszech bestsellerem, a prawa do tłumaczenia sprzedano do 10 krajów.
Anioł z Monachium to bardzo udana powieść, która łączy w sobie elementy kryminału, thrillera i powieści historycznej. Autorowi udało się stworzyć fascynującą historię, która trzyma w napięciu do ostatniej strony.
Fabiana Massimiemu udało się rzetelnie odtworzyć atmosferę Monachium z początku lat 30. XX wieku. Autor przedstawia miasto, które stoi u progu wielkich zmian. W Monachium rośnie popularność nazistowskiej partii, a Hitler zaczyna zyskiwać coraz większą władzę.
Dzięki śledztwu komisarza Sauera poznajemy cała wierchuszke partii nazistowskiej. Autor zgrabnie stworzył to co mogli mówić o Geli ci ludzie.
więcej Pokaż mimo toFabiana Massimiemu udało się rzetelnie odtworzyć atmosferę Monachium z początku lat 30. XX wieku. Autor przedstawia miasto, które stoi u progu wielkich zmian. W...
„Anioł z Monachium” autorstwa Fabiano Massimi- sprawnie napisany kryminał, gdzie historyczna prawda ściera się z fikcją literacką i fantazją autora. We wrześniu 1931 roku w ogromnym apartamencie Adolfa Hitlera znaleziono ciało młodej Geli - siostrzenicy Adolfa Hitlera. Rzeszę obiegła wieść, że panna popełniła samobójstwo, strzelając sobie w serce. Wtedy Hitler powoli staje się znany, stopniowo dochodzi do władzy, ale już jest rozpoznawalną osobą w Rzeszy. Śmierć Geli niekoniecznie musi dobrze wpłynąć na jego „plany”. Na światło dzienne wychodzą kolejne sensacje. Informacje dotyczące osobistych upodobań, czy też fanaberii przyszłego Fuhrera. Śledztwo zatacza niebezpieczne kręgi, a przy okazji trup ściele się gęsto. Do tego klimat Monachium początku lat 30-tych. Z pewnością jest to książka godna polecenia. Wciąga, intryguje i każde szukać rozwiązania. Topowy kryminał z historycznym zacięciem.
więcej Pokaż mimo toTraci myszką,tematyka interesującą, aktorzy dramatu historycznie fascynujący ale czegoś szczególnego tej powieści brak.
Pokaż mimo toJak dla mnie rewelacyjnie napisana książka. Można się poczuć jakby się cofnęło do tamtych czasów a opis wydarzeń wydaje się bardzo prawdopodobny.
Pokaż mimo toBardzo dobra książka. Wciągająca, nie naciągana. Wszystko jest dokładnie przemyślane.
Pokaż mimo toKryminał retro. Rok 1933 2 niemieckich policjantow prowadzi śledztwo w sprawie rzekomego samobójstwa Geli Raubal -siostrzenicy Hitlera. Bardzo dobrze poprowadzona akcja, w miarę czytania chcemy się dowiedzieć co będzie dalej, na plus to, że w finale czeka nas niespodzianka. Dobrze zarysowowane tlo -pojawiają sie Hitler, Goebels, Goring, Heydrich, Hoffman-fotograf Hitlera, Baldur von Schirach-każdy z nich kłamie, ale jednoczesnie dokłada fragment układanki do prowadzonego śledztwa. Polecam.
Kryminał retro. Rok 1933 2 niemieckich policjantow prowadzi śledztwo w sprawie rzekomego samobójstwa Geli Raubal -siostrzenicy Hitlera. Bardzo dobrze poprowadzona akcja, w miarę czytania chcemy się dowiedzieć co będzie dalej, na plus to, że w finale czeka nas niespodzianka. Dobrze zarysowowane tlo -pojawiają sie Hitler, Goebels, Goring, Heydrich, Hoffman-fotograf Hitlera,...
więcej Pokaż mimo toTrzymająca w napięciu do ostatnich stron, pokazująca działania SS i innych ugrupowań hitlerowskich.
Pokaż mimo torewelacja. Dzisiaj nie sposób odtworzyć tej historii w sposób nie budzący wątpliwości. Ale wersja autora jest prawdopodobna. świetnie napisana. porywająca
Pokaż mimo toKsiążka osłaniająca następną złą maskę Hitlera. Trudno historię skomentować. Może dzięki niej Geil może spoczywać w spokoju "wiedząc" , że ktoś odkrył prawdę.
Pokaż mimo toMonachium - jak świetnie i inspirująco pokazane! Już mi się chciało jechać i zwiedzać!
Pokaż mimo toFaktycznie historia śledztwa trochę niewiarygodna, ale klimat tak mi się podobał, że czytałam z wielką przyjemnością!