Jak warzyć piwo. Kompendium wiedzy piwowara domowego

- kulinaria, przepisy kulinarne
- How To Brew: Everything You Need to Know to Brew Great Beer Every Time
- 2020-12-20
- 2020-12-20
- 2017-06-01
- Piotr Kucharski
Książka prowadzi czytelnika przez wszystkie etapy piwowarskiej przygody. Krok po kroku dowiesz się jak warzyć piwo w domu z pełną świadomością całego procesu. Autor opisuje wszystkie sposoby, od pierwszych warek z gotowych zestawów, po warki z pełnym procesem zacierania słodu. Dowiesz się najważniejszych aspektów dotyczących sprzętu, surowców, dezynfekcji, modyfikacji wody, receptur i wiele wiele innych.
W IV wydaniu autor postawił większy nacisk na sześć priorytetów - higienę, kontrolę temperatury fermentacji, zarządzanie drożdżami, gotowanie, receptury, wodę.
Pięć nowych rozdziałów obejmujących słodownictwo, piwa mocne, owocowe, kwaśne oraz dostosowanie wody do stylu.
Wszystkie pozostałe rozdziały zostały poprawione i rozszerzone. Poszerzone i zaktualizowane wykresy, tabele, równania i wizualizacje.
Kup Jak warzyć piwo. Kompendium wiedzy piwowara domowego w ulubionej księgarni
Oceny książki Jak warzyć piwo. Kompendium wiedzy piwowara domowego
72 użytkowników ma tytuł Jak warzyć piwo. Kompendium wiedzy piwowara domowego na półkach głównych- Przeczytane 36
- 2021 2
- Przetłumaczone 2
- 2020 2
- 2024 1
- 2022 1
- Kuba 2021 1

OPINIE i DYSKUSJE o książce Jak warzyć piwo. Kompendium wiedzy piwowara domowego
Bardzo dobra pozycja dla nowicjuszy jak chodzi o wyrób domowego piwa jak i doświadczonych piwowarów, więcej wiedzy nie zaszkodzi :) Rozwój w piwowarstwie jest bardzo ważny, kto wie jakby potoczyła się moja historia z budowaniem domowego browaru jakbym zaczął od lektury tej książki :)nie żałuje zakupu. Niestety tłumaczenie jest moim zdaniem nie najwyższych lotów, szczególnie przepisy i te kjalkulacja na system metryczny. Raczej wolałbym widzieć dopracowane tłumaczenie z jednostkami którymi używamy w Polsce a nie ciągłe przeliczanie i myślenie nad tym. Dla mnie wadą jest trochę mocne skupienie się na ekstraktach i "metodzie palmera" ale to już osobista preferencja. Nie mniej jednak książka warta przeczytania :)
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toPrzydatna rzecz
Przydatna rzecz
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toKomentarz do kolegi Bartka.
Komentarz do kolegi Bartka.
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toOsoba początkująca nie jest w stanie nic zrobić w żadnym programie bez podstawowej i elementarnej wiedzy. Nie ma na to najmniejszej szansy. Książka Palmera nie jest łatwa, ale wyjaśnia ramy piwowarstwa, które dają bardzo mocne podstawy.
Jeśli ktoś chciałby sobie kupić tę książkę, żeby uwarzyć pierwsze piwo, to nie polecam. Chociaż jest tam taki rozdział, który to opisuje. Moim zdaniem w książce opisane są przede wszystkim te sprawy, które dziś załatwia porządny program do wspomagania warzenia piwa taki jak Brewather.com, lub Beersmith. Jak policzyć ekstrak, IBU, barwę itd. Nie chcę powiedzieć, że to jest bezużyteczne całkowicie dla wszystkich, ale dla mnie jest. Gdyby książka miała 200 stron i skupiła się bardziej na sztuce piwowarskiej, to byłaby dla mnie ciekawsza.
Ale rozumiem koncepcję i kompletność tego podręcznika.
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toKomentarz uzupełniający do komentarza użytkownika: makukan z 03.03.2021.
Jest tam poruszone wiele z Twoich zarzutów i kwestia zdjęć, których nie mieli prawa zmienić.
Osobiście dzięki tej książce uporządkowałem swoją wiedzę i nauczyłem się wielu nowych rzeczy. Na pewno jest to książka warta przeczytania przez piwowara niezależnie od doświadczenia.
Komentarz uzupełniający do komentarza użytkownika: makukan z 03.03.2021.
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toPolecam m.in. ten wątek na forum: https://www.piwo.org/forums/topic/29887-how-to-brew-jpalmer-polskie-wydanie-informacje-konsultacje/
Osobiście dzięki tej książce uporządkowałem swoją wiedzę i nauczyłem się...
Książka kupiona w przedsprzedaży. W zasadzie w 95% już przeczytana. Jest to stricte podręcznik, ale napisany przystępnie. Dużo receptur, wiele spraw wyjaśnionych, są jednak rozdziały dość skomplikowane (warto przypomnieć sobie trochę chemii ze szkoły :))
Najlepsza polskojęzyczna książka o piwowarstwie, dość obszerna (ponad 600 stron) i warto coś już wiedzieć trochę w tym temacie.
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toNajlepsza polskojęzyczna książka o piwowarstwie, dość obszerna (ponad 600 stron) i warto coś już wiedzieć trochę w tym...
Książka mimo że to już 4 wydanie to słabo napisana. Zawiera mnóstwo niejasności. Ogólnie tekst dość łatwo napisany ale gdy tłumaczone są bardziej zawiłe elementy to brakuje jasności wywodu. Tabele są nieopisane i czasem trzeba doszukiwać się w tekście o co może chodzić w kluczowych elementach.
Polskie tłumaczenie nie stanęło na wysokości zadania. O ile uporczywe trzymanie się galonów w angielskiej wersji jest logiczne to w polskiej mogłoby być usunięte lub przesunięte na plan drugi. Niestety jest to tylko wierne tłumaczenie z oryginału, czasem więc najważniejsze są galony, czasem system metryczny.
Zdecydowanie nie jest to propozycja dla niedoświadczonych piwowarów, jeśli chcielibyśmy z Palmerem warzyć pierwszą warkę to dowiemy się że bez lodówki z termostatem (chociaż nie wspomina o takim sprzęcie nigdzie) nie ma co zaczynać warzyć piwa, inne metody chłodzenia nie są przewidziane jak np. PETy. Jest sporo takich nieścisłości. Podaje przykładową recepturę z zacieraniem chociaż zacierania uczy dopiero 40 stron dalej. Czy już drobnostki jak zdjęcie słodu z amerykańską monetą dla oceny wielkości słodu. Tak trudno było zrobić własne zdjęcie? Mało przypisów, przykłady amerykańskich marek bez wysiłku aby podać lokalnych producentów.
Książka broni się tylko wiedzą, ale należy być już w nią wyposażonym przynajmniej na podstawowym poziomie. Bez 20 warek nie ma się co za lekturę zabierać.
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toPolskie tłumaczenie nie stanęło na wysokości zadania. O ile uporczywe trzymanie...