Gdzie jest babcia?

56 str. 56 min.
- literatura dziecięca
- Sklep z babciami (tom 2)
- 2025-11-20
- 2025-11-20
- 56 min.
- 9788382083880
Druga część Sklepu z babciami!
Klasa IV, do której chodzi Wojtek, dowiaduje się od nowej polonistki, że od teraz będzie wyrażać się przez sztukę i w związku z tym ma przygotować przedstawienie-niespodziankę. A że sztuka nie ma granic – Wojtek będzie się wyrażał w roli… krzaka. Chłopiec prosi swoje trzy świeżo upieczone babcie o pomoc przy scenografii i tym sposobem – włączają się one do przygotowań. I tak, gdy dniu premiery znika Babcia (a raczej Zuzia, grająca jej rolę),w kulisach czekają aż trzy dublerki!
Zabawna opowieść o przyjaźni, współpracy i satysfakcji, jaką dają wszystkie wspólne przedsięwzięcia.
Kup Gdzie jest babcia? w ulubionej księgarniPorównywarka z najlepszymi ofertami księgarń W naszej porównywarce znajdziesz książki, e-booki i audiobooki z najpopularniejszych księgarń internetowych. Niektórzy partnerzy przygotowują dla użytkowników naszego serwisu specjalne rabaty, dlatego warto kupować książki przez lubimyczytać.pl. Oferty są prezentowane w trzech kategoriach: „Oferta dnia” (promocje partnerów),„Polecane księgarnie” (sprawdzeni partnerzy handlowi, z którymi współpracujemy na podstawie umów) oraz „Pozostałe”. W każdej kategorii kolejność prezentacji zależy od ceny produktu przekazanej przez księgarnie lub dostawcę porównywarki. Lubimyczytać.pl nie prowadzi sprzedaży i nie uczestniczy w procesie zakupowym po przekierowaniu na stronę sklepu. Mimo że dokładamy starań, aby wszystkie linki i informacje były aktualne, nie mamy wpływu na ewentualne nieścisłości cenowe, błędne przekierowania lub zmiany w ofertach księgarni. Jeśli zauważysz nieprawidłowość, prosimy o zgłoszenie jej na adres: admin@lubimyczytac.pl. Dzięki Twojej informacji możemy jeszcze lepiej dbać o jakość działania naszej porównywarki.
Oceny książki Gdzie jest babcia?
7 użytkowników ma tytuł Gdzie jest babcia? na półkach głównych- Przeczytane 5

Opinie i dyskusje o książce Gdzie jest babcia?
W literaturze dziecięcej nie brakuje książek, których bohaterką jest babcia. Tak jest właśnie w fabule tej książki z katalogu Wydawnictwa Literatura. Klasa IV, do której chodzi Wojtek, dowiaduje się od nowej nauczycielki, że muszą przygotować przedstawienie będące niespodzianką. Chłopiec ma mieć wyjątkową rolę, a do przygotowań angażuje sympatyczne babcie, które traktują go jak własnego wnuczka. Niestety w dniu przedstawienia znika dziewczynka mająca grać babcię. Jeśli jesteście ciekawi, jak potoczą się losy bohaterów, sięgnijcie właśnie o ten tytuł. To ciekawa lektura, która łączy pokolenia i zachęca do refleksji nad poruszonymi wątkami takimi jak przyjaźń, współpraca czy siła wyobraźni. Więcej na blogu.
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toWsparcie. Przyjaźń. Współpraca.
Czwarta klasa to nie przelewki. Nowe przedmioty, nowe wyzwania i… nowa wychowawczyni, o której krążą różne plotki. A tymczasem ona ma bardzo konkretny plan: dzieci mają wyrazić siebie przez sztukę. Efekt? Szkolne przedstawienie i to klasyka, czyli Czerwony Kapturek!
Nasz bohater Wojtek dostaje rolę… krzaka. Tak, krzaka. 🌿 I choć nie brzmi to jak rola życia, wraz z przyjaciółmi może liczyć na nieocenione wsparcie trzech przesympatycznych babć ze sklepu, które traktują go jak własnego wnuczka. Wszyscy się angażują, wszyscy pomagają — sukces wydaje się gwarantowany.
Do czasu… bo w dniu przedstawienia znika dziewczynka, która ma zagrać babcię! 😲
Czy spektakl uda się uratować? Tego już Wam nie zdradzę — musicie sprawdzić sami.
„Gdzie jest babcia” to historia, która bawi, wzrusza i przypomina, jak wiele daje współpraca, życzliwość i prawdziwa przyjaźń. Pokazuje też, że różnica wieku nie ma znaczenia, gdy w grę wchodzi wsparcie, obecność i serce. A ilustracje? Cudownie dopełniają całość!
To książka, po której dzieci zostają z uśmiechem… i z myślą, że razem naprawdę można wszystko. 💛📖
Wsparcie. Przyjaźń. Współpraca.
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toBrzmi poważnie? Spokojnie — w tej książce wszystko podane jest z humorem i ogromną dawką ciepła.
Gdzie jest babcia?” Dominiki Gałki to książka pełna czułości, humoru i mądrej refleksji- taka, do której chce się wracać i którą z radością podaruje się komuś bliskiemu. To także cudny, nieoczywisty prezent z okazji Dnia Babci: opowieść o relacji, obecności i tym, jak wiele znaczy bycie „obok”, nawet gdy sytuacje przybierają zaskakujący obrót.
W tej drugiej części „Sklepu z babciami” Wojtek i jego świat znów stają się przestrzenią twórczej przygody. Klasa IV b, do której obecnie chodzi chłopiec, dostaje od nowej polonistki nietypowe zadanie- uczniowie mają wyrażać się przez sztukę i przygotować przedstawienie-niespodziankę. Ponieważ sztuka nie zna granic, Wojtek zostaje obsadzony w roli… krzaka.😁 Ten pozornie absurdalny pomysł staje się początkiem czegoś naprawdę wyjątkowego.
Chłopiec prosi o pomoc swoje trzy świeżo upieczone babcie, które z entuzjazmem włączają się w przygotowanie scenografii. Wspólna praca, rozmowy i drobne gesty pokazują, jak pięknie może wyglądać współdziałanie międzypokoleniowe - pełne śmiechu, pomysłowości i wzajemnego wsparcia. A kiedy w dniu premiery znika Babcia (a właściwie Zuzia, wcielająca się w jej rolę),okazuje się, że za kulisami czekają… aż trzy dublerki!
Dominika Gałka z lekkością i humorem opowiada o przyjaźni, współpracy i ogromnej satysfakcji, jaką dają wspólne przedsięwzięcia. Jednocześnie nie traci z oczu emocjonalnej głębi - pokazuje, jak ważna jest obecność babć w życiu dziecka i jak różne mogą być oblicza troski, miłości , zaangażowania.
To książka, która rozczula, bawi i wzrusza, a przy tym naturalnie zachęca do rozmów i wspólnego czytania. Podarowana z okazji Dnia Babci, stanie się nie tylko prezentem, ale też pięknym pretekstem do bliskości, śmiechu i wspólnego przeżywania historii, które zostają w sercu na długo 🌷.
Ogromnym atutem książki jest jej ciepły ton, cudowne ilustracje – Macieja Szymanowicza-👏👏👏 i sposób narracji-historia opowiedziana jest z perspektywy dziecka. Prosto, naturalnie, szczerze i bez zbędnego patosu.
Cudowna, mądra i pełna serca opowieść. Polecam.
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toW tej drugiej części „Sklepu...
Wyobraźcie sobie taką sytuację: szkoła ogłasza „od dziś będziemy wyrażać siebie przez sztukę”. W odpowiedzi jeden chłopiec przypomina sobie, że zostawił ubrania w szufladzie, rośliny w doniczkach straciły nadzieję, a on sam będzie „krzakiem”. Tak, krzakiem! Gdyby ktoś jeszcze dodał, że trzy babcie angażują się w scenografię, to powstałby idealny przepis na szkolny spektakl pełen chaosu i endorfin. I właśnie w takim wirze wydarzeń obraca się książka „Gdzie jest babcia?” autorstwa Dominiki Gałki. To opowieść, która sprawi, że nawet najbardziej sztywna scena szkolnego przedstawienia stanie się polem nieprzewidzianych przygód.
🧶
Głównym bohaterem całej historii jest Wojtek. Pod wpływem nowej polonistki jego klasa zostaje postawiona przed zadaniem. Mają przygotować „przedstawienie-niespodziankę”, bo sztuka, jak wiadomo, nie zna granic. Wojtkowi trafia się wyjątkowa rola. Wobec tej niespodziewanej zmiany decyduje się poprosić trzy świeżo upieczone babcie, aby pomogły mu z przygotowaniem scenografii. I tu zaczyna się cała zabawa. Babcie włączają się w przygotowania, zamieszanie sięga zenitu, a w dniu premiery okazuje się, że zniknęła „babcia” (a właściwie Zuzia, która miała grać tę rolę). Jak zakończy się cała historia? Czy uda im się znaleźć zastępstwo do roli?
🧶
„Gdzie jest babcia?” to lektura, która sprawia, że nawet klasyczne szkolne przedstawienie nabiera kolorów absurdalnej komedii i bardzo dobrze! Dominika Gałka serwuje młodym czytelnikom mieszankę szkolnej rutyny, babcinego entuzjazmu i teatralnych zawirowań. Największym atutem tej książki jest jej lekkość, można się uśmiechnąć, pochylić nad sytuacją, w której bohaterowie są równie zagubieni, co zaangażowani i odnaleźć w tym wszystkim przyjemność z uczestnictwa. Ilustracje w książce autorstwa Macieja Szymanowicza, mają lekki, sympatyczny styl, który świetnie współgra z humorem scenariusza. Dodają historii energii i wyrazistości, wspierając tekst wizualnie bez rozpraszania młodego czytelnika.
🧶
Jeśli więc szukacie pozycji dla dzieci, która łączy w sobie humor, akcję i wartości takie jak współpraca czy poczucie wspólnoty, ta książka będzie trafnym wyborem.