Mistral

2020-08-12

Kup Mistral w ulubionej księgarnii

Oceny książki Mistral

OPINIE i DYSKUSJE o książce Mistral

Wiecie, że gdy zaczyna wiać mistral, ludzie szaleją?
👉Powieść Justyny Mietlickiej wprowadza nas w wietrzną aurę toksycznego małżeństwa bogatej znawczyni sztuki Rity i jej męża- wyrachowanego i zepsutego do szpiku kości samca alfa, zdradzającego żonę na prawo i lewo. Sam wątek małżeństwa dla pieniędzy dosyć ograny, ale zainteresować może francuski kontekst, bo akcja rozgrywa się w Marsylii, oraz ciekawostki na temat sztuki.
👉Np. możecie dowiedzieć się, co ma wspólnego seks z surrealizmem, jakie galerie sztuki warto odwiedzić w Marsylii, czym charakteryzuje się malarstwo Francisa Bacona, jak smakuje słynna marsylska zupa rybna.
👉Niestety portret kobiety jako ofiary kolejnych związków z oszustami wypada blado i nieco kiczowato, o wiele barwniej odmalowano męskie czarne charaktery, mające rysy bohaterów Bacona- znieksztakłcone, straumatyzowane twarze, które wyglądają, jakby krzyczały z płótna.
👉”Mistral” powiał, ale nie porwał. Uprzyjemnił za to gorące wakacyjne chwile na plaży.

Wiecie, że gdy zaczyna wiać mistral, ludzie szaleją?

"Gdy zaczyna wiać zimny i porywisty mistral budzą się najgorsze instynkty..."

"Fascynująca gra psychologiczna, w której nic nie jest oczywiste

Hubert i Rita są małżeństwem od kilkunastu lat. Hubert zarządza firmą założoną przez teścia, a Rita zajmuje się tym, co najbardziej kocha – sztuką. Prowadzą wygodne życie i wydaje się, że mają wszystko, ale ich związek przechodzi kryzys.
Kiedy Hubert powiadamia żonę o służbowej podróży do Marsylii, Rita, podejrzewając, że mąż ma zamiar spędzić ten czas z kimś innym, postanawia mu towarzyszyć. Na miejscu spotykają dawnego znajomego Rity, który chętnie poświęca im czas i oprowadza ich po mieście. Rita jest zachwycona Marsylią, Hubert wręcz przeciwnie – inaczej wyobrażał sobie ten wyjazd. Stopniowo wychodzą na jaw skrywane przez małżonków tajemnice.

Każde z nich kłamie, ale kto jest w tym lepszy? Kto rozdaje karty w tej grze? Po Marsylii już nic nie będzie takie samo…"

Niezwykle refleksyjna powieść psychologiczna. Świetnie poprowadzona akcja. Niebanalna, i kompletnie nietuzinkowa fabuła. Zaskakująca do granic możliwości. Refleksyjna, zmuszająca do przemyśleń. Nieoczywista. Genialna w swojej inności. Piękna, choć trudna lektura.

Styl autorki to klasa sama w sobie. Taki kunszt nie zdarza się zbyt często.

Skusicie się?

Polecam serdecznie.

Współpraca reklamowa.

"Gdy zaczyna wiać zimny i porywisty mistral budzą się najgorsze instynkty..."

"Fascynująca gra psychologiczna, w której nic nie jest oczywiste

9 dni z życia dwójki bohaterów z Marsylią w tle. Hubert i Rita - on prowadzi firmę, ona zajmuje się handlem obrazami. Małżeństwo, przyjaźń, miłość, lojalność, przyzwyczajenie, obowiązek, niespełnione pragnienia, nieurzeczywistnione marzenia. Niby są razem, ale żyją osobno: własne zainteresowania, upodobania, pasje, grupy znajomych, tajemnice.
Poza tym interesujące wątki dotyczące historii sztuki, rozumienia malarstwa, ciekawe opisy śródziemnomorskiego miasta, przyrody.
Inteligentna, spójna, nieco tajemnicza, solidnie napisana powieść obyczajowa, z psychologicznymi elementami, w której wiele znaczeń ukrytych jest między wierszami. Powoli odkrywamy zależności, relacje, dwuznaczności w tym na pierwszy rzut oka udanym, a w gruncie rzeczy pogmatwanym związku.
Mistral to suchy, zimny i porwisty wiatr. I niemalże taka jest relacja między bohaterami - sucha, zimna, ale nieporwista. Ktoś, kto oczekuje dynamicznej akcji, emocjonalnych, histerycznych zachowań, głębokiej psychologii postaci - rozczaruje się. Z drugiej strony jednak warto prześledzić losy dojrzałego małżeństwa, któremu trudno byłoby wyjaśnić, co ich łączy, bo co ich dzieli, to przychodzi o wiele łatwiej.

Poza tym interesujące wątki...

127 użytkowników ma tytuł Mistral na półkach głównych
28 użytkowników ma tytuł Mistral na półkach dodatkowych

Tagi i tematy do książki Mistral

Cytaty z książki Mistral

Dodaj cytat z książki Mistral