Baba Jadzia z parteru

Okładka książki Baba Jadzia z parteru autora Dominika Gałka, Joanna Kłos, 9788376729213
Okładka książki Baba Jadzia z parteru
Dominika GałkaJoanna Kłos Wydawnictwo: Wydawnictwo Literatura Seria: Z parasolem literatura dziecięca
literatura dziecięca
Z parasolem
2020-09-03
2020-09-03

Kup Baba Jadzia z parteru w ulubionej księgarnii

Oceny książki Baba Jadzia z parteru

OPINIE i DYSKUSJE o książce Baba Jadzia z parteru

Na półkach: , , , ,

Książeczka obyczajowa dla dzieci. Skierowana do tych 6+ według wydawnictwa.
Okładka twarda. Elementy lakierowane. Gatunek papieru błyszczący , dobry.
Czcionka wyraźna, czarna, duża.
Obrazki powstały spod pędzla Joanny Kłos , tej znanej ilustratorki serii o Puciu. Jest rozpoznawalna w każdym calu.

Życiowa historia o aspekcie społecznym. Akcja toczy się w środowisku blokowym w mieście.
Mieszkania zajmują różni wiekowo ludzie od samotnych seniorów do młodych rodzin z dziećmi.
Czasami różnice pokoleniowe dają się we znaki. Starszy człowiek potrzebuje spokoju, opieki i bezpieczeństwa. Żyje w swojej samotni mając za towarzysza jedynie małego pieska. W odizolowanym miejscu, w zamknięciu wydaje się jemu ,że wszystkiego się boi, coś mu grozi. Przeszkadza najdrobniejszy stukot w budynku.
Pokolenie młodych rodziców z dziećmi , żywymi jak iskierki trudno i nawet nie można zmuszać , by ograniczały swoje skore do zabawy ruchy, czasem głośne tupnięcie z radości na klatce schodowej.
Pojawia się problem.
Starsi ludzie różnie reagują. Od śledzenia i strofowania w oknie maluchów do stukania szczotką w sufit czy głośna reprymenda na klatce schodowej i uciszanie tych najmłodszych.

Taka była pani Jadzia z parteru. Dzieci znały ją tylko od tej złej strony, przejaskrawiały sytuacje, źle wizualizowały. Kompletnie zdemonizowały panią Jadwigę , nazywając ją babą Jadzią, coś w rodzaju baby Jagi.
Podczas gdy ona też odbierała nie tak jak powinna zachowanie dzieci i odpłacała im pięknym za nadobne.

I przyszedł czas ,że potrzebowała ona pomocy od sąsiadów, gdyż sama zachorowała.

Czy ktoś w bloku zorientuje się , że coś niedobrego dzieje się ze starszą sąsiadką?
Czy pomoże jej?
Kto tu okaże się najbardziej empatyczny?
A co się stanie z małym pieskiem Muszką , należącym do starszej kobiety?

Przeczytajcie sami.

To opowieść o potrzebach ludzkich, stosunkach dobrosąsiedzkich, kwestii spojrzenia na świat z perspektywy różnych pokoleń wiekowych, empatii, przywiązania do zwierząt, o strachu co ma wielkie oczy, a także o dogadywaniu się dzieci we własnym gronie koleżeńskim, ocenianiu po pozorach według wyglądu.

Bardzo ładna historia, mądra , rzeczowa i pragmatyczna . Spodobała się moim dzieciaczkom i mnie również.

Polecam!

Książeczka obyczajowa dla dzieci. Skierowana do tych 6+ według wydawnictwa.
Okładka twarda. Elementy lakierowane. Gatunek papieru błyszczący , dobry.
Czcionka wyraźna, czarna, duża.

#Wyzwanie LC 2024 na listopad: przeczytam książkę z pomarańczową okładką.

#Wyzwanie LC 2024 na listopad: przeczytam książkę z pomarańczową okładką.

Dziecku bardzo się podobała książeczka. Pouczająca

Dziecku bardzo się podobała książeczka. Pouczająca

40 użytkowników ma tytuł Baba Jadzia z parteru na półkach głównych
9 użytkowników ma tytuł Baba Jadzia z parteru na półkach dodatkowych

Okładka książki Bajkogranie Katarzyna Bieńkowska, Aneta Bujnowska, Barbara Dudek, Małgorzata Falkowska, Dominika Gałka, Dominika Gołąb, Kamila Gurynowicz, Margarita Jaworska, Monika Kamińska, Alina Lament, Klaudyna Maciąg, Agnieszka Michalik, Ewa Mielczarek, Beata Małgorzata Moniuszko, Wioleta Piróg, Diana Porębska, Tatiana Sas-Matuszczyk, Karolina Ubych, Magdalena Urlich
Okładka książki Przygody Fenka. Bezpieczeństwo w sieci. Niechciane zdjęcie Dominika Gałka, Katarzyna Kurek

Cytaty z książki Baba Jadzia z parteru

Dodaj cytat z książki Baba Jadzia z parteru